کدام ظروف را نباید در ماشین ظرفشویی شست؟

  4040923097 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

ماشین ظرفشویی، وسیله‌ای پیشرفته برای صرفه جویی در زمان است که در خیلی از خانه ها و حتی محل کارها وجود دارد. اما همین دستگاه کاربردی اصول و استانداردهایی برای استفاده دارد که باید از آن اطلاع داشته باشید. گاهی قرار دادن ظروف خاصی این دستگاه یا انتخاب نامناسب برنامه، برای شما به جای سود، ضرر آور می‌شود.

ماشین ظرفشویی یک دستگاه بی‌نظیر در آشپزخانه است که می‌تواند وقت و انرژی شما را ذخیره کند. در واقع ظرف شستن یک کار سخت و طاقت‌فرساست که به لطف این دستگاه، از زندگی روزمره می‌تواند حذف شود. اما برخی ظروف و وسایل هستند که با ماشین ظرفشویی نباید شسته شوند.

 

ابتدا به نکات زیر توجه کنید:

  • حتماً باید از فروشنده سؤال بپرسید و اطلاعاتی را درباره ماشین ظرفشویی خود بگیرید.

  • دفترچه راهنمای ماشین ظرفشویی را کامل مطالعه کنید.

  • در هنگام خرید ظروف به علامت روی آن‌ها دقت کنید و از فروشنده بپرسید که آیا امکان شستن آن‌ها در ماشین طرفشویی وجود دارد یا نه؟

 

قاشق‌ها و ابزار چوبی

در ماشین ظرفشویی از آب داغ برای شستن ظروف استفاده می‌شود. در واقع خود دستگاه برای شست‌وشوی بهتر و ضدعفونی کردن ظروف، دمای آب را بالا می‌برد. این دمای زیاد آب باعث می‌شود تا قاشق‌ها و ابزارهای چوبی ترک خورده یا شکاف بردارند. به همین دلیل نباید این ظروف را در ماشین شست.

 

قاشق‌ها و ظروف نقره

برای شستن قاشق و چنگال یا بشقاب و دیگر ظروف ساخته شده از نقره به هیچ عنوان نباید از ماشین ظرفشویی کمک بگیرید. بهترین راه این‌ است که آنها را به نرمی با کف بشویید و درون آبچکان بگذارید تا به تدریج و آهسته خشک شوند.

 

ظروف مسی

مس به راحتی با آب و مواد شیمیایی موجود در مواد شوینده واکنش نشان می‌دهد و ممکن است اکسید شود. این اکسیداسیون می‌تواند باعث تغییر رنگ و بروز لکه‌های سبز یا قهوه‌ای بر روی سطح ظرف شود. ماشین‌ های ظرفشویی به دلیل فشار آب و حرارت بالا، می‌توانند باعث خراشیدگی و آسیب به سطح ظروف مسی شوند. این آسیب‌ها می‌توانند به تدریج باعث کاهش کیفیت و زیبایی ظروف شوند. ظروف مسی معمولاً نیاز به مراقبت و نگهداری خاصی دارند. شست‌وشوی دستی با آب گرم و صابون ملایم به حفظ درخشش و کیفیت آن‌ها کمک می‌کند.

 

قابلمه و تابه‌های آلومینیومی

به جز ظروف آلومینیومی که بر روی مشخصات آنها ذکر شده مشکلی برای شسته شدن در ماشین ندارند، باقی ظروف آلومینیومی در صورت شسته شدن درون ظرفشویی در اثر دمای آب تغییر رنگ داده و سیاه می‌شوند.

 

قابلمه ها و تابه های نچسب مانند تفلون

ظروفی که پوشش نچسب دارند، معمولاً نباید در ماشین ظرفشویی شسته شوند. چون با گذشت زمان، پوشش نچسب آن از بین می رود. در نتیجه در حین پخت و پز، ظرف پوسته پوسته و پوشش نچسب آن خراب می شود.

 

ظروف چدنی

چدن هرگز نباید داخل ماشین ظرفشویی شسته شود. ساختن یک سطح نچسب روی چدن زمان زیادی طول می کشد و مواد شوینده ظرفشویی آن را از بین می برد و ظرف را در برابر زنگ زدگی آسیب پذیر می کند. اسفنج های نرم و غیرسایشی بهترین پاک کننده ها هستند.

 

ظروف پلاستیکی

برخی از ظروف و ابزارهای پلاستیکی برای شست‌وشو در ماشین مقاوم شده و مشکلی ندارند اما باقی آنها در اثر دمای زیاد آب ممکن است آسیب ببینند. حتی همان ظروف پلاستیکی قابل شست‌وشو در ماشین ظرفشویی را هم بهتر است در طبقه‌ی بالایی قرار دهید که دمای پایین‌تری در حین شست‌وشو خواهد داشت.

