۳ راهکار پیشنهادی کاترین اشتون به بایدن برای احیای برجام

گروه جهان الف،   3990903137 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

«کاترین اشتون» مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در مذاکرات هسته‌ای گروه ۱+۵ و ایران هم نقش داشت، برای احیای برجام سه راهکار به «جو بایدن» پیشنهاد داد.

۳ راهکار پیشنهادی کاترین اشتون به بایدن برای احیای برجام

به گزارش خبرآنلاین، اشتون که هم اکنون عضو مجلس اعیان (لُردها) انگلیس و رئیس میز «اروپای جهانی» در مرکز وودرو ویلسون مستقر در واشنگتن دی سی است، یادداشتی با این عنوان منتشر کرد: «من به مذاکره برای (حصول به) توافق هسته‌ای ایران کمک کردم. اینجا توضیح می‌دهم که جو بایدن چطور می‌تواند آن را احیا کند».
کاترین اشتون در نشریه «تایم» آمریکا نوشت: «اصطلاح رایج که ما در جریان مذاکرات درباره توافق سال ۲۰۱۵ هسته‌ای ایران (برجام) استفاده می‌کردیم، خوشبینی محتاطانه بود. این اصطلاح هم اکنون خلاصه احساسی است که در بروکسل، پاریس، لندن و برلین درباره گزارش‌ها مبنی بر طرح جو بایدن رئیس جمهور منتخب (آمریکا) برای بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) وجود دارد».

این سیاستمدار انگلیسی ادامه داد: «برای دولت بایدن کار راحتی نخواهد بود به توافقی که رئیس‌جمهور دونال ترامپ آمریکا را از آن در سال ۲۰۱۸ خارج کرد، برگرداند. خروجی که به رغم تمام اقدامات بسیار و از روی حسن نیت اروپا انجام شد. از همان ابتدا، بسیاری از اعضای کنگره (آمریکا) هرگز اشتیاقی به ایده حصول یک توافق با ایران نشان ندادند. حتی زمانی که ما در سال ۲۰۱۳ به توافق موقت رسیدیم، برخی ها می‌خواستند تحریم‌های جدید علیه ایران وضع کنند، کاری که باعث می شد توافق، شروع نشده به پایان برسد. تقریبا همه نامزدهای جمهوری‌خواه منصب ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۶ گفتند آنها یا مفاد برجام را سخت تر می‌کنند یا اینکه به طور کامل آن را از بین می‌برند».

به نوشته مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴، «ایرانی‌ها درباره این خصومت آگاهی داشتند و نگرانی‌هایشان را در جریان مذاکرات درباره اینکه آیا یک دولت جدید (در آمریکا) به توافق پایبند خواهد بود، مطرح کردند. پاسخ (به هیات مذاکره ایران) این بود که هیچ دلیلی وجود ندارد که اعتقاد داشته باشیم یک توافق موثر رها شود. اینجاست که مشکل وجود دارد. برای برخی، توافق "موثر" شامل این موضوع نمی‌شد که به ایران اجازه یک برنامه صلح آمیز (هسته‌ای) داده شود. برای دیگران هم این موضوع شامل آن می شد که ایران باید رفتارش در منطقه را تغییر دهد. برخی دیگر از افراد هم گفتند که توافق یا بخش هایی از آن، بسیار کوتاه مدت بود و خواستار آن بودند که ایران برای مدتی طولانی تر به یک آینده غیر اتمی محدود شود».

این سیاستمدار 64 ساله افزود: «بایدن همه اینها را می‌داند. او یک تیم با تجربه برای طراحی اینکه چه کاری بکند دارد و می تواند روی تخصص بسیاری از افرادی که در مذاکرات برجام حضور داشتند، حساب کند. اما البته این کار راحتی نخواهد بود. یافتن راهی برای جلب حمایت کنگره چالش برانگیز خواهد بود چرا که با توجه به شرایط موجود، دموکرات‌ها شاید کنترل (اکثریت) سنا را در اختیار نداشته باشند. او برای قرار دادن یک برجام احیا شده روی پایه های مستحکم،  باید قادر به تضمین این موضوع باشد که درص ورت پایبندی ایران به تعهدات (برجامی) خودش، ایالات متحده هم این کار را خواهد کرد».

