چرا خودکشی در کودکان اتفاق می‌افتد؟

گروه اجتماعی الف،   3990722024 ۳۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

چرا کودکی که در اوج هیجان و شور زندگی است تصمیم به خودکشی می گیرد؟ چه اتفاقی می افتد که یک کودک تصمیم می گیرد حق حیات را از خودش بگیرد؟

چرا خودکشی در کودکان اتفاق می‌افتد؟

به گزارش الف، هر چند ماجرای مرگ کودک 11 ساله بوشهری هنوز  رمزیابی نشده و حتی برخی نقل قول های تایید نشده از پیگیری فرضیه قتل نیز در این باره خبر داده اند اما از آنجا که مرگ این کودک در صورت تایید، نخستین مورد خودکشی درمیان کودکان نخواهد بود دلایل آن شایسته بررسی است. درباره فوت محمد موسوی زاده، دانش آموز بوشهری، اختلاف نظر جدی وجود دارد. از یک طرف، گفته می شود که این دانش آموز دبستان شهید باهنر در شهرستان دیر استان بوشهر به دلیل نداشتن تلفن همراه برای استفاده از برنامه «شاد» خودکشی کرده  است. از طرف دیگر، آموزش و پرورش بوشهر اعلام کرده است که قبلا به این دانش آموز که از یک خانواده کم بضاعت مالی هستند، موبایل به شکل رایگان اهدا شده است و حتی مستندات حضور این دانش آموز در کلاس های مجازی نیز وجود دارد. البته مادر محمد که ادعای آموزش و پرورش را در اهدای یک دستگاه گوشی از سوی مدیر مدرسه رد کرده بود در گفتگویی دیگر با خبرگزاری فارس این موضوع را تایید کرد. در این شرایط پرتناقض، دادستانی وارد عمل شده و اعلام کرده است که انگیزه خودکشی را بزودی کشف و اعلام خواهد کرد.

جدای از دلایل فوت این دانش آموز 11 ساله، مساله مهم این است که اصلا چرا کودکی در این سن و سال که باید تمام فکر و ذکرش، بازی و شادی باشد، به مرحله ای از یاس و سرخوردگی برسد که حاضر شود خودش را حلق آویز کند؟

چند نمونه اخیر از خودکشی کودکان

نکته مهم در پرونده فوت دانش آموز بوشهری که هیچ اختلاف نظری درباره آن وجود ندارد، فقر شدیدی است که این کودک بوشهری تجربه کرده است. البته خودکشی محمد در صورت تایید، تنها نمونه خودکشی کودک در طول یک سال اخیر نیست. هرسال چند مورد از خودکشی کودکان در ایران اتفاق می افتد.  

به طور مثال، همزمان با خبر خودکشی این دانش آموز بوشهری، خبر دیگری منتشر شد که یک دختر بچه 10 ساله تابعه افغانستان به اسم مبینا که در محله حاجی آباد امین آباد در استان تهران زندگی می کرد، خودکشی کرده است. دلیل این خودکشی هم فقر شدید خانواده اعلام شده است.

همین چند ماه قبل هم دختر 11 ساله ای به اسم زینب که اهل روستای محروم گلدره در استان ایلام بود، خودش را حلق آویز کرد. او از والدینش خواسته بود که فقط یکبار لباس نو برایش بخرند، اما خانواده زینب حتی در تامین معاش چهار فرزنداشان هم درمانده بودند. مادر زینب که خودش جسد به دار آویخته دخترش را پیدا کرده بود، می‌گوید: «ای کاش گدایی می‌کردیم براش لباس می‌خریدیم تا خودش را نکشد.»

چند ماه قبل هم یک کودک کار 11 ساله در مناطق حاشیه نشین کرمانشاه با خوردن تعداد زیادی قرص متادون خودکشی کرد. گفته می شود پدر این خانواده، معتاد و مادر این کودک هم فوت شده بود. فقر مالی شدید و خلا عاطفی، رامین را در نهایت به سمت خودکشی سوق داد.

