پرسشی مهم درباره سفر اخیر احمدی‌نژاد/ توضیحات ضرغامی درباره پیشنهاد لغو ویزا با عربستان

  4020716080 ۳۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها ـ حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند ـ کار دشواری است. بسته خبری ـ تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

پرسشی مهم درباره سفر اخیر احمدی‌نژاد/ توضیحات ضرغامی درباره پیشنهاد لغو ویزا با عربستان

پرسشی مهم درباره سفر اخیر احمدی‌نژاد

تابناک نوشت: «چند روزی است که سفر محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور اسبق کشورمان به آمریکای مرکزی به بحث داغ فضای مجازی تبدیل شده است؛ سفری متفاوت و غیرمنتظره که گفته می‌شود جهت شرکت در یک سمپوزیوم بین‌المللی چهار روزه برنامه ریزی شده است.

بر اساس آنچه که از سوی تیم رسانه‌ای احمدی نژاد عنوان شده است، سمپوزیومی که او در آن حاضر می‌شود، یک همایش علمی پژوهشی با موضوع مدیریت جامع منابع آب در جهان است و احمدی نژاد در این برنامه در ارتباط با روش‌های صحیح مدیریت منابع آب در جهان سخن خواهد گفت.

صرف نظر از حواشی سیاسی و امنیتی پیش آمده پیرامون این سفر که چند روزی است به موضوع داغ رسانه‌ها تبدیل شده است، موضوع مهم‌تر اینکه برخی افراد با اشاره به سابقه مدیریتی احمدی نژاد در حوزه آب این پرسش را مطرح می‌کنند که دقیقاً رئیس جمهور اسبق کشورمان در این همایش از کدام سبک و سیاق مدیریتی منابع آب صحبت و دفاع خواهد کرد؟

این پرسش و نکته مهم از آنجایی مطرح می‌شود که بدانیم در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد در کشور کلکسیونی از اقدامات اشتباه در حوزه مدیریت منابع آب در کشور رقم خورد که برخی از اقدامات به صورت مستقیم با دستور او اجرایی شدند و به نظر بسیاری از متخصصان منابع آب تاثیر غیرقابل جبرانی بر سفره‌های آب زیر زمینی و منابع آب کشور داشت.

به عنوان نمونه در سال ۱۳۸۹ قانونی تحت عنوان "تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه بهره‌برداری قبل از سال ۸۵ " با دستور مستقیم احمدی نژاد در کشور به تصویب رسید و اجرایی شد که اجرای همین قانون سبب شد به مجموعه چاه‌های مجاز کشور ده‌ها هزار حلقه چاه دیگر اضافه شود و با توجه به اینکه حجم انبوهی از این چاه‌ها در داخل فلات مرکزی قرار داشت، خسارت جبران ناپذیری به منابع آب کشور وارد شد...

در رابطه با نوع مدیریت احمدی نژاد در حوزه منابع آب و آنچه که او می‌تواند یا باید در همایش گواتمالا بگوید، "قاسم تقی زاده خامسی" معاون آب و آبفا وزیر نیرو در دولت دوازدهم نوشت: امیدوارم ایشان در آنجا توضیح دهد اجازه حفر ده‌ها هزار حلقه چاه غیرمجاز و غارت میلیارد‌ها مترمکعب آب در یک کشور خشک در دوره ریاست ایشان در کدام فصل از مدیریت منابع آب ذکر شده است؟

این نکته تقی زاده خامسی نیز از آن حیث مطرح می‌شود که بدانیم در دولت‌های نهم و دهم جدا از صدور مجوز برای چاه‌های غیر مجاز همچنین ده‌ها هزار مجوز حفر چاه جدید نیز صادر شد (برخی منابع این تعداد چاه را تا ۳۰۰ هزار حلقه نیز عنوان می‌کنند) که نقش فزاینده‌ای در تهی کردن سفره‌های زیرزمینی ایفا کرد.»

***

پیش‌بینی یک اقتصاددان از تورم در پایان امسال

تیمور رحمانی، استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در دنیای اقتصاد نوشت: «بر اساس داده‌های منتشرشده مرکز آمار ایران در شهریور۱۴۰۲ نرخ تورم ماهانه ۲درصد، نرخ تورم نقطه به نقطه ۳۹.۵درصد و نرخ تورم متوسط سالانه ۴۶.۱درصد بوده است. اما این داده‌ها چه پیغامی برای عموم مردم، فعالان اقتصادی و سیاستگذاران در بر دارد.
 
با فرض اینکه شوک سیاسی جدیدی رخ ندهد (که البته وقوع چنین شوکی به‌دلیل تلاش دیپلماتیک دولت از یک طرف و ملاحظات طرف‌های منازعه ایران از طرف دیگر نسبتا کم‌احتمال است)، آن‌گاه در طول ماه‌های باقی‌مانده سال نرخ تورم ماهانه احتمالا در سطوح کنونی یا اندکی پایین‌تر تداوم می‌یابد، نرخ تورم نقطه به نقطه در سطوح به‌طور قابل توجه پایین‌تری قرار می‌گیرد و بسیار محتمل است که به زیر ۳۰درصد برسد و نرخ تورم متوسط سالانه نیز گرچه روند نزولی ملایمی را دنبال می‌کند، اما بنا به خاصیت محاسباتی به حدود ۴۰درصد میل می‌کند.»

***

واریز جریمه ۴۳ میلیون دلاری آمریکا به حساب ایران

به گزارش ایسنا، در بخشی از اطلاعیه مرکز امور حقوقی بین المللی معاونت حقوقی رئیس جمهور آمده است: در پرونده الف-۱۵ با موضوع نقض تعهدات دولت آمریکا مبنی بر ترتیب انتقال اقلام غیرنظامی ایران مطابق با بیانیه الجزایر، دیوان داوری دعاوی ایران- آمریکا رأی شماره ۶۰۴ را به نفع ایران صادر و دولت آمریکا را محکوم به پرداخت خسارت وارد شده به دولت جمهوری اسلامی ایران کرده است.

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است:  متعاقب پیگیری های مکرر و مصرانه صورت گرفته توسط مرکز امور حقوقی بین‌المللی معاونت حقوقی رئیس جمهور در جهت احقاق حقوق ایران براساس رأی صادره، مبلغ ۴۳ میلیون دلار از سوی دولت آمریکا بابت اصل محکوم‌به و بهره آن تا زمان اجرای رای به حساب جمهوری اسلامی ایران نزد بانک هلندی در لاهه  واریز شد.

***

توضیحات ضرغامی درباره پیشنهاد لغو ویزا با عربستان

عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در گفت‌وگو با ایسنا درباره جزئیات پیشنهادی که اخیرا به مقام گردشگری عربستان سعودی برای لغو روادید و تشکیل کارگروه رفع موانع سفر بین دو کشور داده است، اظهار کرد: در دور جدید روابط بین ایران و عربستان، گردشگری جایگاه ویژه‌ای دارد. دولت عربستان از من دعوت کرده بود در نشست اخیر روز جهانی گردشگری در این کشور شرکت کنم، به خاطر فشردگی کارها و برنامه‌ها موفق نشدم حضور داشته باشم و معاون صنایع دستی‌ام را به ریاض فرستادم و مذاکرات خوبی با شخصیت‌های مرتبط با گردشگری انجام شد.

او اضافه کرد: من از مقام گردشگری عربستان دعوت کردم به بهانه اجلاسی که در تهران برگزار خواهد شد، سفری به ایران داشته باشد. این سطح از روابط را با عربستان آغاز کرده‌ایم و فکر می‌کنم یکی از بهترین مصادیق همکاری بین دو کشور، حوزه گردشگری خواهد بود. این کار پیگیری می‌شود و موانع مختلفی هم اگر هست آرام آرام برطرف می‌کنیم.

ضرغامی درباره پاسخ عربستان به پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران برای تشکیل کارگروه رفع موانع گردشگری و لغو روادید، اظهار کرد: همکاری‌ها در این‌باره مثبت و سازنده است.  

***

واکنش عبدی به موضوع مهاجران افغانستانی

عباس عبدی، تحلیلگر اصلاح طلب در اعتماد نوشت: «مهم‌ترين مشكل آنان، حضور غيرقانوني و ثبت‌نشده است و نه اصل حضور آنان. اينكه هر گاه اراده كنند ۱۰ تا ۱۵ نفر آنان را در يك شوتي قرار دهند و با انواع حيل از اقصي‌نقاط مرزي بياورند در تهران، مشكل افغانستاني‌ها نيست، مشكل فقدان اراده براي مقابله با يك رفتار غيرقانوني است.

به همين علت نيز نبايد مشكلات دروني خود را ناديده بگيريم. آنان براي پيدا كردن يك زندگي امن و بهتر از وضع فعلي و قبلي از افغانستان فرار مي‌كنند. اين كاري است كه هر انساني انجام مي‌دهد، مشكل در طرف ايران است كه نه جلوي آنان را مي‌گيرد و نه حضور آنان را به‌طور رسمي و ضابطه‌مند مي‌پذيرد تا هم مسووليت داشته باشند و هم ماليات دهند و هم از خدمات عمومي استفاده كنند.

نتيجه اين مي‌شود كه برخي از مردم مشكلات خود را متوجه پناهندگان يا مهاجران مي‌كنند. حتي در اين راه حرف‌هاي عجيب و غريب هم زده مي‌شود كه ريشه آن بي‌اعتمادي به اقدامات رسمي است از جمله اينكه مي‌خواهند آنان را براي انتخابات بياورند.

ما هنوز نتوانسته‌ايم يك حق طبيعي كه قانون هم شده را اجرا كنيم و به فرزندان زنان ايراني كه شوهر خارجي دارند، حق تابعيت بدهيم و فقط درصد اندكي از مشمولين آن تابعيت گرفته‌اند، حالا چگونه ممكن است كه به افغانستاني‌هاي مهاجر يا پناهنده شناسنامه ايراني داد؟...

همه كشورهاي منطقه بايد بكوشند به ثبات و پايداري سياسي و اقتصادي برسند و از تكانه‌هاي سياسي و امنيتي بركنار باشند. در اين صورت مهاجرت و حتي دادن تابعيت قاعده‌مند براي هر دو كشورهاي مبدا و مقصد مفيد است.

اتباع خارجي نبايد در ايران به صورت غيرقانوني حضور داشته باشند، اين كار عوارض فراواني دارد. بايد همه آنان شناسايي يا اخراج شوند يا مجاز به كار و حضور در كشور يا در اردوگاه‌هاي پناهندگان باشند. «بي‌سياستي» از «سياستِ بد» بدتر است. مردم را در مقابل هم نبايد قرار داد.

حضور پناهندگان افغانستاني در ايران در چارچوب معقول و حساب‌شده، مي‌تواند فرصت باشد و اگر سياست روشني حاكم نباشد، مي‌تواند به تهديدي جدي تبديل شود.»

***

انتقاد کیهان از تبریک اصلاح طلبان به نرگس محمدی

کیهان نوشت: «در حالی برخی محافل اصلاح‌طلب ترجیح دادند از کنار اهدای جایزه صلح نوبل به یک عنصر گروهکی با بی‌اعتنایی عبور کنند، برخی محافل دیگر در این طیف، همسو با رژیم صهیونیستی و برخی گروه‌های تروریستی ابراز ذوق‌زدگی کردند.

دیروز آذر منصوری از اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی استقبال کرد در حالیکه محمدی، از حامیان تحریم ایران است و با برخی گروهک‌های تروریستی و تجزیه‌طلب در ارتباط بوده است. به همین دلیل هم وزیر اطلاعات اسرائیل، به نرگس محمدی تبریک گفته و نوشت: «از شنیدن برنده شدن جایزه صلح نوبل نرگس محمدی خرسند شدم.»

همچنین سرکرده سازمان منافقین و برخی گروهک‌های تجزیه‌طلب و افرادی مانند عبدالحمید اسماعیل‌زهی، به نرگس محمدی که سابقه اقدام علیه امنیت ملی را هم دارد، تبریک گفتند؛ آنها باید پاسخ دهند چه ارتباطی میان آنها و رژیم تروریست صهیونیستی وجود دارد؟!

بیانیه استقبال و تبریک رئیس جبهه اصلاحات در حالی است که خاتمی در زمان ریاست‌جمهوری و به هنگام اهدای جایزه مشابه به شیرین عبادی، از بی‌حجاب حاضر شدن وی در مراسم دریافت جایزه انتقاد کرده و گفته بود: «اميدوارم او کاملا به منافع جهان اسلام و ايران توجه داشته باشد و به هيچ وجه اجازه ندهد که از اين موقعيت به دست آمده سوءاستفاده‌ای شود. اگر برندگان جايزه صلح نوبل در ۴۰ سال گذشته و از جمله اسحاق رابين و شيمون پرز را بررسی کنيم مشاهده می‌کنيم که ملاک‌های تعيين‌کننده برای اين جايزه ملاک‌های سياسی بوده‌اند. طبعا دنيای اسلام توقعاتی دارد؛ امروز بايد بدانيم که صلح را چه کسانی در دنيا به خطر می‌اندازند و چه کسانی حقوق‌شان در معرض تجاوز است؛ بايد ديد در فلسطين چه می‌گذرد و تهديدهايی که عليه ايران می‌شود، چيست؟ اميدواريم هيچ فردی در هيچ موقعيتی اجازه ندهد که از وجود وی عليه مصالح کشور و مسلمانان سوءاستفاده شود».

***

انتقاد قالیباف از ارجاع مواد متعدد لایحه برنامه به کمیسیون تلفیق

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی و در ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه حجت الاسلام محمدتقی نقدعلی نماینده مردم خمینی شهر در مجلس در تذکر آیین نامه طبق ماده ۲۲ بند (۱۱) آیین نامه گفت: به این شکل که در بررسی لایحه برنامه هفتم پیش می رویم و مواد مختلف به کمیسیون ارجاع می‌شود در حقیقت کاری پیش نبردیم و آیا شائن مجلس این بود که این تعداد مواد لایحه به کمیسیون ارجاع شود. در حالی که قرار بود با زمان کم لایحه را بررسی کنیم.

محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر نقدعلی گفت: اینکه ارجاع به کمیسیون زیاد است صحبت دقیقی است و اعضای کمیسیون تلفیق باید با سرعت بیشتری مواد ارجاعی را بررسی و اصلاح کنند. اگر کمیسیون بخواهد این مسائل رابه صورت کارشناسی دور اول مورد بررسی قرار دهد، باید زمان زیادی را در مجلس برای لایحه برنامه و لایحه بودجه صرف کنیم.

***

واکنش سرلشگر باقری به عملیات طوفان الاقصی

سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در پیامی در خصوص عملیات حماس در برابر رژیم اشغالگر اسراییل نوشت: «عملیات ترکیبی و غرور آفرین گروه‌های مبارز فلسطینی تحت عنوان «طوفان الاقصی» علیه مواضع و استحکامات رژیم تا بن دندان مسلح صهیونیستی در سرزمین های اشغالی، بار دیگر هیبت دروغین و قدرت پوشالی این رژیم اشغالگر را به اثبات رساند...

طوفان الاقصی کابوس فروپاشی رژیم صهیونیستی را برای سران این رژیم به یقین تبدیل و ثابت کرد برخی تلاش‌های مذبوحانه مانند نمایش مضحک روند عادی سازی، قادر نخواهد بود روند رو به افول و فروپاشی خانه عنکبوت را کُند یا به تأخیر بیندازد.

ضمن تبریک این پیروزی غرور آفرین به مبارزان و مجاهدان فلسطینی، رجاء واثق دارم، دیر نخواهد بود روزی که جوانان فلسطینی، مسجد الاقصی را از اسارت دشمن صهیونیستی آزاد خواهند کرد.»

شکست اطلاعاتی صهیونیست‌ها

حسن هاني‌زاده، کارشناس مسائل بین المللی در اعتماد نوشت: «عمليات توفان الاقصي يك عملیات پيچيده به لحاظ نظامي و همچنين از منظر اطلاعاتي و عملياتي است. اين عمليات كه عنصر غافلگيري در آن مشهود بود موجب شكست اطلاعاتي سازمان‌هاي اطلاعاتي سازمان‌هايي چون موصاد، شين‌بت، شاباك و آمان است كه نتوانستند تحركات عملياتي حماس و جهاد اسلامي را رصد و رهگيري كنند.

اين يك شكست بزرگ اطلاعاتي براي اسراييل تلقي مي‌شود. از سوي ديگر به لحاظ عملياتي، تشكيل يك جبهه و يك اتاق جنگ مشترك با شركت همه جنبش‌هاي مبارز فلسطيني نشان مي‌دهد كه اراده مقاومت نزد همه فلسطيني‌ها بالاست؛ ضمن اينكه به لحاظ تاكتيكي هم دستاوردهاي قابل توجهي خلق شده است چرا كه در عرض 8 ساعت 5 هزار موشك نقطه‌زن و 100 پهپاد رادارگريز از سوي حماس و جهاد اسلامي به سمت مراكز حساس نظامي - اقتصادي اسراييل پرتاب شده است.

اين روند به گونه‌اي است كه روز شنبه همه فرودگاه‌هاي داخلي و بين‌المللي رژيم صهيونيستي از جمله فرودگاه بين‌الملل بن‌گريون تعطيل شده و همه پروازهاي فرودگاه‌ها هم لغو شده است. اين امر نشان مي‌دهد كه سطح آسيب‌پذيري رژيم صهيونيستي بسيار بالا رفته و اسراييل به ‌شدت در مقابل تجربه نظامي و عملياتي رزمندگان فلسطيني آسيب‌پذير شده است.

لذا اين جنگ باعث شد، اسراييل براي نخستين ‌بار در طول يك دهه گذشته همه نيروهاي ذخيره و احتياط خود را به خدمت فرا بخواند. اين نوع واكنش‌ها در حقيقت نشان مي‌دهد كه اسراييل نمي‌تواند در بلندمدت در برابر رزمندگان فلسطيني مقاومت كرده و از خود مقاومت نشان بدهد.

بنابراين با استفاده از هواپيما و موشك به مراكز غيرنظامي و مردم بي‌گناه غزه حمله مي‌كند. اين امر نشانه ضعف ساختاري ارتش رژيم صهيونيستي است كه پس از هر عمليات به سمت كشتار غيرنظاميان فلسطيني حركت مي‌كند.»