 

به گفته او، «همچنین مساله دیگر شرکای این توافق، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان که "گروه 1+5" را شکل می‌دهند، هم وجود دارد. برجام به همه آنها تعلق دارد و هر صحبتی به مشارکت و حضور آنها هم نیاز دارد. من امید زیادی به این گروه بی نظیر داشتم  و به نظر می رسید که این گروه جایگاه خوبی برای پرداختن به دیگر چالشها هم داشت و من خوشبین بودم که این توافق (برجام) به دیگر پروژه ها منجر شود که بر اساس آن گروه 1+5 با همکاری یکدیگر باعث ایجاد جهانی امن تر بشوند. هم اکنون این امید  سرکوب شده است البته نه فقط توسط رئیس جمهور ترامپ. اعتماد کردن به کسی، هرگز آسان نبوده و طی این 4 سال روابط به طرزی چشمگیر تغییر کرده است. پادشاهی متحده (انگلیس) از اتحادیه اروپا خارج شده است، نفوذ چین بیشتر شده است، روسیه پر مدعاتر شده است. در برابر "تقاضاهای" بیشتر از ایران مقاومت خواهد شد به ویژه اگر ایالات متحده در ازایش چیز بیشتری برای ارائه مطرح نکند».

اشتون مدعی شد: «البته ایرانی‌ها از اینکه از کارزار "فشار حداکثری" دولت ترامپ بقا و نجات یافته‌اند، آسوده خواهند شد و بدون تردید بسیار امیدوارند که انتخاب بایدن به معنای باز شدن یک فصل جدید باشد اما اشتهای کمی در تهران برای انجام اقدامات بیشتر وجود دارد اگر که از آنها خواسته شود. ایران انتظار خواهد داشت که یک برجام احیا شده این موضوع را که چه آسیب اقتصادی به این کشور طی دو سال گذشته وارد آمده، به رسمیت بشناسد. در حالی که میانه روها در این کشور خیالشان آسوده و خرسند خواهند شد که شاید توافق به نحوی از انحا احیا شود، دیگر ایرانی‌ها اما چنین حسی نخواهند داشت. صداهای تندرویی شنیده خواهد شد که استدلال می کنند، نمی‌توان به آمریکایی‌ها اعتماد کرد».

وی سپس به بایدن برای احیای برجام سه راهکار ارائه و توصیه کرد و نوشت: «خوب رئیس‌جمهور منتخب (بایدن) چه باید بکند؟ این کارهای ذیل شاید دستور کار (بایدن) باشد: ۱- تیمش را آماده و تقویت کند ۲- برجام را به عنوان توافق اول قرار دهد نه توافق پایانی ۳- پایه برجام را روی اساس مستحکم‌تری قرار دهد».

اشتون در توضیح مورد اول نوشت: «(دولت بایدن) اتحادیه اروپا را برای گردهم آوردن گروه ۱+۵ متقاعد کند. با رهبران تک تک این کشورها به طور خاص درباره این موضوع صحبت کند و از آنها بخواهد که وزرای خارجه خودشان را برای دیدار با وزیر خارجه جدید ایالات متحده آماده کنند. تصمیم بگیرد که چه کسی قرار است رهبری مذاکرات را برعهده بگیرد».

