شاید زمان عبور از «عند المطالبه» و «عند الاستطاعه» باشد

گروه اجتماعی الف،   3990830006 ۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

یک حقوقدان در خصوص بخشنامه چگونگی رسیدگی به دادخواست‌های مطالبه مهریه گفت: اینکه زوجه چگونه و پیرو چه محدودیت‌ها یا موانعی باید مهریه را مطالبه کند، راهکاری دایمی نیست و صرفاً چسبی ساده بر زخمی کهنه بوده که طول درمان آن نامحدود است.

محمدجعفر ساعد در گفت‌وگو با ایسنا، در ارزیابی از "‌بخشنامه چگونگی رسیدگی به دادخواست های مطالبه مهریه در محاکم" اظهار کرد: صرف‌نظر از جایگاه قانونی بخشنامه‌های قضایی در مواجهه با قانون و برابری یا عدم برابری آنها نسبت به قانون که نوشته‌ای دیگر می‌طلبد، از لحاظ عملی بخشنامه صادره می‌تواند مزایا و معایبی را به همراه داشته باشد.

وی با بیان اینکه "بخشنامه‌هایی اینچنین به مثابه «مسکنی» هستند برای درد موجود"، تصریح کرد: در وضعیت فعلی بیش از آنکه ضرورت چاره اندیشی در مورد نحوه مطالبه مهریه از ناحیه زوجه باشد، ضرورت چاره اندیشی در مورد میزان مهریه و ضوابط لحاظ آن در عقد نکاح است. اینکه زوجه چگونه و پیرو چه محدودیت‌ها یا موانعی باید مهریه را مطالبه کند، راهکاری دایمی نیست و صرفاً چسبی ساده بر زخمی کهنه بوده که طول درمان آن نامحدود است.

این وکیل دادگستری ادامه داد: سنگ اندازی در مطالبه مهریه راهکاری غایی نیست و چه بسا برخی زنان را جری سازد و این واکنش و آثار این واکنش بی‌تردید در درون خانواده و رابطه میان زوجین بیش از پیش خود را نمایان می‌سازد.

ساعد عنوان کرد: به نظر مبانی این بخشنامه بیش از آنکه مصلحت زوجین را دنبال کند مصلحت دستگاه قضا از منظر "کاهش اطاله دادرسی و ورودی پرونده‌ها به محاکم و نیز کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها" را دنبال می‌کند، هرچند کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها در ماهیت متوجه شوهران بدهکاری که زندانی نمی‌شوند نیز می‌شود.

وی گفت: وفق این بخشنامه ارجاع خواهان مهریه به اداره ثبت الزامی و انصراف از اجرای مهریه با گذشت دو ماه یا شش ماه از آغاز، امری اختیاری است. جالب است که از یک سو زنان روانه اداره ثبت می‌شوند و دو ماه یا شش ماه در آنجا درگیر می‌شوند و بعد آنها که اکنون دو یا شش ماه درگیر اجراییات ثبتی شده‌اند، می‌توانند با اختیار خود از این اجراییات انصراف داده و تازه روانه دادگاه شوند.

این حقوقدان تصریح کرد: به نظر می‌رسد که چنین بخشنامه‌ای از این نظر متولی شکل گیری یک «دور باطل» است و به نظر می‌رسد که حاصل آن نه مصلحت اجتماعی را تامین می‌کند و نه مصلحت خانواده‌ها و نه مصلحت زنان متقاضی مهریه را. تلاش برای بازداشت نشدن مردان بدهکار در این بخشنامه نمایان است و با وضعیت موجود اجتماعی کشورمان از نظر بیماری کرونا و تورم لحظه‌ای و مواردی از این دست قابل دفاع است، اما راهکاری نیست که بر آن تکیه کرد و افسار مهریه را به آن واگذار کرد.

ساعد خاطرنشان کرد: پیشگیری از بازداشت شوهر فاقد توان مالی که خود آثار مثبت متنوعی دارد از جمله پیشگیری از شیوع کرونا در وضعیت فعلی از رهگذر عدم بازداشت شوهر بدهکار مهریه و عدم ورود وی به زندان، جدا نشدن فرزند از پدر، از دست ندادن شغل و ممر معاش در خصوص زوج و مواردی از این قبیل به منزله دستاوردهای این بخشنامه را نمی‌توان از نظر دور داشت، اما نباید از پاره‌ای معایب آن نیز غافل ماند.

وی در ادامه تصریح کرد: ایجاد روند دوگانه اجرایی- قضایی مطالبه مهریه برای زنان خواهان مهریه، اطاله روند مطالبه مهریه به سبب این نهاد دوگانه، اطاله زمانی درگیری خواهان مهریه، ایجاد یاس و ناامیدی در زنان در دستیابی به حق مالی ناشی از عقد نکاح، منصرف کردن آنها از احقاق حق قانونی مطالبه مهریه به سبب دو مرحله‌ای کردن مطالبه اجرایی- قضایی می‌تواند از جمله معایب این بخشنامه باشد. برای نمونه، معضل ارجاع زنان متقاضی مهریه در گام اول به اداره ثبت این است که با عدم وجود منابع مالی شوهر، بعد از دوندگی‌های طاقت فرسا تازه به سرخط اول رسیده و به دستگاه قضا برای احقاق حق خود مراجعه می‌نمایند که در این میان، مدت شش ماه درگیری آنان از یک سو و باز کردن پرونده‌ای جدید در این راستا در دستگاه قضا از سویی دیگر به نوعی تحمیل دو روند اجرایی و قضایی مطالبه مهریه بر زنان متقاضی است.

