۲ ابرچالش جدید ترامپ در مواجهه با ایران

سامان کیمیاگر، گروه جهان الف،   4030907052 ۲۰ نظر، ۳ در صف انتشار و ۱۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
۲ ابرچالش جدید ترامپ در مواجهه با ایران

از همان نخستین ساعات پس از قطعی شدن پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا شاهد طرح تحلیل و تفسیرهای مختلفی با محوریت رویکرد و سیاست احتمالی رئیس جمهور جدید آمریکا و تیم امنیت ملی و سیاست خارجی او در رابطه با کشورمان بوده ایم. روندی که همچنان نیز ادامه دارد. البته وقوع اتفاقاتی نظیر طرح ادعای دیدار ایلان ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل متحد نیز بر میزان تحلیل و تفسیرها درباره جنس رویکرد آمریکای ترامپ و البته ایران در قبالِ یکدیگر می افزاید. 

با این همه، آنچه که واضح به نظر می رسد این است که ترامپ به ایران به چشم یک پرونده نیمه تمام برای خود می نگرد. او در دوره نخست حضور خود در کاخ سفید دستورکارهای مشخصی را در رابطه با ایران تعریف کرده بود و سعی داشت ایران را به نقطه ای برساند(از رهگذر تشدید فشارها علیه تهران) که مطلوب واشنگتن است. هدفی که به هیچ عنوان محقق نشد با این حال، اکنون نیز به احتمال زیاد او با تاکید بر اهرم های اقتصادی سعی خواهد کرد تا رویکردهای توام با فشار خود علیه ایران را احیا کند. با این همه، او در پیشبرد این رویکرد که عمدتا مطعوف به تحریم نفت ایران است، با دو چالش بسیار بزرگ رو به رو است. 

اولا، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس جنس رویکرد خود به ایران را تا حد زیادی تعدیل کرده و تغییر داده اند. در دوره نخست حضور ترامپ در قدرت، اعراب حاشیه خلیج فارس خود یک پای ثابت اعمال فشارهای اقتصادی دولت ترامپ علیه ایران بودند با این حال، با وقوع اتفاقاتی نظیر حمله موشکی-پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان در سال 2019 و البته حمله به بندر فجیره امارات که در قالب آن ها دولت آمریکا هیچ حمایتی را از این کشورها نکرد، با یک شوک بزرگ رو به رو شدند و متوجه شدند که در بزنگاه های حساس و مهم نمی توانند روی واشنگتن حساب باز کنند. 

در عین حال، آن ها اکنون به خوبی فهمیده اند که ایران سیاست صبر راهبردی را کنار گذاشته و دیگر آن را تامین کننده منافع و امنیت ملی خود نمی داند. از این رو، ریسک تقابل صریح و آشکار با ایران را به جان نمی خرند. دلیل آن هم این است که تقابل صریح با تهران با هزینه های سنگینی علیه آن ها همراه خواهد شد. 

ورای همه این ها، سعودی ها با ایران توافق تنش زدایی امضا کرده اند و هر اقدامی که در نقطه مقابل تعهدات آن ها باشد می تواند مسیری که آن ها در طی سه سال اخیر با ایران طی کرده اند را تضعیف کند و نوید دهنده شکست های تازه و البته عدم قطعیت های جدی علیه آن ها باشد. از این رو، ترامپ در همراه کردن این دسته از کشورها با خود و سیاست‌هایش علیه ایران با چالشهای جدی رو به رو است. 

نکته دوم اینکه چین به عنوان اصلی‌ترین خریدار نفت ایران نیز با توجه به اوج گیری تنش ها و درگیری های ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک در عرصه بین المللی، بیش از گذشته مایل به تقویت همکاریهای خود با تهران است. دلیل این مساله نیز این است که تقویت جبهه ایران در یک معنا می تواند تامین کننده منافع چین نیز باشد. 