وی در توضیح مورد دوم اینطور تصریح کرد: «هرگز بنا نبود که توافق سال ۲۰۱۵ نقطه پایانی مذاکرات باشد. این توافق فقط به یک موضوع بزرگ و مورد نگرانی خاص که همان برنامه غنی سازی اورانیوم ایران بود، پرداخت و موفق هم عمل کرد تا زمانی که رئیس جمهور ترامپ ایالات متحده را از این توافق خارج کرد، ایران همچنان تعهداتش را حفظ کرده بود. همه ما درباره همه دیگر موضوعاتی که باید به آنها پرداخته می شد از قبیل از سامانه‌های موشکی بالستیک گرفته تا جاه طلبی‌هایش در منطقه، اطلاع داشتیم  اما (موضوع برنامه هسته ای ایران) مثل تخته سنگی بود که باید از راهروی در برداشته میشد قبل از اینکه ما بتوانیم به پیش برویم و بقیه موضوعات را حل کنیم. بایدن و تیمش باید این تصویر را که چطور چنین کاری می تواند با استراتژی بزرگتر منطقه ای متناسب باشد، ترسیم کنند و البته توافق های اخیر امضا شده آبراهام بین اسرائیل و کشورهای عربی را هم مدنظر داشته باشند».

از نظر این عضو مجلس اعیان انگلیس، سومین راهکار و دستور کار احتمالی مستحکم کردن پایه برجام است.

اشتون در این باره نوشت: «این کار یعنی کار کردن با کنگره (آمریکا) برای یافتن راه‌هایی به منظور اطمینان بخشی به این توافق تا زمانی که همه طرف‌ها به آن پایبند باشند و اهداف طولانی مدت تری به عنوان ابزار جلب حمایت از آن ترسیم شود. بازگشت به برجام تنها با اتکا به اختیارات ریاست جمهوری به منظور حفظ آن شاید برای کوتاه مدت کارساز باشد اما توسل به آن رویکردی پایدار نیست».

وی در پایان نوشت: «هیچ کدام از این (سه کار پیشنهادی اشتون به بایدن) کار راحتی نخواهد بود اما انجام همه آنهایی ارزشش را دارد. کاستن از تنش در منطقه، بازگرداندن ایالات متحده به قلب حل مسائل بین‌المللی و امن تر کردن ما، همه اینها اهدافی با ارزشی برای سال جدید (۲۰۲۱) هستند».

