ملک‌‌زاده: در حضور روحانی با ایمنی گله‌‌ای مخالفت کردم/ داروهای مورد استفاده استاندارد بودند

گروه اجتماعی الف،   3990904102 ۳۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

رضا ملک‌‌زاده در پاسخ به سؤالات مطرح‌شده از سوی بسیج دانشگاه‌‌های علوم پزشکی کشور در خصوص عملکرد خود، توضیحاتی ارائه کرد و اظهار داشت: بنده در حضور رئیس جمهور با ایمنی گله‌‌ای مخالفت کردم.

ملک‌‌زاده: در حضور روحانی با ایمنی گله‌‌ای مخالفت کردم/ داروهای مورد استفاده استاندارد بودند

به گزارش تسنیم، رضا ملک‌‌زاده در پاسخ به سؤالات مطرح‌شده از سوی بسیج دانشگاه‌‌های علوم پزشکی کشور درخصوص عملکرد خود، توضیحاتی ارائه کرد.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر علت طرح کردن نظریه ایمنی گله‌‌ای و ابتلای 25 میلیون ایرانی به کرونا که توسط ریاست‌جمهور مطرح شد نوشته است:

جناب رئیس جمهور فقط دو بار از اینجانب برای شرکت و سخنرانی در ستاد کرونا دعوت به‌عمل آوردند که متن کامل سخنرانی من موجود است و در هر دو سخنرانی ضمن توضیح مفهوم ایمنی جمعی، به‌طور کامل با آن مخالفت و توصیه کرده‌‌ام که باید پیشگیری برنامه اصلی باشد، چرا که منتظر ایمنی جمعی ماندن اقدامی خلاف اخلاق پزشکی است و پیشنهاد اینجانب برقراری فوری جریمه برای افرادی که ماسک نمی‌زنند و تجمعات تشکیل می‌‌دهند بود. این‌که اینجانب توصیه به ایمنی دسته‌جمعی کرده باشم واقعاً یک تهمت آشکار است.

در مورد میزان تماس مردم ایران با ویروس کرونا در اردیبهشت ماه امسال که حاصل یک پژوهش با مشارکت 50 نفر از برجسته‌‌ترین محققین کشور در 20 شهر ایران بر اساس تست سرولوژی بود و مقاله آن در مجله لانست به‌زودی چاپ می‌‌شود اقدامی بسیار باارزش و کم‌نظیر بود که رییس جمهور محترم باید در بیان دقیق‌‌تر می‌‌فرمودند. مشابه این مطالعه در آمریکا، اروپا و هند هم انجام شده است، اولویت نظام تحقیقات و فناوری در حیطه کرونا به هیچ وجه منحصر به انجام کارآزمایی‌‌های بالینی نبود، چنان‌که تا 18 آبان 1399 تعداد 5536 طرح پژوهشی در کمیته‌های اخلاق در پژوهش دانشگاه‌ها با موضوع بیماری کووید‌ــ19 مورد تصویب قرار گرفته است که تنها 596 مورد آنها کارآزمایی بالینی بوده است (حدود 11 درصد).

گزارش‌‌های دوره‌‌ای این حوزه بیانگر اقدامات مختلفی است که در این حوزه انجام شده و برای نمونه اقدامات حوزه فناوری را در پیوست 1 (آخرین گزارش عملکرد این حوزه در اپیدمی ویروس کورونا 2019، نسخه هفتم مورخ 20 آبان) ملاحظه فرمایید، همان‌طور که مستحضرید بیماری کووید‌ــ19 درمان استانداردی ندارد و کشف درمان استاندارد برای این بیماری مستلزم انجام تحقیق است. از طرف دیگر مطالعات کارآزمایی بالینی کوچک و حتی متوسط راه به جایی نمی‌‌برند، دارو باید روی حداقل دوهزار نفر از جمعیت مبتلا و دوهزار نفر از جمعیت سالم آزمایش شود.