ریشه‌یابی خودکشی در کودکان

عوامل متعددی موجب اقدام به خودکشی در کودکان می شود. برخی از موارد خودکشی کودکان به دلیل کنجکاوی، هیجان یا الگو گرفتن از فیلم ها اتفاق می افتد. داستان خودکشی با بازی «نهنگ آبی» را می توان در زمره همین خودکشی ها قرار دارد.

دکتر مریم گرامیان، روانشناس در گفتگو با الف، تاکید می کند: «موارد خودکشی کودکان به دلیل هیجان یا کنجکاوی، بسیار نادر است. اغلب موارد خودکشی کودکان به دلیل فقر شدید خانواده، خشونت زیاد در کانون خانواده، اعتیاد والدین، ازدواج اجباری کودک و زندگی در فضای بسیار متشنج و پراضطراب است. در این خانواده ها کودک به نقطه ای می رسد که حتی ساده ترین آرزوهایش هم محقق نمی شود. او مدام خودش را با هم سن و سال هایش مقایسه می کند و می بیند که نمی تواند مثل آنها باشد. احساس می کند هیچ کسی او را دوست ندارد و وجودش برای کسی هم مهم نیست. این احساس تنهایی عمیق و دیده نشدن، گاهی فراتر از ظرفیت روانی کودک می شود. در چنین شرایطی با حذف فیزیکی خودش، انگار دیگر نمی خواهد این احساسات تلخ هرروزه را تکرار کند.»

او خاطرنشان می کند: «اغلب موارد خودکشی کودکان با برنامه ریزی قبلی اتفاق نمی افتد. یعنی اینطور نیست که مثل بزرگسالان، چندین ماه یا حتی چندین سال به خودکشی فکر کنند و حتی به دنبال کشف راه های کم دردتر برای خودکشی باشند. این سناریو معمولا متعلق به بزرگسالان است، اما اغلب انواع خودکشی در کودکان کاملا لحظه ای و با وقوع یک اتفاق تلخ یا یک دعوا اتفاق می افتد. مثلا فرض کنید کودکی که هر روزش با سرخوردگی می گذرد، دعوا یا کتک خوردن چنین کودکی مثل کبریتی است که در انبار باروت بیفتد. در آن شرایط کودک به شدت احساساتی می شود و در همان اوج احساسات، امکان دارد که تصمیم بگیرد خودش را خلاص کند.»

گرامیان یادآور می شود: «معمولا کودکان از طریق فیلم، رسانه یا صحبت با هم سن و سال‌هایشان، نحوه انجام خودکشی را یاد می گیرند. متاسفانه برخلاف بزرگسالان، اقدام به خودکشی در کودکان با درصد خطای کمتری همراه است. یعنی مثلا گاهی یک فرد بزرگسال صرفا برای جلب توجه اطرافیان، اقدام به خودکشی می کند، اما به طور مثال فقط به میزانی قرص مصرف می کند که در نهایت زنده بماند، اما اغلب کودکانی که به سمت خودکشی می روند، چنین حساب و کتاب هایی انجام نمی دهند.»

نشانه‌های میل به خودکشی در کودکان

کارشناسان معتقدند که با دیدن برخی علایم و نشانه ها می توان تشخیص داد که چه کودکی مستعد اقدام به خودکشی است. 

دکتر فریبا خان احمدی، مشاور خانواده در گفتگو با الف به برخی از همین نشانه ها اشاره می کند و می گوید: «اگر کودکی در یک بازه زمانی طولانی، عادت های غذایی اش عوض شود، خلق و خویش تغییر کند، گوشه گیر شود، بازی های محبوبش را انجام ندهد و به یکباره از جمع گریزان شود، اینها می تواند نشانه هایی از مستعد بودن کودک به خودکشی باشد. البته این حرف به این معنی نیست که هر کودکی که این علایم را داشت، مشکوک به اقدام به خودکشی است، بلکه منظور این است که اگر کودکی در بستر یک خانواده با آسیب اجتماعی شدید زندگی می کند و این علایم هم در او بروز پیدا کند، آن وقت چنین کودکی می تواند مستعد به انجام خودکشی باشد.»

