از شعار تا واقعیت کمیسیون تلفیق در اصلاح ساختار بودجه

اقتصادی،   3991113115 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
از شعار تا واقعیت کمیسیون تلفیق در اصلاح ساختار بودجه

سالانه 10 میلیون تن گازمایع از میادین گازی، پالایشگاه­ها و پتروشیمی ­های کشور تولید می­شود. مدیریت در فروش و صادرات و تقسیم منابع حاصل از فروش این ترکیب هیدروکربنی می­تواند سهم زیادی در جبران کسری بودجه داشته باشد.

مطابق قانون بودجه سال 1399 مقدار صادرات گازمایع ایران 5 میلیون تن بوده و درآمد حاصل از آن  معادل 30 هزار میلیارد تومان است. طبق قانون، سهم  وزارت نفت از درآمد حاصل از فروش فرآورده­های نفتی 14.5 درصد است. این درحالی است که به سهم شرکت­های تابعه وزارت نفت از صادرات LPG و اتان در قانون اشاره­ای نشده و درصد مشخصی برای آن­ها تعیین نشده است. بر همین اساس شرکت ملی گاز، 100 درصد منابع حاصل از آن را مال خود می­داند.

در لایحه بودجه  1400 که توسط سازمان برنامه و بودجه تهیه شده بود، میزان درآمد حاصل از فروش گازمایع و اتان 47 هزار میلیارد تومان پیش­بینی شده است که قرار بود تمام این مقدار به وزارت نفت برسد. در جلسات کمیسیون تلفیق اما به این موضوع پرداخته شده و پس از حضور وزیر نفت در جلسه مذکور، ظاهرا تصمیم بر این شده است که تنها 7 همت (هزار میلیارد تومان) از این مبلغ به دولت برسد و همچنان 40 همت (هزار میلیارد تومان) آن در اختیار وزارت نفت باقی بماند. این ارقام در صورتی بین وزارت نفت و اعضای کمیسیون تلفیق مجلس تصمیم گیری شده­اند که هیچ مبنایی برای تعیین سهم­های 7 همت  و 40 همت وجود ندارد و مشخص نیست این توافق بر چه اساسی صورت پذیرفته است. اگر چه برای عدد 14.5 درصدی سهم وزارت نفت از منابع حاصل از فروش سایر فرآورده­های نفتی نیز هیچ مبنایی وجود ندارد.

این درحالی است که پیش از این مالک شریعتی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در مصاحبه­ ای در تاریخ 5 بهمن 1399 به این موضوع اشاره کرده و گفته بود: «شلختگی و بی‌ انضباطی مالی در شرکت‌های دولتی و به خصوص شرکت‌های تابعه وزارت نفت باعث شده است که وزارت نفت سال بعدLPG  بیشتری را خام‌فروشی کرده و درآمدهای این بخش را به طور کامل تصاحب کند. همچنین شرکت ملی گاز بخشی از درآمدهای ال.پی.جی را نیز بدون ضابطه به شرکت ملی نفت می‌دهد. شرکت ملی گاز از محل همین درآمد در سال ۹۸، 10 هزار میلیارد تومان به شرکت ملی نفت پرداخت کرده است و در بودجه ۱۴۰۰ شرکت ملی گاز با دلار ۲۵ هزار تومانی پیش‌بینی کرده که 12.8 هزار میلیارد تومان از درآمد حاصل از صادرات ال.پی.جی را به شرکت ملی نفت بدهد.

 بعد از کش و قوس‌های فراوان موفق شدیم بخشی از درآمد صادراتی اتان،LPG  و گوگرد را معادل 7 هزار میلیارد تومان با دلار ۱۷.5 هزار تومان در بودجه عمومی وارد کنیم. در جلساتی هم که با وزیر نفت و مسئولان وزارت نفت در این رابطه داشتیم، آن‌ها واقعا دفاعی از این رابطه مالی ناصحیح نداشتند. در جلسه آخر هم وزیر نفت آقای زنگنه آمد و قبول کردند که این مبلغ را به بودجه برگردانند که البته همین مبلغ مبتنی بر معیارهای حسابرسی و رابطه مالی صحیح نیست، ولی به هر حال ما از آن درآمد صادراتی ال.پی.جی یک بخشی را کاهش دادیم.

در گذشته بارها خود آقای زنگنه از ضرورت استفاده از ال.پی.جی در سبد سوخت کشور صحبت می‌کرد ولی الان مواضع وزارت نفت در این موضوع عوض شده، در حالی که منافع اقتصادی ناشی از توسعه اتوگاز عوض نشده است. این موضوع نشان می‌دهد ضرورت دارد شیوه توزیع درآمدهای صادرات ال.پی.جی اصلاح و قانونمند شود و اینکه وزارت نفت برای ۲۰ سال آینده سهم ال.پی.جی را در سبد سوختی صفر درصد در نظر گرفته، کاملاً غیرمنطقی است.»