داروهای مورد استفاده استاندارد بودند

همه داروهایی که در این کارآزمایی استفاده شده‌‌اند داروهای استانداردی بودند که برای سایر بیماری‌‌های ویروسی استفاده شده بودند و ایمنی آنها برای استفاده در انسان‌‌ها سال‌‌ها قبل به اثبات رسیده بوده است. این داروها همزمان با استفاده در این کارآزمایی بالینی به‌صورت گسترده در ایران و همچنین در سایر کشورهای جهان در حال استفاده بودند و در پروتکل ملی درمان کرونا وجود داشته یا دارند. این کارآزمایی بالینی تنها تلاش کرده است با استفاده کنترل‌شده از این داروها پاسخی برای اثربخشی آنها پیدا کند، ضمن این‌که در فروردین ماه که این مطالعه شروع شد امید زیادی نسبت به اثربخشی داروهای ضدویروسی چون رمدسیویر وجود داشت که در ایران موجود نبود.

یکی از دغدغه‌های جدی برای ورود تعداد زیاد بیمار در این مطالعه دسترسی به این دارو و داروهای دیگر با وجود تحریم ظالمانه آمریکا بود که این امر تنها با همکاری سازمانهای بین‌المللی چون سازمان جهانی بهداشت قابل تحقق بود. این کارآزمایی بالینی تلاشی بین‌المللی بود که طی آن اثرات استفاده از داروهایی که استفاده از آنها در دنیا مرسوم شده بود و برخی موارد آن کماکان مرسوم است به‌صورت کنترل‌شده بررسی شود.

برخلاف شبهاتی که در فضای مجازی مطرح شده از همه بیماران شرکت‌کننده در این مطالعه بین‌المللی رضایت آگاهانه کسب شده است. رضایت‌نامه به‌طور دقیق به فارسی ترجمه و عوارض احتمالی همه داروها نیز در آن ذکر شده بود. برای کلیه بیماران و یا همراهان ایشان مطالعه به‌طور شفاهی و کتبی توضیح داده شده است. بیماران باسواد و هوشیار با توضیحات و مطالعه رضایت‌نامه جهت شرکت در مطالعه تصمیم گرفتند.

از بیماران بی‌سواد با توضیحات شفاهی و حضور یک شاهد، و بیمارانی که هوشیاری نداشتند، از اقوام درجه‌یک رضایت‌نامه کسب شده است در ضمن، هیچ هزینه‌‌ای بابت این داروها از بیماران دریافت نشده و داروها به‌طور رایگان توسط سازمان جهانی بهداشت برای این مطالعه فراهم شده است، لذا آنچه که در این تحقیق انجام شده است هزینه‌‌ای غیر از همکاری همکاران پروژه به‌همراه نداشته است که آنها نیز در این مورد مطالبه‌‌ای نداشته‌‌اند، همچنین هیچ‌گونه قراردادی با سازمان جهانی بهداشت مبنی بر دریافت حق التحقیق با اینجانب و همکاران من منعقد نشده است و این موضوع به‌آسانی با استعلام از سازمان مربوطه و یا امور بین‌الملل وزارت بهداشت قابل تأیید است.

توضیحات ملک‌‌زاده درباره عضویت در هیئت مدیره یک شرکت دارویی

ملک‌‌زاده در بخش دیگری از نامه خود در پاسخ به سؤالی مبنی بر تضاد منافع وی و تصدی او به‌عنوان ریاست هیئت مدیره شرکت دارویی، همزمان با حضور در سمت معاونت وزیر و تجویز برخی داروهای بی‌‌تأثیر برای درمان کرونا، نوشت:

اینجانب استاد ممتاز و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه بیماری گوارشی هستم که در سال 1393 به‌همراه تعدادی دیگر نسبت به تأسیس شرکت سهامی خاص فن‌آوران روژان محقق دارو (خصوصی و دانش‌بنیان) اقدام و خود نیز به‌عنوان رئیس هیئت مدیره شرکت انتخاب شدم. به‌دلایل زیر عضویت اینجانب در شرکت یادشده مشمول قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل مصوب سال 1373 نمی‌‌شود. اینجانب در تاریخ 1393.12.9 به عضویت هیئت مدیره شرکت سهامی خاص فن‌آوران روژان محقق دارو خصوصی و دانش‌بنیان) در آمده و در سال 1395 از آن خارج شده‌‌ام و بعد از تاریخ خروج از این شرکت هیچ‌گونه سمتی در این شرکت نداشته‌‌ام و در این مدت هیچ‌گونه وجهی بابت مدیریت هیئت مدیره دریافت نکرده‌‌ام، در حقیقت هدف این‌جانب به‌عنوان یک متخصص دارای سال‌‌ها تجربه در تحقیقات پزشکی، کمک علمی و فکری برای راه‌اندازی شرکت دانش‌بنیان و تشویق نیروهای جوان و متخصص برای فعالیت در زمینه مورد بحث بوده و هیچ‌گونه هدف مالی یا اقتصادی در تشکیل چنین شرکتی نداشته‌‌ام.

