دلار به زیر ۱۵ هزار تومان بازخواهد گشت؟

گروه اقتصادی الف،   3990431033 ۱۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

یک کارشناس ارشد بانکی گفت: اگر بانک مرکزی موفق شود ۲۷ میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته را از طریق فشار به صادرکنندگان وارد چرخه اقتصادی کشور کند، شاهد کاهش نرخ ارز به زیر ۱۵ هزار تومان خواهیم بود.

دلار به زیر ۱۵ هزار تومان بازخواهد گشت؟

ایرنا نوشت: «تاج محمد قجاوند» با اشاره به یادداشت یکشنبه شب رئیس کل بانک مرکزی در فضای مجازی، ضمن تایید محتوای آن تاکید کرد: این یادداشت، مبنایی علمی و تجربی داشت و بانک مرکزی طی روزهای گذشته با استفاده از ابزارهای ساده، اما علمی، تلاش کرد تا بتواند بر التهاب بازار مسلط شود.

اقدام مثبت بانک مرکزی در افزایش سود سپرده بانکی

قجاوند یکی از اقدامات برای کاهش عطش مراجعه مردم به بازارهایی مانند ارز و طلا را از طریق هدایت سرمایه آنان به سمت بانک‌ها دانست و گفت: طی روزهای گذشته برخی بانک‌ها اقدام به فروش اوراق سپرده ۱۸ درصدی کرده‌اند که بنا بر مشاهدات حضوری که داشته‌ام، با استقبال زیادی مواجه شده است. ارتقای سود سپرده های بانکی از ۱۵ درصد به ۱۸ درصد، اقدام مثبتی بود که بانک مرکزی در این شرایط انجام داد تا فاصله میان تورم موجود با سود سپرده‌ها کمتر شود.

وی افزود: در نظام بانکداری جهانی سود سپرده بانکی معادل با نرخ تورم به علاوه یک درصد برای سود بیشتر، تعیین می‌شود. هر چند در ایران علی رغم این افزایش سود سه درصدی همچنان فاصله میان رقم تورم با سود بانکی زیاد است، اما بانک مرکزی به اعتقاد من گام در مسیر درستی گذاشته است که البته باید همچنان و به تدریج در این مسیر پیش برود.  این سیاست نقش مُسکن بر درد امروز اقتصاد کشور را دارد، اما از آنجا که این سیاست مورد حمایت دولت و مجلس قرار دارد، اگر در شرایط فعلی ادامه پیدا کند می تواند تا حد زیادی تقاضا را از بازار ارز دور سازد.

در صورت بازگشت تمامی ارز صادرکنندگان دلار به زیر ۱۵ هزار تومان باز می‌گردد

این مدیر ارشد سابق بانکی در بخش سرمایه گذاری، اقدام موثر دیگر دولت را در زمینه تامین عرضه در بازار ارز دانست و توضیح داد: تلاش دولت برای فشار به صادرکنندگانی که ارز خود را وارد بازار کشور نکرده‌اند نیز اقدامی، هرچند دیرهنگام، اما صحیح و قابل دفاع است. نباید فراموش کرد که صادرکنندگان با توجه به فرصت‌هایی که مملکت برای آن‌ها فراهم کرده است، باید امانت‌داری خود را نشان دهند و به اعتمادی که دولت به آن‌ها کرده پاسخ دهند.

قجاوند خاطر نشان ساخت: انتظار بازگشت ارز صادراتی، عرف پذیرفته شده‌ای در سیستم حاکمیتی جهان است. به عنوان نمونه در سیستم بانکی هندوستان حتی اگر قرار باشد در بخش تولید هم گشایش اعتبار ارزی اختصاص پیدا کند، تعهدات محکمی از تولیدکننده دریافت می شود تا حداکثر ظرف ۵ سال این ارز به سیستم بانکی برگردد.

این کارشناس بانکی با تاکید به این که باید علاج واقعه قبل از وقوع انجام می شد و بایستی پیش از گشایش اعتبار برای صادرکنندگان، پیمان نامه های سنگین و تعهدات محکمی در نظر گرفته می‌شد، افزود: ارز اختصاص یافته به این صادرکنندگان متعلق به مملکت است و نباید آن را جزو اموال شخصی به حساب آورد. بنابراین مدعیات همتی رییس کل بانک مرکزی دراین خصوص کاملا صحیح است، اما به شرط آنکه شرایط و ضوابط اجرایی این امر به جدیت پیگیری شود. با توجه به تاکیدی هم که رییس جمهوری در این مسئله داشته، نیاز است تا ابزار های تشویقی و تنبیهی متناسب در نظر گرفته و حتی تدابیر قضایی برای متخلفین تدوین شود.

