آیا تعامل غیرمستقیم هسته ای ایران و آمریکا، ایده ای راهگشا است؟

گروه جهان الف،   4000114054 ۴۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

بعید به نظر می رسد با پیشنهاد تعامل غیرمستقیم آمریکا با ایران در جریان احیای برجام این کشور تغییر چندانی در رویکرد خود نشان دهد. طرف آمریکایی احتمالا بر آن است تا رویه سابق خود را که مبتنی بر طرح درخواست های زیاده خواهانه از ایران است، با توجه به پیشروی‌های هسته ای اخیر کشورمان، این بار در چهارچوب و قالبی جدید پیگیری کند و به اصطلاح ما ایرانی ها، موضوع را بپیچاند!

آیا تعامل غیرمستقیم هسته ای ایران و آمریکا، ایده ای راهگشا است؟

 به گزارش الف پیشنهاد گزاره تعامل غیرمستقیم آمریکا با ایران در جریان نشست روز سه شنبه( 17 فروردین ماه) "برجام" در وین را بایستی به نوعی در ادامه تلاش های چند مدت اخیر دولت آمریکا جهت ازسرگیری مذاکرات هسته ای با ایران(با تکیه بر شرایطِ مطلوبِ آمریکا)، ارزیابی کرد.

  "سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا" روز  جمعه 13 فروردین ماه و در پی برگزاری نشست مجازی معاونان وزرای خارجه کشورهای عضو "برجام" که با محوریت چشم انداز بازگشت آمریکا به برجام و تعهد تمامی طرف ها بر حراست و تقویت برجام برگزار شد، از ادامه یافتن گفتگوها در هفته جاری و برگزاری یک نشست جدید در وین روز 17 فروردین خبر داده است. 

دستورکار اصلی نشست مذکور نیز لغو تحریم ها علیه ایران و اجرای تعهدات برجامی از سوی کشورمان عنوان شده است. با این حال، نکته قابل تامل در این میان این است که ظاهرا در نشستِ هفته جاری(که برخی منابع تاریخ آن را سه شنبه 17 فروردین ماه) عنوان کرده اند، قرار است نماینده ای از دولت آمریکا نیز حضور داشته باشد. در این میان روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" به نقل از برخی مقام های آمریکایی تاکید کرده که در جریان نشست وین، میان مقام های ایرانی و آمریکایی، مذاکره مستقیم وجود نخواهد داشت. با این حال، طرح مساله حضور نماینده ای از دولت آمریکا در نشست هفته جاری برجام در وین، گمانه زنی های مختلفی را برانگیخته و تاکنون دیدگاه های متنوعی در این رابطه ابراز شده اند. در این میان توجه به چند نکته حائز اهمیت است که در ادامه به آن ها اشاره می شود: 

*محرک اصلی در طرح ایده تعامل غیرمستقیم هسته ای ایران و آمریکا در چهارچوب نشست وین چیست؟ 

به نظر می رسد یکی از دلایل اصلی تکاپوی طرف های غربی جهت وارد کردن آمریکا به روند تعاملات هسته ای با ایران، سنگین شدن کفه ترازو در روندِ تحولات اخیر سیاسی و هسته ای به نفعِ ایران است. انعقاد توافق 25 ساله مشارکت راهبردی ایران و چین از یک سو، و انتشار گزارش های مختلف دال بر افزایش قابل توجه صادرات نفت خام ایران در مدت اخیر و به طور خاص، انجام پیشروی های هسته ای قابل توجه از سوی کشورمان(نظیر فعال سازی چهارمین آبشار سانتریفیوژهای پیشرفته در تاسیسات زیرزمینی نطنز)، همه و همه طرف های غربی و مخصوصا دولت آمریکا را به تکاپو انداخته اند تا روند از سرگیری تعاملات هسته ای با ایران را وارد مرحله ای جدید کنند و از طریق چانه زنی های دیپلماتیک، به نوعی از تضعیف بیشترِ موضع غرب در معادله برجام جلوگیری کنند.

از این منظر، طرح ایده حضور آمریکا در جریان نشست هفته جاریِ وین، بیش از آنکه تحرکی مثبت از سوی طرف آمریکایی جهت احیای برجام باشد، به نوعی حاکی از به ثمر رسیدنِ رویکردِ "مقاومت فعالِ" جمهوری اسلامی ایران در مساله هسته ای است که این رویه، همچنان باید ادامه یابد و بدون تردید، کنار گذاشتن آن از سوی کشورمان در برهه کنونی تا رفع نشدنِ کامل تحریم های آمریکا علیه ایران، یک اشتباه راهبردی خواهد بود. 

