از رقابت تا انحصار؛ کدام کشور زودتر به تولید واکسن کرونا می‌رسد؟

گروه اجتماعی الف،   3990505045 ۲۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

بیماری کرونا را می توان عجز انسان پرادعا و مجهز به تکنولوژی در برابر ویروسی دانست که تاکنون بیش از ۶۰۰ هزار انسان را به کام مرگ فرو برده است. در این اوضاع و احوال، خیلی ها هر روز در گوشه و کنار جهان، اخبار مراحل تولید واکسن کرونا را دنبال می کنند و امید دارند که هر چه زودتر، واکسن کرونا در اختیار عموم قرار بگیرد.

از رقابت تا انحصار؛ کدام کشور زودتر به تولید واکسن کرونا می‌رسد؟

شاید انسان قرن بیست و یکم هیچگاه فکر نمی کرد که در اوج حاکمیت فناوری، بیماری نوظهوری پدید بیاید که هم کشتار جمعی راه بیندازد و هم درمان قطعی و واکسنی برای مهار آن وجود نداشته باشد! 

به گزارش الف، تعداد پروژه های تولید واکسن کرونا در جهان نیز بسیار زیاد است. در همه قاره های جهان حتی در قاره آفریقا، پروژه های تحقیقاتی متعددی برای تولید واکسن کرونا در حال اجرا است. در این بین، رقابت جدی نیز بین کشورها برای دستیابی سریع تر به واکسن کرونا وجود دارد. 

گویی یک جنگ علمی بین چین و روسیه از یک سو و آمریکا و اروپا از سوی دیگر برای دستیابی به واکسن کرونا آغاز شده است. هرکدام از این کشورها تلاش دارند که در این جنگ علمی و تبلیغاتی، دست بالاتر را داشته باشند. البته این رقابت حیثیثی بین آنها در نهایت به نفع مردم جهان تمام می شود و به فرآیند تولید واکسن کرونا، سرعت و شتاب می بخشد.

دلایل پیشتازی آمریکا در مراحل ساخت واکسن کرونا

بر اساس آمارهایی که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده، کشور آمریکا بیشترین تعداد پروژه های تحقیقاتی تولید واکسن کرونا را در جهان دارد. بر اساس آخرین آمارهای این سازمان جهانی، هم اکنون بیش از 130 پروژه تولید واکسن کرونا در جهان در حال انجام است که در این بین، آمریکا با 42 پروژه تحقیقاتی و چین با 19 پروژه علمی، پیشتاز تعداد پروژه های تحقیقاتی تولید واکسن کرونا هستند.

 البته بالا بودن تعداد این پروژه ها به این معنی نیست که حتما آن کشور در تولید نهایی واکسن کرونا موفق می شود، بلکه احتمال دارد کشوری با سرمایه گذاری عظیم روی فقط یک پروژه علمی، به نتیجه مطلوب تری برای تولید واکسن کرونا برسد. 

باید در نظر داشت که برای تحلیل درست وضعیت تولید واکسن کرونا در آمریکا باید مختصات سیاسی و اقتصادی این کشور را هم در نظر گرفت. در خود آمریکا بین شرکت های داروسازی مختلف، رقابت شدیدی وجود دارد و نظام سرمایه داری حاکم بر این کشور به شکلی است که شرکت های علمی فعال در این کشور، همدیگر را رقیب جدی می بینند که پیروزی یکی از این شرکت ها به معنی شکست سایر شرکت ها و دستیابی به سود مالی سرشار خواهد بود. چنین نگاه رقابتی شدید برای دستیابی به منابع مالی بیشتر در مرحله ساخت واکسن کرونا در بسیاری از کشورها کمرنگ تر است. 

البته در این بین نباید از خاطر برد که میزان سرمایه گذاری آمریکا روی پروژه های علمی، بسیار بالاتر از کشورهای دیگر است. این اتفاق نه فقط در مورد واکسن کرونا، بلکه در همه عرصه های علمی نیز مشهود است. درواقع می توان گفت آمریکا برای خرج کردن در حوزه های تحقیقاتی و پژوهشی، هیچ خساستی به خرج نمی دهد.