این محقق پولی و بانکی تاثیر تقویت عرضه از طریق بازگشت ارزهای صادراتی را زیاد دانست و گفت: بازگشت این ارزها به بازار امروز کشور می تواند باعث متعادل شدن بازار شود و حتی اگر بانک مرکزی موفق شود تمامی ۲۷ میلیارد دلار ادعا شده را از طریق فشار به صادرکنندگان وارد بازار داخلی کشور کند، من معتقدم شاهد کاهش نرخ ارز به زیر ۱۵ هزار تومان هم خواهیم بود.

ادعای تامین کسری بودجه از طریق افزایش نرخ ارز، واهی است

قجاوند در ادامه به برخی تحلیل ها در خصوص تامین کسری بودجه دولت از طریق افزایش نرخ ارز هم اشاره کرد و گفت: این تحلیلی به دور از منطق اقتصادی است. اگر دولت از این طریق کسری خود را جبران کند، از سوی دیگر ضرر خواهد کرد. در بازارهای اقتصادی ما با یک دور مواجه هستیم. دولت می خواهد بودجه تامین شده از طریق افزایش نرخ ارز را به عنوان مثال در پروژه های عمرانی استفاده کند. در حالی که افزایش نرخ ارز، هزینه های عمرانی را هم افزایش داده و این روند یعنی تورم. بنابراین هیچ توجیهی ندارد دولت برای جبران کسری بودجه به دنبال بالا بردن نرخ ارز باشد.

باید به سراغ اصلاح نظام پولی برویم

این مدیر سابق بانکی در بخش پایانی توضیحات خود به ضرورت اصلاح نظام پولی و بانکی اشاره کرد و گفت: در قانون بانکداری بدون ربا که در سال ۱۳۶۳ تصویب شده است، پیش‌بینی شده در بخش‌هایی مانند پتروشیمی که بخش خصوصی به تنهایی ناتوان از سرمایه‌گذاری است، بانک‌ها می‌توانند ورود کرده و سرمایه‌گذاری مستقیم انجام دهند. اما بعد از به بهره‌برداری رسیدن طرح، سهام آن را باید به مردم واگذار کند. در مشارکت حقوقی نیز بانک‌ها می‌توانستند تا ۴۶ درصد شراکت داشته باشند، با این شرط که به محض رسیدن طرح به مرحله بهره‌برداری، سهام آن به بخش خصوصی واگذار شود. اما متاسفانه بانک‌های ما طی دهه‌های گذشته حاضر به واگذاری سهام مدیریتی خود به مردم نشده‌اند.

وی افزود: بنابراین راهکار بلند مدتی که سال‌هاست از سوی کارشناسان اقتصادی توصیه می‌شود،  این است که صندوق های سرمایه‌گذاری که قارچ گونه رشد کرده اند، شرکت‌های سرمایه‌گذاری بانکی، شرکت‌های سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی، هلدینگ‌ها، لیزینگ‌ها و صرافی‌های بانکی و موسساتی از این دست، همگی طی روندی منطقی به بخش خصوصیِ واقعی واگذار شوند.