 

ظروف کریستالی و شیشه ای حساس

ظروف شیشه‌ای نازک یا حساس مانند بلور ممکن است در اثر حرارت و فشار آب شکسته شوند. ماشین ظرفشویی در طول چرخه شستشو، ظروف را در معرض تغییرات دمایی شدید قرار می‌دهد. این تغییرات دمایی می‌تواند باعث ایجاد تنش در ساختار ظروف کریستالی و شیشه ای شده و منجر به ترک خوردگی یا شکستگی آن‌ها شود. همچنین مواد معدنی موجود در آب سخت می‌توانند روی سطح ظروف کریستالی و شیشه ای رسوب کرده و لکه‌هایی ایجاد کنند که پاک کردن آن‌ها بسیار دشوار است.

 

ظروف آکرلیک و ملامین

دمای آب در ماشین ظرفشویی بسیار بالا است و می‌تواند باعث تغییر شکل، تغییر رنگ و حتی ذوب شدن این ظروف شود. به خصوص لایه‌های رنگی این ظروف در برابر حرارت بالا بسیار حساس هستند. مواد شوینده‌ای که در ماشین ظرفشویی استفاده می‌شوند، بسیار قوی‌تر از شوینده‌های دستی هستند. این مواد می‌توانند به مرور زمان به سطح ظروف آسیب رسانده و باعث کدر شدن و از بین رفتن رنگ آن‌ها شوند. در حین شستشو در ماشین ظرفشویی، ظروف با هم برخورد کرده و دچار لرزش و اصطکاک می‌شوند. این عوامل نیز می‌توانند باعث ایجاد خراش و ترک روی ظروف ملامین در ماشین ظرفشویی شوند.

 

ظروف عایق دار

ظروف عایق دار مانند فلاسک به دلیل داشتن لایه عایقی برای حفظ دما، ساختاری دارند که با شرایط داخل ماشین ظرفشویی سازگار نیست. لایه عایق این ظروف معمولاً از مواد حساس به حرارت و مواد شوینده قوی تشکیل شده است. دمای بالای آب و مواد شوینده قدرتمند در ماشین ظرفشویی می‌توانند به این لایه آسیب رسانده و باعث کاهش کارایی عایق شوند. برخی از ظروف عایق دار به دلیل نوع پلاستیک یا ماده‌ای که در ساخت آن‌ها به کار رفته است، ممکن است در معرض حرارت زیاد تغییر شکل دهند و یا حتی ذوب شوند.

 

درب زودپز

در زودپز یکی از ظروف حساس محسوب می‌شود و درصورتی‌که هرگونه مشکلی برای در یا واشر آن پیش بیاید، کل زودپز بی‌مصرف خواهد شد. چرخه ماشین ظرفشویی می‌تواند باعث تاب‌برداشتن درب یا آسیب‌رسیدن به واشر آن شود و همچنین به دریچه‌های اصلی آن، آسیب برساند. این موارد می‌تواند منجر به مشکلات زیادی از جمله انفجار زودپز شود.

 

ظروف دور طلایی

شوینده‌های مورد استفاده در ماشین ظرفشویی اغلب حاوی مواد شیمیایی قوی هستند که می‌توانند با لایه طلایی واکنش داده و آن را کدر، لکه‌دار یا حتی از بین ببرند. آب داغی که در ماشین ظرفشویی برای شستشو استفاده می‌شود، می‌تواند باعث اکسید شدن و تغییر رنگ لایه طلایی شود. برخورد ظروف با یکدیگر و حرکت آب با فشار زیاد در ماشین ظرفشویی می‌تواند لایه طلایی را خراشیده و باعث از بین رفتن درخشندگی آن شود.

 

رنده

در مورد شستن رنده در واقع ممنوعیت شستن با ماشین به این دلیل است که دستگاه به خوبی از پس شستن تمام حفره‌ها برنمی‌آید. اگرچه رنده درون ظرفشویی آسیب نمی‌بیند اما به خوبی هم تمیز نمی‌شود. بهترین راه این‌ است که با دست آن را بشویید. اما اگر علاقه دارید این وظیفه را به ماشین ظرفشویی بسپارید دستکم قبل از گذاشتن رنده درون دستگاه، آن را با آب تمیز کنید تا تکه‌های غذا درون حفره‌های رنده باقی نمانده باشد.

 

آبکش

مشابه وضعیتی که در مورد رنده داشتیم، در مورد آبکش‌ها و سبدها هم داریم. این ابزارها به دلیل داشتن حفره‌های پرشمار به خوبی توسط دستگاه شسته نمی‌شوند و بهتر است با دست تمیز شوند.

 

چاقو

شستن چاقوها با ماشین موجب کند شدن تیغه آنها و کاهش عمر مفیدشان می‌شود. بهترین راه این‌ است که چاقوها را با کف و ابر بشویید و اجازه دهید درون آبچکان، خشک شوند.