او تاکید می کند: «از دیگر علایم هم این است که یک کودک در بستر یک خانواده فقیر یا پر از آسیب های اجتماعی دیگر، به یکباره وسایلی که همیشه برایش بسیار ارزشمند بودند، به دیگران می بخشد. همچنین در کودکی که قبلا اقدام به خودکشی ناموفق داشته، احتمال اقدام دوباره برای خودکشی بسیار بالاتر از سایر کودکان است. همچنین اگر کودکی با زبان جدی یا حتی با زبان شوخی از خودکشی اش صحبت کرد، نباید این حرف های به ظاهر کودکانه را نادیده گرفت. گاهی همین حرف ها یک پیش آگاهی جدی از خودکشی است.»

شکی نیست که ارائه خدمات روان درمانی به کودکانی که مشکوک به انجام خودکشی هستند، می تواند شرایط روانی آنها را بهبود ببخشد، اما واقعیت این است که تا وقتی عوامل اجتماعی خودکشی کودکان، یعنی فقر، اعتیاد والدین و خشونت در خانواده مهار نشود و نهادهای اجتماعی برای کمک به این کودکان و این خانواده ها پیشقدم نشوند، روان درمانی برای این کودکان صرفا یک مسکن زودگذر خواهد بود.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۶۴۱۹۰۳۱۵:۲۵:۲۵ ۱۳۹۹/۷/۲۲
آینده تاریک و عدم برخورداری از حداقل امکانات و معیشت نامناسب سبب پیدایش انگیزه به خودکشی در بین مردم شده است . چرا در بین مسئولان نجومی بگیر و خانواده هاشون خودکشی نمیبینیم ؟
ناشناس۱۶۴۲۱۴۴۱۷:۲۶:۳۵ ۱۳۹۹/۷/۲۲
اونا از فساد اخلاقی و اعتیاد به انواع مواد و مشروب به انواع بیماری ها دچار میشوند و جان می دهند
ناشناس۱۶۴۲۱۷۸۱۸:۰۳:۵۸ ۱۳۹۹/۷/۲۲
با توجه به شرحی که در خبرها آمده بود اینجوری که پدر مرحوم اعلام کرده بود بنظر طبیعی نمی آمد بیشتر باید بررسی شود
ناشناس۱۶۴۲۵۰۱۲۱:۵۴:۳۷ ۱۳۹۹/۷/۲۲
کودکان از اوضاع و احوال والدینشان تاسی می جویند. ذهن کنجکاو و لطیف کودکان قدرت تحمل فقر، مشکلات و حالات روحی پدرها و مادرها را ندارند.
ناشناس۱۶۴۱۹۱۰۱۵:۲۹:۳۶ ۱۳۹۹/۷/۲۲
همه اینها را نوشتید کاش وجدان های خواب زده مقامات ارشد ما که معیشت مردم را در اولویت اول و با اختلاف زیاد نسبت به .. سیاست‌هایشان نمی‌بینند بیدار شود و هیچ ارزشی را بالاتر از تامین نیازهای اقتصادی جامعه مقرر نکنند.
ناشناس۱۶۴۱۹۱۲۱۵:۲۹:۴۷ ۱۳۹۹/۷/۲۲
خودکشی از دست مسئولان است
ناشناس۱۶۴۱۹۳۰۱۵:۳۹:۵۷ ۱۳۹۹/۷/۲۲
باعث و بانی این خودکشی ها مسئولان بی خیال به وضع معیشتی مردم هستند . مسئولان دنیاشون آباده ولی آخرت بدی دارن
ناشناس۱۶۴۲۱۶۳۱۷:۴۷:۳۷ ۱۳۹۹/۷/۲۲
اونجور مسئولین توی جهنم جمعشون ، جمع است و همدیگه رو ملاقات میکنن
ناشناس۱۶۴۱۹۴۹۱۵:۴۷:۱۰ ۱۳۹۹/۷/۲۲