حال سوالاتی در این­باره مطرح می­شود که به چه دلیل کمیسیون تلفیق پذیرفته که تنها 7 هزار میلیارد تومان از درآمد گازمایع و اتان سهم هدفمندی یارانه ­ها شود؟ آیا ممکن است کمیسیون تلفیق توافقی با وزارت نفت کرده باشد؟ چه موضوعی می­تواند مهم­تر از حق مردم و دولت در درآمد حاصل از صادرات گازمایع باشد که مجلس را مجبور کرده است تا به نفع وزارت نفت عمل کند؟

همچنین پیش از این زاکانی رییس مرکز پژوهش­های مجلس در نشست خبری خود در تاریخ 18 دی 1399 عنوان کرد: «سال گذشته شرکت گاز نزدیک به 37 هزار میلیارد تومان ال‌پی جی فروخته بود که در بودجه درج نشده بود. امسال هم عدد پیش‌بینی این بخش 67 هزار میلیارد تومان است که باز دولت تصریح دارد که این عدد در بودجه نیاید؛ یعنی 67 هزار میلیارد تومان پول مملکت مشخص نباشد کجا می‌رود.»

شایان ذکر است که تولیدات میادین گازی نظیر پارس جنوبی، عبارت است از: گاز غنی و میعانات گازی. گاز غنی پس از انتقال از سکوهای گازی دریایی با خط لوله به خشکی منتقل شده و به گازهای متان (C1)، اتان (C2) و گازمایع (پروپان (C3) و بوتان (C4)) تفکیک می­شود. حال مشخص نیست که چرا در قوانین بودجه سالیانه، به سهم 14.5 درصد شرکت ملی گاز ایران از صادرات متان و میعانات گازی اشاره شده اما هیچ حرفی در زمینه سهم این شرکت از صادرات سه فرآورده میانی، یعنی اتان، پروپان و بوتان نشده است و عجیب­تر آن­جا است که مشخص نیست که چرا وقتی قانون بودجه حرفی در این زمینه نزده، وزارت نفت 100 درصد درآمد حاصل از صادرات این فرآورده­ها را برای خود برمی­دارد. قابل ذکر است فروش این سه فرآورده چیزی در حدود 2.7 میلیارد دلار درآمد سالانه دارد که با احتساب دلار 17500 تومان، دقیقا معادل 47 همت (هزار میلیارد تومان) در سال است. 

این نحوه بودجه ریزی که وزارت نفت از صادرات گاز طبیعی، میعانات گازی و نفت خام سهم 14.5 درصدی؛ اما از صادرات گازمایع سهم 100 درصدی داشته باشد، تضاد منافع قابل توجهی را برای این وزارت­خانه رقم زده و شاید از همین رو است که با وجود کمبود شدید سیلندر (کپسول) های گازمایع در کشور، وزارت نفت تنها گازمایع تولیدی پالایشگاه­های نفتِ مستقر در شهرهای مرکزی و شمالی کشور را میان مردم تقسیم و کل گازمایع تولیدی پارس جنوبی را صادر می­کند. زیرا صادرات گازمایعِ میادین گازی برای وزارت نفت، درآمدی معادل 300 تا 400 دلار به ازای هر تن به همراه دارد، این در حالی است که اگر وزارت نفت همان گازمایع را در داخل توزیع نماید، درآمدی معادل 230 هزار تومان (13 دلار) به ازای هر تن را، آن هم به صورت ریالی، کسب خواهد کرد. 

در همین راستا مهرداد بذرپاش رییس دیوان محاسبات کل کشور نیز در گزارشی که در تاریخ 9 دی 1399 در صحن مجلس شورای اسلامی قرائت کرد، گفته بود: «شرکت ملی گاز ایران در سال 1398 مبلغ 1.6 میلیارد دلار بابت فروش صادراتی گاز مایع (ال پی جی) وصول نموده است که جزء درآمد این شرکت محاسبه می‌گردد. لیکن بدلیل خلاء قانونی، سهم صندوق توسعه ملی و سهم دولت از این منابع درآمدی محاسبه و پرداخت نمی­گردد. شایان ذکر است در قوانین بودجه سنواتی صرفاً صادرات گاز طبیعی در فرآیند تسهیم دولت و صندوق توسعه ملی و شرکت ملی گاز ایران مورد توجه قرار گرفته است.»