در نظر بگیرید که فقط در دانشگاه «جانز هاپکینز» آمریکا، هزینه ای معادل ۲.۶۶ میلیارد دلار صرف تحقیقات و پژوهش های سالانه شده است. این در حالی است که کل بودجه وزارت علوم و آموزش عالی ایران در سال 99 رقمی کمتر از یک میلیارد دلار برآورد می شود. بنابراین در قیاس بین کشورها برای ساخت واکسن کرونا باید به توان مالی آن کشورها نیز دقت شود، در غیر این صورت، مقایس ما منطقی نخواهد بود. 

اگرچه ایران در ساخت واکسن و دارو در رتبه نخست منطقه خاورمیانه قرار دارد و سعید نمکی، وزیر بهداشت نیز اعلام کرده است که ایران نیز به طور جدی در حال تولید واکسن کرونا است، اما واقعیت این است که با توجه به توان مالی و علمی عظیم شرکت های تحقیقاتی در غرب، احتمال اینکه این شرکت ها زودتر به واکسن کرونا دستیابی پیدا کنند، چندان دور از ذهن نیست. 

مروری بر مهم‌ترین پروژه های تحقیقاتی تولید واکسن کرونا

تیم تحقیقاتی دانشگاه آکسفورد را می توان پیشروترین تیم تحقیقاتی جهان برای تولید واکسن کرونا دانست. تیم آکسفورد اعلام کرده است که تا پایان سال میلادی، آماده تحویل واکسن قطعی کرونا خواهد بود. مجموعه تلاش های این تیم تحقیقاتی موجب بالا رفتن ارزش سهام بسیاری از شرکت های غربی نیز شده است.  

گفته می شود که سه شرکت داروسازی «مدرنا» در آمریکا، «آکسفورد-آسترازنکا» در انگلیس و شرکت "پی فایزر"(Pfizer) آمریکا و "بایو ان تک" (BioNTech) آلمان که به عنوان شرکت های همکار شناخته می شوند، بیشترین شانس تولید سریع و کارآمد واکسن کرونا را دارند. جالب است بدانید که کشور آمریکا، سهام هر سه شرکت را در اختیار دارد. 

دولت آمریکا برای دریافت ۱۰۰ میلیون دوز از واکسن کرونا محصول شرکت داروسازی «فایزر» در ماه دسامبر امسال، یک قرارداد به ارزش دو میلیارد دلار با این شرکت منعقد کرده است. واکسن شرکت داروسازی «مدرنا» نیز در مرحله نهایی کارآزمایی، روی ۳۰ هزار بیمار آزمایش خواهد شد. 

آمریکا در طرحی با عنوان «عملیات جمع‌آوری سریع» می خواهد تولید ۳۰۰ میلیون دوز واکسن مطمئن و موثر تا ژانویه ۲۰۲۱ را کلید بزند. در این مسیر هر شرکتی که پیشتاز تولید واکسن کرونا در جهان باشد، آمریکا در خرید کل سهام آن شرکت ها تعلل نخواهد کرد.

 این رفتار انحصارگرایانه آمریکا مورد انتقاد مجامع جهانی نیز قرار گرفته است. آنها می گویند این فرآیند موجب می شود که کشورهای ثروتمند، زودتر به واکسن کرونا برسند و کشورهای فقیرتر با تاخیری طولانی، واکسن کرونا را دریافت کنند. دولت آمریکا درباره داروی «رمدسیویر» هم دقیقا همین سیاست انحصارگرایانه را در پیش گرفت؛ طوری که تمام فرآورده های این داروی نسبتا موثر در درمان کرونا را به طور یکجا از بازار دارویی جهان، خریداری کرد.

البته در این بین، چین هم بیکار ننشسته است. رسانه‌های دولتی چین تاکید دارند که یکی از واکسن‌هایی که در این کشور در حال آزمایش است، احتمالا تا پایان سال میلادی، قابل استفاده برای عموم باشد. گروه داروسازی ملی چین (سینوفارم) خبر داده است که آخرین مرحله آزمایش انسانی این واکسن تا حدود سه ماه دیگر به پایان می رسد. شورای فدرال روسیه هم گفته است که احتمالا این کشور تا پیش از پایان سال جاری میلادی، تولید واکسن کرونا را آغاز خواهد کرد.

با وجود تمام تلاش هایی که برای تولید واکسن کرونا در جهان در حال انجام است، وزارت بهداشت ایران بارها هشدار داده است که نباید پروتکل های بهداشتی و خودمراقبتی را رها کنیم و به امید واکسنی باشیم که معلوم نیست چه زمانی به دست ما خواهد رسید.

