دکتر حسین راغفر در گفتگو با الف: بانک ها؛ عامل شکل گیری ثروت های نجومی در جامعه

گروه اقتصادی الف،   4010123079 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا می گوید دولت در قبال تسهیلاتی که به بخش خصوصی اعطا می‌کند باید مسئولیت‌های بخش خصوصی را هم تعریف کند و تحقق آنها را به طور مستمر پایش کند و اگر بخش خصوصی  قادر به استفاده درست از منابع دولتی نباشد آنها را باید از گردانه حمایت‌ها خارج کند .  

دکتر حسین راغفر  در گفتگو با الف با بیان اینکه عملکرد بانکها در سه دهه گدشته ضعیف بوده است درباره نقش بانکها و بنگاه‌های اقتصادی اعم از دولتی و خصوصی گقت:  نقش انها در رونق بخشی به تولید قطعا یک نقش بی‌بدیلی است و کسی نمی‌تواند جایگزین این نقش در اقتصاد باشد. اما متأسفانه بانکهای ما طی سه دهه گذشته عملکرد بسیار ضعیف و نامطلوبی داشته‌اند که فقط به نفع گروه‌های خاص در درون قدرت عمل کرده اند و عاملی برای شکلگیری کانون‌های ثروت به شدت نابرابر در جامعه شده‌اند .

وی تاکید کرد: بر اساس این عملکرد ضعیف، بانکها امروزه خودشان یکی از مشکلات موجود‌ند و نه راه‌حل، لذا دولت اولاً باید یک برنامه دقیق و مشخص داشته باشد که در این برنامه صنایع مثلا به چهار دسته تقسیم بندی شوند و فقط به صنایع دسته‌های اول و دوم تسهیلات بانکی و به دسته اول تسهیلات ارزی داده شود. و البته این صنایع باید عمدتاً صنایع بخش خصوصی باشند و نه صنایعی که وابسته به نهادها و یا بنیاد‌ها هستند.

وی تاکید کرد:  دولت باید  برنامه دقیق و مشخصی داشته باشد و در انتها در قبال ارائه تسهیلات به این دسته از فعالیت‌ها بر عملکرد مناسب آنها هم نظارت داشته باشد تا  در پایان هر سال از چگونگی عملکرد هم بانکها و هم بنگاه‌هایی که این تسهیلات را دریافت می‌کنند مطلع باشد و با مدیران خاطی به شدت برخورد بشود. منتها متأسفانه الان این اقتدار در نزد دولت و دولتمردان وجود ندارد.

دولت باید از واردات کالاهای لوکس جلوگیری کند

 این کارشناس اقتصادی درباره اینکه دولت برای رونق تولید چه کار باید انجام دهد گفت:  قطعاً یکی از لوازم آن جلوگیری از واردات کالاهای لوکس مصرفی است. منابع محدود کشور نباید در شرایط کنونی برای واردات کالاهای لوکس تخصیص داده شود باید برای تولید و آن هم تولید هزینه شود. باید بودجه در اختیار گروه هایی که دارای ویژگی‌ها نگاه به آینده علم و تکنولوژی دارند، به صنایعی که اشتغالزا هستند و نیز صنایعی که فرصت‌های بازتوزیعی را در جامعه فراهم می‌آوردند قرار بگیرند و  از حمایت‌های دولت برخوردار شوند و دستگاه قضایی باید در کنار دولت نسبت به حل معضلات کنونی که در مقابل دولت قرار دارد تلاش کند. 

