آشفتگی در غرب؛ چرا اوضاع از "کنترل" حاکمان غربی خارج شد!؟

حسین رجایی، کارشناس بین الملل،   3990402029 ۲۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
آشفتگی در غرب؛ چرا اوضاع از "کنترل" حاکمان غربی خارج شد!؟

جریان اصلی در غرب، مدتهاست کنترلش را بر اوضاع از دست داده است. احیای نیروهای ملی گرا و راست افراطی بویژه با روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا و بوریس جانسون در انگلستان،  جدایی انگلستان از اتحادیه اروپا، شکل گیری جنبش جلیقه زردها در فرانسه، افتضاح مدیریت بحران کرونا و اکنون هم وقوع اغتشاشات نژادپرستی، همگی نمودهایی هستند که از شکست پروژه "کنترل اجتماعی" در غرب خبر می دهند. 

کنترل اجتماعی یک پروژه هوشمندانه در جهان امروز است که توسط نخبگان سیاسی و اقتصادی در غرب بکار گرفته شده تا سلطه آن ها را بر جریانات و تحولات اجتماعی تضمین نموده و از وقوع رخدادهای اجتماعی پیش بینی نشده جلوگیری کند. "کنترل" اساساً یکی از پایه های محوری شکل گیری تمدن غربی است. در چند سده اخیر، "کنترل طبیعت" مهم ترین هدف ترویج و گسترش علوم تجربی و مهندسی ذیل تمدن غربی بوده و با تسری مبانی معرفت شناسانه و روش شناسانه علم تجربی به علوم انسانی و اجتماعی، پروژه "کنترل اجتماع" نیز به آن افزوده شده است. 

دو پایه اصلی برای تحقق کنترل اجتماعی در غرب، "بازار" و "رسانه" است. رسانه با ایجاد تقاضای کاذب، میل و اشتهای بی نهایت به مصرف را در اجتماع پدید می آورد و بازار با رسیدن به حداکثر ظرفیت تولید و تنوع، این احساس نیاز را مرتفع ساخته و حس رضایتی کاذب در اجتماع مصرف کننده بوجود می آورد. در این نوع نظام سرمایه داری، اهمیت "مصرف کننده" به حدی است که به تدریج در گزارش های رسانه ای، بجای الفاظی چون "مردم یا انسان" بکار میرود. مهم ترین بخش بازار، "صنعت سرگرمی" است که ذهن اجتماع را به تفریح و خوشگذرانی معطوف داشته و از مشغولیت به کنجکاوی های هستی شناسانه در موضوعاتی چون "عدالت" دور می سازد.

با گذشت زمان اما، دو عارضه حیاتی این نظم لیبرالی را مبتلا ساخته است: اول آنکه چرخه طبیعت قاعدتاً نتوانسته سرعت خود را با شتاب روزافزون موتور مصرف هماهنگ کند و در نتیجه "زیست کره" به خطر افتاده است. همین مسئله، موجبات پیدایش جنبش های محیط زیستی را پدید آورده که به یک جریان اجتماعی فعال در غرب تبدیل شده اند.  

عارضه دوم، افزایش حیرت آور فاصله طبقاتی و شکل گیری کوه های ثروت در کنار درّه های فقر است بطوریکه فی المثل در آمریکا، اکنون دارایی 3 نفر اول (گیتس، بزوس و بافت) با دارایی 160 میلیون نفر آخر برابری می کند! نولیبرالیسم، وجود این قلّه های انباشت سرمایه را موتور محرکه اقتصاد خود و عامل رشد و شکوفایی آن می داند و به همین جهت از آن حمایت می کند اما ظهور جنبش هایی همانند وال استریت و نود و نه درصدی ها در آمریکا، ثابت کرد اجماع کاملی در این خصوص بین عامه مردم و نخبگان وجود ندارد. این شکاف بین توده ها و نخبگان با احیای نیروهای چپ در غرب بیش از پیش خودش را نشان داد. بویژه با ظهور جرمی کوربین در انگلستان و برنی سندرز در آمریکا.