چرازخود كشي در كودكان اتفاقدمي افتد ؟! ------------------- با خواندن اين تيتر يادم افتاد به صحنه هايي از " فيلم بوي كافور عطر ياس " كه بازيگر نقش اول فيلم ، به دنبال گمشده اي در بيمارستان و جاهاي ديگر است كه بالاخره مجبور مي شود سري هم به سرد خانه ها بزند ! مسئول سرد خانه گويا مشغول حل جدول است ، و در پاسخ سئوال جوينده مي گويد : --- در اينجا ( سرد خانه ) ما دو جنازه داريم ، يكي يك پير مرد طاغوتي و ديگري دختري پانزده ساله كه خودكشي كرده !! بازيگر نقش اول فيلم باتعجب مي پرسد : --- خودكشي ؟ دختر پانزده ساله خود كشي كرده ؟ مسئول سرد خانه خونسردانه مي گويد : --- اي آقا ! همين بچه ها ي جوان و نوجوان هستند كه مثل آب خوردن خود كشي مي كنند و گرنه ما پير و پاتال ها دو دستي به دنيا چسبيده ايم و ولش نمي كنيم !!!! اين هم خاطره اي كه از ديدن تيتر : چرا خودكشي در نوجوانان اتفاق مي افتد ؟ ، پس از سال ها از ديدن فيلم بوي كافور ، عطر ياس به يادم آمد !!!
ناشناس۱۶۴۱۹۵۳۱۵:۴۷:۵۲ ۱۳۹۹/۷/۲۲
الان قیمت موبایل ها چند برابر شده . در اقتصاد ایران‌ قیمتها تابع قیمت دلار است. انهایی که برجام را فاجعه می دانند و تحریم را نعمت باید جوابگو باشند.
ناشناس۱۶۴۲۰۰۰۱۶:۰۵:۱۳ ۱۳۹۹/۷/۲۲
تحریم نعمت است برای کاسبان تحریم
ناشناس۱۶۴۱۹۵۷۱۵:۴۹:۰۲ ۱۳۹۹/۷/۲۲
اين وضع حق اين مردم نيست.
ناشناس۱۶۴۲۲۹۶۱۹:۲۰:۳۸ ۱۳۹۹/۷/۲۲
اتفاقا دقیقا حق مردم همین وضع ه خلایق هر چه لایق
ناشناس۱۶۴۱۹۶۸۱۵:۵۲:۳۱ ۱۳۹۹/۷/۲۲
متاسفانه در کشورمان دیگر ناامیدی به زمان سالمندی نمی کشد و بچه ها از کودکی دیگر امیدی به آینده ندارند.
ناشناس۱۶۴۱۹۷۵۱۵:۵۴:۳۰ ۱۳۹۹/۷/۲۲
مجلس انقلابی چندماه پیش با .. وعده بهبود معیشت مردم روی کارامد درحالیکه دلار١۶بود.الان ٣١شده!اینم ازوعده های مجلس
ناشناس۱۶۴۱۹۷۷۱۵:۵۶:۴۷ ۱۳۹۹/۷/۲۲
سياستهاي غلط خارجي در سالهای اخير ايران رو انزوا وفقركشونده ازطرف ديگه رانت،پارتي بازي،خودي وغيرخودي،فساد روگسترش داده
ناشناس۱۶۴۱۹۸۳۱۵:۵۸:۱۴ ۱۳۹۹/۷/۲۲
آدرسش ترامپ در واشنگتن دی‌سی هست احمدی نژاد هم مقصره عدم تصویب FATF هم مقصره
ناشناس۱۶۴۲۰۴۱۱۶:۲۲:۱۲ ۱۳۹۹/۷/۲۲
نصف اقتصاد دنیا در دستان امریکاست اون موقع ما براش شاخ و شونه کشیدیم !
ناشناس۱۶۴۲۰۴۵۱۶:۲۳:۴۳ ۱۳۹۹/۷/۲۲
مردم اگه میخوان نفرین کنن آدرس اش بالای شهر تهرانه
ناشناس۱۶۴۲۳۶۰۲۰:۱۴:۳۶ ۱۳۹۹/۷/۲۲
مقصر اصلی ، دشمن بزرگ داخلی است
ناشناس۱۶۴۲۳۹۵۲۰:۴۴:۱۲ ۱۳۹۹/۷/۲۲
اگه fatfتصویب شده بود که چیزی از همین چند دلار باقی ته خزانه ی بانک مرکزی هم نمانده بود
ناشناس۱۶۴۱۹۹۷۱۶:۰۳:۵۱ ۱۳۹۹/۷/۲۲
