به گزارش فارس، دیروز (شنبه) ۲۰ آبان ریاض پایتخت عربستان سعودی میزبان نشست سران کشورهای اسلامی و عربی به منظور گفتوگو و بررسی اوضاع فلسطین بود. در همین راستا آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران در رأس هیأتی به ریاض سفر و در این نشست شرکت کرد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه که رئیس جمهور را در این سفر همراهی میکرد در گزارشی درباره این سفر عنوان کرد: روز شنبه ۲۰ آبان به همراه آقای رئیسی، رئیس جمهور کشورمان برای شرکت در نشست اضطراری سران کشورهای اسلامی و عرب عازم ریاض شدیم.
در همین خصوص امیرعبداللهیان در گزارشی اینستاگرامی درباره نشست ریاض افزود: از همان نخستین روزهای ابتدایی جنایات هولناک رژیم صهیونیستی در غزه، ایده برگزاری یک نشست در سطح عالی سیاسی با حضور روسای کشورهای اسلامی جهت اتخاذ تصمیمات دستهجمعی در حمایت از فلسطین، توسط رئیس جمهور کشورمان مطرح شد و با بهرهمندی از ظرفیت دیپلماسی چندجانبه (سازمان همکاری اسلامی) و در رایزنیهای دیپلماتیک، مورد توجه قرار گرفت.
به گزارش فارس،این نشست همزمان با سی و ششمین روز از جنایات رژیم صهیونیستی در غزه در واکنش و به بهانه عملیات طوفان الاقصی برگزار شد. جمهوری اسلامی ایران از ابتدای جنایات صهیونیستها در غزه در راستای توقف این جنایات، رفع محاصره غزه و ارسال کمکهای انساندوستانه اقدامات زیادی را صورت داد از جمله رایزنیهایی تلفنی رئیس جمهور و وزیر امور خارجه و نامهنگاریهای امیرعبداللهیان و سفرهای وزیر امور خارجه به چند کشور منطقه و حضور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک. ایران در این خصوص پیشنهاد برگزاری نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی را مطرح کرد که این نشست روز چهارشنبه ۲۶ مهر ماه در جده برگزار و امیرعبداللهیان هم در این نشست شرکت کرد. از سوی دیگر آیتالله سید ابراهیم رئیسی و برخی از سران کشورهای اسلامی خواستار برگزاری نشست فوق العاده سران کشورهای مسلمان شدند.
آیتالله رئیسی دیروز و پیش از ترک تهران در اظهاراتی عنوان کرد: این سفر به دعوت رئیس سازمان همکاری اسلامی که ریاست دورهای آن را پادشاه عربستان برعهده دارد انجام میشود و نشست اضطراری با موضوع فلسطین برگزار خواهد شد. درخواست ایران برای تشکیل این نشست تقریبا به یک ماه قبل بر میگردد، ولی به دلایل مختلفی با تاخیر برگزار شد.
امیرعبداللهیان در این باره یادآور شد: اگرچه این نشست با تاخیر یک ماهه برگزار شد، اما بار دیگر اهمیت مسئله فلسطین و قدس، به عنوان یک عامل مهم جهت همگرایی در جهان اسلام را پررنگ کرد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: رئیس جمهور کشورمان که با ۱۰ پیشنهاد مهم، عملیاتی و فوری در این نشست شرکت داشتند، بر تصمیمگیری قاطع به نفع ملت فلسطین از جمله توقف کشتار و نسلکشی در غزه، رفع کامل محاصره انسانی، قطع هرگونه ارتباط سیاسی و اقتصادی با رژیم صهیونیستی توسط کشورهای اسلامی، تشکیل یک دادگاه بینالمللی برای تعقیب و مجازات سران و جنایتکاران رژیم صهیونیستی و آمریکا، تأسیس یک صندوق ویژه برای بازسازی فوری غزه و اعزام گسترده کاروانهای حامل کمکهای انساندوستانه برای مردم فلسطین از کشورهای اسلامی تاکید کردند.
به گزارش فارس، امیرعبداللهیان دیشب نیز در شبکه اجتماعی ایکس درباره پیشنهادات رئیس جمهور نوشته بود: اجرای ۱۰ پیشنهاد عملیاتی رئیس جمهور در نشست مشترک سران کشورهای اسلامی و عربی، میتواند فورا جنایات صهیونیستها در غزه را متوقف و راه ارسال گسترده کمکهای انساندوستانه را باز کند.اتحاد کشورهای اسلامی عرصه را برای بازیسازی واشنگتن به نفع رژیم آپارتاید تنگ میکند.
وی در ادامه گزارش خود در اینستاگرام خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران راهحل اصلی و دائمی برای فلسطین را مطابق با حقوق بینالملل در برگزاری رفراندوم برای تعیین سرنوشت با مشارکت همه فلسطینیهای اصیل در داخل و خارج از این سرزمین میداند که همواره در عالیترین سطوح سیاسی مورد تاکید قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: در نشست کارشناسان ارشد جهت تنظیم بیانیه پایانی اجلاس، به روال مرسوم تحفظات ایران در مورد بندهایی از بیانیه بهطور رسمی اعلام و طی یادداشت رسمی به دبیرخانه سازمان همکاری اسلامی ارسال شد.
وزیر خارجه همچنین عنوان کرد: دیدارهای دوجانبه با مقامات عالی مصر، مالزی، عربستان، موریتانی، نیجریه، سوریه، قطر، لبنان و سودان بخش دیگری از برنامههای فشرده این سفر مهم بود. در این ملاقاتها علاوه بر توجه به تحولات فلسطین، آخرین وضعیت مناسبات دوجانبه و زمینههای استحکام روابط مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش فارس، ناصر کنعانی نیز سخنگوی وزارت امور خارجه نیز بعدازظهر امروز در این باره گفت: قطعنامه مصوب اجلاس سران در ریاض با وجود متن قوی، در عین حال چند بند دارد که ایران در گذشته همواره نسبت به آنها اعلام تحفظ کرده و مجددا نیز در نشست مقامات ارشد و وزرای خارجه تاکید شد که ایران درباره برخی بخشها بویژه اشاره به راهحل دو دولتی، مرزهای ۱۹۶۷ و طرح صلح عربی تحفظ دارد.