قجاوند خاطر نشان کرد: متاسفانه طی سال‌های گذشته در ساختار مدیریت دولتی کشور ما نسبت به عملی کردن این پیشنهاد نوعی ترس و واهمه وجود داشته است. اما این دولت با اقداماتی مانند تجمیع بانک‌های نظامی در بانک سپه نشان داد که می‌خواهد در این مسیر گام بردارد. ما نباید فراموش کنیم که امروز برای انجام این اصلاحات در نظام بانکی و پولی کشور دیر هم شده است و در انجام آن نباید بیشتر از این تاخیر ایجاد بشود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۵۳۰۵۹۲۰۹:۳۱:۴۵ ۱۳۹۹/۴/۳۱
کارشناس متخصص عزیز، تورم ماهی 18 درصد هم بیشتره بعد شما در مورد سود بانکی 18 حرف میزنید؟ سود بانکی 30 درصد هم بشه فعلا کسی سراغ بانک نمیره
ناشناس۱۵۳۰۶۱۳۰۹:۵۳:۴۷ ۱۳۹۹/۴/۳۱
قیمت کالاهای روزمره اساسی کمتر خواهد شد؟!
م۱۵۳۰۶۹۸۱۰:۴۱:۵۱ ۱۳۹۹/۴/۳۱
ببین کارشناس ارشد عزیز، آقایون کلی زحمت کشیدن با این هرج و مرج سود ببرند اگر خود بانک مرکزی امریکا الان اعلام کند یک دلار آمریکا معادل یک تومان ایران است و ارز را به ایران با این قیمت بدهد اینها اجازه نمیدهند نون تو گرانی..است
ناشناس۱۵۳۰۷۲۸۱۰:۵۷:۲۲ ۱۳۹۹/۴/۳۱
جوک میگی ، دلار به زیر ۱۸ تومن هم محاله بیاد.
یه الفی۱۵۳۰۷۳۹۱۱:۰۳:۰۱ ۱۳۹۹/۴/۳۱
دلار 15 هزار تومانی خوب است ولی باید در کتاب آرزوها ثبت شود علی برکت ا...
ناشناس۱۵۳۰۷۴۲۱۱:۰۶:۱۵ ۱۳۹۹/۴/۳۱
ادعای تامین کسری بودجه از طریق افزایش نرخ ارز، واهی است واهی ادعای دولت ..ه. واقعیتیه که وجود داره. اجازه تحقیق و تفحص یک گروه مستقل در بیاد تا متوجه بشید. فقط یک میلیارد یورو برای کرونا دولت گرفت که با یوروی 28 تومن فروخت!
ناشناس۱۵۳۰۷۵۰۱۱:۱۲:۵۴ ۱۳۹۹/۴/۳۱
حلا باید شورای پول اعتبار پاسخ دهد.حرا سود سپردها راپایین اورد ولی سود تسهیلات نه تا این بلا به سر کشور بیاید.
ناشناس۱۵۳۰۷۶۵۱۱:۲۲:۲۰ ۱۳۹۹/۴/۳۱
باید برگرده زیر 3 هزار تومن.
ناشناس۱۵۳۰۸۴۰۱۲:۰۲:۰۲ ۱۳۹۹/۴/۳۱
تجربه تو اقتصاد ایران ثابت کرده چیزی که بالا رفت هرگزپائین نمی آید مثل قیمت پراید و خودرو های سایپا و ایران خودرو که تمایلی به ارزان فروشی ندارند
صمصام۱۵۳۰۹۳۷۱۳:۰۷:۵۷ ۱۳۹۹/۴/۳۱
تجربه نشان داده که حتی کاهش نرخ دلار به 10000تومان هم تاثیری در قیمت کالاها نخواهد داشت چون اقتصاد ایران بر مبنای واقعیات علم اقتصاد نیست بلکه مبانی آن در جایی غیر از علم اقتصاد تدوین میشود جایی در منافع افراد و ..
ناشناس۱۵۳۰۹۷۶۱۳:۳۶:۵۱ ۱۳۹۹/۴/۳۱
عرضه این کار رو‌ندارن
ناشناس۱۵۳۱۰۷۷۱۴:۳۳:۳۵ ۱۳۹۹/۴/۳۱
برای جواب دادن این سوال لازم نیست اقتصاد دان باشیم. تورم حدود ۵۰ درصد را به دلار هم اعمال کنید،‌ خیلی طبیعی به رقمی مثل ۲۲-۲۳ هزار تومان میرسید. در تخمین‌ فوق، تازه از عوامل سیاسی و بی‌کفایتی مقامات مسوول اعم از .. صرف نظر کرده‌ام.
ناشناس۱۵۳۱۱۱۹۱۵:۰۰:۵۹ ۱۳۹۹/۴/۳۱
كار به كجا كشيده كه بايد از دلار ١٥ هزار تومان خوشحال باشيم
ناشناس۱۵۳۱۳۰۸۱۷:۲۳:۰۷ ۱۳۹۹/۴/۳۱
افزایش سود سپرده تنها باعث رشد نقدینگی و ادامه تورم می شود، مردم عادی عطشی برای ارز و طلا ندارند، در بازار سرمایه هم چند برابر بانک سود کسب می شود، لطفا در اظهار نظر کارشناسی دقت کنید. سود بانکی در برنامه بلند مدت به صفر نزدیک شود برای همه بهتر است.
صمصام۱۵۳۱۳۱۸۱۷:۲۹:۰۱ ۱۳۹۹/۴/۳۱
این سوال زمانی که دلار به 15000تومان رسیده بود هم پرسیده شد اما به زیر 15000تومان برنگشت دلار نهایتا در همین 20000تومان یا 18000تومان باقی خواهد ماند .. هر سال دست ما از زندگی بی دغدغه و آرزوهایمان کوتاه و کوتاه تر خواهد شد و به زندگی بدون استرس و نگرانی نخواهیم رسید
ناشناس۱۵۳۱۳۲۷۱۷:۳۵:۱۳ ۱۳۹۹/۴/۳۱
این افرادی که مسئولیت مدیریت کشور ایران را بدست گرفته اند، تمام هزینه های سنگین بر ایران امروز و فردا تحمیل می کنند تا بگویند کار اشتباهشان درست است. روسیه و چین از ایران می کشند و به این افراد پول می رسد ولی مردم ایران بدبخت باقی می مانند. حال آنکه اگر همین «قراردادها» را با غرب و آمریکا می بست، امروز کشور ما عادی بود و مردمش راحت و شاد.
ناشناس۱۵۳۱۶۳۰۲۳:۰۳:۴۳ ۱۳۹۹/۴/۳۱
.. مگه میشه با توجه به افزایش شدید نقدینگی و بورس و مسکن دلار زیر ۲۰ تومن بیاد؟ اقتصاد تابع نقدینگی هر کشوره
ناشناس۱۵۳۱۶۵۳۲۳:۲۴:۱۴ ۱۳۹۹/۴/۳۱
خود دولت با دستکاری قیمت دلار بازی می‌کند و سود حاصل را به جیب می زنه و به سادگی ملت می خنده
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  2. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  3. فرآیند بازگشت مالکیت زمین به حوزه علمیه امام خمینی در حال انجام است