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۶۹۹۷۸۱۲۲:۳۷:۴۹ ۱۳۹۹/۹/۳
مذاکره خوب از نظر غربی ها تسلیم کامل طرف مقابل است.
ناشناس۱۶۹۹۸۱۰۲۳:۰۷:۵۰ ۱۳۹۹/۹/۳
خائنین در تاریخ ماندگار خواهند شد
ناشناس۱۶۹۹۸۲۹۲۳:۴۱:۵۹ ۱۳۹۹/۹/۳
.. ای بابا .. بایدن اصلا توجهی به ما نداره تو این اوضاع؟
ناشناس۱۶۹۹۸۷۷۰۰:۴۸:۵۲ ۱۳۹۹/۹/۴
من بالمره دوست دارم!
ناشناس۱۶۹۹۸۹۶۰۱:۲۷:۰۵ ۱۳۹۹/۹/۴
گرچه به شخصه از این توافق ننگین که هیچ کشور دیگری جز ایران زیر بار آن نرفته بیزارم اما در نقطه ای که باید این بازی بد ادامه پیدا کند درسی است که باید از گفته های اشتون گرفت. اکنون وقت آن است که شرایط بازگشت به برجام برای همه طرفها به ویژه آمریکا تا حد ممکن سخت تر شود. شاید این جملات به مذاق بعضی ها خوش نیاید اما این اصول مذاکره آمریکایی است که باید آنقدر در عدم پذیرش اصرار کنی که طرف مذاکره کاملا از توافق راضی شود. باید توجه کنیم که گروه تندرو جمهوری خواه باز خواهد گشت و اگر دموکراتها با چند هویج ایرانیها را راضی کنند دوباره ملت هم چوب را خواهد خورد و هم پیاز را. با همه سختیهای قابل فرض، بایدن یک فرصت توافق نیست، فرصت برای ایجاد نا امیدی است. تنها نقطه امید غلبه بر تحریم حداکثری است سایر وعده ها سراب است.
ناشناس۱۷۰۰۰۵۲۰۸:۴۵:۲۶ ۱۳۹۹/۹/۴
لطفا در صورت امکان نظرات خوانندگان ایرانی راهکارهای ایشون رو بهشون منتقل کنید: سرکار خانم اشتون خیلی بیش از حد خودتون رو همه کاره عالم هستی می دونید. باورتون شده که چشم آبی های موزرد مخلوقات برتر خداوند هستند که باید برای همه تصمیم بگیرند. دست از رویاهای قرن نوزدهم تون بردارین چشم هایتان را بشویید و با نگاهی جدید به عالم هستی نگاه کنید و به تعداد اندکی از افراد در ایران هم که بدجوری به وعده های سرخرمن شما دل بسته اند، امیدوار نباشید چون این مسئولین محترم امتحان بسیار بدی در راستای اجرای وظایف شان در برابر ملت پس داده اند و قطعا از حمایت مردم برخوردار نیستند. زمان تسلط و برتری غربی ها به پایان رسیده است. این جمله را هر روز با خودتان تکرار کنید.
علی طاهری۱۷۰۰۰۵۳۰۸:۴۵:۳۵ ۱۳۹۹/۹/۴
کلید واژه مهم متن فوق عبارت ^^ استراتژی بزرگتر منطقه ^^ است که در پایان آن آورده شده است. ایران باید بتواند در عین مخالفت با معامله قرن و حفظ موقعیت سیاسی و ایدئولوژی پیشین خود در مقابل توافقات آبراهام به نفوذ اعتقادی، سیاسی و اقتصادی خود در منطقه مشروعیت بین المللی بدهد.
ناشناس۱۷۰۰۰۷۹۰۹:۱۲:۵۵ ۱۳۹۹/۹/۴
فعلا فرستادن هواپیمای ب ۵۲ و رفتن بنامین نتانیاهو به عربستان پیام خوبی برای ایران نمیباشد .
ناشناس۱۷۰۰۱۲۰۰۹:۳۸:۳۵ ۱۳۹۹/۹/۴
مشخص شد طرفهای اروپایی و آمریکایی دروغگو و دورو هستند. مسئولین نباید دوباره گول بخورند. آنها دنبال خلع سلاح موشکی ایران هستند.
ناشناس۱۷۰۰۱۵۷۱۰:۰۳:۴۲ ۱۳۹۹/۹/۴
با اینکه در برجام امتیازهاو فرصت های زیادی به ویژه در زمینه انرژی هسته ای از ایران گرفته شد ولی تهدیدهای فراوانی برداشته شد و رونق نسبی اقتصادی هم به وجود آمد پس ما باید دولت بایدن را به عنوان یک فرصت نگاه کنیم و وقت را مانند دولت اوباما از دست ندهیم اگر از ابتدا به نامه های متعدد اوباما پاسخ مثبت داده می شد /شاید بسیاری از تحریم بخصوص تحریم های امریکا در آن دوره شکل نمی گرفت / شبیه این مساله را در جنگ هم داشتیم اگر در سال 63 که در اوج بودیم مذاکرات صلح را می پذیرفتیم اینهمه خسارت انسانی و مادی نمی دیدیم و صد افسوس که ..دیرشد؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس۱۷۰۰۱۸۴۱۰:۱۷:۰۷ ۱۳۹۹/۹/۴
لغو بالمره همه تحریم ها پیش شرط بازگشت امریکا به برجام است.
ناشناس۱۷۰۰۲۴۱۱۰:۵۳:۰۳ ۱۳۹۹/۹/۴
دوستان اصلاحطلب خوب بگیرن این متن اشتون رو بخونن این مقاله مال حسین شریعتمداری نیست تفکرات اشتون هم نیست بلکه هدف اصلی آمریکا واروپا از طرح برجام جدیده
رضا۱۷۰۰۵۴۵۱۳:۴۳:۳۱ ۱۳۹۹/۹/۴
اینها برای اون ها خوب است ایران اصلا نباید اعتماد بیخود کندهیچ فرقی بین بایدن و ترامپ و همچنین اتحادیه اروپا از نظر استراتژی در سیاست خارجی برای ایران ندارند دیدیم که سیاست چین و روسیه هم در قبال ایران یک بام دو هواست که بموقع بنفع غرب تغییر مواضع خواهند داد
ناشناس۱۷۰۱۰۱۷۱۹:۰۴:۵۳ ۱۳۹۹/۹/۴
خیلی ذوق زده نشوید. امیدی به بهبودی اقتصادی نیست
ناشناس۱۷۰۱۰۶۰۱۹:۴۰:۳۰ ۱۳۹۹/۹/۴
ایران نباید به این چیزها دلخوش باشد این موارد برای ایران مانند نقش پلیس بد و خوب است که آمریکا و اروپا بازی می کنند . از اول هم مشخص بود که دستورات اوباما بدون برداشتن قانون تحریم ها توسط کنگره و سنا اثر موقت دارد. در حال حاضر هم اکثریت در اختیار سنا است. حداکثر اقدام بایدن پیشنهاد نفت در برابر غذا برای دوره ای موقت است. پیشنهادی که ایران همین الان هم می تواند بدون مذاکره اضافی با استفاده از حقوق بین الملل انجام دهد. خانم اشتون اگر به دنبال امنیت بیشتری است نگاهی به تاریخ کشورش و امریکا و دنباله آن بیندازد که چگونه با مقوله امنیت به کاسبی مشغولند! تنها راه ایران مقاومت هوشمندانه و مقتدرانه است. بخش زیادی از تحریم پذیری اقتصاد، تورم و رانت با اصلاح بودجه دولت ممکن است. پول ملی اگر پول ملی باشد و پول دولتی و نفتی نباشد که دولت با فروش ارز نفت خود به بانک مرکزی آن را پدید می آورد، اقتصاد باثبات، شفاف، منضبط و تحریم ناپذیر خواهد بود.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: باید نگران دوقطبی حجاب در جامعه باشیم/ امربه معروف و نهی از منکر شرایط و مراتب دارد/ در ایران با یک جامعه یکدست و یکرنگ مواجه نیستیم