بند انتهایی اصل 141 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سمت‌‌های آموزشی و اعضای هیئت علمی را از ممنوعیت تصدی بیش از دو شغل دولتی و همچنین مدیریت شرکت‌‌های خصوصی مستثنا کرده است، در عین حال به‌موجب قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل مصوب سال 1372 سمت‌‌های آموزشی در دانشگاه‌‌ها و مؤسسات آموزشی و تحقیقاتی از اصل ممنوعیت داشتن بیش از یک شغل دولتی مستثنی هستند، به‌علاوه به‌موجب تبصره 4 ذیل بند واو ماده 17 قانون برنامه پنجم توسعه 1 و تبصره 7 ذیل ماده 1 قانون احکام دائمی بودجه نیز اعضای هیئت علمی می‌‌توانند با موافقت هیئت امنای همان دانشگاه نسبت به تشکیل مؤسسات و شرکت‌‌های صددرصد (100%) خصوصی دانش‌بنیان اقدام و یا در این مؤسسات و شرکتها مشارکت نمایند، در عین حال مطابق ماده 101 آیین‌نامه مالی و معاملاتی دانشگاه‌‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور مصوب سال 1390 در اجرای بند «ط» ماده 7 قانون تشکیل هیئت امنای دانشگاه‌‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی، به مؤسسه اجازه داده می‌‌شود جهت استفاده از ظرفیت‌‌ها و امکانات موجود نسبت به ایجاد شرکت‌‌های دانش‌بنیان با سایر موارد مشابه با مشارکت اعضای هیئت علمی و کارکنان متخصص و متبحر خود پس از تصویب هیئت امنا برابر ضوابط و دستورالعمل‌های مربوطه اقدام نماید.

همان‌طور که ملاحظه می‌‌شود این آیین‌نامه نه‌تنها به اعضای هیئت علمی بلکه به کارمندان متخصص و متبحر دانشگاه‌‌ها نیز اجازه می‌‌دهد در ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان مشارکت کنند، در نتیجه، صرف‌نظر از اینکه اینجانب، کارمند به‌مفهوم مستخدم دولت (فاقد سمت آموزشی) نبوده‌‌ام به‌عنوان هیئت علمی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مأمور بوده‌‌ام، حتی اگر کارمند به این مفهوم بودم نیز از نظر این آیین‌نامه مشکلی در تشکیل شرکت دانش‌بنیان وجود نداشت.