 مراحل کارآزمایی بالینی اغلب این واکسن ها بسیار طول خواهد کشید و واردات احتمالی آن به کشورهای دیگر هم با سرعت انجام نخواهد شد. اینکه برخی شرکت ها اعلام می کنند که تا پایان سال میلادی، واکسن را به بازار عرضه می کنند، خیلی اوقات می تواند یک نمایش تبلیغاتی برای افزایش سهام یک شرکت داروسازی باشد و بنابراین نباید همه ادعاها در این زمینه را جدی گرفت. 

 به همین دلایل مسئولان وزارت بهداشت اعلام کرده اند که حداقل تا یک سال دیگر، کشور ما با ویروس کووید 19 درگیر خواهد بود و تا آن زمان، بهترین راه برای حفظ سلامت خودمان و اطرافیانمان، رعایت مسائل ساده بهداشتی است که قدرت آن، دست کمی از واکسن کرونا ندارد. 

 

 

 

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۵۳۸۳۳۶۱۰:۴۱:۳۰ ۱۳۹۹/۵/۶
آقایان کاری کرده اند که اگر واکسن هم تولید شودنه خودشان پول دارند نه کسی رغبتی دارد به ما بفروشد خودشان هم خیالشان راحت است که با آقا زاده هایشان میروند آنور آب واکسن میزنند بر میگردند وعده یک سال دیگر هم باد هواست امید آنها اینست تا سال آینده همه بیماری را بگیریم و ایشان زحمتی نکشند
ناشناس۱۵۳۸۳۷۲۱۰:۵۷:۱۰ ۱۳۹۹/۵/۶
و ما هيچ ما نگاه!
ناشناس۱۵۳۸۵۷۸۱۲:۳۱:۰۹ ۱۳۹۹/۵/۶
امروز رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران اعلام کرد: "روز گذشته ۱۱۶ نفر و روز قبل از آن ۱۱۸ نفر در بهشت‌زهرا (س) تهران به دلیل کرونا دفن شده‌اند که این آمار بسیار زیاد است و تقریباً آمار مشابه هفته اول فروردین بوده است." وقتی امار قربانیان کل کشور در هفته اول فروردین را چک می کنیم می بینیم که بین 120 تا 140 نفر بوده. ولی بر اساس گفته های ایشان فقط دربهشت زهرا تهران متاسفانه 120 نفر دفن داشتیم! همین الان هم خیلی دور از ذهن است که امار دفنی بهشت زهرا شهر تهران با حداکثر ده میلیون نفر تحت پوشش 118 نفر باشد ولی کل 25 استانی قرمز و زرد کشور و این همه شهر قرمز مانند مشهد و ...فقط صد نفر بوده باشد. حالا مسئولان و دوستانی که بر سر منتقدان این امار اوار می شدند .. و انطرف آبی لقب می دادند و می فرمودند ما دقیق ترین امار در دنیا را اعلام می کنیم چه پاسخ شرعی و دینی و اخلاقی برای عمل خود دارند؟! از فلان وزیر بهداشت یا صنعت یا رئیس بانک مرکزی و اقتصاد و بازرگانی و.. نمی توان انتظار داشت که بیاید و بگوید چه فاجعه ای را بوجود اورده یا بد مدیریت کرده. ولی یک کشور باید قادر باشد که آن وزیر یا رئیس را پاسخگو کند. تا شفافیت و حقیقت در بین دولتمردان و مسئولان و حتی مردمی که دیگران را براحتی تهمت البانی نشین می زنند اولویت اولی و آخر نشود قطع بدانید متاسفانه نه در مبارزه با کرونا دستاورد قابل توجهی خواهیم داشت و نه در اقتصاد و رشد اقتصادی و کنترل تورم و بیکاری و افزایش رشد اقتصادی و در نهایت اعتبار ملی و بین المللی.
حسین۱۵۳۸۵۹۵۱۲:۴۰:۱۶ ۱۳۹۹/۵/۶
تیم هایی هم در کشور عزیزمان مشغول به این کار هستند. با کمبودها و مدیریت که. خداوند بهشون قوت بده و موفقشون کنه. ان شاء الله این افتخار به نام ایران اسلامی عزیز ثبت بشه