*هدف آمریکا از حضور در نشست هفته جاریِ "برجام" در وین چیست؟ 

سیاست خارجی آمریکا اساسا محصور در چهارچوب ها و گفتمان های خاصی است و تغییرات ناگهانی در آن، تا حد زیادی بعید است. دولت بایدن از همان روزهای ابتدایی حضور خود در قدرت، بر خلاف ادعاهای دوره تبلیغات انتخاباتی خود مبنی بر بازگشت فوری به برجام، همواره سعی کرده ایران و نه دولت آمریکا را به عنوان ناقض برجام معرفی کند و از طریق برساختنِ واقعیت به واسطه استفاده فعال از جریان های رسانه ای و سیاسی، به نوعی میوه کارزار فشارحداکثری دولت ترامپ علیه ایران را بچیند و تهران را وادار به پذیرش اصول و مواردی در بحث هسته‌ای این کشور و حتی مسائل کلان تر کند که مطلوبِ دولت آمریکا است. 

در این چهارچوب، طرح ایده حضور آمریکا در نشست هفته جاری برجام در وین نیز نباید خارج از این منظومه گفتمانی تحلیل شود. طرف آمریکایی به احتمال فراوان سعی خواهد کرد با فعال کردن ظرفیت های حضورِ نزدیک و فعالِ خود در چهارچوب چانه زنی های دیپلماتیک مرتبط با برجام، اولا به نوعی تصویر مخدوش و خارج از قاعده‌ای که ترامپ از آمریکا در قالب معادله برجام ساخته را کمرنگ، و حتی خود را در این زمینه مشتاق نشان دهد و ثانیا، از کانال های مختلف سعی می کند تا بر طرف ایرانی از طریق متحدان خود فشار وارد کند و تا جای ممکن آن را به سمت اهدافِ مطلوب خود سوق دهد. از این منظر، موضع گیری اخیر "جواد ظریف" وزیر خارجه و "عباس عراقچی" معاون وزیر خارجه کشورمان در پافشاری بر ضرورت بازگشت بی چون و چرای آمریکا به توافق برجام و لغو تحریم ها علیه کشورمان، کاملا صحیح است و اساسا به دنبالِ گرفتنِ فضای چانه زنی از آمریکا آن هم در شرایطی که روند تحولات به نفعِ کشورمان می باشد، است. 

*آیا طرح ایده حضور آمریکا در نشست هفته جاری وین و تعامل غیر مستقیم آن با ایران، راهگشا است؟ 

در پاسخ به این پرسش باید گفت بعید به نظر می رسد این ایده راهگشا باشد و بتواند تحولی عمیق را در روند تعاملات هسته ای ایران و غرب و به طور خاص آمریکا ایجاد کند. دولت بایدن اساسا دیپلماسی را هدفِ تعامل با ایران نمی بیند بلکه آن را ابزاری جهت برخورد با این کشور ارزیابی می کند. طفره رفتن های این دولت در انجام رویه های سازنده نظیر بازگشت به برجام و جبران اشتباهات دولت ترامپ و حتی طرحِ مکرر درخواست های زیاده خواهانه ای نظیر ضرورت گسترده کردنِ دامنه مذاکرات هسته ای با ایران به مسائلی نظیر توان موشکی و نفوذ منطقه ای این کشور، همه و همه گواه آن هستند که اساسا دولت بایدن قرار نیست راهی متفاوت با دولت ترامپ را در چهارچوب معادله برجام در پیش گیرد. 