برخی فیلسوفان وضعیت عموم مردم در غرب را به زندگی در اردوگاه کار اجباری ای تشبیه کرده اند که در آن اکثریت نود و نه درصدی رضایتمندانه و گله وار به خدمت به اقلیت یک درصدی در ازاء دریافت یک بسته حداقلی مشتمل بر آموزش، بهداشت، شغل، وام مسکن، تعطیلات و حقوق بازنشستگی مشغول است. این فیلسوفان بر آنند که این قرارداد نانوشته به ظهور نوعی بردگی ارادی انجامیده است[1].

ظهور جرمی کوربین و برنی سندرز فرصت بزرگی برای جوامع غربی بود تا از این وضعیت رخوت و یأس خارج شوند. شور و شوق فراوانی حول این دو سوسیالیست پیر، بویژه در بین اقشار جوان و تحصیلکرده ایجاد شده بود و می رفت که به سرعت به جنبشی فراگیر تبدیل شود اما در این میان مشکلی وجود داشت. یک پایه اصلی نظام سرمایه داری کنونی، صهیونیسم است که به همین جهت از سوی کوربین و سندرز با بی مهری مواجه شد. بعد از دهه ها برای اولین بار بود که در دنیای غرب، کسانی در این سطح با رژیم آپارتایدی اسراییل مخالفت می کردند. همین ضدیت، امپراتوری سیاسی و رسانه ای صهیونیسم را به کار انداخت و کوربین و سندرز را در لبه رسیدن به موفقیت به زیر کشید. به این ترتیب، سرخوردگی، یأس و خشم بیش از گذشته بر بخش مهمی از جامعه انگلوساکسونی حکمفرما شد. 

حاکمان غربی تلاش وافری انجام می دهند تا به مدد استیلای رسانه ای خویش و با برساختن یک دوگانه کاذب از جوامع آزاد و سرکوبگر، به مردم خویش بقبولانند که مهد آزادی، دموکراسی و رفاه هستند. بهشتی که بقیه جهان در حسرت آن به سر میبرند. اما این نوع کنترل روانی بر اجتماع، گویی کارکرد خود را از دست داده و جریان اصلی را به نظاره گری دست و پا بسته در برابر تحولات اجتماعی جوامع خویش بدل کرده است. اکنون لیبرال های دموکرات و جمهوری خواه فقط می توانند تماشاچی زدوخوردهای خیابانی بین نیروهای چپ و راست و شورش در شهرهایشان باشند.

بعد از کوربین و سندرز، جریان اصلی با حیله های گوناگون می کوشد تا در انتخابات نوامبر از شر ترامپ هم راحت شود. آخرین دست از این حیلت ها، انتشار کتاب خاطرات نزدیکان ترامپ است. خاطرات برادرزاده وی، مری ترامپ و خاطرات مشاور پیشین امنیت ملی اش، جان بولتن. شاید به نظر برسد با حذف ترامپ، نخبگان غربی از مخمصه ای بزرگ نجات خواهند یافت ولی حقیقت آنست که انتخاب بین بایدن و ترامپ، تنها انتخابی است بین بدتر و بدترین. جو بایدن در خصلت های بسیاری، برتری چندانی بر ترامپ ندارد. پیروزی وی، هم نمک پاشیدن بر زخم طرفداران سندرز است و هم کابوسی برای سفیدپوست های ملی گرا و همه اینها یعنی احتمال اتحاد چپ و راست در شورش بر علیه آمریکا. 

حرف آخر آنکه: این روزها برای نخبگان غربی، پروژه "کنترل" به سختی پیش میرود. بحران کرونا، مهر ابطالی بر پروژه "کنترل طبیعت" شده است و شورش های ضدنژادپرستی مهر پایانی بر "کنترل اجتماع".

  

--------

[1] https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/persian/amp/blog-viewpoints-43568076



 

 

  

