محدودیت «شبانه» برای کنترل کرونا جواب می دهد؟

گروه اجتماعی الف،   3990822041 ۲۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

از ساعت ۱۸ هر روز تا صبح، همه مشاغل غیرضروری تعطیل هستند. همچنین زمزمه های منع تردد شبانه در تهران از ساعت ۲۱ نیز به گوش می رسد. با وجود آنکه برخی از مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا، این تصمیمات را در کاهش موارد ابتلا به کرونا موثر می دانند، اما بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که این محدودیت ها تاثیری در مهار کرونا ندارد

به گزارش الف، علیرضا رییسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره جزئیات این محدودیت ها توضیح می دهد: «در این بازه زمانی یک ماهه، مراکز درمانی، داروخانه‌ها، مراکز امداد و نجات، آتش‌نشانی‌ها، آمبولانس‌ها و مراکزی که سرویس‌های عمومی مثل آب، برق، تلفن و مواد غذایی را در اختیار افراد قرار می‌دهند، باز هستند. همچنین مراکز توزیع مواد غذایی هم مثل سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز می‌توانند فعالیت داشته باشند، اما بقیه مشاغل همه در ساعت اعلام شده تعطیل خواهند بود. مطمئنم این تصمیم با همکاری مردم در قطع زنجیره‌ این بیماری، بسیار تاثیر خواهد داشت.»

همچنین پیشتر نیز انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران هم از منع تردد در تهران از ساعت 21 روز 24 آبان خبر داده و گفته بود: «در برخی از کشورها برای کاهش شب‌نشینی‌ها و  دورهمی‌ها، تصمیماتی مبنی بر محدودیت تردد در سطح شهرهایشان انجام داده‌اند. این پیشنهاد نیز در ستاد ملی مبارزه با کرونا مطرح و بحث شد. زمان اجرای آن را نیز در اختیار رئیس قرارگاه عملیات ستاد کرونا در تهران قرار دادند. بر همین اساس محدودیت منع تردد از ساعت ۲۱ روز شنبه ۲۴  آبان اعمال خواهد شد و این مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا  است.» 

البته ستاد ملی مقابله با کرونا، ضمن تکذیب این موضوع اعلام کرده است که منع تردد شبانه فعلا مصوبه ستاد را ندارد و اجرا نمی شود. این ستاد اعلام کرده که این موضوع همچنان در حال بررسی است.

محدودیت‌های شبانه، ربطی به سبک زندگی ایرانی ندارد

این روزها ستاد ملی مقابله با کرونا به سمت اعمال محدودیت از غروب تا صبح رفته است. برخی کارشناسان می گویند این محدودیت ها چندان با سبک زندگی ایرانی سازگاری ندارد. 

دکتر هومن کاشمری، کارشناس اقتصاد سلامت در گفتگو با الف تاکید می کند: «اینکه از ساعت شش عصر به بعد، فروشگاه ها تعطیل شوند، تاثیر چندانی در مهار کرونا ندارد. این بیماری، زمان و مکان نمی شناسد. چند ساعت کاهش زمان کاری، نمی تواند تاثیر چندانی در کاهش ابتلا به کرونا داشته باشد. اتفاقا قبل از ساعت شش عصر، میزان رفت و آمد در بسیاری از بازارها بالاتر است. در خیلی از این بازارها، فاصله گذاری اجتماعی هم رعایت نمی شود. حال سوال اینجاست که ما چه تمهیداتی در بازارها برای مهار کرونا قبل از ساعت شش عصر اندیشیده ایم؟»

او با اشاره به احتمال منع تردد از ساعت 21 خاطرنشان می کند: «اگرچه گفته می شود که این محدودیت فعلا اعمال نمی شود، اما دور از ذهن نیست که منع تردد خودرو و افراد از ساعت 21 اعمال شود. در برخی از کشورهای غربی که گاهی مردم تا نیمه شب بیرون هستند و در اماکن تفریحی خودشان حضور دارند،  منع تردد از ساعت 21 می تواند در مهار کرونا موثر باشد، اما در فرهنگ ما چنین مواردی وجود ندارد. در فصل سرما که اغلب مردم بعد از پایان کار به خانه خود می روند، اعمال محدودیت از ساعت 21 به بعد، یک اقدام خنثی است که تاثیری در کنترل کرونا ندارد.»