ناشناس۱۵۳۸۶۵۱۱۲:۵۸:۰۸ ۱۳۹۹/۵/۶
..خدا قوت
ناشناس۱۵۳۸۶۵۳۱۲:۵۹:۱۰ ۱۳۹۹/۵/۶
آره با شعار شما !
ناشناس۱۵۳۸۶۵۴۱۲:۵۹:۲۴ ۱۳۹۹/۵/۶
بنده مُردن را به واکسن این تیم ها ترجیح میدهم .
ناشناس۱۵۳۸۶۶۳۱۳:۰۲:۵۵ ۱۳۹۹/۵/۶
من بین آهک و واکسن چینی و ایرانی ، قطعا آهک رو انتخاب میکنم با کمال میل .
سرو۱۵۳۹۲۴۲۱۸:۳۷:۴۹ ۱۳۹۹/۵/۶
دقیقا کدوم تیم ها؟
ناشناس۱۵۳۸۹۱۳۱۴:۴۷:۰۹ ۱۳۹۹/۵/۶
و ما اول منتظر و نگاه بعد کپی و تقلید و مهندسی معکوس
ناشناس۱۵۳۸۳۹۱۱۱:۰۵:۳۱ ۱۳۹۹/۵/۶
روسیه و چین موفق به ساخت واکسن کرونا شدند و تا پایان سال میلادی جاری تولید انبوه واکسن را آغاز خواهند کرد.
ناشناس۱۵۳۸۴۷۴۱۱:۳۹:۱۴ ۱۳۹۹/۵/۶
واکسن چینی و واکسن روسی قابل اعتماد نیست . هیچکدام از مسئولان ما نیز حاضر به تزریق آن نیستند
ناشناس۱۵۳۸۶۳۳۱۲:۵۴:۲۵ ۱۳۹۹/۵/۶
چین ما را مبتلا نکند ، واکسن اش پیشکش
ناشناس۱۵۳۸۷۸۱۱۳:۴۱:۲۲ ۱۳۹۹/۵/۶
واکسن چینی و روسی نه تنها کرونا رو خوب نمیکنه ، بلکه ..تا مرض ناشناخته دیگه هم میگیری
ناشناس۱۵۳۸۸۲۳۱۴:۰۰:۱۳ ۱۳۹۹/۵/۶
واکسن ساخت امریکا و اروپا قابل اعتماد نیست زیرا ممکن است قضیه خون های آلوده به ویروس ایدز دوباره تکرار بشود.
ناشناس۱۵۳۸۴۷۹۱۱:۴۱:۱۱ ۱۳۹۹/۵/۶
چین و روسیه عرضه ساخت واکسن رو ندارن و فقط به دنبال سرقت اطلاعات ساخت واکسن هستند از کشورهای غربی
ناشناس۱۵۳۸۷۳۰۱۳:۲۴:۰۴ ۱۳۹۹/۵/۶
چین و روسیه ، سارقان مالکیت معنوی
ناشناس۱۵۳۸۸۱۵۱۳:۵۷:۳۲ ۱۳۹۹/۵/۶
کرونا نشان داد که امریکا و دیگر کشورهای غربی مدعی پیشرفت و تکنولوژی چقدر عقب افتاده اند.
ناشناس۱۵۳۸۹۷۸۱۵:۳۹:۴۴ ۱۳۹۹/۵/۶
خیلی غربی ها رو بزرگ کردی. خود غربی ها با سرقت و دزدی و استعمار ملل دیگه رشد کردند. و هنوز هم همین کار رو ادامه ميدند
ناشناس۱۵۳۸۴۱۵۱۱:۱۲:۳۴ ۱۳۹۹/۵/۶
چه ربطی داشت به بودجه؟ بودجه ان ها بیشتر است چون اقتصادشون بزرگتر است و هزینه هاشون هم بیشتر
ناشناس۱۵۳۸۴۷۱۱۱:۳۸:۵۷ ۱۳۹۹/۵/۶
ما فقط مصرف کننده هستیم در حالی که ما جونان نخبه ای داریم که از هر لحاظ حرف برای گفتن دارند ولی به خاطر مدیریتی که داریم روز به روز پس رفت می کنیم.
ناشناس۱۵۳۸۴۹۷۱۱:۴۹:۵۸ ۱۳۹۹/۵/۶
خدا بخیر بگذرونه، لابد واکسن چینی نصیب ما میشه. از کجا میشه آمریکاییش رو پیدا کرد؟ من که واکسن چینی بزن نیستم.
ناشناس۱۵۳۸۵۷۳۱۲:۲۹:۱۹ ۱۳۹۹/۵/۶
لطفا خوب این جمله من رو بخاطر بسپارید بسیار عالی رو ساخت ویروس کرونا کار شده و از آزمایشگاه به هر دلیلی خارج شده و از نظر من واکسنی وجود ندارد همه این واکسن سازی ها بازی است فقط باید کاری کنیم که این ویروس را نگیریم (چون عوارض کرونا همیشگی است ویروس در بدن خواهد ماند مثل تب خال )شاید دوره خاصی باید ویروس طی کند تا بر اساس زمانی که در آزمایشگاه طراحی شده ازبین برود شاید شاید
ناشناس۱۵۳۸۷۷۹۱۳:۴۰:۰۰ ۱۳۹۹/۵/۶
لطفا تخصص تون رو اعلام بفرمایید. یک نکته رو هم نباید فراموش کنیم مگر برای آنفلونزا واکسن تهیه نشده. گروههای حساس واکسن رو تزریق می کنند و باز هم مبتلا میشن. فکر می کنم در مورد کرونا هم وضع همینطور باشه.
