کاهش دعاوی به قیمت ناتوانی مردم در پرداخت حق الوکاله؟!

مریم طیبی، گروه اجتماعی الف،   4030412056 ۱۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

این روزها در شرایطی از وکالت اجباری سخن به میان می آید که علت اصلی عدم اقبال مردم به وکلا حق‌الوکاله‌های نجومی آنان است و این هزینه‌های گزاف تنها مردم را مجبور می‌کند که از انجام شکایت منصرف شوند.

کاهش دعاوی به قیمت ناتوانی مردم در پرداخت حق الوکاله؟!

به گزارش الف امین حسین رستمی، وزیر دادگستری در مراسم گرامیداشت روز حقوق عامه و سالروز تاسیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوۀ قضاییه،  دربارۀ موضوع توسعه وکالت گفت: « در دنیا قبل از اعمال کار به وکیل مراجعه می‌کنند و پرونده‌هایشان هم کمتر است لذا باید فرهنگ آن را با قانون‌گذاری و کار فرهنگی گسترش دهیم که قبل از اقدامی از وکیل و مشاوره حقوقی استفاده کنیم.»

در اینکه استفاده از وکیل در کاهش پرونده‌ها و بهبود کیفیت خدمات حقوقی تأثیر دارد، تردیدی نیست، اما در حال حاضر استاندارد جهانی می‌گوید باید به ازای هر 100 هزار نفر 220 وکیل وجود داشته باشد در صورتی که سرانۀ وکیل در ایران از نصف استاندارد جهانی نیز کمتر است و همین سبب شده است تا وکلا بازار کار تضمین شده‌ای داشته باشند و حق‌الوکاله‌های نجومی طلب کنند. مردمی که به دلیل عدم توانایی مالی، از وکیل استفاده نمی‌کنند و برد یا باختشان را به دست تقدیر می‌سپارند، در صورتی که مجبور باشند از وکیل استفاده کنند قید برد را زده و از قبل به پیشواز باخت می‌روند.

انتخاب وکیل، اختیار اما اجباری شدن آن زور است

حق برخورداری از وکیل امروزه در تمام نظام های حقوقی دنیا شناخته شده است و ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست. در اصل 35 قانون اساسی آمده است:« در همۀ دادگاه‌ها طرفین دعوی حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند باید برای آن‌ها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد.»

حق انتخاب وکیل در برخی کشورها به تکلیف تبدیل شده است. در ایران برای اولین بار وکالت اجباری در ماده 58 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1318 مطرح گردید اما طولی نکشید که اصلاح شد. بعدتر در سال 1356 قانون اصلاح پاره‌ای از قوانین دادگستری به تصویب رسید که در ماده 33 آن حضور وکیل دادگستری در دادگاه‌ها را الزامی دانست. در سال 1384 که آیین نامه اجرایی مادۀ 32 همین قانون ابلاغ شد، برداشت‌های متفاوتی را به وجود آورد تا اینکه دیوان عالی کشور حضور وکیل در دعاوی را الزامی ندانست.

در ایران نیز زمزمه‌های وکالت اجباری شنیده می‌شد تا اینکه در اواخر سال 1402 علی القاضی، رئیس کل دادگستری تهران گفت:« بدون شک امروز به دلیل پیچیدگی در روابط اشخاص، دگرگونی در زندگی انسان و کثرت منازعات باید به دنبال این بود که ظرفیت وکالت در همۀ روابط اشخاص توسعه پیدا کرده و به جای اینکه این ایراد به توسعه ظرفیت وکالت گرفته شود باید به دنبال این بود که وکالت اجباری در دستگاه قضا نهادینه شود.»

این صحبت زمانی صدق می‌کند که در ایران داوطلبان وکالت با در نظر گرفتن حد نصاب علمی پذیرش شوند، نه بر اساس ظرفیت که  باعث شده است به ازای هر 10 هزار پرونده 41 وکیل وجود داشته باشد و همین بازار کار تضمین شده، حق‌الوکاله‌های نجومی را به وجود آورد. حال اجباری کردن وکالت با هزینه‌های گزافش سبب آزار مردمی می‌شود که به دلیل مشکلات مختلف به دادگاه مراجعه می‌کنند.

وزیر دادگستری از مشکل هزینۀ وکالت اجباری گفت:« اگر به طرف اجباری شدن وکالت در بسیاری دعاوی حرکت کنیم امکان پذیر است و باید موضوع هزینه‌اش را هم حل کنیم و اجباری شدن وکالت موجب کاهش پرونده‌ها و ارتقای جایگاه وکالت می‌شود.»