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۴۹۴۱۰۵۰۹:۳۸:۴۳ ۱۳۹۹/۴/۳
غرب پیشرو علم، سیاست، نوآوری و بهره وری های اجتماعی است. بقیه کشورهای جهان خواسته و نا خواسته دنبال رو غرب هستند.
ناشناس۱۴۹۴۱۵۹۱۰:۱۹:۳۰ ۱۳۹۹/۴/۳
غرب نباشد ، دنیا را آب میبرد
ناشناس۱۴۹۵۳۰۲۲۳:۱۶:۴۰ ۱۳۹۹/۴/۳
دنیا رو اگر آب ببره یه عده رو خواب برده و بیدار نخواهند شد! البته متاسفانه!
ناشناس۱۴۹۴۳۶۶۱۲:۲۹:۴۱ ۱۳۹۹/۴/۳
کرونا نشان داد که کشورهای غربی مدعی پیشرفت و تکنولوژی چقدر عقب افتاده اند .
ناشناس۱۴۹۴۵۴۸۱۴:۱۱:۴۲ ۱۳۹۹/۴/۳
اتفاقا کرونا نشان داد که ما چه قدر عقب هستیم.
ناشناس۱۴۹۴۴۸۶۱۳:۳۳:۲۶ ۱۳۹۹/۴/۳
برو یک بار دیگه تاریخ رو خوب بخون بعد بیا اینجا نظر بده...
ناشناس۱۴۹۴۵۵۱۱۴:۱۲:۵۰ ۱۳۹۹/۴/۳
می توانم قسم بخورم که تو عمرت لای یک کتاب تاریخ را باز نکرده ای. اگر کرده بود دیمی نظر نمی دادی.
علی۱۴۹۵۰۴۲۱۸:۴۵:۰۰ ۱۳۹۹/۴/۳
اقای کتاب تاریخ از رونسانس به اینور شرق و خاورمیانه چه کرده ؟
ناشناس۱۴۹۴۱۱۲۰۹:۴۱:۱۶ ۱۳۹۹/۴/۳
شما که به اختلاف طبقاتی وحشتناک در آمریکا اشاره می کنی، اگر به چشم پزشک مراجعه و عیب دوربینی چشم هایت را مداوا کنی، اختلاف طبقاتی دهشتناک را در کشور خودت خواهی دید!!!!!!
ناشناس۱۴۹۴۳۷۰۱۲:۳۲:۰۲ ۱۳۹۹/۴/۳
تعداد جان باختگان کرونا در امریکا از 120 هزار نفر عبور کرده و 48 میلیون نفر در این کشور بیکار شده اند و افراد بی خانمان بی پول و بیکار و گرسنه هر روز افزایش می یابند.
ناشناس۱۴۹۴۸۷۲۱۷:۰۰:۱۵ ۱۳۹۹/۴/۳
درسته! اما حداقل توی اون جامعه شفافیت وجود داره و آمار صحیح داده میشه!
علی۱۴۹۵۰۴۶۱۸:۴۶:۳۵ ۱۳۹۹/۴/۳
بنظرت توکشوری که مایکروسافت و اینتل و اپل و موتورلا و... هستند خطر بیکاری زیاده؟
ناشناس۱۴۹۴۱۱۵۰۹:۴۲:۰۶ ۱۳۹۹/۴/۳
غرب کارش درست است. شما فکر خودت باش.
ناشناس۱۴۹۴۱۲۳۰۹:۴۸:۵۴ ۱۳۹۹/۴/۳
به تعبیر نویسند: تمام دنیا در حال نابودی است. دنیا از فساد، اختلاف طبقاتی، فقر، استثمار، جنایت، بی بندو باری، نابودی اخلاقیات و.... آکنده شده است. تنها جزیره ای در این دنیا وجود دارد که بری از این مسایل است و آن ایران است. به قول بزرگی: اول خودت را درمان کن، بعد به درمان دیگران بپرداز.
ناشناس۱۴۹۴۱۳۲۰۹:۵۷:۵۴ ۱۳۹۹/۴/۳
سلام به دلار 20,150 تومانی! کجای غرب در ظرف 2-3 ماه 40 درصد ارزش پول ملی سقوط می کند؟ مطمئن هستید که آشفتگی در غرب است؟؟؟
ناشناس۱۴۹۴۳۷۸۱۲:۳۶:۵۱ ۱۳۹۹/۴/۳
دلار: 20،500 تومان از ساعت 9 تا الآن (12:36) 600 تومان گرانتر شده است!!!
مهرداد۱۴۹۴۱۳۹۱۰:۰۳:۱۹ ۱۳۹۹/۴/۳
