اظهارات عجیب فرهادی در مصاحبه‌ با ورایتی

فرهنگی،   4000423050 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

اصغر فرهادی در مصاحبه با ورایتی مدعی شد ایران کشوری سرکوب‌گر است که در آن شما آزادی برای سخن گفتن و بیان تفکرات‌تان ندارید. به نظر فرهادی «بودن جو بایدن کل دنیا را جای بهتری می‌کند»

اظهارات عجیب فرهادی در مصاحبه‌ با ورایتی

به گزارش مهر به نقل از ورایتی، اصغر فرهادی که برای فیلم‌های «جدایی» و «فروشنده» برنده جایزه اسکار شده حالا با فیلم «قهرمان» به فستیوال فیلم کن رفته که بعد از «گذشته»، «فروشنده» و «همه می‌دانند» که اسپانیایی زبان بود، چهارمین فیلم اوست که در کن پیش‌نمایش جهانی می‌شود.

در «قهرمان» فرهادی به فیلمسازی در ایران بازمی‌گردد و داستان مردی به نام رحیم را تعریف می‌کند که به خاطر یک بدهی پرداخت‌نشده به زندان می‌افتد. او بعد از به مرخصی رفتن به مدت دو روز همراه با زنی که دوستش دارد برنامه‌ای برای متقاعد کردن فرد طلبکار می‌ریزد اما ماجرا به خاطر رسانه‌های اجتماعی از کنترل خارج می‌شود.

رسانه‌های اجتماعی نقش مهمی در این فیلم درام که سعی دارد خطرات دستکاری در آن در ایران و جهان را به نمایش بکشد، ایفا می‌کنند.فرهادی در کن با ورایتی درباره نگرانی‌هایش درباره رسانه‌های اجتماعی و اطمینان خود درباره اینکه بهترین پادزهر آن‌ها سینماست صحبت کرد. او در این مصاحبه ایران را کشوری سرکوب‌گر خواند که مردمش آزادی برای بیان تفکرات خود ندارند.

«قهرمان» چطور شکل گرفت؟

هر چند وقت یک بار در اخبار در ایران داستان‌هایی درباره افراد معمولی می‌شنوید که در زندگی فردی خود کارهایی با از خودگذشتگی فراوان انجام می‌دهند. و این نحوه رفتار انسانی باعث می‌شود به مدت چند روز آن‌ها در جامعه بسیار دیده بشوند و بعد فراموش شوند. داستان ظهور و افول این نوع افراد چیزی بود که واقعاً علاقه من را جلب کرد.

آیا دستکاری در رسانه‌های اجتماعی در چند سال اخیر در ذهن شما بوده، مخصوصاً در ارتباط با ایران؟

وقتی کارم را برای نوشتن این داستان آغاز کردم خیلی نسبت به رسانه‌های اجتماعی آگاه نبودم. آن جنبه را وقتی توسعه دادم که فهمیدم این مسئله‌ای است که این روزها در تمام جوامع جهان بسیار فراگیر شده است. تبدیل به ابزاری بسیار قدرتمند برای ارتباط در تمام جوامع شده و هیچ مرزی وجود ندارد. در ایران هم مسئله همین است و همینطور در تمام دنیا.

اما به نظرم این مسئله در ایران مخصوصاً وجود دارد چون بین گروه‌ها، نظرها و ایدئولوژی‌ها تنش‌هایی در اجتماع وجود دارد و به این ترتیب رسانه‌های اجتماعی در دستان گروه‌هایی از افراد تبدیل به ابزاری برای مقابله با گروه‌های دیگر می‌شود. به همین دلیل است که آن‌ها چنین نقش بزرگی در پیشبرد این داستان ایفا می‌کنند.

در «قهرمان» دستکاری در رسانه‌های اجتماعی با سیستم قضائی ایران برخورد می‌کند. آیا شما در ارتباط با به زندان انداختن افراد نگران این دستکاری هستید؟

خب، اصلاً دیگر در سطح نگران بودن هم نیست. یک حقیقت است. نحوه زندگی‌مان اینطور شده. به نظرم حتی زیر سوال بردن این مسئله درست نیست. اینطور شده‌ایم. و اینطور مسائل را به یکدیگر ابراز می‌کنیم. چیزی که در مورد مسائل این فیلم برایم جالب بود این بود که دیدم تمام نهادها و گروه‌های اجتماعی از این ابزار استفاده می‌کنند. راهی برای ارتباط برقرار کردن با دیگری است. اما چیزی که از نظرم پارادوکسی و جالب بود این بود که به جای اینکه در این داستان تبدیل به ابزاری برای ارتباط برقرار کردن با یکدیگر شود، دقیقاً برعکس است: راهی برای مخفی کردن و پنهان‌سازی چیزهاست.

نکته جالب دیگر سرعت رسانه‌های اجتماعی و تعداد کلمات خیلی کم آن‌هاست: فضای خیلی کوچکی که شما باید برای به نمایش گذاشتن یک خبر، یک فرد یا یک داستان از آن استفاده کنید. خیلی سریع پیش می‌رود و اغلب وضعیت پیچیده‌تر است؛ فرد پیچیده‌تر است. آدم برای حقیقتاً به نمایش گذاشتن ظرافت‌ها و پیچیدگی‌های یک وضعیت به فضای بیشتری احتیاج دارد. وقتی کار با تعداد کلمات خیلی کمی انجام می‌شود مسلم است که تبدیل به مکانی ایده‌آل برای درک غلط خواهد شد.

ترانه علیدوستی ستاره «فروشنده» بود که سال گذشته ویدئویی را در توئیتر به نمایش گذاشت که در آن یکی از اعضای گشت ارشاد به یک زن در خیابان به خاطر رعایت نکردن درست حجاب توهین و حمله می‌کرد و این مسئله باعث شد او در معرض خطر به زندان افتادن قرار بگیرد. توییت زدن می‌تواند خطرناک باشد.

این مربوط به این حقیقت است که ایران کشوری سرکوب‌گر است که در آن شما آزادی برای سخن گفتن و بیان تفکرات‌تان ندارید. وقتی واسطه‌ای مانند این دارید که به شما فرصت می‌دهد احساسات‌تان و چیزهایی که سال‌ها مردم درون‌شان نگه داشته‌اند بیان کنید، البته که ناگهان بیرون می‌زند. به نظرم ایران باید در صدر لیست کشورهایی باشد که محتوای مکالمه‌های رسانه‌های اجتماعی بیشتر درباره مسائل اجتماعی و سیاسی است. من در مورد این مسئله تحقیق کرده‌ام. یک بار که در هنگ کنگ بودم از مردم پرسیدم که بیشتر در رسانه‌های اجتماعی درباره چه چیزی صحبت می‌کنید؟ و آن‌ها گفتند بیشتر مسائل شخصی یا آشپزی یا دیگر مسائل تصادفی روزمره است. البته که حالا با وجود مشکلات چین بیشتر از رسانه‌های اجتماعی برای صحبت در مورد مسائل سیاسی استفاده می‌کنند اما به اندازه ایران نیست که به نظرم مردم دارند از آن به عنوان فرصتی برای صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن در مورد مسائلی استفاده می‌کنند که حس می‌کنند مانع بیان آنها شده‌اند.

در آمریکا یکی از بزرگ‌ترین افرادی که در سیاست به دستکاری در رسانه‌های اجتماعی پرداخته دونالد ترامپ بوده که عملاً اجازه نداد شما برای شرکت در مراسم اسکار به آمریکا بروید. به نظرتان با رئیس‌جمهور بایدن مسئله‌ای تغییر خواهد کرد، مخصوصاً در ارتباط با سیاست‌های آمریکا در ارتباط با ایران؟

به نظرم تندروها خیلی مشابه هستند، بدون توجه به کشور یا سیستم‌های سیاسی. البته که بودن جو بایدن کل دنیا را جای بهتری می‌کند. من هیچ شکی نسبت به این مسئله ندارم. اما در ارتباط با ایران و سعی در پیش‌بینی اینکه آیا به اوضاع کمک می‌کند یا نه، خب با وجود اینکه ترامپ رفتار و واکنشی بسیار افراطی نسبت به ایران داشت، همان نوع تندروی در ایران هم وجود داشت. بنابراین البته که آن‌ها در سمت‌های متضاد قرار داشتند، اما نحوه رفتار و برخورد آن‌ها یکسان بود. و در ایران همان افراد در قدرت هستند. بنابراین باید تغییری هم در سمت ایران صورت بگیرد تا اطمینان حاصل شود که هر دو طرف می‌توانند بهتر شوند.

به نظرتان تغییر ایجاد شده توسط رسانه‌های اجتماعی چه اثری روی سینما می‌گذارد؟

چند روز پیش صحبتی با یک دوست داشتم و او می‌گفت که این جریان اطلاعات، تصاویر و صداها که این روزها دارد روی تمام افراد می‌ریزد سینما را خواهد کشت چون رقیبی است که سینما نمی‌تواند به آن برسد. اما به نظرم کاملاً برعکس این درست است چون واقعاً سمت برعکس استفاده از تصاویر و صدا با سرعت است. سینما واسطه‌ای است که می‌تواند از زمان برای توسعه خود بهره ببرد، جنبه‌های مختلف را نشان بدهد و پیچیدگی‌ها و ظرافت‌ها را به تصویر بکشد. دقیقاً به همین دلیل است که من فکر می‌کنم رسانه‌های اجتماعی تهدیدی برای سینما نیستند. چیزی که شما در رسانه‌های اجتماعی ندارید زمان برای تفکر و دیدن جنبه‌ها و ابعاد مختلف یک مسئله است. برای این کار، سینما وجود دارد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۰۹۳۲۶۳۱۲:۵۳:۳۸ ۱۴۰۰/۴/۲۳
اگر سرکوب می شدید که این فیلم ها را نمی ساختید. اگر سرکوب می شدید از تلویزیون کشور به شهرت نمی رسیدی. اگر سرکوب می شدی خانواده آت در امان نبودند. سرکوب را نفهمیدی یا برای گفتن این حرف ها به شما وعده ای دادند. فروختن وطن و نشان دادن مستمر فلاکت مردم سفارش چه کسانی است؟ آیا در ایران آدم های غیر از فیلم های فرهادی نیستند؟ اصلا چرا فیلمی راجع به طیف خودشان که با این نظام بزرگ شدند و حالا برای ایشان سرکوب گر است، نمی سازند. فیلم سازی سیاسی را هم از هالیوودی ها یاد بگیرید
ناشناس۲۰۹۳۶۹۱۱۴:۳۶:۵۵ ۱۴۰۰/۴/۲۳
کل امکاناتی که اونها به امثال این بیچاره میدن برای همینه که بره توی جشنواره و جلوی دوربین از ایران بد بگه . وگرنه همه میدونن در برابر اونهمه فیلمساز حرفه ای غربی ، یکی مثل اصغر فرهادی ، به هیچ هم حساب نمیشه .
ناشناس۲۰۹۴۲۱۴۱۶:۴۸:۴۹ ۱۴۰۰/۴/۲۳
دیدی دوست عزیز که تو خود کم بین و وطن فروشی و نه فرهادی. وگرنه سینمای دنیا به کسانی مثل کیارستمی، فرهادی، مهرجویی، نادری و... افتخار میکنه.
ناشناس۲۰۹۵۲۷۶۰۰:۵۵:۲۶ ۱۴۰۰/۴/۲۴
احسنت
ناشناس۲۰۹۳۲۷۳۱۲:۵۶:۰۸ ۱۴۰۰/۴/۲۳
چقدر تندروها به امثال ایشون بها میدن??? یکم بی محلی به ایشان بکنید
ناشناس۲۰۹۴۲۶۶۱۷:۰۴:۰۹ ۱۴۰۰/۴/۲۳
به قول شهید آوینی سینمای ایران جشنواره ای شده و نه جهانی!
ناشناس۲۰۹۳۳۴۷۱۳:۱۳:۲۸ ۱۴۰۰/۴/۲۳
وطن فروشی هنرمندانه.
ناشناس۲۰۹۳۷۳۲۱۴:۴۶:۴۸ ۱۴۰۰/۴/۲۳
وطن فروشی با لباس شیک
ناشناس۲۰۹۳۷۶۴۱۴:۵۱:۵۴ ۱۴۰۰/۴/۲۳
وطن فروشهای بی هنر . معروفشون میکنن که ضد ایران ونگ ونگ کنن . بیچاره های کم ارزش
ناشناس۲۰۹۳۴۶۲۱۳:۴۳:۱۴ ۱۴۰۰/۴/۲۳
خائن
ناشناس۲۰۹۴۹۲۳۲۱:۵۷:۰۴ ۱۴۰۰/۴/۲۳
خیلی خنده داره که میگه ایرانیها بد هستن که ترامپ باهاشون بد رفتار کرده . یعنی این ....های وطنی ، روی هرچی ...... رو سفید کردن
ناشناس۲۰۹۴۹۲۷۲۱:۵۸:۰۳ ۱۴۰۰/۴/۲۳
وقتی کسی به این اندازه واضح ، خودش رو به حماقت میزنه و علیه ایران حرف میزنه
احمد۲۰۹۳۶۳۹۱۴:۲۴:۱۹ ۱۴۰۰/۴/۲۳
اگر می خواهی معنی سرکوب را متوجه بشی یک عکس از سردار سلیمانی در اینستا بارگذاری کن تا متوجه سرکوب بشی
ناشناس۲۰۹۳۹۸۳۱۵:۴۵:۲۷ ۱۴۰۰/۴/۲۳
یکی از این بپرسه نظرش راجع به پلیس امریکا که مردم رو مثل اب خوردن میکشه چیه
ناشناس۲۰۹۴۱۰۹۱۶:۱۷:۱۸ ۱۴۰۰/۴/۲۳
دقیقا سردار عزیز مون چقدر زن های در اسارت داعش رو آزاد کرد،اصلا اینا میدونن فروش ناموس توی بازار داعش ینی چی...یه ذره این چیزا رو فیلمش بسازه اگه راس میگه
ناشناس۲۰۹۵۱۳۸۲۳:۵۶:۴۵ ۱۴۰۰/۴/۲۳
رحمت بر شیری که خوردی
ناشناس۲۰۹۴۲۴۰۱۶:۵۵:۴۹ ۱۴۰۰/۴/۲۳
فروشنده
ناشناس۲۰۹۵۰۰۷۲۲:۵۵:۰۴ ۱۴۰۰/۴/۲۳
بلاخره تاریخ مصرف فرهادی هم سر میرسه... خوش خدمتی به غرب و خیانت به ملت ایران عاقبتی ندارد.
ناشناس۲۰۹۵۰۱۲۲۲:۵۸:۴۷ ۱۴۰۰/۴/۲۳
وطن فروشی به معنای واقعی کلمه
بهار۲۰۹۵۲۶۴۰۰:۴۸:۰۴ ۱۴۰۰/۴/۲۴
بالاخره باید به کشورش خیانت کنه تا بهش جایزه بدن یه سری آدم عقده ای
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  2. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  3. وکیل رسمی دادگستری به اتهام اخذ رشوه دستگیر شد  

  4. بذرپاش: امسال هر ماه افتتاح مسکن داریم

  5. سقف دریافتی ماهیانه کارمندان دولت ۷۰ میلیون تومان شد

  6. جریمه تخلفات حادثه ساز ۵ برابر شد/ اعمال از هفته آینده            

  7. ابابیل ۵، از آخرین دستاورد‌های قدرت پهپادی جهان

  8. تعرفه‌های پزشکی ۱۴۰۳ قابلیت اجرایی ندارد/ مصوبه دولت اصلاح شود  

  9. انتظار ۹ساله برای اصلاح هزینه تخلف رانندگی/تغییری برای حفظ جان مردم

  10. ایران بر سکوی بریکس/ دستاوردهای پولی، مالی برای ایران چیست؟  

  11. عکسی از سیدمحمد خاتمی در مراسم ترحیم زهرا شجاعی/ این وزیر دولت رئیسی هم آمد

  12.   طحان‌ نظیف: لایحه عفاف و حجاب هنوز به تأیید شورای نگهبان نرسیده است  

  13.  مالیات ارزش افزوده ۱۰ درصدی ابلاغ شد

  14. هیچ خوداظهاری یا مدرکی دال بر بیماری روحی دکتر بخشی در دست نبود/ علت مرگ این پزشک مشخص نیست  

  15. پوتین: اف-۱۶‌های اوکراین در همه‌جا هدف مشروع هستند، حتی کشورهای دیگر

پربحث‌های هفته

  1. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  2. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  3. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  4. عوامل توهین کننده به نظام و مقدسات اسلامی دستگیر شدند

  5. جلاد، به پایان سلام کن!

  6. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  7. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  8. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  9. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  10. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  11. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  12. انتقام از پوتین؟

  13. وکیل رسمی دادگستری به اتهام اخذ رشوه دستگیر شد  

  14. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  15. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  16. بذرپاش: امسال هر ماه افتتاح مسکن داریم

  17. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  18. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  19. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

  20. سقف دریافتی ماهیانه کارمندان دولت ۷۰ میلیون تومان شد

  21. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  22. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  23. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  24. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  25. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

آخرین عناوین