وقتی صادرات نفت صفر و در آمده ارزی صفر و بانک ها تحریم جهانی بانکی و اقتصاد ایران وارد لیست سیاه ؛ ببخشید دولت و بانک مرکزی چکار میتوانه بکنه
ناشناس۱۶۴۲۰۰۱۱۶:۰۵:۳۸ ۱۳۹۹/۷/۲۲
یکی مثل این بچه ۱۱ سال عمر میکنه در سختی که دلیلش هم نا امیدی از آینده است یکی مثل .. ۵ میلیارد سال عمر کرده
ناشناس۱۶۴۲۰۲۶۱۶:۱۶:۵۱ ۱۳۹۹/۷/۲۲
من در سالهای 66 تا 69 که در مدرسه راهنمایی بودم به علت جو خشونت ناظم و معلم و همکلاسی و مشکلات بلوغ خیلی تحت فشار بودم ولی بعد به دبیرستان که نمونه دولتی هم بود رفتم و آنجا با تبعیض آموزشی (کلاسهای تقویتی تابستان و زبان) و فشار نمره و تست و انتظارات بیش از توان افسرده و بیمار شدم و افکار خودکشی داشتم ولی بلد نبودم و در نهایت در دانشگاه که دیگه استرس فوق تصور که در مقال بگنجد ودر نهایت در فوق لیسانس به علت ناراحتی از امتحان سرنوشت ساز مقدار زیادی قرص خوردم که نکشتم. می خواستم بگم استرس بزرگسالان را به کودکان منتقل نکنید و همچنین برچسب خوب و بد و تنبل و باهوش و .. نزنید و هرآنچه هست را دوست داشته باشید و امید را از جوانان نگیرید که لحظه شکست معلوم نیست.
ناشناس۱۶۴۲۰۳۲۱۶:۱۸:۴۷ ۱۳۹۹/۷/۲۲
فقر بیکاری تحریم با مشاوره حل نمیشه ! جوک ننویس
ناشناس۱۶۴۲۰۷۶۱۶:۳۸:۲۳ ۱۳۹۹/۷/۲۲
علاوه بر فقر تفاوت طبقاتی نیز محرک خودکشی است بعضی ها از حداقل ها محرومند تعدادی در ناز و نعمت غرق هستند. وقتی بنده دانش آموز بودم مدرسه اجبار می‌کرد که جنس روپوشها هم باید یکسان باشد. پوشیدن جوراب گلدار ممنوع بود همه باید راه راه می پوشیدیم. الان بعضی بچه ها مرتب گوشی عوض میکنند بعضی نگاه میکنند و خیلی اختلافات دیگر.
ناشناس۱۶۴۲۱۵۳۱۷:۳۹:۱۸ ۱۳۹۹/۷/۲۲
عزیز من کدام نهاد اجتماعی پیش قدم شود ؟ نهادهای اجتماعی نصف و نیمه که خودشان در حال فروپاشی هستند و گردانندگانشان هم مستاصل
ناشناس۱۶۴۲۳۰۲۱۹:۲۴:۵۹ ۱۳۹۹/۷/۲۲
تا کی قراره اخبار مربوط به خودکشی بدون توجه به پروتکل‌هایی که برای اخبار خودکشی تعریف شده، تحت پوشش قرار داده بشه؟ بابا خبرنگار دست کم باید در اینترنت یه سرچ کنه و ببینه پروتکل میگه چه طور باید این اخبار تنظیم بشن و بعد شروع به نوشتن کنه
ناشناس۱۶۴۲۳۷۹۲۰:۳۲:۱۹ ۱۳۹۹/۷/۲۲
چون مثل جوانان امیدی به آیندشان ندارند روزبروزیاددیرو ز قربون بیست سال پیش
ناشناس۱۶۴۲۵۱۰۲۲:۰۰:۱۸ ۱۳۹۹/۷/۲۲
مسوولین نوجوانان را به قربانگاه می فرستند با این فاصله طبقاتی در مملکتی که برای آب آشامیدن بعضی ها مشکل دارند ودولت کاری نمی کند بعضی ها 100هزار میلیارد اختلاس میکنند چگونه پول برای اختلاس هست برای خدمت کم داریم
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین