ساخت مسکن؛ بهترین حمایت از چرخه‌ تولید

گروه اقتصادی الف،   4020330038 ۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

یک کارشناس مسکن گفت: مسکن کالایی است که رشد آن خیلی از صنایع دیگر را تحریک می‌کند و هرچقدر ساخت مسکن در کشور رونق بگیرد، بطور غیرمستقیم خیلی از صنایع سبک و سنگین فعال می‌شود. بنابراین هرچقدر از تولید مسکن حمایت بشود مثل این است که از صنایع فولاد، سیمان، مصالح ساختمانی، شیرآلات و... بطور غیرمستقیم حمایت شده است.

ساخت مسکن؛ بهترین حمایت از چرخه‌ تولید

فرشید ایلاتی، کارشناس حوزه مسکن، در گفت‌وگو با الف درباره ضرورت هدایت اعتبار بانکی به سمت فعالیت‌های مولد گفت: وضعیت کنونی اقتصاد ما ناشی از عدم هدایت اعتبار بانک‌هاست، زیرا این تسهیلات وارد فعالیت‌های تولیدی نمی‌شود؛ یعنی تسهیلات به سمت فعالیت‌های واسطه‌گری، سوداگری می‌رود و بخش مولد اقتصاد سهمی از تسهیلات بانکی ندارد. 

وی افزود: اگر به واحدهای تولیدی مراجعه کنیم، عمده‌ی آن‌ها مشکل سرمایه در گردش داشته و نمی‌توانند تولید خودشان را حفظ یا افزایش دهند. این نشان می‌دهد یکی از موضوعات ضروری اقتصاد ما مربوط به روند و مسیری‌ست که تسهیلات کلان طی می‌کند، باید بتوانیم مسیر تسهیلات را به سمت تولید هدایت کنیم.

این کارشناس حوزه مسکن با اشاره به مولد بودن طرح نهضت ملی مسکن اظهار داشت: مسکن کالایی است که رشد آن خیلی از صنایع دیگر را تحریک می‌کند و هرچقدر ساخت مسکن در کشور رونق بگیرد، بطور غیرمستقیم خیلی از صنایع سبک و سنگین فعال می‌شود. بنابراین هرچقدر از تولید مسکن حمایت بشود مثل این است که از صنایع فولاد، سیمان، مصالح ساختمانی، شیرآلات و... بطور غیرمستقیم حمایت شده است.

کاهش انحراف منابع مالی با تسهیلات دهی به انتهای زنجیره تولید 

ایلاتی با تأکید بر عدم انحراف منابع مالی در تسهیلات‌دهی به بخش مسکن گفت: اگر به جای حمایت مستقیم از صنعت فولاد، از بخش مسکن حمایت کنیم، این خودبه‌خود علاوه بر ایجاد زنجیره ارزش، از انحراف منابع نیز جلوگیری می‌کند؛ چون مسکن انتهای زنجیره است و فولاد تولید شده، وارد ساخت مسکن شده و مصرف می‌شود. 

وی ادامه داد: اما ممکن است این تسهیلات به بخش تولید داده شده و درصدی انحراف داشته و همه‌ی‌ آن وارد فعالیت تولیدی نشود؛ بالعکس زمانیکه مرحله به مرحله و متناسب با پیشرفت فیزیکی ساختمان تسهیلات پرداخت شود، با یک تأخیر زمانی از برخی صنایع حمایت می‌شود. از این جهت، حمایت از ساخت مسکن بهترین حمایت از تولید در کشور است.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: از طرف دیگر، این تسهیلاتی که به انتهای زنجیره داده می‌شود، به صورت اوراق اعتباری می‌چرخد و از انتهای زنجیره به ابتدای زنجیره می‌رسد و عملاً آن سرمایه در گردشی که از محل بانک‌ها تامین می‌شود، با این روش تسهیلات‌دهی، به شکل زنجیره‌ای حل خواهد شد.

ایلاتی تأکید کرد: در واقع به جای اینکه به تولیدکننده پول بدهیم، اوراقی می‌دهیم که کارکرد پول داشته و در کل زنجیره می‌چرخد. عموماً صنایع معدنی بزرگ در دست خود دولت هستند و دولت می‌تواند بدون اینکه پولی به اقتصاد تزریق کند و به‌وسیله‌ی مدیریت اعتبار، کل زنجیره‌ی مسکن و صنایع مرتبطه را تأمین مالی کند.

ریسک نکول تسهیلات مسکن به دلیل هدفمند بودن تسهیلات، پایین است

وی همچنین در مورد ریسک نکول تسهیلات مسکن اظهار داشت: بخش عمده‌ای از تسهیلاتی که به بخش مسکن داده شده، جزو تسهیلاتی بوده که نکول پایینی داشته است. زیرا خود آن ملک به عنوان وثیقه در رهن بانک قرار می‌گیرد و حتی اگر بعضاً این تسهیلات نکول شود، بانک مالک آن می‌شود.

کارشناس اقتصادی اذعان داشت: در عوض مشاهده شده که وامی که به واحدهای تولیدی داده می‌شود، در محل دیگری سرمایه‌گذاری شده و خود آن ظرفیت تولیدی معطل و قفل شده و با نکول وام اعطایی، آن بخش در اختیار بانک قرار می‌گیرد. چون بانک هم نمی‌تواند آن را بهره‌برداری کند و مدت زیادی بلااستفاده می‌ماند، در نتیجه کارگرانش بیکار می‌شوند. اگر ما بتوانیم از تسهیلات ساخت مسکن که هدفمند است و صد در صد به هدف اصابت می‌کند حمایت کنیم، این باعث می‌شود که انحراف و نکول وام رخ ندهد. طبیعتا بانک‌ها نیز باید از این فرایند استقبال کنند، چون نقدکردن وثیقه سند ملکی به مراتب راحت‌تر از نقد کردن وثیقه یک سوله یا تأسیسات صنعتی‌ست.

به گفته وی وقتی مرحله به مرحله و متناسب با پیشرفت فیزیکی ساختمان تسهیلات پرداخت می‌کنید با یک تأخیر زمانی به بخشی از صنایعی که می‌خواستید حمایت بکنید، اصابت می‌کند. از این جهت حمایت از ساخت مسکن بهترین حمایت از تولید در کشور است.

ایلاتی در انتها درباره‌ی عملکرد بانک‌ها در اعطای تسهیلات خرد به مردم گفت: متأسفانه بانک‌ها عملکرد خوبی نداشتند، و اخیرا نیز خبری منتشر شد که بانک‌ها منابع قرض‌الحسنه‌ای که در اختیار داشتن را به شرکت‌ها، زیرمجموعه‌ها، پرسنل و مدیران خودشان وام داده‌اند که اینگونه وام‌ها یعنی از سهم وام‌های خرد دیگر برداشته شده است.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۱۰۴۸۷۳۱۱:۱۵:۱۲ ۱۴۰۲/۳/۳۰
وعده های غیرعملی و بی پشتوانه مشکل مسکن را به اینجا رسونده.
حامد۳۱۰۴۸۹۱۱۱:۲۲:۵۰ ۱۴۰۲/۳/۳۰
فقط ساخت مسکنه که کشور را از بدبختی در میاره
ناشناس۳۱۰۴۹۱۲۱۱:۳۲:۱۴ ۱۴۰۲/۳/۳۰
متاسفانه در 8 سال دولت قبل ساخت و ساز مسکن متوقف شد و بسیاری از مشاغلی که با ساخت مسکن مرتبط بود تعطیل شد و نرخ بیکاری افزایش یافت و قیمت مسکن هم نجومی شد.
ناشناس۳۱۰۴۹۸۹۱۲:۲۱:۴۸ ۱۴۰۲/۳/۳۰
باید برای خالی ماندن زمین ها در شهرها مالیات تعیین شود تا زمین ارزان و در دسترس قرار بگیرد . در ضمن باید برای داشتن بیش از 500 متر زمین در شهر هم مالیات در نظر گرفت تا احتکار صورت نگیرد!
ناشناس۳۱۰۴۹۹۷۱۲:۲۸:۳۴ ۱۴۰۲/۳/۳۰
اتفاقا برعکس نظر نویسنده محترم، ایران از معدود کشورهایی هست که انقدر در آن ساخت مسکن بطور افراطی دنبال میشود. شما در اکثر کشورها قدم بزنید به ندرت ساختمانی را میبینید که در حال ساخت باشد. سیاست کشورها عمدتا متکی است بر حفظ و نگه داری سازه اما در تهران که قدم میزنید امکان ندارد وارد کوچه ای بشوید و در آن دو سه تا ساختمان در حال ساخت نبینید. کار مهندسان ایرانی شده کوبیدن و دوباره ساختن و پول از این جیب به اون جیب کردن. شمایی که دنبال رشد پایدار هستید راه را از ابتدا اشتباه طی میکنید. رشد پایدار وقتی هست که شما روی انتقال فناوری و توسعه آن سرمایه گذاری کنید، زمانی هست که شرکت های دانش بنیان تبدیل به تولید کنندگان بزرگ و قدرتمند بشوند. وجود شرکت های بزرگ به معنی نیاز به نیروی کار بیشتر، خلق مشاغل بیشتر که قبلا اصلا وجود نداشته و توسعه سایر شرکت ها میشود و این مسائل به امنیت شغلی و بلندتر شدن چشم انداز اقتصادی منجر میشود و مردم تشویق میشوند پولشان را از مسکن بیرون بکشن و در سایر حوزه ها سرمایه گذاری کنن و نتیجتا حباب مسکن خالی و قیمت ها به سمت واقعی تر شدن پیش خواهد رفت و همه مردم از این توسعه سود خواهند برد و زمینه برای تداوم توسعه فراهم خواهد شد. ولی حالا اگر تمرکز فقط روی مسکن باشد چه میشود؟ یک ساختمان را تا ابد میتونید خراب کنیم و دوباره بسازیم. جیب ساختمان ساز و بساز بفروش پر میشود و هیچ انتقال فناوری و توسعه واقعی اقتصادی ای هم صورت نمیگیرد و هیچ سودی هم به سایر مردم نمیرسد ضمن اینکه برای رشد اقتصادی که تا ابد نمیتوان مسکن ساخت!!!
ناشناس۳۱۰۵۲۸۰۱۴:۵۰:۳۲ ۱۴۰۲/۳/۳۰
تهران و شهرهای بزرگ شدن پارکینگ . از بدترین مصالح و شیرآلات استفاده میکنند بگن فقط چهار دیواری و سقفی ساختیم!
ناشناس۳۱۰۵۰۶۴۱۳:۰۲:۴۲ ۱۴۰۲/۳/۳۰
الان کارگر ساختمونی پیدا نمیشه اگه کارگرای افغانستانی نبودن فکر کنم باید به کارگران ایرانی به اندازه یه دکتر یامهندس حقوق میدادن
ناشناس۳۱۰۵۰۸۸۱۳:۱۴:۴۵ ۱۴۰۲/۳/۳۰
ساخت و سازی دیده نمیشه دولت قول 4 میلیون مسکن داد تا الان حتی 100 هزار تا هم نساخته وارد سال سومش هم داریم میشیم
ناشناس۳۱۰۵۲۸۵۱۴:۵۱:۵۰ ۱۴۰۲/۳/۳۰
شما الان لنگ ساخت و سازی؟ این همه خونه پول نیست وگرنه خانه خالی زیاد هست
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. نگاهی به مسیر بازیگرانی که مهاجرت کردند/ از بازیگری تا رقص و رانندگی تاکسی!

  3. با حلوا حلوا گفتن، دهان شیرین نمی‌شود!

  4. نظرات برگزیده مخاطبان الف: تکرار تجربیات شکست‌خورده درباره حجاب هیچ ثمری ندارد/ زیباکلام به دشمنی اسرائیل با ایران توجه نمی‌کند

  5. هیچ تردیدی در اجرای طرح نور نداریم

  6. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  7. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  8. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  9. جریان دائمی تجارت، به جای تعطیلی روز شنبه

  10. ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها در خوان آخر/ اسب سرکش مسکن، آرام می‌گیرد؟

  11. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  12. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  13. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  14. هشدار حسین شریعتمداری؛ فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف!

  15. نتانیاهو: احکام دادگاه لاهه را نمی پذیریم

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

  18. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  19. یکی از مسائل مهم کشور، عفاف و حجاب است/ نظرات شهید مطهری راهگشا است

  20. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  21. به زور کسی را به بهشت نمی بریم اما در برابر ناهنجاریها ایستاده‌ایم

  22. خلجی: آواربرداری از خرابی ۱۰ ساله زمانبر است

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. احتمال دارد دلار به دامنه ۵۰ هزار تومان برگردد

آخرین عناوین