حال در وضعیتی که احتمالا با بازگشت ترامپ به قدرت باید شاهد تشدید تنش ها میان چین و آمریکا باشیم(زیرا ترامپ و آمریکا، چین را اصلی ترین تهدید امنیتی علیه واشینگتن می دانند)، تقویت پیوندهای پکن با تهران به گزینه ای کم هزینه‌تر در قیاس با گذشته برای چینی ها تبدیل شده است. موضوعی که آن هم در نوع خود سیاستهای ضدایرانی ترامپ را به ویژه در حوزه اعمال فشار اقتصادی علیه کشورمان با موانع جدی مواجه خواهد ساخت. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۷۷۳۹۱۰۹:۲۴:۳۸ ۱۴۰۳/۹/۹
به تغییر رویکرد اعراب زیاد دلخوش نباشید همینطور به وفاداری چین.
ناشناس۳۶۷۷۳۹۸۰۹:۲۸:۳۹ ۱۴۰۳/۹/۹
در این آشوب درگیری بین شرق و غرب بهترین موقعیت برای قدرت گیری نامتعارف ایران است .
ناشناس۳۶۷۷۳۹۹۰۹:۲۹:۵۸ ۱۴۰۳/۹/۹
ترامپ وقتی دید با کمک عوامل داخلی و سناریوی «خردمندی بی خردی» نتوانست برجام های ۳ و ۳ خلع سلاح موشکی و ...را به ایران تحمیل کند و علت هم هشیاری دلسوزان داخلی بود آخر بازی «خردمندی بی خرد» را با زدن به سبک قمار بازان بهم ریخت وگرنه اگر بدون هشیاری دلسوزان داخلی به عوامل داخلی نفوذی اجازه ادامه سناریو داده میشد همچنان در برجام های ۲ و ۳ و نهایتا خلع سلاح ایران و تجزیه ایران پیش می ر فت متاسفانه ما از تاریخ عبرت نمی‌گیریم .
ناشناس۳۶۷۷۴۱۴۰۹:۴۲:۰۳ ۱۴۰۳/۹/۹
بین ایران و آمریکا ،انتخاب کشورهای حاشیه خلیج فارس قطعا ایران نخواهد بود. چین هم فقط با یک تخفیف مختصر آمریکا در تعرفه، قطعا ایران را مثل قبل خواهد فروخت بهترین راه مذاکره و حل ریشه ای مشکلات است
ناشناس۳۶۷۷۴۳۵۱۰:۱۶:۲۴ ۱۴۰۳/۹/۹
شاید کشور های عربی به دلیل مسایل امنیتی خودشان با ایران کنار بیایند و مقدار محدودی با ایران کار کنند که همانها با بهانه های متعدد این همکاری را به حد اقل میرسانند . اما چین با معاملات 10 میلیاردی با ایران و 400 میلیاردی با امریکا از ایران بعنوان کارت بازی استفاده میکند
ناشناس۳۶۷۷۵۳۹۱۱:۳۲:۳۱ ۱۴۰۳/۹/۹
٢ ابر چالش ترامپ در مواجهه با ايران ! ---------------------------------------------- به نظر اين حقير بايد « ابر چالش » هاي ترامپ در رابطه با چين داشته باشد ، ... شايدم با روسيه و پوتين ... و شايد هم بحث و جدل با اروپا و ناتو كه : ما پول مفت نداريم ، مگه پول علف خرسه ؟ ! --- ولي گويا ترامپ با پوتين رابطه خوبي دارند ؟ ... بله ؟ در سياست نه دوستي هميشه پايدار است و نه دشمني !! ... از قديم و نديم گفته اند : « سياست پدر و مادر ندارد » !!
ناشناس۳۶۷۷۵۶۷۱۱:۵۴:۰۲ ۱۴۰۳/۹/۹
غربگدایان را کنترل کنید که می خواهند سلطه غرب بر کشور را برقرار کنند...
ناشناس۳۶۷۷۵۸۸۱۲:۱۹:۱۵ ۱۴۰۳/۹/۹
ترامپ شکست خورده و دچار سردرگمی در برابر نظام اسلامی شده
ناشناس۳۶۷۷۶۲۱۱۲:۵۸:۳۸ ۱۴۰۳/۹/۹
ترامپ تحریم میکنه هم پیمانهای ما هم بازار امریکا خبیث ول نمیکنن مارو بگیرن
ناشناس۳۶۷۷۶۳۷۱۳:۱۵:۵۲ ۱۴۰۳/۹/۹
غربگرایان از دولت اول ترامپ سیلی خوردند حالا دوباره بدنبال مذاکره با ترامپ هستن گویا درس عبرت نگرفتن !
ناشناس۳۶۷۷۶۳۸۱۳:۱۷:۲۶ ۱۴۰۳/۹/۹
اگر قانون راهبردی مجلس نبود واداده ها برجام موشکی و نظامی را پذیرفته بودند و الان سایه جنگ بر سر کشور گسترده شده بود.
ناشناس۳۶۷۷۶۳۹۱۳:۱۹:۰۲ ۱۴۰۳/۹/۹
ترامپ هیچ غلطی نمی تواند بکند سیاست فشار حداکثری شکست خورده است ایران از نفوذی های غربگرا ضربه می خورد.
نادر۳۶۷۷۷۱۵۱۴:۵۴:۴۸ ۱۴۰۳/۹/۹
روابط،ظاهری و کاملا متزلزلی که ایران با اعراب مرتجع دارد هیچگاه ضامن امنیت برای ایران نبوده و در معادله ایران و ترامپ با دید خوشبینانه بی اثر است.اعراب به شدت در تلاش معارضه با نظام هستند و ترامپ برای آنها یک فرصت طلایی است
ناشناس۳۶۷۷۷۵۷۱۵:۴۸:۲۶ ۱۴۰۳/۹/۹
باید بدانیم که ایران مثل سایر کشورها یه کشور معمولی است . با بمب و یا انرژی اتمی هم نمی‌توان مانور داد حداکثر میشیم کره شمالی
ناشناس۳۶۷۷۷۶۴۱۵:۵۹:۴۰ ۱۴۰۳/۹/۹
اول این که دولت‌های عربی اگرچه از نظر سیاسی مواضع قبل را تعدیل کرده اند اما از نظر اقتصادی هیچ تغییری در رویکرد خود نداده اند و چین هم مجبور به پیروی از فشار های ترامپ خواهد شد وگرنه علاوه بر تعرفه ها، بهانه ای به دولت های غربی می دهد (که اکنون همراه تر از قبل با ترامپ شده اند ) تا چین را تحریم کنند.
ناشناس۳۶۷۷۷۷۲۱۶:۱۲:۲۳ ۱۴۰۳/۹/۹
خلاصه مقاله این هست که ترامپ در مواجهه با جمهوری اسلامی مشکل بزرگی خواهد داشت چون اولا چین خریدار تفت ایران هست دوما کشورهای عرب همسایه از قدرت برخورد ایران نگران هستند.
ناشناس۳۶۷۷۷۷۷۱۶:۱۷:۳۳ ۱۴۰۳/۹/۹
پس شما معتقدی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس با آمریکا علیه ما همکاری نمیکنند و چین روابطش با ما تقویت میشود؟!
علی۳۶۷۷۹۵۵۱۹:۴۸:۴۳ ۱۴۰۳/۹/۹
بله ترامپ کاملا موفق نبود ولی جوری هم صحبت نکنیم اقتصادمان حالت عادی دارد نیم نگاهی به قیمت ارز داشته باشید
ناشناس۳۶۷۸۰۰۰۲۰:۴۳:۵۱ ۱۴۰۳/۹/۹
با درود ان شاء الله مانند پیش بینی زمستان سخت برای اروپای شریعتمداری کیهان نباشه !
ناشناس۳۶۷۸۰۱۱۲۰:۵۵:۱۹ ۱۴۰۳/۹/۹
یکم خودمون و رفتارمون رو نقد کنیم شاید زندگی بهتری برای مردم فراهم‌بشه..
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. انتخاب دشوار غرب؛ ایران هسته ای با سلاح یا بدون سلاح؟!