ناشناس۱۵۳۸۶۴۰۱۲:۵۶:۴۰ ۱۳۹۹/۵/۶
واکسن چینی باشه برای اونایی که دنبال عقد قرارداد ۲۵ ساله با چین هستن . والله اگه تزریق کنن !
ناشناس۱۵۳۸۶۵۵۱۲:۵۹:۳۵ ۱۳۹۹/۵/۶
«پی فایزر» نیست، «فایزره»‍! درست مثل «پی‌هوتوشاپ» که یکی می‌گفت ولی باید می‌گفت: «فتوشاپ»!
ناشناس۱۵۳۸۶۶۸۱۳:۰۴:۱۰ ۱۳۹۹/۵/۶
« وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ...» ﴿ آیات ۹۶ تا ۱۰۲ سوره أعراف ﴾.
ابو لوءلوء۱۵۳۸۶۸۰۱۳:۰۷:۵۱ ۱۳۹۹/۵/۶
"درواقع می توان گفت آمریکا برای خرج کردن در حوزه های تحقیقاتی و پژوهشی، هیچ خساستی به خرج نمی دهد" این جمله را مقایسه کنید با دیدگاه دولتی( و نه فقط حزبی و جناحی ) ما که همواره آموزش و پرورش و آموزش عالی و بهداشت و درمان را نهاد های مصرف کننده میدانند .
علی۱۵۳۹۱۹۸۱۷:۵۸:۴۳ ۱۳۹۹/۵/۶
الف جان سانسورش نکن اگر دانشمندان ایرانی بتونن واکسن کرونا رو کشف کن و زود بسازنش میشه تمام تحریم ها رو باهاش لغو کرد خیلی برای آینده ایران و تمام مردممون خوب میشه دعا کنید ما ایرانی ها کشفش کنیم . دانشمندای ایرانی یکم سریعتر و دقیتر به موضوع نگاه کنید کل مشکل جامعه و کشور رو شما میتونید حل کنید دیگه نیازی به مذاکره و این جور چیزها نیست و میشه از موضع قدرت وارد شد .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  2. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  3. اعتماد کنید و مطمئن باشید

  4. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  5. نماز جمعه این هفته تهران به امامت حجت الاسلام صدیقی اقامه می‌شود

  6. این صدای اقتدار ایران است ...

  7. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  8. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  9. ارژنگ امیرفضلی و زندگی در شرایط سختِ تورنتو

  10. یک نکته قابل‌تامل در مورد توسعه قدرت نظامی ایران

  11. وحدت ملی با وعده صادق

  12. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  13. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  14. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  15. پشت‌پرده عقب‌نشینی صهیونیست ها از غزه

  16. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  17. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  18. درگیری لفظی علی دبیر و پیمان یوسفی روی آنتن زنده: شما تنت میخاره!

  19. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  20. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  21. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  22. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  23. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  24. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  25. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

آخرین عناوین