البته که حضور وکیل از الزامات حفظ مصالح عامه و اجرای عدالت اجتماعی است اما باید فکری به حال هزینه‌اش کرد. در صورتی که اجباری شدن وکالت با رایگان شدن وکیل همراه باشد می‌تواند موجب کاهش پرونده‌ها شود. با اجباری شدن وکالت بدون کاهش هزینه، پرونده‌ها کاهش می‌یابد چراکه بسیاری از افراد به دلیل حق‌الوکاله‌ها شکایت نمی‌کنند و از ابتدا خود را بازنده می‌دانند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۵۴۳۳۳۳۱۳:۲۴:۳۸ ۱۴۰۳/۴/۱۲
بعضی از وکلا با دور زدن تبصره و ماده، با سرنوست یک خانواده یا شخص بازی میکنند.
امیر۳۵۴۳۳۶۸۱۳:۳۷:۰۴ ۱۴۰۳/۴/۱۲
حق الوکاله یکطرف ، هزینه دادرسی طرف دیگر...
ناشناس۳۵۴۳۳۷۹۱۳:۴۴:۴۹ ۱۴۰۳/۴/۱۲
خود من از شکایت منصرف شدم چون وکیل درخواست ۱۰ درصد افت ارزش ملکم رو داشت. یعنی ۵۰۰ میلیون تومن باید به وکیل بدم که شاید بتونه جلوی یه نهاد گردن کلفت که روبروی ملک من داره برج میسازه رو بگیره شاید هم نتونه.
نگین تاجی۳۵۴۳۸۶۷۲۲:۲۸:۱۵ ۱۴۰۳/۴/۱۲
نیازی نیست مجرب ترین ورتبه های برتر وکالت با ۲۰سال سابقه با حق ال وکاله منصفانه اماده انجام این درخواستها با اشتیاق وافتخار هستیم به احترام
ناشناس۳۵۴۳۴۶۲۱۴:۴۲:۰۴ ۱۴۰۳/۴/۱۲
بالعکس باید نقش وکلا را در پرونده های خانوادگی محدود کرد و کاهش داد. مثلا اجرای پرونده مهریه را از دست وکلا خارج کنید و به یک کارمند مستقر در دادگستری بسپارید و البته پیش از اقدام در اجرای مهریه باید مشاوره با حضور روان شناس یا قاضی با تجربه انجام شود آنگاه خواهید دید که زندگی های مشترک کمتری به طلاق و جدایی منجر خواهد شد.
ناشناس۳۵۴۳۴۷۶۱۴:۵۳:۵۷ ۱۴۰۳/۴/۱۲
نهایتش ۶۰ درصد میشه ۷۰ درصد (منظور عدم مشارکت است) مگه مهمه؟
ناشناس۳۵۴۳۵۲۱۱۵:۴۱:۳۷ ۱۴۰۳/۴/۱۲
ببخشید اما کجا و برای کدام کار دستمزها کمه که توقع دارید وکلا ارزان کار کنند؟ دفاتر اسناد رسمی، دندانپزشکی، بنگاه معاملات ملکی، شهرداری؟ کجا؟
ناشناس۳۵۴۳۹۱۹۲۳:۳۱:۰۴ ۱۴۰۳/۴/۱۲
اینجا که می رسد خودشان را با مشاغل مقایسه می کنندبالاخره وکالت شغل است یا نه؟
ناشناس۳۵۴۳۶۷۱۱۷:۵۶:۱۳ ۱۴۰۳/۴/۱۲
مشکل اینجاست هزینه دادرسی و وکیل پرداخت می شود و این پرداختی هیچ ارتباطی به نتیجه ندارد.
ناشناس۳۵۴۳۹۳۱۲۳:۵۱:۰۹ ۱۴۰۳/۴/۱۲
باسلام واقعا حق الوکاله خیلی زیاده مردم توان پرداخت ندارند پرونده ساده ساده ۲۰ میلیون وای به حال یک پرونده شاوغی باشه کمتر از ۱۰۰۰۰۰۰۰۰ تومان نیست
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. FATF به سرنوشت برجام دچار نشود!

  2. بازنگری در دکترین نظامی ایران؟

  3. نتانیاهو، معمار شکست های پی در پی 

  4. گرانی را فراموش کنید؛ فقط فیلترینگ !

  5. زبان فارسی،ذهن عبری!

  6. قدرتمندین سلاح ما در برابر اسرائیل

  7. موساد برای آتش‌بس در لبنان شرط گذاشت

  8. چرا بایدن از ماجراجویی صهیونیست‌ها علیه ایران نگران است؟!

  9. یک پرسش ساده از وزیر محترم بهداشت

  10. نکته ای قابل‌تامل درباره اقدام احتمالی اسرائیل علیه ایران

  11. صحبت های جنجالی بیژن عبدالکریمی درباره گشت ارشاد !

  12. کیهان: چرا اصرار دارند که کشور، عبرت‌های FATF را از نو تجربه کند؟

  13. چرا آمریکا این دفاع ضدموشکی را به اسراییل داد

  14. سهم هر ایرانی در موشک‌باران اسرائیل ۴۴ هزار تومان!

  15. پرده‌برداری مشاور فرمانده سپاه از یک اتفاق ویژه در حمله موشکی ایران

  16. سالگرد طوفانی که اسراییل را در نوردید

  17. توزیع شناسنامه الکترونیک افغان‌ها در ایران آغاز می‌شود

  18. دادگستری اصفهان: اتهام زن و شوهر اصفهانی به نگهداری گربه محدود نمی‌شود

  19. یک هشدار قابل‌تامل در مورد لبنان

  20. بنزین زدن، تنها راه آماده شدن برای خطرها !

  21. دشمن دیرینه ایرانیان

  22. سردار قاآنی کجاست؟ | روایت یک ترور هدفمند

  23. مهاجرت دانش‌آموزان آرزومند پزشکی و کمبود پزشک در کشور!

  24. مدیریت بحران به سبک آمریکایی

  25. انتقاد رسایی از تابعیت فرزندان ظریف و انتصاب او در دولت

آخرین عناوین