ناکامی دولت در ساماندهی بازار اجاره +آمار

گروه اقتصادی الف،   3990711021 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

بررسی آمارهای رسمی نشان می‌دهد که شاخص رشد اجاره‌بها در شهرهای کشور بیش از سقف تعیین شده در مصوبه مذکور بوده است.

به گزارش فارس،بازار مسکن در سال جاری ترک عادت نکرد و بار دیگر روند نابسامان سال‌های اخیر خود را پی‌گرفت. در این بین آوار شدن ویروس منحوس کرونا بر سر مردم، توان اقتصادی خانوارهای کشور را تحت تاثیر قرارداد تا شرایط اسف‌بار بازار مسکن بیش از گذشته بر دوش مردم سنگینی کند.

در چنین شرایطی، ۸ تیرماه سال جاری دولت به منظور حمایت از بازار اجاره وارد عمل شد و در قالب مصوبۀ ستاد ملی مقابله با کرونا از تعیین سقف برای افزایش میزان اجاره‌بها واحدهای مسکونی خبر داد.

 

مطابق این مصوبه، میزان افزایش مقدار اجاره بها نباید از میزان تعیین شده دولتی یعنی سقف ۲۵ درصد در پایتخت، ۲۰ درصد در کلانشهرهای کشور و ۱۵ درصد برای سایر شهرهای کشور فراتر رود.

اکنون و پس از گذشت ۳ ماه از مصوبۀ تعیین سقف اجاره‌بها توسط ستاد ملی مقابله با کرونا به بررسی تاثیرگذاری این تصمیم در بازار اجاره کشور می‌پردازیم.

*شاخص اجاره‌بها بیش از سقف تعیین شده دولت رشد کرده است

به استناد آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی، میزان رشد اجاره‌بها در مناطق شهری کشور در ۶ ماه ابتدایی سال جاری بین ارقام ۳۰.۱ درصد و ۳۱.۳ درصد در نوسان بوده است. بر اساس این آمار ، میزان رشد شاخص اجاره‌بها در مناطق شهری، پس از صدور مصوبه ستاد کرونا و در تیرماه، مردادماه و شهریورماه به ترتیب رقم ۳۱ درصد، ۳۰.۶ درصد و ۳۰.۱ درصد را تجربه کرده است، در حالیکه دولت افزایش اجاره بها بیش از ۲۵ درصد در تهران، ۲۰ درصد در کلانشهرها و ۱۵ درصد در سایر شهرهای کشور را ممنوع اعلام کرده بود.

بررسی این آمار در پایتخت نیز شایان توجه است. در شرایطی که دولت افزایش سقف اجاره‌بها در تهران را ۲۵ درصد اعلام کرده بود اما بررسی آمار بانک مرکزی مشخص کننده این امر است که شاخص نرخ اجاره‌بها پس از صدور مصوبه ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا، در تیرماه به رقم ۲۷.۶ درصد رسیده است و در مردادماه و شهریورماه نیز، به ترتیب ۲۷.۴ درصد و ۲۷.۶ درصد رشد را تجربه کرده است.

آمار ارائه شده از سوی بانک مرکزی به وضوح از تاثیر نداشتن سیاست دولت در زمینه بازار اجاره خبر می‌دهد و این نکته را یادآور می‌شود که برخورد دستوری با بازار مسکن نمی‌تواند به نتایج موفقیت آمیزی در این حوزه ختم شود.

*بسیاری از مستاجران به بستن قرارداد بیش از سقف تعیین شده یا تخلیه خانه مجبور شدند

بررسی‌های انجام شده در ارتباط با دلایل تاثیر نداشتن سیاست تعیین سقف اجاره‌بها از نداشتن ضمانت اجرایی این طرح خبر می‌دهد. در همین راستا و به استناد گزارش‌های مردمی، بسیاری از موجران با وجود مصوبه دولت افزایش رقم اجاره‌بهای بیش از سقف تعیین را طلب کرده و در صورت پاسخ منفی مستاجران، حکم تخلیه را از شورای حل اختلاف دریافت کرده‌اند.

بر همین اساس، یکی از مخاطبین مستاجر ، با اشاره به اینکه پس از صدور مصوبۀ ستاد ملی مقابله با کرونا، خود را برای بستن قرارداد جدید اجاره با افزایش اجاره‌بهای ۲۵ درصدی آماده می‌کردم، گفت:«صاحبخانه من در مراجعه برای بستن قرارداد جدید خواهان افزایش ۵۰ درصدی رقم رهن و اجاره شده و تاکید کرد، در شرایطی که میزان اجاره‌بها به رقم تعیین شده نزدیک نباشد، حکم تخلیه را ارائه می‌دهد.»

وی، در بیان اینکه با علم به مصوبه دولت در ارتباط با تعیین سقف اجاره‌بها از صادر نشدن حکم تخلیه مطمئن بودم، افزود:« در پایان قرارداد اجاره به ناگاه با حکم تخلیه شورای حل اختلاف مواجه شدم و در مراجعه به این شورا و ارائه مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا خواستار بازپس گیری حکم شدم اما شورا با ابراز بی اطلاعی گفت، باید واحد مسکونی را تخلیه کنم.»

این مخاطب ، در تشریح نداشتن ضمانت اجرایی برای مصوبه دولت در خصوص بازار اجاره، گفت:«موجر بنده علاوه بر اخذ حکم تخلیه، ما به ازای هر روزی که پس از قرارداد در واحد مسکونی مانده‌ بودم مبلغ ۴۰۰ هزار تومان را از مبلغ رهن اینجانب کم کرد.»

اظهارات این مخاطب، مشابه اظهارات بسیاری دیگر از مستاجران است که مجبور به افزایش رقم اجاره بها بیش از سقف تعیین شده دولت و یا تخلیه واحد مسکونی شدند.

*دولت ضمانت اجرایی برای تحقق تصمیم خود را در نظر نگرفت

در همین ارتباط، حمید بهزادی، کارشناس حوزه مسکن در توضیح دلایل موثر نبودن مصوبۀ ستاد ملی مقابله با کرونا در ارتباط با بازار اجاره، گفت:« واضح است که نگاه مقطعی به بازار مسکن و اجاره و ارائه راهکارهای مُسکنی، نمی‌تواند به این بازار کمک کند. در حقیقت بدون توجه به ایرادات بنیادی بازار مسکن نظیر عرضه محدود و حضور تقاضاهای سرمایه‌ای نمی‌توان نسبت به ارائه راهکار برای سامان یافتن این بازار پر تلاطم امیدوار بود.»

این کارشناس حوزه مسکن، با اشاره به شیوع بیماری کرونا، بیان کرد: «به نظر می‌رسد دلیل اصلی ارائه مصوبه دولت برای تعیین سقف افزایش اجاره‌بها نا به سامانی بازار مسکن نبوده و شیوع کرونا، اصلی‌ترین دلیل این مصوبه است. حال آنکه دولت برای این مصوبه هیچ ضمانت اجرایی در متن آن در نظر نگرفته بود.»

بهزادی، در تشریح در نظر گرفتن ضمانت اجرایی این مصوبه عنوان کرد: «نحوه برخورد ارگان‌های اصلی ذی‌ربط در مصوبه مذکور مشخص کننده آن است که هماهنگی دولت با نهادهای درگیر در حداقلی‌ترین حالت ممکن بوده است. زیرا در بسیاری از پرونده‌ها شاهد صدور احکام تخلیه بودیم و آمار بانک مرکزی نیز گواه این مدعی است.»