این اتفاقات در حالی است که نمایندگان جدید مجلس، از ابتدای دوره خود سخنان زیادی را در زمینه اصلاحات ساختاری در کشور و اصلاح قوانین بودجه سنواتی مطرح کرده بودند اما معلوم نیست که آیا اجرای اصلاحات مذکور به صورت ضربتی امکان پذیر نیست یا اینکه لابی­های مشهور وزارت نفت در راهروها و کمیسیون­های مجلس به این مجلس انقلابی نیز سرایت کرده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۸۰۷۳۵۵۱۲:۴۲:۳۰ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
سر مایه های کلان این مملکت کفاف 200 میلیون نفر می دهد. ولی حیف که عده ای هرگز سیر نمی شوند.
ناشناس۱۸۰۷۴۰۴۱۳:۰۵:۵۱ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
با این بودجه تورم ایران در سال اینده به راحتی بالای 70 درصد و ابر تورم خواهد بود و قیمت دلار هم براحتی به 50 هزار تومن خواهد رسید. ولی ایا دولت و مجلس و نظام نمی دانند. حتما می دانند ولی دولتها در ایران نه اراده و نه قدرت صرفه جویی و انظباط مالی و کاهش حقوقها و بودجه های نجومی افراد و سازمانها و نهادها را ندارند. پس ساده ترین راه این است که پول چاپ کنند و کسری بودجه بیاورند و حقوقها را بپردازند و کسری بودجه را با تورم بالا و قیمت دلار بالا کم رنگ تر نشان دهند.
ناشناس۱۸۰۷۴۴۱۱۳:۲۷:۵۲ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
تنها راه سالم سازی اقتصاد کشور و ایجاد تعادل و تناسب در توزیع ثروت ملی کردن تمامی ثروت ها و دارایی های بالاتر از زندگی خوب و مطلوب است تمامی ثروت های حرام و نامشروع و باد اورده ناشی از تلاطمات اقتصادی و تورم و انواع مظاهر فساد باید ملی شود و ان لیس للانسان الا ما سعی
سینا۱۸۰۷۶۴۹۱۵:۱۳:۵۳ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
دوست عزیز، شما همچنان بر روی این ایده افراطی خود پافشاری میکنید بدون اینکه در نظر بگیرید پروسه ای که میفرمایید چقدر فساد زا خواهد بود و این ثروت ملی شده، به دلیل ضعف مدیریت به باد خواهد رفت. نیازی نیست یا از این ور بام بیافتیم یا از آن ور بام. شفافیت و نظم مالی، سیاست های علمی، قوه قضائیه مقتدر و مستقل جهت مبارزه با فساد، نظارت درست، راهکارهایی عملی و در دسترس هستند که میتوانند کارایی مطلوبی را این سیستم ببخشند.
ناشناس۱۸۰۷۴۴۵۱۳:۳۱:۱۹ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
مجلس باید ساختار بودجه را اصلاح کند در غیر اینصورت در سال آینده تورم انفجاری خواهیم داشت.
ناشناس۱۸۰۷۴۶۶۱۳:۴۱:۲۰ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
الحمدلله مجلس امروز کلیات بودجه را رد کرد و جلوی خرابکاری دولت را گرفت.
ناشناس۱۸۰۷۴۶۸۱۳:۴۲:۱۸ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
واقعا یک بلوبشویی در قوانین بودجه و اداره وزارت خانه ها و شرکتهای دولتی و بانکها خصوصی و خصولتی و... هست. وزارت نفت که موتور درامد دولت است اگر خرج هزاران میلیاردی نکند و حقوق نجومی ندهد چگونه می تواند از میادین پا به سن گذاشته که دهها سال هم در ان سرمایه گذاری درست و حسابی نشده نفت و گاز استخراج کند و با کشتی به کشتی کردن و دهها درصد سود و حق العمل کاری و تخفیف به دلالهای بین المللی چینی و مالزی و اندونزی و سنگاپوری و.... بفروشد تا خرج دولت و شهریه اقازادگان را فراهم کند؟ از انطرف اگر این درامد از ان سلب نشود یعنی باز هم همه می خواهند فرزندان خود را به عنواین مختلف وارد مجموعه نفت یا بانکهای خصولتی و شرکتهای دولتی خودروساز و فولادساز و پتروشیمی کنند تا از این سفره دهها هزار میلیاردی بی بهره نمانند. به هر حال همین است که طرف هم پلیکان متوجه شده که دولت دارد هفته ای امورات کشور را رد می کند و می گوید اول شما. جان شما نمی شود. شما بزرگتری. شما هشت سال وزیر خارجه و دولتید. من دو هفته نشده وزیر شدم. اول شما