چرا شما در مورد شکاف طبقاتی در جامعه ایران و از هم پاشیدگی بنیاد خانواده مقاله نمی گذارید
ناشناس۱۴۹۴۱۴۶۱۰:۰۸:۱۰ ۱۳۹۹/۴/۳
نگران نباش در عوض خوشبختانه پروژه كنترل در ايران خوب پيش ميرود و جاى هيچ گونه نگرانى نيست.
ناشناس۱۴۹۴۱۶۰۱۰:۲۰:۱۰ ۱۳۹۹/۴/۳
همین نویسنده دستش به گوشت نمی رسه می گه بود میده . همین الان بهش ویزای امریکا بده چهار دست و پا میره اونجا. کافی است بررسی کنید چه تعداد مهاجر از دنیا هر سال به امریکا مهاجرت می کنند و اغلب آنها از نظر پایگاه اجتماعی و نبوغ در چه سطحی هستند. مهاجران خارجی ما را هم محاسبه کنید.
ناشناس۱۴۹۴۲۳۳۱۱:۰۵:۵۵ ۱۳۹۹/۴/۳
تو نمیخاد به فکر غرب باشی فکر مردم خودت باش که دارن که تو فقر دست و پا میزنن
ناشناس۱۴۹۴۲۹۵۱۱:۴۰:۲۷ ۱۳۹۹/۴/۳
ببخشید منظور کدوم قسمت غرب است؟
ناشناس۱۴۹۴۴۰۲۱۲:۵۳:۱۶ ۱۳۹۹/۴/۳
دلار از ۲۰ تومن رد شد سکه ۸.۵
ناشناس۱۴۹۴۴۰۳۱۲:۵۳:۲۶ ۱۳۹۹/۴/۳
در کنترل اوضاع غرب همین بس که یک ماه است آنجا اغتشاش و آشوب است و اینجا ارزش ریال سقوط آزاد می کند.
حبیب۱۴۹۴۴۹۹۱۳:۴۲:۱۹ ۱۳۹۹/۴/۳
نویسنده محترم لطفا چشم هات باز کن ببین ایران چه آشفته بازاری شده، بهتره از بازار و اوضاع ایران بنویسی
ناشناس۱۴۹۴۷۸۸۱۶:۱۵:۰۳ ۱۳۹۹/۴/۳
اگر میخواهی غرب را نابود کنی مسئولان ما را بگذارید تاکشورشان را اداره کنند
ناشناس۱۴۹۵۰۶۵۱۹:۰۵:۱۲ ۱۳۹۹/۴/۳
غرب و عمله هاش به پایان خط رسیدن
ناشناس۱۴۹۵۰۷۴۱۹:۱۰:۳۷ ۱۳۹۹/۴/۳
غربی باقی نمانده
ناشناس۱۴۹۵۰۹۳۱۹:۲۱:۳۱ ۱۳۹۹/۴/۳
بماچه تو غرب چه خبره
ناشناس۱۴۹۶۰۳۸۱۳:۳۲:۴۱ ۱۳۹۹/۴/۴
از این مقاله ات واقعا خوشم آمد. اما چرا سالها حاکمیت همین لیبرالیسم که در تار و پود قوانین و مقررات و بودجه ریزی کشورمان تنیده را در کشور خودمان مورد انتقاد قرار نمیدهی؟ آیا فرار مغزها در کشور ما به دلیل این نیست که بردگی مرفه تر در غرب را به بردگی فقیرانه تر در کشورشان ترجیح میدهند؟ آیا فرار سرمایه ها و سرمایه دارها از کشور ما به این دلیل نیست که یک درصد های کشور ما تلاش میکنند جزو یک درصدهای غربی شوند؟ آیا تیزی تیغ تحریمها و تلاش دولتها برای تنش زدایی از سیاست خارجی با مذاکره یا معامله به همین دلیل نیست که ما برای یک اقتصاد عادی! که قبلا نقدش کردی نیاز به فروش کالاهایمان در همان بازارهای بردگی و خرید تکنولوژی برای مثلا تولیدات ملی هستیم؟ ایا رشد فاصله های طبقاتی در کشور، ما را با بحرانهای مشابه غرب مواجه نمیکند؟ فیلم متروپولیس پیش بینی این بحرانها و نتیجه آنرا کرده است. شما چه نظری دارید؟ اتوپیای ما چگونه شهری است؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین