آل سعود و کرونا عامل کاهش قیمت نفت

گروه اقتصادی الف،   3990620065

در حالی که بیماری کرونا در حال جولان در سراسر جهان است و شمار مبتلایان به این ویروس از مرز ۲۷ میلیون و هفتصد هزار نفر عبور کرده و کشورهای جهان در ماه های اخیر با رکود شدید اقتصادی مواجه شده اند، آل سعود نیز در همراهی با کرونا و در توطئه ای جدید اقدام به کاهش قیمت نفت صادراتی خود نموده که این امر موجب کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی در روزهای گذشته شده است.

رسانه های بین المللی روز گذشته (سه شنبه) اعلام کردند که قیمت جهانی نفت به دنبال کاهش قیمت نفت اعلام شده از سوی عربستان برای تحویل ماه اکتبر (آبان/ آذر) و افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا در چند کشور، به پایین‌ترین سطح از ماه ژوئن (خرداد/ تیر ماه) رسید.

با اقدام غیر حرفه ای عربستان که در سال های اخیر بارها روی داده، بهای هر بشکه نفت خام "وست تگزاس اینترمدیت" آمریکا فقط در روز سه شنبه با افت ۷.۶ درصدی و کاهش ۳.۰۱ سنتی به ۳۶ دلار و ۷۶ سنت در هر بشکه رسید؛ در دیگر بازارهای جهانی نیز قیمت نفت کاهش یافت.

 

روز دوشنبه نیز نفت شاخص آمریکا نسبت به روز یکشنبه ۲.۶ درصد افت قیمت داشت و به ۳۸ دلار و ۸۷ سنت در هر بشکه رسیده بود. نفت برنت نیز با افت ۵.۳ درصدی و کاهش ۲ دلار و ۲۳ سنتی، ۳۹ دلار و ۷۸ سنت در هر بشکه معامله شد.

قیمت نفت برنت برای پنجمین جلسه متوالی است که کاهش پیدا می‌کند، به طوری که از پایان ماه آگوست تاکنون بیش از ۱۰ درصد قیمت آن افت کرده است.

افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در ماه های اخیر توانسته تاثیر شدیدی بر اوضاع اقتصادی کشورهای جهان بگذارد و از طرفی موجب رکود اقتصادی در سطح جهان و از طرف دیگر باعث کاهش تقاضای شدید برای خرید نفت شده است.

شرایط رکود کرونایی همچنین موجب به صفر رساندن سرمایه گذاری در گاز طبیعی شده به حدی که خبرگزاری رویترز روز گذشته اعلام کرده که به دنبال تاثیر ویروس کرونا بر بازار تقاضای انرژی، برای اولین بار در دو دهه گذشته در سال ۲۰۲۰ هیچ پروژه جدید صادرات گاز طبیعی مایع ثبت نشده است.

این خبرگزاری به نقل از منابع بانکی و صنعتی اعلام کرده که بر خلاف سال گذشته، کاهش چشمگیر قیمت نفت و گاز در سال ۲۰۲۰ شرکت‌ها را مجبور به تاخیر در تصمیم گیری در مورد پروژه‌های جدید سرمایه گذاری در پالایشگاه‌ها کرده است.

گروه مشاور "وود مکنزی" که در زمینه ارائه تحقیقات در مورد بازار انرژی فعالیت دارد در همین زمینه اعلام کرد که سال ۱۹۹۸ آخرین سالی بود که در آن هیچ صادرات جدید گاز طبیعی به ثبت نرسید.

بحران اقتصادی حاصل از کرونا نه تنها کشورهای ضعیف را با مشکلات فراوان روبه رو کرده بلکه قدرت های اقتصادی جهانی و شرکت های بزرگ نفتی را نیز درگیر مشکلات مضاعف نموده است.

بر اساس تازه ترین آمارهای رسانه ای و ارزیابی وال استریت، شرکت "اکسون موبیل"، بزرگ ترین شرکت نفتی آمریکا، به علت کاهش درآمد با کمبود ۴۸ میلیارد دلاری در سال آینده روبه روست و باید افزون بر اخراج شمار زیادی از کارکنانش، بسیاری از طرح های نفتی، پالایشی و پتروشیمی خود در سال پیش رو را نیز کنار بگذارد.