او یادآور می شود: «مهار کرونا در ایران، نیازمند تصمیمات کارشناسی دقیق تری است. باید الزام ماسک زدن، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و تعطیلی موقت شهرهای پرخطر اجرایی شود. این محدودیت ها نیز باید با محوریت اعمال محدودیت ها در روز باشد، نه اینکه شب ها را برای اعمال محدودیت های کرونایی انتخاب کنیم. اگر مجموعه این عوامل اتفاق نیفتد، باید شاهد افزایش موارد ابتلا به کرونا و افزایش فرسودگی کادر درمان باشیم. در آن صورت به مرحله ای خواهیم رسید که نظام سلامت قادر نخواهد بود از بیماران جدید مبتلا به کرونا مراقبت کند.»

باید همه تابع تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا باشند

 اگرچه اعلام محدودیت های کرونایی از غروب با انتقاد بسیاری از کارشناسان مواجه شده است، اما برخی دیگر از کارشناسان موافق تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا هستند.

دکتر سیامک حبیب آبادی، کارشناس مدیریت شهری در گفتگو با الف تصریح می کند: «در موضوع مقابله با کرونا نیاز داریم که یک نهاد واحد برای کنترل کرونا وجود داشته باشد که همه نهادها نیز تابع تصمیمات آن باشند. ستاد ملی مقابله با کرونا دقیقا همین نقش را دارد. البته ما می توانیم نسبت به تصمیمات این ستاد، انتقاد داشته باشیم، ولی باید موظف باشیم که آن را اجرا کنیم. اگر هر کدام از تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا را هر بخش از جامعه به شکل دلخواه و گزینشی اجرا کند، سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. در شرایط حساس فعلی، باید به یک مرجع کارشناسی و بالادستی برای مهار کرونا اعتماد کنیم. انتقاد ما باید در مسیر اصلاح تصمیمات این ستاد باشد، نه اینکه گروهی از مردم به دلیل حفظ منافع خود از اجرای برخی تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا سر باز بزنند.»

او یادآور می شود: «واضح است که همه تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا، کاملا دقیق نیست. باید قدری فرصت خطا و جبران برای این ستاد قائل شویم. در کشورهای مختلف نیز همه تصمیمات آنها برای کنترل کرونا موفق نبوده است. باید قدری فرصت جسارت و شجاعت به ستاد ملی مقابله با کرونا بدهیم تا بتواند بدون ترس از قضاوت و شماتت، تصمیماتشان روز به روز بهتر و منطبق بر واقعیت های جامعه باشد. درواقع، حرفم این است که ما می توانیم منتقد برخی از تصمیمات این ستاد باشیم، ولی برای حفظ سلامت خودمان و اطرافیانمان هم که شده، باید تابع تصمیمات این ستاد باشیم و درحقیقت، از این ستاد حمایت کنیم.»

حبیب آبادی تاکید می کند: «تصمیم گیری برای مهار کرونا باید با محوریت حفظ سلامت مردم و حفظ اقتصاد جامعه باشد. حفظ هر دو باید در اولویت باشد. از این جهت، تصمیم گیری کلان برای مقابله با کرونا، بسیار فرآیند پیچیده و سختی است. به نظرم هیچ اشکالی ندارد که منع تردد به طور موقت اعلام شود تا نتایج این تصمیم مشخص شود. دیکته نوشته نشده، غلط ندارد. باید اجازه دهیم این ستاد که متشکل از کارشناسان مختلف است، اقدامات متنوعی برای مهار کرونا انجام دهند و دست آنها را برای انجام تغییرات بزرگ تر باز بگذاریم.»

تا لحظه تنظیم این گزارش، فعلا منع تردد شبانه در تهران به تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا نرسیده است، اگرچه با توجه به مجموع اظهارنظرها می توان پیش بینی کرد که احتمالا منع تردد شبانه در پایتخت نیز تصویب شود. در هفته های آتی و در صورت اجرای منع ترد شبانه، شاید بتوان قضاوت بهتری درباره اثرگذاری این تصمیم جنجالی داشت.