روز جهانی زن که هر ساله در ۸ مارس (۱۸ اسفند) برای بزرگداشت دستاوردهای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و اقتصادی زنان جشن گرفته میشود همواره فرصتی بوده برای طرح بحث های فمینیستی در ایران و برخی روایت های رادیکال آن که در پی تخفیف مردان بوده است.
آنتونی گیدنز جامعه شناس مشهور و ۸۶ساله اهل انگلیس در کتاب «فراسوی چپ و راست»، می گوید از وقتی پدر به عنوان ستون خیمه خانواده فروریخت، خانواده هم فروریخت.
تردیدی نیست فمینیسم یکی از مهمترین خطوط حمله و جنگ علیه این ستون استوار خانواده بوده است؛ اقدامی که خانواده را به عنوان مهمترین پناهگاه مردان و به ویژه زنان، تضعیف کرد.
بنابراین زنان فمینیست با برنامه پدرزدایی و شلیک به پدر، در واقع به پای خود شلیک کردند.
در توضیح باید گفت پدر بنیان است اما مادر بنیانی تر؛ مادر، نه ستون ، که زمین است، زمینی که خانواده بر آن بنا شده است. در عین حال ابتدا این پدر است که خانواده را دوام می بخشد و آن ستونی است که دیگران را در پناه می گیرد. اما اگر زمینی نبود، چیز دیگر بهایی نداشت.
نویسنده با عصری دلآگاهی دارد که مردان برای زنان جان می دادند و برابر آنها زانوی ادب می زدند. دست بر قضا در این عصر که مدام مورد ملامت برداشتهای سطحی از امر مدرن قرار می گیرد بعضا با مادرتباری مواجه بوده ایم و مادر چنان قدرتی داشته است. در همین عشایر او هم آزاد بوده هم کسی متعرض او نمی شده، هم سوار بر اسب می شده و هم در شکار و جنگ نقش داشته است.
نیکی کدی (ایران شناس) در سفر به ایران در دوره پهلوی از آزادی و قدرت بیشتر زنان عشایر نسبت به زنان شهرنشین اظهار شگفتی می کند.
او می گوید در حالی که تازه در دوره رضاخان زنان در دوره های خود برای حقوق شان تلاش می کردند، زن عشایر حتی آزادی بیشتری نسبت به زنان شهری داشته اند.
این گزاره که «پدر، بنیان است» دلالت تضامنی(ضمنی) و نیز التزامی با این گزاره ندارد که «مادر، بنیان نیست» . اما اینکه پدر را بنیانی تر بدانیم نیز مستلزم نفی حقوق زن و حتی اقتدار او نیست. بلکه اقتدار زن در گرو اقتدار مرد و مقتدرتر بودن او نزد سایر اعضای خانواده است.
قابل اشاره است که اقتدار یا مرجعیت، درست در برابر زور و خشونت است و زور و ترس مانع اقتدار است. اقتدار، معنایی احترام آمیز و داوطلبانه دارد که هانا آرنت به خوبی از عهده وصف آن برآمده است.
در نهایت، در عنصر اقتدار ، مرد را بنیانی تر باید دانست. این شرط اقتدار بیشتر زن و حفظ آرامش و لطافت او هم هست. زن اگر مارگارت تاچر بانوی آهنین هم بشود، همچنان به تکیه گاه نیاز دارد و بیش از مرد چنین نیازی دارد.
در نهایت قابل تأکید است که فمینیسم با اقتدارزدایی از مرد و پدر، اقتدار زن و خانواده را هم تضعیف کرده است.