  2. نارضایتی عباس موزون از زمان پخش برنامه زندگی پس از زندگی

  3. فایل صوتی لو رفته از «عبدالله مهتدی» درباره آرزوی تجزیه ایران

  4. سکوت عقل و فریاد هشتگ ها!

  5. تنها راه پیش پای اقتصاد ایران

  6. بیانیه حوزه علمیه امام خمینی (ره) درباره حواشی انتقال مالکیت یک باغ به آیت‌الله صدیقی

  7. فقر، بزرگی ما را می‌بلعد!

  8. پیشنهاد عجیب افزایش ۲۲درصدی دستمزد کارگران برای ۱۴۰۳ از سوی وزیر کار

  9. پاسخ روابط عمومی مجلس به علم‌الهدی درباره لایحه حجاب/ آیا نیکزاد با قالیباف رقابت می‌کند؟/ روایت کیهان از فایل صوتی جدید ظریف

  10. درخواست صدیقی از دادستانی درباره زمین‌خواری در ازگل/ واکنش دولت به شایعه برکناری مخبر

  11. دیر اما قابل‌توجه ...

  12. هدف قراردادن کشتی اسرائیلی و ناوشکن آمریکایی توسط ارتش یمن

  13. به زودی در این زمین مسکن ملی احداث می شود !

  14. تمجید «عبدالحمید» از حکومت طالبان!

  15. دستگیری عاملان انتشار فیلم درمانگاه قم | نخستین اعترافات متهمان

  16. انتقاد روزنامه دولت از زیباکلام/ پیش‌بینی علی مطهری از فراکسیون‌های مجلس آینده

  17. آزمونی بزرگ برای دولت رئیسی

  18. قبور لاکچری

  19. المیرای ۷ ساله کجاست؟!

  20. تورم نقطه به نقطه نسبت به اول سال ۲۲ درصد کم شد/ رشد اقتصادی به ۴.۵ درصد رسید

  21. پشت پرده ادعای جدید گروه «هفت» علیه ایران چیست؟

  22. حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

  23. آخرین وضعیت مذاکره نمایندگان کارگری و کارفرمایی

  24. افشاگری، تایید و واکنش‌ها

  25. یمنی ها فراتر از تصور !

آخرین عناوین