شرایط و مشکلات اکسون موبیل به حدی بغرنج شده که سرمایه گذاران این شرکت و سهامداران وال استریت درباره سود سهام اکسون موبیل که در قرن بیستم با ارزش‌ترین شرکت در گستره جهانی بوده است، احساس نگرانی می‌کنند.

البته این اقدام عربستان برای اولین بار نیست؛ آل سعود پیش از این نیز در ۲۲ اسفند ماه ۱۳۹۸ بدون در نظر گرفتن رکود اقتصادی به دلیل شیوع ویروس کرونا در توطئه‌ای علیه مسکو و در اصل به منظور ضربه‌زدن به اقتصاد ایران، تولید نفت خود را روزانه یک میلیون بشکه افزایش داد و به بیش از ۱۳ میلیون بشکه در روز رساند، اقدامی که موجب کاهش بی سابقه قیمت نفت در بازارهای جهانی شد، به حدی که به یکباره قیمت نفت در جهان سقوط کرد و برخی بازارها قیمت صفر دلار در هر بشکه را لمس کردند و بازارهای آمریکا حتی برای فروش هر بشکه اعلام کردند که ۳۷ دلار نیز پرداخت می‌کنند، یعنی در بازارهای آمریکا نفت به منفی ۳۷ دلار رسید.   

این اقدام آل سعود و مشخصا بن سلمان ولیعهد کم تجربه عربستان طی ۳ ماه با صادرات ۱۰ میلیون بشکه‌ای نفت خام (۳ میلیون بشکه نیز در داخل عربستان مصرف می‌شود) موجب شد تا ریاض درآمدی تقریبا صفر از این صادرات عظیم کسب کند و دیگر کشورهای صادر کننده نفت نیز دچار خسارت شوند.

این اقدام عربستان تا اواخر خرداد ماه امسال ادامه داشت و با رایزنی هایی که مقامات دیگر کشورها با مقامات سعودی کردند، عربستان مقداری از تولید و صادرات خود را کاهش داد که تا حدودی قیمت نفت افزایش یافت و به حدود ۴۰ دلار در هر بشکه رسید و این زیان مقداری کمتر شد.

سوءمدیریت عربستان به ویژه بن سلمان و تحمیل خسارت‌های آل سعود نه تنها عربستان درگیر جنگ با یمن را با چالش های پی در پی روبه رو کرده، بلکه دیگر کشورهای صادر کننده نفت را نیز دچار مشکل کرده است به حدی که وزارت دارایی عربستان چندی پیش اعتراف کرد که درآمدهای نفتی این کشور در سال‌جاری میلادی حدود ۴۹ درصد معادل ۳۶ میلیارد دلار کاهش یافته است.

 

در گزارش وزارت دارایی عربستان که در مورد عملکرد فصلی بودجه این کشور منتشر شد، آمده است، در سه ماهه دوم سال‌جاری میلادی این کشور حدود ۱۰۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال سعودی معادل ۲۹ میلیارد و ۱۲۰ میلیون دلار کسری بودجه داشته که این مسأله را می‌توان ناشی از کاهش شدید قیمت نفت در دوران شیوع ویروس کرونا دانست.

پیش از این "محمد الجدعان" وزیر دارایی عربستان در خرداد ماه از کاهش ذخایر ارزی این کشور خبر داده بود.

هم اکنون عربستان به دلیل تحمل هزینه بسیار گزاف تجاوز چند ساله به یمن که از ششم فروردین سال ۱۳۹۴ آغاز شده، محروم شدن از درآمدهای حج عمره و تمتع و همچنین کاهش شدید قیمت نفت و در اصل سوء مدیریت، باعث مشکل نه تنها برای عربستانی ها بلکه برای کشورهای تولید و صادرکنندگان نفت و همچنین مردم منطقه شده است، مشکلاتی که حتی حامیان غربی به ویژه آمریکایی آل سعود را نیز به ستوه آورده است.

نکته مهم آن است که معلوم نیست تا چه زمانی حامیان غربی آل سعود به ویژه آمریکا با این بی درایتی های خاندان مزبور به ویژه ولیعهد آن همراهی و خسارت های وارده را با وجود اقتصاد کرونا زده جهان تحمل خواهند کرد.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. و ناگهان اخلاق!

  4. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  5. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  6. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  7. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  8. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  9. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  12. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  13. دبی؛ چند روز پس از سیل

  14. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  15. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  16. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  17. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

  18. فریب نخوریم! 

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین