نزدیک ایام عید که همه در حال تمیزکاری هستند، اگر مراقب نباشیم و اصول استفاده از مواد شوینده را ندانیم ممکن است دچار مسمومیت با وایتکس شویم.
وایتکس محلول ضدعفونیکنندهای موثر و قوی در تمیزی خانه است. این ماده در شیمی با اسم هیپوکلریت سدیم شناخته میشود. خواص آن مربوط به عنصر کلر است. این ماده در زندگی امروزه بسیار کاربرد دارد، اما توجه کنید که میتواند مانند هر ماده شیمیایی دیگری، خطراتی به همراه داشتهباشد.
ترکیب وایتکس با جرمگیر کشنده است
وایتکس و جرمگیر از مواد شویندههای قوی برای لکهگیری در منازل است ولی باید به این نکته بسیار دقت کنید که این دو ماده شوینده را هرگز نباید باهم ترکیب کنید زیرا باعث ایجاد یک گازی میشود که میتواند به ریه و دستگاه تنفسی آسیب برساند. علائم مسمومیت با وایتکس و جرم گیر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تهوع و استفراغ
- درد شکمی یا ناراحتی معده
- اسهال
- احساس خارش و تحریک در دستگاه گوارشی
- سردرد
- دیگر علائم آلرژیک مانند قرمزی پوست، تورم صورت و لبها
در موارد شدیدتر، ممکن است علائم دیگری مانند تنگی نفس، تورم صورت و لبها و واکنشهای آلرژیک شدید ظاهر شود که نیاز به تجویز داروهای ضدآلرژی و مراجعه فوری به پزشک دارد.
درصورتیکه هر گونه علائم مسمومیت با وایتکس یا جرمگیر را در خود یا دیگران مشاهده میکنید، بهتر است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید یا با اورژانس تماس بگیرید. همچنین، اگر فرد در وضعیت بحرانی قرار دارد مانند دچار تنگی نفس یا واکنشهای آلرژیک شدید است، فوری به مرکز درمانی نزدیک برای دریافت مراقبت پزشکی مراجعه کنید.
عوارض وایتکس بر روی پوست
جای گفتن ندارد که پوست، اولین نقطه تماس با مواد شیمیایی است. عارضههای پوستی یکی از شایعترین مشکلات در بین مردم هستند. به خصوص در ماه اسفند و برای خانه تکانی، خانمها و آقایان زیادی دچار این مشکل میشوند.
حتی یک بار تماس دست با آن، دست را دچار سوزش میکند. تصور کنید عوارض طولانی مدت آن بر پوست چه مصیبتی است!
این عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خشکی پوست
- اگزما
- خارش
- سوزش
- زخم شدید
اگر شما جزو آن دسته از دوستانی هستید که پوست نازکی دارید، به توصیههای ایمنی بیش از دیگر افراد توجه کنید.
درمان خانگی مسمویت با وایتکس و جرمگیر
اگر به دلیل ترکیب وایتکس و جرمگیر و یا به طور عادی به دلیل استفاده از وایتکس و یا جرمگیر دچار مسمویت شدید و علائم شما شدید نیست؛ راههای درمان خانگی مسمویت با وایتکس را در نظر بگیرید و برای رفع مسمویت انجام دهید:
- نوشید آب به میزان فراوان
به شما کمک میکند تا با تعریف و دفع ادرار سموم سریعتر از بدنتان خارج شود. - نوشیدن شیر
شیر یکی از مواد غذایی است که به شما در پاکسازی بدن از سموم کمک میکند. - مصرفکردن ویتامین ث
مصرف ویتامین سی علاوه بر اینکه به مقاومت بیشتر بدن درباره سموم کمک میکند به شما در برابر مسومیتهای ناشی از مواد شوینده نیز کمککننده است. - مصرف آب سبزیجات
سبزیجات یکی دیگر از موارد غذایی است که در پاکسازی بدن کمککننده است و با استفاده از آب سبزیجاتی مثل کرفس به خارجشدن سموم کمک میکنید. - در محیط باز پیادهروی کنید
به مدت چند دقیقه در محیطهای باز که اکسیژن سالم است نفسهای عمیق بکشید.
اگر بوی وایتکس وارد ریه شود برای مسمومیت با وایتکس چه کنیم؟
درصورتیکه بوی وایتکس وارد ریه شده باشد یا شما تنفسی پر از بوی وایتکس داشته باشید، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- خارج شدن از منطقه آلوده: بلافاصله از آن منطقه خارج شوید و به هوای تازه و تمیز دسترسی پیدا کنید. در صورت امکان، به فضای باز بروید و هوای تمیز تنفس کنید.