این کارشناس مسائل حقوقی افزود: هرچند که همین راهبرد مراجعه نخستین به اداره ثبت و مراجعه بعدی به دستگاه قضا در صورت عدم وجود منابع مالی شوهر خود به منزله ابزاری بازدارنده، برخی از زنان را از مطالبه مهریه باز می‌دارد.

ساعد با تاکید بر اینکه "چه بسا زمان آن باشد که دست از تعابیر کلیشه‌ای «عند المطالبه و عند الاستطاعه» برداشت"، گفت: باید میزان مهریه تعیینی میان زن و شوهر را به خود زوجین در زمان انعقاد عقد نکاح واگذار کرد که به صورت ماهانه شوهر به زن در پایان هر ماه بدهد و ضمانت اجرای استنکاف زوج از پرداخت مهریه به مدت حداکثر ۶ ماه را به منزله ابزاری قانونی برای تقاضای طلاق زوجه پیش بینی کرد و با این راهکار یا راهکارهای اینچنین، موجبات تخدیش روابط زوجین را فراهم نساخته و در راستای تحکیم این رابطه گام برداشت.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۶۹۴۸۹۴۱۱:۲۰:۴۴ ۱۳۹۹/۸/۳۰
اون پاراگراف اخر زندگی نابود کن هست، نگارنده متوجه نشده چی گفته، مهریه در حد عرف پدیده ی بدی نیست، ولی این که اقای پولی ندارد و مهریه بالا را هم قبول میکند، خود نوعی کلاه برداری که باید برای این هم به زندان برود، مهریه بالا برای پول دارها و پایین هم برای بدبخت ها، این جوری زندانی مهریه هم نخواهیم داشت، بهترین کار این است که مهریه به طور مثال 20 درصد اموال اقا در نظر گرفته شود نه بیشتر، این جوری خیلی از مشکلات حل خواهد شد،
محمد معظمی۱۶۹۴۹۸۶۱۳:۰۲:۰۹ ۱۳۹۹/۸/۳۰
امروز وقت اش است تا دکان برخی زنان تاجر بسته شود
ناشناس۱۶۹۵۱۱۰۱۵:۰۸:۵۹ ۱۳۹۹/۸/۳۰
مهریه یک هدیه نقد از طرف داماد در زمان ازدواج هست بقیش رو ما ساختیم دوست من هشت هزار سکه مهریه خانمش کرده کل منطقه شون رو حراج کنن هشت هزار سکه نمیشه
ناشناس۱۶۹۵۱۷۷۱۶:۱۷:۳۸ ۱۳۹۹/۸/۳۰
لطفا جمع کنید این رسوم .. را مهریه حق طلاق برای مرد اگر حق طلاق برابر باشد اگر قانون شود فرزند به دنیا امد طلاق دیگر امکان ندارد اگر در طلاق قبل از به دنیا امدن فرزند اموال دقیقا نصف شود ( مرد و زن شاغل هم سطح ) اگر قبل از ازدواج دارایی های مرد و زن تعیین‌درصد شود همه قضایا حل می شود . ..
ناشناس۱۶۹۵۱۷۸۱۶:۱۸:۵۳ ۱۳۹۹/۸/۳۰
باید کلمه عندالاستطاعه که متاسفانه برخی دفاتر ازدواج آنرا قید نمی کنند نوشته شود و در صورت تمکن مالی شوهر و معرفی مال به دادگاه زن شاکی آنرادر اختیار بگیرد.وگرنه زندان رفتن مرد که هیچ مالی ندارد هیچ دردی را دوا نمی کند.
ناشناس۱۶۹۵۲۶۸۱۷:۵۶:۲۷ ۱۳۹۹/۸/۳۰
به نظرم از ثبت مهریه در سند ازدواج خود داری شود و گرفتن یا نگرفتن آن به عهده زوجه باشد چون مهریه برای نشانه صداقت مرد است ولی تبدیل به ضمانت عشق شده است. همان تقسیم دارایی بعد از ازدواج(بعد از اظهار نامه قضایی) کافی می باشد.
ناشناس۱۶۹۵۲۷۱۱۷:۵۹:۲۰ ۱۳۹۹/۸/۳۰
حالا چرا حتما باید مهریه کرد بابا با این قوانین ازدواج پسر ها و دختر ها به تاخیر افتاده آخه این هم شد نظر حقوقی و کارشناسی مهریه حد توان پرداخت هدیه از شوهر به همسر در زمان عقد است تمام روی این مسئله کار کنید چرا مردم رو اسیر این حرف ها و قوانین میکنید دیگر تمامش کنید
ناشناس۱۶۹۵۲۸۳۱۸:۲۶:۴۰ ۱۳۹۹/۸/۳۰
باسلام ،این همه ایراد ،فقط یه راهکار وپیشنهاد نمیدین؟!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. کمی دیر نیست؟

  12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  13. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  14. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  15. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  16. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  19. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  20. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  21. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  22. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  23. اسراییل چه باید بکند؟ 

  24. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

  25. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

آخرین عناوین