مشروح این نامه را می‌‌توانید اینجا بخوانید.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۷۰۰۸۷۸۱۷:۰۶:۱۷ ۱۳۹۹/۹/۴
درود بر استاد دکتر ملک زاده عزیز. همیشه مورد احترام بوده و خواهی بود مرد متواضع و دانشمند
ناشناس۱۷۰۱۳۸۲۰۰:۱۶:۰۱ ۱۳۹۹/۹/۵
بعضیها هنوز فکر میکنن خیانت‌کارها ۲ تا شاخ درمیارن و یدونه دم ، اونوقت همه میتونن هو کنن!!!!!! ____ نه بابا جان ، ظاهر آدم‌های خائن هم خیلی عادی و معمولیه اما با حواس جمع و با یک تلنگور میشه اون ظاهر و پوسته‌ی معمولی و بلوری رو شکست و چهره‌ی نامبارکش رو دید
...۱۷۰۱۵۷۴۰۹:۰۰:۴۰ ۱۳۹۹/۹/۵
امیدوارم به ستاد مبارزه با کرونا برگردید جناب استاد دانشمند گرامی شما آدمی دانشمند و پژوهش محور و بدور از هرگونه سود شخصی و حزبی هستید کشور در شرایط سخت کنونی به شما نیاز دارد
ناشناس۱۷۰۱۶۲۲۰۹:۲۹:۱۱ ۱۳۹۹/۹/۵
این شخص بیست سال سمت داشته و حسابی شبکه سازی کرده جوری که وزیر هم جلوش نمیتونسته قد علم کنه.
ناشناس۱۷۰۱۶۲۷۰۹:۳۱:۰۰ ۱۳۹۹/۹/۵
پاسخی به قبول نداشتن واکسن کرونا نداد. طرف واکسن کرونا رو قبول نداشته که میتونه باعث مهار کرونا بشه اونوقت معاون تحقیقات بوده. فکرشو بکن به واکسن اعتقاد نداشته باشی اونوقت معاون تحقیقات هم باشی اون هم چند دوره.
ناشناس۱۷۰۲۳۰۸۱۵:۲۵:۲۰ ۱۳۹۹/۹/۵
ایشان گفتند چه کارهایی نکردند ولی نگفتند چه کارهایی کردند . آن مقاله آنهم در مجله ای مثل لنست فقط برای بالا بردن رنکینگ نویسندگان است و سودی برای مردم ایران ندارد .
علی۱۷۰۰۸۸۷۱۷:۱۳:۴۰ ۱۳۹۹/۹/۴
ایمنی گله ای برای گوسفندها خوب جواب داده ولی برا آدم ها نه .
ناشناس۱۷۰۱۴۹۸۰۷:۲۹:۴۰ ۱۳۹۹/۹/۵
مخاطب محترم با توجه به ضرب المثل یک بز گر یک گله را گر می کند فرمایش کرده اند!
ناشناس۱۷۰۰۸۹۸۱۷:۲۳:۱۳ ۱۳۹۹/۹/۴
جواب ها ظاهرا منطقی است وزیر به دلایلی مشغول حاشیه سازی است
ناشناس۱۷۰۰۹۰۳۱۷:۳۶:۳۶ ۱۳۹۹/۹/۴
خدا لعنت کنه کسانی که باعث مرگ ملت میشوند
ناشناس۱۷۰۰۹۴۳۱۸:۱۸:۴۵ ۱۳۹۹/۹/۴
ببخشید ایشان چند سهم در شرکت داروئی دارند؟
ناشناس۱۷۰۰۹۴۵۱۸:۲۱:۲۳ ۱۳۹۹/۹/۴
این حرفهایی که فرمودید جواب قانع کننده نبود، خودتون هم بهتر میدونید که معاون وزیر بودید و آنچه نباید کردید
ناشناس۱۷۰۰۹۵۴۱۸:۲۶:۴۳ ۱۳۹۹/۹/۴
اصل نود ملاحظه کند.
ناشناس۱۷۰۰۹۶۴۱۸:۳۲:۰۶ ۱۳۹۹/۹/۴
خیلی تفاوت است در دیدگاه یک فرد علمی ،دانشگاهی و پروفسور مثل پروفسور ملک زاده و یک فرد پوپولیست .. .. مثل نمکی.
ناشناس۱۷۰۱۴۰۷۰۱:۰۷:۵۸ ۱۳۹۹/۹/۵
.. پرفسور؟!!! باید پاسخ بدند چرا بدون اجازه از مردم ایران داروهای جهانی را روی آنها آزمایش کردند بدون اینکه معلوم باشد تاثیر داروها؟!!!!!! باید پاسخگو باشند اینهمه بلدم بلدم چی شده الان؟! بودجه تحقیقات میرسه سمت مقاله های مفت و بی ارزش و ارتقای ساختگی هیأت عملی ..؟!!!!
ناشناس۱۷۰۱۷۲۴۱۰:۲۹:۱۳ ۱۳۹۹/۹/۵
اگه به آرشیو مصاحبه های ملک زاده مراجعه کنی نظرت 180 درجه عوض میشه ملک زاده جرم مرتکب شده عزیزم اون هم نه یکی دوتا
ناشناس۱۷۰۰۹۷۲۱۸:۳۴:۴۳ ۱۳۹۹/۹/۴
فقط مردم ببینند چه رسانه هایی از نمکی حمایت کردند و ملک زاده را کوبیدند.همین کافیست.
ناشناس۱۷۰۱۰۸۷۲۰:۰۸:۱۳ ۱۳۹۹/۹/۴
خود روحانی اصلا عقیده خاصی به ایمنی گله ای داره .. چرا؟؟
ناشناس۱۷۰۱۱۰۰۲۰:۱۵:۴۳ ۱۳۹۹/۹/۴
اگر این باشد روحانی باید بخاطر انفجار تلفات در طرح ایمنی گله ای محاکمه بشه
ناشناس۱۷۰۱۱۰۴۲۰:۱۷:۰۹ ۱۳۹۹/۹/۴