از این منظر، طرح این ایده که آمریکا در نشست هفته جاری وین حضور داشته باشد و بخواهد به طور غیرمستقیم با ایران تعامل کند، بی معناست زیرا راهِ احیای برجام و پیگیری روند منطقی توافقی که در سال 2015 بنیان گذاشته شد(توافق برجام) کاملا روشن است و در قالب آن، طرف آمریکایی با لغو تحریم هایِ هسته ای که در برجام مورد اشاره قرار گرفته و بازگشت بی چون و چرا به این توافق، بایستی در این مسیر کنشگری کند و در نقطه مقابل، مقام های ارشد ایرانی نیز تاکید کرده اند با محقق شدنِ این مساله(از طرف آمریکا)، ایران نیز به طور کامل، بار دیگر تعهدات برجامی اش را از سر می گیرد(نباید فراموش کرد که ایران اساسا در قالب برجام و در چهارچوبِ مفاد آن، تحرکات هسته ای خود را گسترش بخشیده است). از این منظر، پیچیده کردنِ معادله برجام توسط دولت بایدن اساسا به این معناست که این دولت بنا ندارد مشکل را حل کند و می خواهد از دلِ مشکل‌سازی‌های خود در چهارچوب برجام، امتیازهایی را کسب کرده و منافع ایران را با ارائه یک ژستِ مایل به مذاکره و دیپلماسی در انظار افکار عمومی، تضییع نماید. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۸۹۶۷۵۴۱۲:۲۹:۴۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
دولت این چند ماه را هم می خواهد وقت کشی کند تا دوره ننگینشان بپایان برسد
ناشناس۱۸۹۶۸۲۷۱۲:۵۲:۵۷ ۱۴۰۰/۱/۱۴
صد سال دیگه مردم آن زمان می گویند در تاریخ ایران دولتی بود که ایران را به بباد فنا داد و خاک آن را به توبره بست
ناشناس۱۸۹۶۹۱۰۱۳:۳۹:۰۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
باید با آمریکا گفتگو مستقیم و دو جانبه صورت گیرد.
ناشناس۱۸۹۷۵۶۱۲۱:۴۳:۲۲ ۱۴۰۰/۱/۱۴
درس عبرت برجام این بود که هرگز نباید با دولتهای بدعهد و خبیث مذاکره کنیم.
ناشناس۱۸۹۶۹۱۱۱۳:۳۹:۴۲ ۱۴۰۰/۱/۱۴
تنها تعامل با غرب است که راهگشای مشکلات ایران است.
ناشناس۱۸۹۷۵۶۶۲۱:۴۴:۴۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
در 8 سال گذشته که با امریکا و غرب مذاکره و تعامل کردیم چرا مشکلات حل نشد و تحریم ها بیشتر شد ؟!
ناشناس۱۸۹۷۷۹۳۰۶:۵۱:۲۸ ۱۴۰۰/۱/۱۵
غرب هلاک عزیز تعامل با غرب است که ما را به این روز انداخته است کی میخواهید از خواب غفلت بلند شوید
امیر حسین سلطان/تهران۱۸۹۷۱۵۹۱۵:۴۷:۰۷ ۱۴۰۰/۱/۱۴
من که نخواهم بود اما از خدا می خواهم شما هموطن عزیز من صد سال دیگر هم زنده بمانید تا ان شاء الله بعینه ببینید صد سال دیگر مردم آن زمان خیلی آگاهانه تر و واقع بینانه تر و منصفانه تر و هوشیارانه تر از امروز بنده و شما و امثال بنده و شما نسبت به این برهه تاریخی کشورمان قضاوت خواهند داشت. در ضمن قرار نیست همیشه به مصداق این ضرب المثل «یک ‌دیوانه سنگی به چاه می‌اندازد که صدتا عاقل نمی‌توانند بیرونش بیاورند» ما تسلیم محض وقوع کامل این ضرب المثل باشیم و دست روی دست بگذاریم! متاسفانه رئیس جمهور سابق آمریکا سنگی انداخت اما بنا نیست تا آخرالزمان بگذاریم این سنگ روی تمام زندگی و سرنوشت امروز و فردای یک کشور و ملتی بزرگ به نام ایران تاثیر سوء اش را بگذارد و دل مان به تاسی و مصداق این ضرب المثل آرام گردد!!! ابدا.
ناشناس۱۸۹۷۵۵۸۲۱:۴۲:۲۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
قطعنامه 1929 که بسترساز تحریمهای بانکی و نفتی و مشکلات اقتصادی برای کشور شد نتیجه فتنه دار و دسته شما در سال 88 بود.
ناشناس۱۸۹۶۸۳۴۱۲:۵۶:۳۳ ۱۴۰۰/۱/۱۴
مذاکره بازی برای چیه؟ خب آمریکا تحریمو برداره اگه اراده ای داره که نداره
ناشناس۱۸۹۶۸۳۷۱۲:۵۷:۱۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
مثلا چین و آمریکا و... همدیگه رو تحریم میکنن بعدش مذاکره میکنن چند سال؟ نخیر یکدفعه برمیدارن یا برنمیدارن
ناشناس۱۸۹۶۹۲۸۱۳:۴۷:۱۵ ۱۴۰۰/۱/۱۴
قهر کردن با دنیا، کار کودکان است.
ناشناس۱۸۹۷۱۳۷۱۵:۳۱:۴۷ ۱۴۰۰/۱/۱۴
چین جزو دنیا هست!؟!؟
ناشناس۱۸۹۷۲۲۰۱۶:۲۹:۱۰ ۱۴۰۰/۱/۱۴
مذاکره چین با آمریکا برابر است یعنی تعرفه مقابل تعرفه و نه شما که بتن بریزید در صنعت که بتوانید نفت خودتان را بفروشید
ناشناس۱۸۹۷۱۶۵۱۵:۵۲:۵۰ ۱۴۰۰/۱/۱۴
آگر اصولگرایان قدرت طلب و ثروت طلب بگذارند دولت کارش را بلد است.
ناشناس۱۸۹۷۲۲۲۱۶:۲۹:۵۷ ۱۴۰۰/۱/۱۴
بعله کارش را در برجام های 2و3 بلد است و تازه دبه هم می شود!
ناشناس۱۸۹۷۳۸۲۱۸:۴۳:۰۱ ۱۴۰۰/۱/۱۴
بله اگه میذاشتن که دفاعیمون رو‌ هم میدادن اونوقت دیگه نه ایران میموند نه ایرونی
ناشناس۱۸۹۶۷۵۷۱۲:۳۰:۴۳ ۱۴۰۰/۱/۱۴
محاکمه دولت و مدیرانش در پایان کار از اوجب واجبات است
ناشناس۱۸۹۶۸۳۱۱۲:۵۵:۰۱ ۱۴۰۰/۱/۱۴
انتظاری که مردم از این دولت دارند در چهارماه پایانی هیچ کاری نکنند همت بس است تا انشالله در دادگاه عادله به محاکمه کشیده شوند
ناشناس۱۸۹۶۹۱۹۱۳:۴۲:۴۴ ۱۴۰۰/۱/۱۴
امید است که روحانی در این ماههای پایانی، ضمن مذاکره با آمریکا، تحریم ها را هم رفع کند.
ناشناس۱۸۹۷۰۸۵۱۵:۰۰:۴۰ ۱۴۰۰/۱/۱۴
اگر مخالفان دولت این قدر سنگ اندازی در کار دولت نکرده بودند دولت توانسته بود بیشتر مشکلات اقتصادی فعلی را حل کند . مخالفت با برجام و FATF نمونه هایی از سنگ اندازی دشمنان داخلی است .
ناشناس۱۸۹۷۲۲۶۱۶:۳۱:۲۸ ۱۴۰۰/۱/۱۴
باز که دنبال نخود سیاه فرستادن شما را!! اینجا است که باید گفت اول برو 2 واحد اقتصاد کلان بخون تا سوتی ندهی
ناشناس۱۸۹۷۵۵۲۲۱:۳۹:۱۵ ۱۴۰۰/۱/۱۴
بیچاره گی مدعیان اصلاحات بجایی رسیده که شکست برجام و تشدید تحریم ها به گردن رقیب سیاسی شون می اندازند و فرار به جلو می کنند.
ناشناس۱۸۹۷۱۴۲۱۵:۳۲:۵۳ ۱۴۰۰/۱/۱۴
یعنی کاری که توی ۸سال نتوانسته توی چند ماه می‌تونه!؟
ناشناس۱۸۹۶۹۳۴۱۳:۴۹:۲۰ ۱۴۰۰/۱/۱۴
قرار بود اقتصاد کلان پاس کنی. پس چی شد؟
ناشناس۱۸۹۷۴۵۱۱۹:۵۰:۱۷ ۱۴۰۰/۱/۱۴
البته رییس مجلس قبل هم در کارهای دولت سهیم است
ناشناس۱۸۹۶۷۷۲۱۲:۳۵:۴۰ ۱۴۰۰/۱/۱۴
فرصت قانون ضدتحریم مجلس با اقدام جدی دولت کامل میشود نه مذاکرات جدید و بازی مجدد با روان مردم
ناشناس۱۸۹۶۹۱۳۱۳:۴۰:۵۵ ۱۴۰۰/۱/۱۴
دو سال هم معطل اینستکس شدید حالا دوباره می خواهید خودتون را معطل چی بکنید
ناشناس۱۸۹۶۷۷۴۱۲:۳۶:۳۱ ۱۴۰۰/۱/۱۴