  2. بدل کردن امر مقدس به امر مبتذل!

  3. قانون عفاف و حجاب/ ۱۵ میلیون تومان جریمه برای دو بار پیامک «بی حجابی» در فضای حقیقی و مجازی/ جریمه ۱۶۵ میلیون تومانی در چه شرایطی اعمال می‌شود؟

  4. توهین به قالیباف فقط به‌خاطر یادآوری قانون/ جنجال پسر پزشکیان/ دعوت مدام به چالش با رهبری نظام

  5. وزیر کشور:‌ دیگر توان پذیرایی از اتباع خارجی را نداریم‌

  6. پاسخ محکم ایران به اقدام اروپایی ها

  7. سخنان علی جنتی علیه بشار اسد/ وفاق، اسم رمز باج‌گیری نیست/ فعال شدن گروه فشار رسانه‌ای برای تحمیل سازش

  8. واکنش پزشکیان به قانون حجاب

  9. سیمای صد روزه ۴ وزارتخانه کلیدی

  10. چند درصد دانشجویان علوم پزشکی‌ شاهد و ایثارگر هستند؟

  11. وقتی نقاب از چهره می افتد...

  12. اظهار نظر عباس عبدی درباره قانون عفاف و حجاب

  13. مجوز برای بی‌مجوزها / دست پزشکیان را بگیرید/ مذاکره برای منافع ایران نه اروپا

  14. رسایی: عارف به صراحت قانون دیگر معاون اول نیست!

  15. تحلیل «ظریف» از دستاورد بی‌نظیر جمهوری اسلامی / یک اشتباه ۲۵ساله در مذاکره ایران و غرب/ توصیه رسانه ای کرباسچی به پزشکیان

  16. قانونی حساس و بازتاب هایی حساس تر !

  17. وقتی فردوسی پور هم مجوز دارد، هم ندارد !

  18. ظریف: به کسی که فرزندش خارج از کشور است، به چشم تهدید نگاه نکنیم

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: برجام نشان داد که منافع ملی ما با مذاکره تامین نمی‌شود/ اگر فردوسی‌پور استاد موقعیت‌شناسی است، صدا و سیما هم استاد موقعیت‌سوزی است

  20. مخالفت آیت الله جوادی آملی با قانون عفاف و حجاب ؛ مساله حجاب با بگیر و ببند حل نمی شود

  21. جنگ در سوریه و معمای شانتاژ رسانه ای

  22. دومین گفت‌وگوی تلویزیونی پزشکیان با مردم/ باید مردم را مطمئن کنیم که از نظر معیشتی مشکل پیدا نمی کنند

  23. توضیح ساترا در باره جلوگیری از گزارش‌های فردوسی‌پور

  24. یک بام و دوهوای اصلاح طلبان

  25. عزل یک عضو ستاد امر به معروف و عذرخواهی از رییس‌جمهور

پربحث‌های اخیر

    آخرین عناوین