یک اصل کلی رو در سیستم‌های داخل کشورمون میبینیم که هر موقع در مقابل فساد و زور گویی واسته شخصی، .. براش شروع به پرونده سازی و تخریب می کنند چون راه بدست آوردن رزق و روزی خودشان را بر این اساس استوار کرده اند
ناشناس۱۷۰۱۱۳۴۲۰:۵۱:۲۵ ۱۳۹۹/۹/۴
"حقیقت هدف این‌جانب به‌عنوان یک متخصص دارای سال‌‌ها تجربه در تحقیقات پزشکی، کمک علمی و فکری برای راه‌اندازی شرکت دانش‌بنیان و تشویق نیروهای جوان و متخصص برای فعالیت در زمینه مورد بحث بوده و هیچ‌گونه هدف مالی یا اقتصادی در تشکیل چنین شرکتی نداشته‌‌ام." شما راست میگی!!!
ناشناس۱۷۰۲۰۰۷۱۳:۰۸:۱۳ ۱۳۹۹/۹/۵
طبق آیین نامه ارتقای هیات علمی، تاسیس شرکت دانش بنیان توسط اعضای هیات علمی امتیاز بالایی داره و اساتید تشویق می شن
ناشناس۱۷۰۱۱۵۵۲۱:۰۷:۲۱ ۱۳۹۹/۹/۴
حالا دارن تقصیر هم میندازن
ناشناس۱۷۰۱۱۵۸۲۱:۰۹:۰۹ ۱۳۹۹/۹/۴
مصاحبه های تلویزیونی شما را همه دیده اند. فقط خواهشا هرجا کم میارید اسم استاندارد را نیارید. شما اصلا استاندارد را قبول ندارید و البته دانشی هم از تعریف آن ندارید.
کاوه۱۷۰۱۲۲۲۲۲:۱۴:۰۷ ۱۳۹۹/۹/۴
کسی که معاون وزیر است و در عین حال مدیر عامل یک شرکت تولیدی هم هست قطعا" رانت خوار است .
ناشناس۱۷۰۱۲۲۸۲۲:۱۷:۴۹ ۱۳۹۹/۹/۴
ایکاش این دلایل را با دلایل و نظرات اساتید دانشگاه های علوم پزشکی کشور که متاثر از شیوه سیاستگذاری های ایشان درخصوص پژوهش بوده اند و آسیب های فراوانی دیده اند مقایسه کنید
ناشناس۱۷۰۱۲۶۲۲۲:۵۲:۰۲ ۱۳۹۹/۹/۴
ایمنی گله ایی !!!!! یعنی می فرمایید ما گوسفندیم دیگه. ای روزگار . ای .
ارسطو۱۷۰۱۳۱۵۲۳:۳۰:۴۳ ۱۳۹۹/۹/۴
12 سال مثل اختاپوس به جان وزارت بهداشت افتاده اید و دست بردار هم نیستید...طرح گله ای از جملات گهربار خود شماست...سند و مدرکش هم موجوده....
ناشناس۱۷۰۱۳۲۰۲۳:۳۳:۰۹ ۱۳۹۹/۹/۴
باید سعی شود در این سطح متخصصین نظر بدهند مردم عادی یا کسانی که تخصص های دیگری دارند نمی توانند نظر درستی داشته باشند و البته اگر خطایی هم صورت گرفته مسئولیت متوجه وزیر بهداشت است
ناشناس۱۷۰۱۳۲۲۲۳:۳۴:۱۶ ۱۳۹۹/۹/۴
متاسفم از کسانی که بحث علمی «ایمنی گله‌ای» رو فقط بخاط کلمه «گله» محکوم میکنند. این مطلب به معنی تایید «ایمنی گله‌ای» برای کرونا نیست بلکه اعتراض به کسانی است که بحث علمی را با «بازی با کلمات» اشتباه میگیرند.
ناشناس۱۷۰۱۳۸۳۰۰:۱۶:۱۰ ۱۳۹۹/۹/۵
شما خیلی بی جا کردید بدون اطلاع فرد دارو حتی به قول شما استاندارد رو روش امتحان کردید
ناشناس۱۷۰۲۳۷۷۱۶:۱۸:۱۵ ۱۳۹۹/۹/۵
شما خبر کامل را بخونید. از همه بیماران اجازه گرفته شده.
ناشناس۱۷۰۱۴۰۸۰۱:۰۹:۲۸ ۱۳۹۹/۹/۵
شما شرکت دارویی دارید یا نه؟! این رو پاسخ بدید و بگید که در مقام معاون وزیر، چه رانتی برخوردار بودید یا نبودید. اگر شرکت دارویی دارید و داشتید، چرا مسئول شدید؟!!
ناشناس۱۷۰۱۵۰۱۰۷:۳۳:۲۳ ۱۳۹۹/۹/۵
طرفداران واکسن ایرانی و طب اسلامی لطف کنند و برای قانع کردن ما بیسوادهایی که عمرمان را در راه کسب علم نوین هدر داده ایم هر دو مورد را ابتدا روی مقامات .. و دیگر مسئولین و سپس روی خودشان و خانواده شان تست کنند تا ما به طب ..خرافات ایمان بیاوریم!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: باید نگران دوقطبی حجاب در جامعه باشیم/ امربه معروف و نهی از منکر شرایط و مراتب دارد/ در ایران با یک جامعه یکدست و یکرنگ مواجه نیستیم

