تشکیل انجمن خیرین میراث فرهنگی فرصتی برای حفظ میراث ملی است

  4020823118

دکتر علی دارابی، قایم مقام وزیر میراث فرهنگی در یادداشتی نوشت؛ احسان، صدقه، وقف، نیکوکاری، اهداف بشردوستانه در همه ادیان، مذاهب و فرهنگ ها از جایگاه ویژه ای برخوردار است. با نگاهی به فهرست بزرگترین نیکوکاران جهان می توان به واقعیت این امر پی برد. 

در اسلام نیکوکاران، انفاق کنندگان، محسنین مورد تکریم قرار گرفته اند و قرآن کریم از آنان به عنوان کسانی یاد می کند که اموال خود را چه در شادی و توانگری و چه در تنگدستی به هم نوعان خود انفاق می کند. (آل عمران، ۱۳۴ – ۹۲)

 در فرهنگ ما ایرانیان نیکوکاری و وقف پیشینه تاریخی طولانی و پرافتخاری دارد، بسیاری از بناها، مجموعه های تاریخی، مدارس، مساجد، بيمارستان ها،خانه ها که از گذشته به یادگار مانده اند، حاصل همین رویکرد است. 

 ایران بزرگ در حوزه میراث فرهنگی به رغم عظمت، تشخص و جایگاه متمایز جهانی که دارد اما بدلیل آنكه مقوله میراث فرهنگی در صدر امور نبوده است نسبت به آن اهتمام شایسته ای صورت نگرفته است و از نظر بودجه، اعتبار، زیرساخت و امکانات بسیار نحیف و ضعیف است.

حفظ، نگهداری، مرمت و خدمات دهی به مردم به ویژه گردشگران داخلی و خارجی در فضاها و اماکن تاریخی نیاز به یک نهضت بزرگ مردمی دارد چرا که با بودجه و اعتبارات بس محدود و کم دولتی امکان حفاظت از میلیون ها اشیاء و اموال تاریخی و ۳۵ هزار اثر ثبت شده ملی از بیش از یک میلیون اثر را نداریم. مسائل اقلیمی، خشکی، کم آبی، فرونشست و مسائل زیست محیطی هم تهدید جدی برای بناهای تاریخی شده است. امروزه بهترین ابزار برای معرفی ایران فرهنگی، سابقه تمدنی و میراثی آن دیپلماسی میراث فرهنگی است و این نیازمند سازوکار جدی، است. 

انجمن خیرین میراث فرهنگی فرصتی است که همه خیرین، نیکوکاران، سرمایه داران، صاحب ثروت، در داخل و خارج از کشور نهضت بزرگی را برای حفظ میراث فرهنگی به راه اندازند. چشم انتظار مشارکت گسترده همه مردم عزیزمان در انجمن خیرین میراث فرهنگی به عنوان نهادی مردمی، غیر دولتی هستیم.

اين تازه آغاز راه است.

*قائم مقام وزیر میرات فرهنگی