- تهویه مناسب: اطمینان حاصل کنید که در مکانی با تهویه مناسب قرار دارید. بازکردن پنجرهها یا استفاده از سیستم تهویه مکانیکی میتواند به جریان هوای تازه و کاهش غلظت بوی وایتکس کمک کند.
- استفاده از ماسک: درصورتیکه بوی وایتکس در محیطی با غلظت بالا وجود دارد و نمیتوانید آن را ترک کنید، استفاده از ماسک میتواند به حفاظت از ریهها کمک کند. انواع ماسکهای با کلاس فیلتراسیون مناسب مانند N95 بهترین حفاظت را در برابر ذرات معلق در هوا ارائه میدهند.
- آبیاری چشم و شستشوی صورت: درصورتیکه بوی وایتکس وارد چشم یا بینی شما شده است، آبیاری چشم با آب تمیز و داغ و شستوشوی صورت با آب لطیف میتواند کمک کند.
- مراجعه به پزشک: اگر علائمی مانند تنگینفس، سردرد شدید، سرفه خونریزی، تهوع شدید و ضعف عمومی تجربه میکنید، باید بهصورت فوری به پزشک مراجعه کنید یا به مرکز اورژانس بروید. آنها میتوانند تشخیص دقیق بدهند و درمان لازم را تجویز کنند.
پیشگیری از مسمومیت با وایتکس و سفیدکننده
پیشگیری بهتر از درمان است، بنابراین مهم است که بدانید چگونه از مسمومیت با وایتکس جلوگیری کنید:
- هرگز وایتکس را با سایر مواد یا مواد شیمیایی مخلوط نکنید.
- از وایتکس فقط طبق دستورالعمل روی بطری استفاده کنید.
- از وایتکس در محیطی با تهویه مناسب استفاده کنید.
- هنگام دستزدن یا استفاده از وایتکس از لباسهای محافظ مانند دستکش استفاده کنید.
- هرگز یک بطری وایتکس باز را در خانه خود جایی که دیگران آن را پیدا کنند، نگذارید.
- همیشه وایتکس را دور از کودکان، حیوانات خانگی، بزرگسالان مبتلا به زوال عقل نگهداری کنید.
- همیشه وایتکس را در یک ظرف دربسته و مناسب نگهداری کنید. آن را در بطری اصلی نگهداری کنید.
در صورت مخلوط کردن وایتکس با آب برای نظافت، یا قرارگیری وایتکس در داخل وسایلی مانند فنجان برای رفع لکه، مطمئن شوید که آن را به وضوح برچسب بزنید و آن را دور از دسترس دیگران قرار دهید تا از بلع تصادفی جلوگیری شود.
عوارض استفاده از مواد شوینده در دوران بارداری
از گروههایی که میبایست مراقبت بیشتری در مقابل مسائل مختلف از خود، انجام دهند، خانمهای باردار هستند. عوارض مواد شوینده بر بانوان باردار شدیدتر نیست اما به دلیل حساسیتهای این دوران بهتر است که مراقبت بیشتری نسبت به یک فرد عادی صورت پذیرد.
آیا وایتکس بی بو، بدون ضرر است؟
وایتکسهای بی بو توسط برخی کارخانهها تولید میشوند اما بدون بو بودن این مواد تاثیری در کاهش ضرر و زیانهای آنها بر بدن ندارد و همچنان دارای مواد شیمیایی و گازهای خطرناک بر سلامتی افراد را هستد. تنها راه مقابله با عوارض این مواد رعایت توصیهها در هنگام استفاده از مواد شوینده است؛ پس مسمومیت با وایتکس بیبو نیز ممکن است.
خطرات ترکیب وایتکس با دیگر شویندهها
برای جلوگیری از مسمومیت با وایتکس، وایتکس را با این مواد ترکیب نکنید:
وایتکس و جوهر نمک
ترکیبشدن یک جرمگیر با وایتکس باعث به وجود آمدن یک اسید قوی خواهد شد و درصورتیکه در محیط سر بسته باشد باعث آتشسوزی خواهد شد. از عوارض ترکیب این دو مواد میتوان به بروز مشکلات تنفسی و سوزش چشم اشاره کرد.
وایتکس و سرکه
وایتکس و سرکه هرگز نباید با هم مخلوط شوند و از عوارض آنها می توان به سرفه، تنگی نفس و همچنین سوزش چشم اشاره نمود.
وایتکس و الکل
ترکیب این دو مواد باعث ایجاد گاز کلروفرم میشود که موجب بیهوشی خواهد شد. درصورتیکه در محلی که این ماده با هم ترکیب شدهاند، بمانید باعث ایجاد آسیب به بافت عصبی و حتی مرگ نیز خواهد شد.