بحرانی که باید جدی گرفته شود

احمدرضا هدایتی،   4000210065 ۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
بحرانی که باید جدی گرفته شود

 

اگر به نمودار شاخص نسبت ازدواج به طلاق کشور در 40 سال گذشته دقت کنیم، در خواهیم یافت که میزان ازداواج نسبت به طلاق از سال 72 سیر نزولی مستمر داشته و همواره در حال کاهش و سقوط بوده است؟

قطعأ بخشی از علت را باید در نگرانی افراد جامعه به خاطرالتهاب بازار سکه و ارز در اواخر سال 72 و افزایش نرخ تورم و سخت شدن امکان تامین نیازهایی نظیر؛ شغل، مسکن و معیشت فرزندانشان جستجو کرد.

اما سوال این است که اگر مسائل فوق علت اصلی بروز این مشکل هستند، چرا سیر نزولی دقیقأ پس از سال 72 شروع شده و سالهای بعد هم ادامه یافته است، در حالی که قبلاً مردم در دولت‌های سوم و چهارم که همزمان با دوران جنگ تحمیلی بود، نرخ تورم نزدیک 30 درصدی را تجربه کرده بودند؟

با توجه به این‌که طرح تنظیم خانواده برای کنترل جمعیت رسماً از سال 68 آغاز شد، اکنون این سوال نیز مطرح است که مگر در سال 72 چه اتفاقی رخ داده و جامعه با چه پدیده ای مواجه شده که چنین نتیجه ای را در بر داشته است؟

سوال دیگر این که چرا پس از سال 88 که سیاست کاهش جمعیت به افزایش جمعیت تغییر کرد، همچنان روند کاهشی آمار ازدواج و آمار جمعیت ادامه یافت و تغییر در این زمینه ایجاد نشد؟

همانگونه که اشاره شد، تمرکز بر روی نمودار مورداشاره بیانگر این واقعیت است که روند کاهشی ازدواج و همچنین فرزندآوری از اواخر سال 72 آغاز و با شیب تند تا کنون ادامه یافته است.

شاید برای برخی از افراد جامعه غیرقابل باور باشد، اما به نظر می‌رسد کاهش تدریجی آمار ازدواج و زاد و ولد در کشور، دقیقاً همزمان با آزاد شدن استفاده از ویدئو و نیز ورود شبکه‌های تلویزیونی ماهواره‌ای و پس از آن فضای مجازی به خانه‌های مردم کلید خورده است.

در واقع به نظر می‌رسد، الگوهای رفتاری و حتی اخلاقی بسیاری از افراد جامعه پس از ورود ابزارهای مذکور به خانه‌های ایرانی، دستخوش تحولات ناخواسته‌ای شد که افزایش سن ازدواج یکی از آنهاست.

برآوردهای آماری در آن سالها بیانگر این واقعیت است که در سال 72 به رغم ممنوعیت نصب آنتنهای ماهواره‌ای، بیش از 71 درصد مردم تهران و نسبت کمتری در شهرستانهای مختلف مبادرت به نصب آنتنهای ماهواره‌ای در منازل خود نموده بودند.

همچنین ویدئو که قبلاً به خانه ها راه پیدا کرده بود، حالا همراه با فیلم‌های بعضاً غیرمجاز و بعضاً غیراخلاقی، رسماً در کنار تلویزیون بسیاری از منازل جا خوش کرده بود.

مرور اخبار آن دوران از شیوع فجایعی می‌گوید که تا قبل از آن در جامعه ایرانی سابقه چندانی نداشت، تا حدی که گاهی تماشای فیلمهای ماهواره‌ای و ویدئویی به رابطه جنسی بین خواهر و برادرمنجر می شد.

در واقع پس از ورود این میهمانان ناخوانده به خانه‌های مردم، به تدریج سبک زندگی مردم در ابعاد مختلف دستخوش تغییر شد و آمار طلاق و سن ازدواج افزایش و متقابلاً آمار ازدواج و فرزندآوری کاهش یافت.

البته ناهنجاری‌های ناشی از ورود این میهمانان ناخوانده فقط به موضوع جمعیت محدود نمی‌شود و متأسفانه سایر رفتارهای اجتماعی افراد جامعه، از گسترش روابط نامشروع بین زن و مرد و تا حتی تغذیه و پوشش و آرایش موی سر و چهره دختران و پسران ایرانی را نیز تحت تأثیر قرار داد و حتی به تدریج به اُفت تحصیلی دانش‌آموزان و دانشجویان نیز منجر شد.

بی‌شک این پدیده سایر ابعاد زندگی اجتماعی را نیز تحت تأثیر قرار داده و لذا با اطمینان می‌توان مدعی شد که گسترش فرهنگ اشرافیگری و حتی مفاسد اداری نظیر رانتخواری، اختلاس و امثال آن نیر متأثر از ورود بی‌ضابطه این ابزار به خانه مردم است.

البته قصد نداریم بگوییم که شرایط بد اقتصادی نقشی در بروز این معضلات و ناهنجاری‌ها نداشته و ندارد، چرا که در سالهای اخیر شاهد این هستیم که وضعیت نامطلوب اقتصادی کشور ومعیشت مردم، این مشکل را تشدید نموده است.

اما غرض اصلی این است که؛ موضوع جمعیت و همچنین مدیریت فضای مجازی و در واقع مسائل مربوط به عرصه فرهنگی هم‌اکنون از جمله مسائل بسیار مهمی  است که اگر به طور جدی به آن پرداخته نشود، می تواند به بحرانی پیچیده و غیرقابل کنترل تبدیل شود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۹۴۵۶۴۴۱۵:۰۲:۳۲ ۱۴۰۰/۲/۱۰
علت اصلی آوردن زن ها به بیرون از خانه است تا کار کنند چیزی که قبل ان در حد نازلی بود بعد آموزش دنیا گرایانه و مادی گرایانه در دانشگاه است که باز از همان سال ها اوج گرفت و مردم روانه دانشگاه شدن چیزی که قبل آن درصد کمی دانشگاه می رفتند و این موارد ماهواره... فقط آن را تشدید می کند
ناشناس۱۹۴۵۶۴۸۱۵:۰۴:۳۷ ۱۴۰۰/۲/۱۰
تا وقتی بر طبل قطع ارتباط با دنیا می کوبید همین آش است و همین کاسه
ناشناس۱۹۴۵۷۵۲۱۶:۰۴:۰۴ ۱۴۰۰/۲/۱۰
دوست عزیز نویسنده- سیر نزولی ازدواج جوانان ربطی به ویدئو و ماهواره ندارد بلکه علت اصلی آن اقتصاد بیمار و آفت زده ایران است. در جامعه ای که اقتصاد آن ثبات ندارد و دائماً ارزش پول ملی آن به دلیل کسری بودجه قابل توجه (در تمامی دولتها) و انتشار اسکناس بی پشتوانه روز به روز در حال کاهش است، آیا به نظر شما جوانان (البته در صورت داشتن شغل) با این قدرت خرید می توانند تشکیل خانواده دهند؟ پاسخ خیر- خیر- خیر- پس لطفا به شعور جوانان ایرانی احترام بگذارید و از نوشتن چنین مطالبی که صرفاً پاشیدن نمک روی زخم است، دست بردارید.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. نماز جمعه این هفته تهران به امامت حجت الاسلام صدیقی اقامه می‌شود

  5. این صدای اقتدار ایران است ...

  6. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  7. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  8. وحدت ملی با وعده صادق

  9. ارژنگ امیرفضلی و زندگی در شرایط سختِ تورنتو

  10. یک نکته قابل‌تامل در مورد توسعه قدرت نظامی ایران

  11. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  12. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  13. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  14. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  15. کمی دیر نیست؟

  16. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  17. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  18. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  19. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  20. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  21. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  22. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  23. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  24. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  25. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

آخرین عناوین