بررسی‌های میدانی انجام شده در حوزه تاثیر مصوبۀ دولت در ارتباط با بازار اجاره و همچنینی آمار و ارقام موجود در این حوزه مشخص کننده آن است که دولت در کاهش فشار اقتصادی وارد شده به مردم از طریق تامین مسکن در دوران کرونا موفق عمل نکرده و هیچ ضمانت اجرایی برای تحقق سیاست‌های مد نظر خود اعمال نکرده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۶۲۳۶۸۰۱۲:۰۶:۴۶ ۱۳۹۹/۷/۱۱
دلار رو صد برابر کردید لبنیات و اجناس و قیمت همه چیز با دلار رشد کرده، فقط اجاره خانه نباید گرون بشه؟ صاحبخانه آدم نیست؟ با این تورم ثانیه ای اصلا قرار داد یکساله هم عاقلانه نیست
ناشناس۱۶۲۳۶۸۳۱۲:۱۰:۳۱ ۱۳۹۹/۷/۱۱
تو مواد غذایی و ارز و طلا مگر تونست سامان دهی بکند که تو اجاره بتونه اصلا چی قیمتش زیاد نشده؟
ناشناس۱۶۲۳۶۹۱۱۲:۲۰:۴۶ ۱۳۹۹/۷/۱۱
به قوه قضائیه این مسئله ابلاغ شده متاسفانه شوراهای حل اختلاف سلیقه ای عمل میکنند و مقصر اصلی قوه قضائیه و عدم نظارت هست .
ناشناس۱۶۲۳۷۱۰۱۲:۴۴:۰۹ ۱۳۹۹/۷/۱۱
ریاست قوه قضاییه این ضعف قوه است که بر خلاف مصوبه ستاد کرونا حکم تخلیه صادر میکند عملا این مصوبه .. هیچ
ناشناس۱۶۲۳۷۳۷۱۳:۱۵:۵۸ ۱۳۹۹/۷/۱۱
وقتی تورم بالای ۱۰۰ درصد هست وقتی ماشین هر روز چند میلیون قیمتش اضافه میشه وقتی سکه و دلار هر روز چند درصد گرون میشه وقتی همه چیز از مواد غذایی گرفته تا چیزای ساختمانی روزانه چند درصد اضافه میشه. با چه توجیهی موجر باید ۲۰ درصد به اجاره اش اضافه کنه؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! تازه هر مقدار درصد که موجر با مستاجر قرداد ببنده درنهایت موجر ضرر خواهد کرد. چون قرداد یکساله بسته میشه و پولی که بدست موجر میرسه درنهایت بعد از ۴ الی ۵ ماه کاملا ارزش خودشو ار دست میده در نهایت برنده مستاجر هست با هر شرایطی.
ناشناس۱۶۲۳۷۸۸۱۴:۱۶:۰۱ ۱۳۹۹/۷/۱۱
خدایا ! به .. ما بفهمان هر چیزی را نمی توان با صدور حکم کنترل کرد !
ناشناس۱۶۲۳۸۰۷۱۴:۴۰:۴۹ ۱۳۹۹/۷/۱۱
دولت خودش هم میدونست که مثل خیلی چیزای دیگه داره فیلم بازی میکنه و مردم سرکارند.تعطیل امید
ناشناس۱۶۲۳۸۱۷۱۴:۴۹:۴۱ ۱۳۹۹/۷/۱۱
وقتی همه چیز ده برابر شده هزینه نگهداری از خانه چند برابر دولت به زور نمی تواند نرخ اجاره مشخص کند
ناشناس۱۶۲۳۸۳۹۱۵:۱۲:۵۰ ۱۳۹۹/۷/۱۱
یک نمودار از افزایش هزینه نگهداری و رنگ کردن هم بگزار
ناشناس۱۶۲۳۹۵۹۱۷:۳۷:۲۴ ۱۳۹۹/۷/۱۱
وقتی بساز و بفروش ها خودشان هستند چه انتظاری دارید که مسکن و اجاره را پایین بیاورند.
ناشناس۱۶۲۴۰۲۳۱۸:۵۹:۱۱ ۱۳۹۹/۷/۱۱
در این رابطه باید قوه قضاییه بخشنامه ای صادر و این مورد را قانوناً از شورا های حل اختلاف درخواست کرده و عدم صدور حکم تخلیه را ابلاغ می کرد . زمانی که شرایط بحرانی پیش آمده، می بایستی قوه قضاییه هم اقدام می کرد . مگر موجرانی که خود قصد استفاده از واحد را داشته و البته اگر حکم تخلیه به سادگی صادر نشود، مالکین نیردر این شرایط مجبور به همکاری می باشند.
محسن۱۶۲۴۰۷۲۱۹:۴۰:۰۷ ۱۳۹۹/۷/۱۱
میشه یکی بگه دولت تو کنترل قیمت چی با کام بوده؟؟؟ گوشت؟؟مرغ؟؟لبنیات؟؟تخم مرغ؟؟ پوشک بچه و ..
ناشناس۱۶۲۴۰۸۹۱۹:۵۰:۰۷ ۱۳۹۹/۷/۱۱
اصلا دولت جز گرانی تو چی با کام بوده؟؟؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  2. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  3. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  4. جلاد، به پایان سلام کن!

  5. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  6. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  7. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  8. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  9. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  10. انتقام از پوتین؟

  11. عوامل توهین کننده به نظام و مقدسات اسلامی دستگیر شدند

  12. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  13. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  14. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  15. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  16. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

  17. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  18. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  19. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  20. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  21. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  22. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

  23. ایران اینترنشنال در آستانه تعطیلی / تعطیلی قریب الوقوع دفتر واشنگتن + عکس

  24. دادستان ساری: خسارات وارده قطع سه هزار اصله نهال جبران شود

  25. جریمه تخلفات حادثه ساز ۵ برابر شد/ اعمال از هفته آینده            

آخرین عناوین