فراتر از ان پی تی نشستید تا بتن بریزید که آنهانا راحت نشوند و معلوم است دنبال بهانه هستند تا همچنان بازیچه آنها شوید
ناشناس۱۸۹۶۹۳۱۱۳:۴۸:۲۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
ایران و همه کشورهای دنیا باید به قوانین بین المللی احترام بگذارند.
ناشناس۱۸۹۷۵۵۴۲۱:۴۰:۳۵ ۱۴۰۰/۱/۱۴
در دنیای امروز قانون جنگل حاکم است و قویترها ؛ ضعیف ترها را می بلعند نمونه بارز آن یمن و فلسطین است.
ناشناس۱۸۹۶۸۰۶۱۲:۴۶:۳۰ ۱۴۰۰/۱/۱۴
این دولت کاری کرده که مشارکت در انتخابات در حد دو الا سه درصد بیشتر نیست
ناشناس۱۸۹۶۹۴۸۱۳:۵۶:۱۱ ۱۴۰۰/۱/۱۴
مقصر آنانی هستند که در کارهای دولت خلل ایجاد کردند.
ناشناس۱۸۹۶۸۰۸۱۲:۴۷:۰۱ ۱۴۰۰/۱/۱۴
اگر قرار است تا ابد روابط با امریکا نداشته باشیم تعامل غیرمستقیم شکننده است
ناشناس۱۸۹۶۸۵۴۱۳:۰۳:۴۱ ۱۴۰۰/۱/۱۴
تعهدشان در ارتباط مستقیم در برجام جامع عمل نپوشاندند حالا می خواهند مانند پنج سال گذشته مردان غربگرای دیپلماسی کشورمان را به آینده امیدوار کنند .
ناشناس۱۸۹۶۸۷۶۱۳:۱۶:۲۱ ۱۴۰۰/۱/۱۴
این بستگی دارد به ان که منظور شما راه رسیدن به چه هدفی باشد ؟ اگر منظور ارامش مردم است که در این زمان مردم راضی به همه چیز هستند برای رسیدن به ان . ولی اگر منظور منافع یک عده خاص هستند نه جواب نمیده دزدی و فساد کم میشود .
ناشناس۱۸۹۶۹۰۲۱۳:۳۴:۱۸ ۱۴۰۰/۱/۱۴
حالا چقدر به مذاکرات مستقیمشان پایبند بوده اند که دل به مذاکرات غیر مستقیمشان بسته اید؟؟؟
ناشناس۱۸۹۶۹۷۴۱۴:۰۶:۲۰ ۱۴۰۰/۱/۱۴
چه بخواهیم چه نخواهیم باید وارد فاز مذاکره مستقیم و رودررو با امریکا شویم در غیر اینصورت بازنده مردم عادی هستند که شب و روز توی صف گوشت و مرغ و مایحتاج دیگر هستند و مسئولین نيز می‌گویند در تحریم هستیم
ناشناس۱۸۹۷۰۳۳۱۴:۳۳:۴۲ ۱۴۰۰/۱/۱۴
من نمیدانم مساله چیه هر چه هست زودتر درستش کنید اقتصاد نرمال داشته باشیم کاری به دعوای جناحی و..هم ندارم سریعتر حل کنید
ناشناس۱۸۹۷۱۰۴۱۵:۱۱:۵۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
آزموده را آزمودن خطاست
ناشناس۱۸۹۷۱۴۱۱۵:۳۲:۱۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
راه مستقیم جواب نمیده چه برسه به غیر مستقیم
ناشناس۱۸۹۷۱۹۰۱۶:۰۹:۰۶ ۱۴۰۰/۱/۱۴
برجام زمین آمریکاست. چرا در زمین آمریکا بازی کنیم؟ بهانه ای برای اسنپ بک پیدا می کنند و دوباره اقتصادمان را شخم می زنند! حالا که تا حدودی بر تحریم فائق آمده ایم نباید دوباره کشور را شرطی کنیم.
ناشناس۱۸۹۷۵۵۶۲۱:۴۱:۲۳ ۱۴۰۰/۱/۱۴
اگر برجام احياء شود تمامابه نفع رقيب روحاني است چون شرايط اقتصادي كشور بهبود پيدا مي كند وبراحتي مي توانند رضايت مردم را كسب كنند
ناشناس۱۸۹۷۷۹۶۰۶:۵۳:۵۹ ۱۴۰۰/۱/۱۵
برای غرب هلاکان و خود حقیر پنداران داخلی هنوز جا نیفتاده است که برجام نمونه عملی بد عهدی و بی اعتباری غربی هاست اگر میخواهند هالو باشند و از یک سوراخ دهها بار گزیده شود اسم این را به غیر از بلاهت چیز دیگری نمی توان گذاشت
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین