آشنایی با نوعی از بیماری گندم که درمان ندارد

  4030124015

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گلستان یک نوع بیماری گندم را که درمان نداشته و تنها راه حل مبارزه با آن پیشگیری است را معرفی کرد و گفت: مزارع آلوده به این بیماری علاوه بر عملکرد پایین سلامت انسان و دام را تهدید می‌کنند.

به گزارش ایسنا، محمد علی آقاجانی ضمن هشدار در خصوص بیماری «بادزدگی یا  فوزاریوم خوشه گندم » به کشاورزان اظهار کرد: این بیماری درمان نداشته و تنها راه مقابله با آن پیشگیری از بروز بیماری در مرحله گلدهی است،

وی با اشاره به اینکه بسیاری از گندم‌های استان در آغار مرحله گلدهی قرار دارند، اظهار کرد: پس از مرحله گلدهی دانه گندم با وردود به مراحل شیری و خمیری تشکیل می‌شود و علائم بیماری در همین مرحله دانه‌دهی در گیاه بروز پیدا می‌کند.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان با توضیح اینکه گندم‌های استان گلستان به دلیل اینکه در مرحله گلدهی هستند درحال حاضر آثار این بیماری دیده نمی‌شود اما دو تا سه هفته بعد که دانه گندم وارد مراحل شیری و خمیری بشود در آن صورت اگر این بیماری گندم را درگیر کرده باشد آثار آن بروز خواهد کرد.

 به دلیل دیده نشدن آثار بیماری در مرحله گلدهی برخی کشاورزان  اعتقادی به پیشگیری ندارند

آقاجانی گفت: متأسفانه این بیماری در زمان گلدهی گیاه را درگیر می‌کند ولی آثار آن در زمان دانه‌دهی گندم که دیگر مبارزه بر روی آن اثری ندارد دیده می‌شود و همین مسأله کار را سخت کرده زیرا بسیاری از کشاورزان به دلیل دیده نشدن آثار بیماری در مرحله گلدهی اعتقادی به مبارزه با بیماری نداشته و  ضرورت آن را درک نمی‌کنند.

آقاجانی یک نوع قارچ را عامل به وجود آمدن بیماری بادزدگی فوزاریومی سنبله دانست و افزود: علائم بیماری به‌صورت سوختگی و سفید شدن سنبلچه‌ها بعد از مرحله گلدهی، نارنجی شدن فضای بین سنبلچه‌ها در هوای مرطوب یا بعد از بارندگی، چروکیده، نارنجی و یا صورتی شدن دانه‌های تولیدشده در سنبله‌های بیمار است.

وی جریان هوا، جابه‌جایی خاک و بقایای گیاهی و همچنین بذور آلوده را از روش‌های انتشار این بیماری برشمرد و اضافه کرذ:  جو، ذرت، گندمیان هرز، یولاف زراعی و چاودار سایر میزبان‌های بیماری هستند.

دانه های مبتلا به فوزاریوم سلامت انسان و دام را تهدید می‌کند

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گلستان استفاده از ارقام مقاوم، تمیز و بوجاری کردن بذر، ضدعفونی بذر با قارچ‌کش‌ها برای جلوگیری از بادزدگی گیاهچه، مدیریت بقایای گیاهی، تناوب محصول (با گیاهانی نظیر کلزا و باقلا)، اجتناب از کشت گندم بعد از ذرت، سم‌پاشی مزرعه در مرحله‌ی گلدهی با قارچ‌کش‌هایی نظیر آلتوکمبی و رکس از جمله روش‌های مبارزه با بیماری است.

آقاجانی با بیان اینکه به دو صورت کمی و کیفی به مزارع آسیب می‌زند، گفت: دانه‌های گندم مبتلا به این بیماری کوچک شده و به این ترتیب عملکرد محصول را برحسب میزان درگیری تا ۲۰ درصد کاهش می‌دهد و علاوه بر آن دانه‌های مبتلا به بادزدگی می‌توانند حاوی مایکوتوکسین باشند و بیماری‌هایی را در انسان و دام به وجود آورند.