برخی از مشتریانی که از ما مشاوره میخواهند این سوال را میپرسند: "عسلی که خریدم شکرک زده یعنی تقلبی بوده؟"
برخی دیگر نیز فکر میکنند اگر زنبور با آب و شکر تغذیه شده باشد و عسل آن به اصطلاح تغذیهای باشد عسل شکرک میزند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم پاسخ روشن و معتبری به این سوال دهیم.
یکی از فعالیتهای اصلی ما در این دو سالی که درکام را تاسیس کردیم و در حوزه فروش عسل طبیعی فعالیت کردیم، تولید محتوای خوب و کاربردی بوده است تا بتوانیم سوالات و ابهامات مشتریانمان را رفع کنیم. ما متوجه شدیم موضوع شکرک زدن عسل، دغدغه بسیاری از مشتریانمان است. بنابراین در این زمینه مقالات و پژوهشهای علمی مختلفی را بررسی کردهایم و حتی با یک کارشناس باتجربه نیز صحبت کردهایم. نتیجه تحقیقات و دو سال تجربهای که در حوزه فروش عسل طبیعی داشتهایم به ما نشان داده است که شکرک زدن عسل نه میتواند نشانه طبیعی بودن آن باشد و نه نشانه تقلبی بودن آن. به عبارتی هم عسل طبیعی، هم عسل تغذیهای و هم عسل تقلبی ممکن است شکرک بزنند. اما در ادامه چند نکته جالب را به شما خواهیم گفت که پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید.
محبوبیت بالای عسل رس بسته در اروپا
برای اینکه بدانید که عسل رس بسته یا شکرک زده عسل بدی نیست باید بدانید که عسل در اروپا هم به صورت مایع و هم به صورت رس بسته استفاده میشود و عسل رس بسته در اروپا محبوبیت بالایی دارد. چرا که هم نشانه خام بودن عسل است و هم راحتتر مصرف میشود.
شکرک زدن عسل چه ارتباطی با خام بودن آن دارد؟
عسل خام به عسلی گفته میشود که حرارت ندیده و تمام خواص آن حفظ شده است. همانطور که گفتیم عسل طبیعی ممکن است شکرک بزند و این نشان دهنده خام بودن آن است. اما به دلیل تصور اشتباهی که بعضی از مردم از عسل شکرک زده دارند و به گمانشان عسل خوبی نیست، گاهی بعضی از فروشندگان، عسلها را تا دماهای بالایی حرارت میدهند. اینکار باعث میشود که عسل شکرک نزند و یا دیرتر شکرک بزند. حرارت دادن عسل باعث میشود بسیاری از خواص عسل از بین برود. ما پیشنهاد میکنیم از عسل خام و حرارت ندیده استفاده کنید تا از تمام خواص عسل بهره ببرید. تنها راه قطعی برای تشخیص عسل طبیعی و خام آزمایش عسل است. تنها با آزمایش کردن عسل و بررسی فاکتورهای مختلف نتیجه آزمایش میتوان به طبیعی و خام بودن آن اطمینان پیدا کرد. ما در درکام با وجود همکاری با زنبورداران متعهد و شناختی که از ایشان داریم، با این حال تمام عسلهای خود را آزمایش میکنیم تا از طبیعی و خام بودن عسلها اطمینان ۱۰۰٪ داشته باشیم. در صفحه "خرید عسل طبیعی" میتوانید تمام جزئیات مربوط به عسلهای درکام و نتایج آزمایشها را مشاهده کنید و هر نوع عسلی که میخواهید را به راحتی سفارش داده و درب خانه تحویل بگیرید.
عواملی که در رس بستن(شکرک زدن) عسل موثرند
همانطور که اشاره کردیم گاهی عسل طبیعی نیز ممکن است شکرک بزند. اما در این بخش میخواهیم بگوییم چرا بعضی از عسلها زودتر و بعضی دیرتر شکرک میزنند. در زیر عواملی که در شکرک زدن عسل موثر هستند را توضیح خواهیم داد.
میزان رطوبت عسل: هر چه عسل دارای رطوبت بیشتری باشد زودتر شکرک میزند. برای مثال عسل های شمال کشور زودتر از عسلهای جنوب کشور امکان رس بستن دارند.
میران گلوکز موجود در عسل: حدود ۱۵ درصد عسل از آب و ۸۰ درصد عسل از قند است. گلوکز، فروکتوز و ساکارز نام علمی قندهایی است که در عسل موجود است. از بین قندهای مختلفی که در عسل وجود دارد فروکتوز و گلوکز در حدود ۷۵ درصد عسل را تشکیل میدهند و ساکاروز به صورت معمول کمتر از ۵ درصد عسل را تشکیل میدهد. از بین این ۳ قند گلوکز تمایل زیادی به کریستاله شدن و یا رس بستن و خارج شدن از حالت محلول دارد. پس اگر در شرایط مناسبی قرار بگیرد شروع به تشکیل کریستال میدهد که در بیان عامیانه به همان شکرک معروف است. هر چه درصد گلوکز عسل بیشتر باشد احتمال اینکه آن عسل زودتر رس ببندد بیشتر است. برای همین هم در پژوهشهای علمی نسبت گلوکز به فروکتوز به عنوان یکی از فاکتورهای تعیین کننده در شکرک زدن عسل عنوان میشود و هرچه این نسبت بیشتر باشد عسل زودتر شکرک میزند.
دمای محیط: یکی از عوامل مهم در رس بستن عسل دمای نگهداری عسل است. با توجه به تحقیقات علمی انجام شده عسل در دمای ۱۰ تا ۱۵ درجه بیشتر احتمال دارد که رس ببندد. چرا که در دماهای بالاتر از این دما حلپذیری گلوکز افزایش پیدا میکند و در دماهای پایینتر نیز به خاطر کاهش ویسکوزیتی سرعت رس بستن کم میشود.
اگر قصد دارید اطلاعات بیشتر و کاملتری در این زمینه بدانید پیشنهاد میکنیم مقاله"علت شکرک زدن عسل چیست" در سایت ما را مطالعه کنید.
در ادامه فیلم مصاحبهای که با خانم امیدپور، کارشناس صنایع غذایی با سابقه ۱۳ سال کار در آزمایشگاه عسل را داشتهایم برایتان آورده ایم. امیدواریم برایتان مفید باشد.
در پایان باز هم تأکید میکنیم که شکرک زدن و یا نزدن عسل موضوعی نیست که نشان از مرغوبیت عسل داشته باشد. موضوع مهمتر در خرید عسل طبیعی این است که عسلی که خریداری میکنید خام و حرارت ندیده باشد تا تمامی خواص مفید عسل حفظ شود. برای خرید عسلهای طبیعی و خام میتوانید با جستجوی عبارت «عسل طبیعی درکام» در گوگل و مراجعه به سایت درکام عسل هایی ۱۰۰ درصد خام و طبیعی خریداری کنید.