  4. جلاد، به پایان سلام کن!

  5. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  6. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  7. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  8. کلید تحقق شعار سال ۱۴۰۳

  9. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  10. فرامرز اصلانی درگذشت

  11. علی‌ ضیاء و افتادن در باتلاقِ ابتذال!

  12. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  13. انتقام از پوتین؟

  14. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  15. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  16. سلبریتی‌ها چگونه با اعصاب مردم بازی می‌کنند؟

  17. رئیس سازمان برنامه و بودجه: تورم را وارد کانال ۲۰ درصد می کنیم/ تلاش برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی

  18. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  19. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  20. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  21. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  22. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  23. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  24. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

  25. رشد نقدینگی ۱۸ درصد کاهش یافت

پربحث‌های هفته

  1. رئیس سازمان برنامه و بودجه: تورم را وارد کانال ۲۰ درصد می کنیم/ تلاش برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی

  2. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  3. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  4. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

  5. رشد نقدینگی ۱۸ درصد کاهش یافت

  6. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

  7. خاندوزی: با طیفی مواجه هستیم که تمایلی برای مشارکت در اداره کشور ندارند

  8. افزایش ۳۵ درصدی دستمزد، حاصل ایستادگی گروه کارگری بود  

  9. رشد ۲ رقمی تولید خودرو در ایران/ جهش تولید خودروهای تجاری

  10. حقوق بگیران در سال ۱۴۰۳ چقدر باید مالیات بدهند؟

  11.  تورم سالانه اسفند ۱۴۰۲ اعلام شد 

  12. وزیر جهاد کشاورزی: با ممنوعیت‌های صادراتی غیرمنتظره و افزایش لحظه‌ای تعرفه ها مقابله می کنیم

  13. چرا گوشت قرمز گران شد؟

  14. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  15. ۷۷همت دارایی‌ مازاد بانک‌ها در دولت سیزدهم فروخته شد

  16. لااقل به پژوهش‌های مرکز خود رجوع کنید!

  17. مبلغ ارز مسافراتی به ۵۰۰ یورو برگشت

  18. این چک‌های صیادی را قبول نکنید!  

  19. جدول کامل حقوق و مزایای کارگران در سال ۱۴۰۳/ اعلام جزییات

  20. سقف دریافتی ماهیانه کارمندان دولت ۷۰ میلیون تومان شد

  21. بذرپاش: امسال هر ماه افتتاح مسکن داریم

  22. زمان آغاز مرحله سوم طرح فجرانه کالابرگ الکترونیک

آخرین عناوین