واحدهای تولیدی صادرات محور نیستند 
راغفر درباره مشکلات واحدهای تولیدی گفت: مشکلات اصلی واحدهای تولیدی یکی صادرات محور نبودن و ضعف کیفیت، نوآوری و رقابتی نبودن در بازارهای منطقه‌ای و جهانی است بنابراین راه‌حل مناسب شکل‌گیری خوشه‌های صنعتی در کشور هست. سه‌گانه دولت ، بخش خصوصی و دانشگاه باید تشکیل شود. نقش اصلی دانشگاه ارائه نوآوری در رشته‌های خاصی از اقتصاد کشور است به تدریج این تولید می‌تواند  ظرفیت‌های درآمد کشور را افزایش دهد تا از فقر و کاستی‌های ناشی از نابسمانی‌های درآمدی در جامعه کاسته شود.  از طرف دیگر یکی از اصلاحاتی که باید صورت بگیرد اصلاحات در نظام بانکی و نظام مالیاتی در کشور است که فرصت‌های سرمایه‌گذاری را به شکل مناسبی در اختیار بخش تولید صنعتی و آن گروه نخست که در بالا اشاره شد و یا حداکثر گروه دوم از صنایع دسته‌بندی شده آن هم فقط با اعطای این دسته از تسهیلات به بخش خصوصی و نه بنیادها و نهادهای نظامی صورت بگیرد.

وی تاکید کرد: برای مقابله با تحریم‌ها نیازمند تقویت بنیان‌های تولید در داخل هستیم که می‌تواند فشار تحریم‌ها را از دوش ما بردارد و در شرایط کنونی تولید باید جایگزین واردات شود و همینطور محدود کردن شدید واردات کالاهای لوکس غیرضروری از جمله برنامه‌هایی است که باید دولت به دنبال آن برود و نقش بخش خصوصی در این رابطه یک نقش کلیدی هست.

راغفر تاکید کرد: دولت باید تسهیلات ایجاد کند و علاوه بر آن باید تسهیلات بانکی و اعتباری برای بخش خصوصی فراهم کند و موانع سرمایه‌گذاری را از جلوی پای بخش خصوصی بردارد که البته این تنها با خروج نهادهای قدرت از اقتصاد می‌تواند محقق شود.

وی یاداور شد: البته دولت در قبال تسهیلاتی که به بخش خصوصی اعطا می‌کند باید مسئولیت‌های بخش خصوصی را هم تعریف کند و تحقق آنها را به طور مستمر پایش کند و اگر بخش خصوصی  قادر به استفاده درست از منابع دولتی نباشد آنها را باید از گردانه حمایت‌ها خارج کند .  

وی گفت: دولت باید منابعی را که از دارایی‌های عمومی و یا فرصت‌های بخش عمومی در اختیار آنها گذاشته و آنها  موفق نشدند را به نحوی پس بگیرد بنابراین بخش خصوصی باید در قبال حمایت‌هایی که از دولت می‌گیرد  پاسخگوی چگونگی استفاده از این منابع هم باشد. اینها کمک می‌کنند که ظرفیت‌های تولید داخلی رشد کند و تا حدود خیلی زیادی وابستگی کشور به ارز را به شدت کاهش دهد.  در این صورت است که اثربخشی تحریم‌ها در کشور به شدت کاهش پیدا می‌کند و تحریم‌کنندگان در آن صورت به دنبال راهکارهای دیگری احتمالاً و احیاناً حذف تحریم‌ها مجبور خواهند شد. 

 نفس خود نقدینگی مشکلی برای اقتصاد کشورها به وجود نمی‌آورد

این کارشناس اقتصادی با اشاره به دلایل رشد نقدینگی و اثرات آن بر تورم گفت: نفس خود نقدینگی مشکلی برای اقتصاد کشورها به وجود نمی‌آورد کمااینکه در ژاپن و آلمان نقدینگی 2 و نیم برابر تولید ناخالص داخلی در این کشورهاست اما همزمان نرخ‌های تورم بسیار پایینی دارند علت آن این است که این منابع و نقدینگی‌ها وارد بخش تولید در اقتصاد می‌شود و تولید هست که اثر  نقدینگی را در اقتصاد کشور به شدت کنترل می‌کند.