  2. فایل صوتی لو رفته از «عبدالله مهتدی» درباره آرزوی تجزیه ایران

  3. سکوت عقل و فریاد هشتگ ها!

  4. تنها راه پیش پای اقتصاد ایران

  5. بیانیه حوزه علمیه امام خمینی (ره) درباره حواشی انتقال مالکیت یک باغ به آیت‌الله صدیقی

  6. فقر، بزرگی ما را می‌بلعد!

  7. پیشنهاد عجیب افزایش ۲۲درصدی دستمزد کارگران برای ۱۴۰۳ از سوی وزیر کار

  8. پاسخ روابط عمومی مجلس به علم‌الهدی درباره لایحه حجاب/ آیا نیکزاد با قالیباف رقابت می‌کند؟/ روایت کیهان از فایل صوتی جدید ظریف

  9. درخواست صدیقی از دادستانی درباره زمین‌خواری در ازگل/ واکنش دولت به شایعه برکناری مخبر

  10. دیر اما قابل‌توجه ...

  11. هدف قراردادن کشتی اسرائیلی و ناوشکن آمریکایی توسط ارتش یمن

  12. به زودی در این زمین مسکن ملی احداث می شود !

  13. تمجید «عبدالحمید» از حکومت طالبان!

  14. دستگیری عاملان انتشار فیلم درمانگاه قم | نخستین اعترافات متهمان

  15. انتقاد روزنامه دولت از زیباکلام/ پیش‌بینی علی مطهری از فراکسیون‌های مجلس آینده

  16. آزمونی بزرگ برای دولت رئیسی

  17. قبور لاکچری

  18. المیرای ۷ ساله کجاست؟!

  19. تورم نقطه به نقطه نسبت به اول سال ۲۲ درصد کم شد/ رشد اقتصادی به ۴.۵ درصد رسید

  20. پشت پرده ادعای جدید گروه «هفت» علیه ایران چیست؟

  21. حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

  22. آخرین وضعیت مذاکره نمایندگان کارگری و کارفرمایی

  23. افشاگری، تایید و واکنش‌ها

  24. یمنی ها فراتر از تصور !

  25. واکنش صدیقی به موضوع زمین‌خواری در حوزه‌علمیه ازگل: امضا‌یم جعل شده؛ دادستان ورود کند

آخرین عناوین