ناشناس۱۸۰۷۴۷۶۱۳:۴۴:۵۷ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
خداراشکر کلیات بودجه رد شد
ناشناس۱۸۰۷۴۰۹۱۳:۰۸:۲۱ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
از پناهنده ای سوری در استانبول پرسیدند وطنت کجاست. او گفت استانبول! و اضافه کرد که اگر وطن من سوریه بود که اینجا نبودم. حالا هم اگر این عده ای نبودند که جیبشان هرگز ته ندارد و سیر نمی شود که کشور اصلا به اینجا نمی رسید که بخواهد ان را حل کند.
ناشناس۱۸۰۷۴۶۴۱۳:۴۰:۱۶ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
طرح سوال از رییس جمهور را عملیاتی کنید و سپس حق مجلس که حق مردم است یعنی استیضاح را اجرایی کنید و در پایان دولت انها. ا محاکمه کنید
ناشناس۱۸۰۷۴۲۰۱۳:۱۵:۲۰ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
لایحه بودجه 1400 همانند سالهای 98 و 99 تورم زاست مجلس باید در جزئیات بودجه کنکاش نماید.
ناشناس۱۸۰۷۴۷۳۱۳:۴۴:۲۰ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
روحانی بازهم به مجلس نیآمد و نوبخت نتوانست نمایندگان را برای تصویب بودجه 1400 توجیه کند و خطر تورم در سال آینده کم شد.
علی۱۸۰۷۴۵۸۱۳:۳۶:۱۹ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
دقیقا چون مجلس دست روی رانت کلان شرکتهای دولتی گذاشت جیغ دولت درامد قطعا این شرکتها با پول کثیفشان میخواهند پیروز انتخابات 1400 هم کسی مثل روحانی باشد مراقب شانتاژ فضای مجازی و پولهای کثیف آنها باشید
ناشناس۱۸۰۷۴۷۸۱۳:۴۷:۱۳ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
لطفا طرح سوال از رییس جمهور را کلید بزنید دوباره
ناشناس۱۸۰۷۴۱۷۱۳:۱۲:۴۱ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
جالبه نفت وگاز ملی این مملکت مثل گوشت قربانی تقسیم میشه وبه صاحبان اصلی (مردم فقیر )هیچ ریالی نمیرسد
علی۱۸۰۷۴۸۳۱۳:۴۹:۱۶ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
اگه به مردم نمیرسه، عوضش به کارکنان نفت که از آبدارچی و مدیر کل که حقوق های نجومی می گیرند که میرسه. مرد میخواد که حقوق و مزایای کارکنان نفتی را منتشر کند.
ناشناس۱۸۰۷۴۱۹۱۳:۱۴:۲۴ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
چند روز دیگر که دلار و موج تورم شدید بخاطر وضعیت کسری بودجه و چاپ پول و نقدینگی توسط دولت و اقای همتی و نوبخت بوجود امد فوری اقای نوبخت و همتی و روحانی می دوند و می گویند ما دلار و تورم را تثبیت کرده بودیم ولی چون مجلس لایجه بودجه را رد کرد دلار صعودی شد. مانند ابان سال پیش که با بی تدبیری دولت در نحوه افزایش قیمت بنزین فاجعه اقتصادی و .... افریده شد اقای همتی گفت که ما دلار را 13 هزار تومن کنترل کرده بودیم ولی به خاطر افزایش قیمت بنزین صعودی شد. گویا هر کشوری در دنیا قیمت ها را دست بزند یا لایجه بودجه را رد کند حتما ارزش پول ملی ان سقوط می کند!
ناشناس۱۸۰۷۴۲۱۱۳:۱۶:۰۱ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
دولت در لایحه بودجه 1400 از جیب مردم تفریق و در جیب خود جمع کرد.
ناشناس۱۸۰۷۴۵۳۱۳:۳۴:۵۴ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
نتیجه بازی 2بر 0 به سود دولت
ناشناس۱۸۰۷۶۷۰۱۵:۲۶:۲۴ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
رد کلیات بودجه به نفع ملت شد.
ناشناس۱۸۰۷۴۵۷۱۳:۳۶:۱۰ ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
همین زد و بندهاست که مملکت را داره به فلاکت میکشونه وگر نه ما چیزی کم نداریم که بخوایم محتاج تحریم و... باشیم. پس حقوقهای 50 میلیونی به بالای وزارت نفت از کجا میاد؟ همین پولهاست دیگه. پول مردم بیچاره...
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

پربحث‌های هفته

آخرین عناوین