وی گفت:  اما آنچه که در ایران شاهد آن هستیم این است که این منابع بزرگ نقدینگی در کشور توسط بانکها و بنیادها ایجاد می‌شود هیچ نظارتی بر روی آنها وجود ندارد اگرچه در دو سه سال اخیر بانک مرکزی اقدامات ارزنده‌ای را انجام داده که امیدوار هستیم که تداوم این اقدامات برای کنترل نقدینگی و هدایت آنها با ایجاد مشوق‌هایی به سمت تولید کمک شایانی به کنترل تورم و هدایت نقدینگی به سمت تولید داشته باشد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۵۰۱۷۷۳۰۰:۵۹:۳۱ ۱۴۰۱/۲/۲۴
از وزیر محترم اقتصاد جناب خاندوزی سید بزرگوار و عزیز درخواست میگردد برای رضایت خدا و مردم اقدام جدی و عملی نسبت به مشروعیت سنجی اموال و دارایی های تمامی مدیران و مسولان بانکی که از اول انقلاب تا بحال پست سمت و مسولیت داشته اند بنمایند و تمامی عملکرد اقتصادی شخصی آنها و بستگان و افراد در سایه آنها را مورد بررسی قرار دهند و آندسته را که بیش از حد معمول نسبت به تصاحب ثروت کرده اند قانون ور کجا آورده ای به این ثروت و مکنت رسیده ای را در مورد آنها اجرایی فرمایند
ناشناس۲۵۰۲۲۲۱۱۲:۴۳:۲۰ ۱۴۰۱/۲/۲۴
وقتی بانک مرکزی مستقل نیست و در بست در اختیار دولت است و پول بدون پشتوانه چاپ می کند، نباید از بانکهای خصوصی انتقاد کرد.
راه۲۵۰۲۲۵۲۱۳:۱۲:۱۵ ۱۴۰۱/۲/۲۴
تعدد بانک‌ها یک فاجعه‌ است تعداد بانکها باید حداکثر به ۲ بانک محدود شود ____ دولت باید به سرعت قارچ زدایی کند تنها راه رهایی از جنایات اقتصادی و حرامخواری‌های وحشتناک بانکی ایجاد محدودیت در تعداد و اختیارات بانک‌هاست
سامندر طناب دار زیاده خوران۲۵۰۲۲۵۶۱۳:۱۵:۴۷ ۱۴۰۱/۲/۲۴
به اصطلاح مدیران بانکی اگر ریگی به کفش آنها نیست چرا وحشت کرده اند آن را مع از حساب پاک است از محاسبه چه باک است
ناشناس۲۵۰۱۷۸۰۰۱:۰۶:۰۵ ۱۴۰۱/۲/۲۴
از آنجا که مراجع محترم عظام نسبت به عملکرد بانک ها گلایه مند هستند و رهبری هم نسبت به بنگاه داری بانک ها دغدغه دارند تا آنجا که فرمودند بانک ها غلط میکنند بنگاه داری کنند لذا مسولان اقتصادی کشور باید اعلام بفرمایند برای رفع گلایه های مراجع عظام و دغدغه رهبری چه کار عملی انجام داده اند هم اکنون بانک های پاسارگاد و آینده که بیشترین بنگاه اقتصاد را دارند و اکثریت قریب به اتفاق سپرده های خود را به بنگاه های خود داده اند و آزادانه به فعالیت خوابت مدیران مادام العمر و ملوک الطوایفی ادامه میدهند شایسته است در دولت عدالت محور آقای رییسی به این مهم بطور جدی پرداخته شود
ناشناس۲۵۰۱۷۸۴۰۱:۰۹:۲۰ ۱۴۰۱/۲/۲۴
کارشناسان اقتصادی و اکثر اقتصاد دان ها اکثریت خلق نقدینگی را ناشی از عملکرد بانک های خصوصی میدانند لذا لازم است تدابیری برای ادغام این بانک‌ها و جلوگیری از خلق پول توسط آنها صورت بگیرد
ناشناس۲۵۰۲۱۰۹۱۰:۴۱:۲۶ ۱۴۰۱/۲/۲۴
محاکمه‌رییس اسبق بانم مرکزی و معاون ارزیش و معاون نظارتیش به کجا انجامید
ناشناس۲۵۰۱۸۰۹۰۱:۴۳:۱۰ ۱۴۰۱/۲/۲۴
آیا می دانید بانک ها طبق اظهار نظر اقتصاد دان ها و کارشناسان که چند سال قبل عنوان شد اکثرا ورشکسته بودند ولی از آنجا که عملکرد فاجعه آور دولت آقای روحانی برای پوشش کسری بودجه از راه تورم سازی باعث شد که دولت با دست کردن در جیب مردم و سفره مردم و ایجاد تورم خود ساخته هم کسری بودجه دولت را پوشش دهد و هم زیان بانک ها را با گران شدن اموال و دارایی های آنان و ارزهای در اختیار آنها که به بکباره چندین برابر شد و تازه در پس پرده مبادرت به خرید فروش ارز در بازار غیررسمی و و از طریق بازار سرمایه هن بار ثروته ای هنگفت رسیده و بصورت ظاهری فعلا از زیان خارج هستند ولی در واقع همچنان ریان پنهان دارند و. ورشکسته هستند
ناشناس۲۵۰۱۸۱۴۰۱:۴۸:۳۴ ۱۴۰۱/۲/۲۴
مسولان اقتصادی کشور به این مهم توجه ویژه داشته باشند و مسله بدهکاران کلان بانکی را دوباره فراموش نکنند و بروند و چند سال آینده دوباره بیایند مطرح کنند هم اکنون آمار مطالبات معوق کلان بانکی بسیار بسیار بسیار بسیار بیشتر از آن چیزی است که اعلام شده و میشود بسیاری از بانک ها با دادن تسهیلات جدید معوقات کلان بدهکاران کلان بانکی را با وام جدید تسویه کرده و می کنند و در واقع با اینکار صوری آمار معوقات کلان را مخفی میکنند و با اینکار سود صوری شناسایی می کنند و آمار وام پرداختی خود را هن صوری بصورت بالا نشان میدهند
ناشناس۲۵۰۱۸۲۰۰۱:۵۶:۴۳ ۱۴۰۱/۲/۲۴
سال گذشته در مجمع عمومی یک بانک با ذکر هر صلوات پنجاه میلیون تومان به پاداش مسولان بانک ها اضافه میشد و داستان و رسوایی زیاده خوری مدیران بانکی به گوش عالم رسید مسولان وزرات اقتصاد از هم اکنون تدابیر لازم را برای جلوگیری از این خاصه خوری ها بنمایند از بانک مرکزی نمیتوان انتظاری داشت چون خود مدیران بانک مرکزی هم شامل این خاصه خوری ها و پاداش های سنگین مجامع و پاداش سنگین دیگری که معروف به پاداش ترازنامه هست میشوند پاداشی که مدیران بانکی تنها در یک قلم از پاداش های بانکی می گیرند و به اسم پاداش تصویب ترازنامه معروف است در سنواتی تا معادل شش ماه حقوق و مزایا هم بوده است امسال باید جلوی این زیاده خوری ها گرفته و به زیاده خوری های در همه موارد دریافتی در سنوات قبل هن رسیدگی شود
ناشناس۲۵۰۱۸۲۷۰۲:۰۸:۳۷ ۱۴۰۱/۲/۲۴
البته باید آسیب شناسی دقیق بشود. اینکه بگوییم صرفا "عملکرد بانک ها باعث شکل گیری ثروت های نجومی در جامعه شده‌ است" کافی نیست یا بگوییم این عملکردها و کلا بد اداره شدن اقتصاد که عده ای را راحت به ثروتهای نجومی میرساند و جامعه را به 2 طبقه بسیار غنی و بسیار فقیر تقسیم کرده است هم کافی نیست . باید پرسید چرا به اینجا رسیده ایم؟ وقتی ریشه(علت العلل) آنرا را یافتیم آنگاه میتوانیم به راهکارهای اصلاح و مدیریت اقتصاد هم بیندیشیم.
ناشناس۲۵۰۱۸۳۲۰۲:۱۷:۵۵ ۱۴۰۱/۲/۲۴
مناطقی همچون باستی هیلز را ملی نمایید و بع مراکز عمومی تبدیل کنید خانه های لوکس را که با غارت ثروت ملت تهیه شده به سرای سالمندان و مراکز خدماتی تبدیل کنید و داغ این ثروت ها را به دل متصرفین گذاشته
ناشناس۲۵۰۱۹۲۲۰۷:۳۶:۲۳ ۱۴۰۱/۲/۲۴
20 سال است که از یک سو بانکها را میکوبند و از سوی دیگر با لودر وامهای تکلیفی بر گرده بانکهای دولتی میریزند که نتیجه آن شده بدهیهای نجومی دولت به بانکهای دولتی که هیچ وقت ادا نخواهند شد و ورشکستگی آنها .. سوال اینجاست که مدیران بانکهای دولتی چه کسانی هستند ؟؟؟ آیا مستقل تصمیم میگیرند و اصولاً میتوانند اینکار را بکنند ؟؟؟ غیر از این است که تصمیمات آنها از طرف دولتها به آنها دیکته می شود ؟؟؟ آیا اگر وامهای کلان به افراد خاص داده اند به میل خود این کار را کرده اند ؟؟؟ و در آخر هم چه کسی بهتر از بانکها برای مقصر جلوه دادن آنها در شکست سیاستهای اشتباه ؟؟؟؟
ناشناس۲۵۰۱۹۳۵۰۷:۴۷:۰۷ ۱۴۰۱/۲/۲۴
من یک کارمند ساده بانک می شناسم که با ۱۰ سال سابقه کار، اکنون رییس یکی از شعبه بانک ملی هست. ۳ تا خونه ویلایی داره و چند تا زمین کشاورزی که همه اینها رو بعد از اینکه استخدام بانک شده خریده. واقعا از کجا آورده. شماها همچنین باید ببینید روسای بازنشسته بانک ها که این همه مال و اموال دارند، از کجا آوردند. روستای اسرم, شهرستان ساری
ناشناس۲۵۰۱۹۵۸۰۸:۱۳:۰۵ ۱۴۰۱/۲/۲۴
دولت همانطور که در مورد یارانه ها و ارز ۴۲۰۰ تصمیم جدی گرفت باید در مورد بانک ها هم تصمیم جدی بگیرد و این شبکه اختاپوسی و عنکبوتی را زیر و رو نماید و نظافت سرویس های بهداشتی شهرها را به مسولان آنها بدهد
ناشناس۲۵۰۱۹۷۴۰۸:۲۹:۳۵ ۱۴۰۱/۲/۲۴
در تمام دنیا بانک ها سرمایه ها رو به سمت صنعت هدایت می کنند. اما در ایران فعالیت اصلی بانک ها ساختمان سازی، خرید و فروش دلار و یورو و سکه و طلا است
ناشناس۲۵۰۲۲۵۸۱۳:۲۲:۵۷ ۱۴۰۱/۲/۲۴
یک ایرانی چرا باید کالای لوکس مصرف نکند ، یک ایرانی باید از بهترین کالاهای لوکس جهان استفاده کند .
ناشناس۲۵۰۲۳۶۱۱۵:۲۱:۲۴ ۱۴۰۱/۲/۲۴
ریشه تمام مشگلات بانکداری اسلامی و عقود مشارکتی است که دست مدیران بانک را در دادن اعتبار باز می‌گذارد.
ناشناس۲۵۰۲۳۹۹۱۵:۵۵:۲۴ ۱۴۰۱/۲/۲۴
من یک کارمند دادگستری با ده سال سابقه رسمی و لیسانس هستم حکم حقوقی من بدون کسورات 6 میلیون تومان هست. دوستم با همین شرایط در اداره برق 23 میلیون تومان می گیرد.! این بی عدالتی نیست؟ آیا مسول مربوطه نمی بیند اینها رو؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  3. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  4. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  5. وحدت ملی با وعده صادق

  6. کمی دیر نیست؟

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  16. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  17. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  18. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  19. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  20. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  21. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  22. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  23. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  24. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  25. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

آخرین عناوین