حق بیمه کارگران چه می‌شود؟

گروه اقتصادی الف،   3990310047

موضوع کم بودن مستمری بازنشستگان تأمین اجتماعی مدت‌هاست که سر زبان‌ها افتاده و مشخص نیست حق بیمه که ۳۰ سال پرداخت کردند، کجا هزینه شده است.

حق بیمه کارگران چه می‌شود؟

باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: بین تعدادی مستمری بگیر تأمین اجتماعی نشسته بودم و داشتم به صحبت هایشان گوش می‌کردم؛ موضوع صحبت آن‌ها افزایش حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی بود.

همگی گرم گفت‌وگو بودند، می‌گفتند قرار است که حقوقمان اضافه شود و ۲ میلیون تومان دریافت کنیم. من هم وسط صحبت هایشان رفتم و برحسب اطلاعاتی که داشتم اظهار نظر کردم و گفتم: این رقم فقط افزایش حقوق هر ساله است و مبلغی هم به عنوان همسان سازی قرار است به حقوق بازنشستگان افزوده شود.

همان طور که داشتند بحث و ناله می‌کردند که حقوقمان کم است و با داشتن عروس و داماد نمی‌شود با این مبلغ زندگی کرد، از آن‌ها پرسیدم: شما می‌دونید شستا چیه؟ یکی از مستمری بگیران گفت: چی؟ شستا؟! شستا چیه؟! گفتم: یعنی تا حالا اسم شستا به گوشتون نخورده؟ گفتند: نه! گفتم شستا یعنی شرکت‌های سرمایه گذاری تأمین اجتماعی، بزرگترین هلدینگ اقتصادی ایران، شرکتی که با پول حق بیمه شما که هر ماه پرداخت کردید، ایجاد شده است.

عجیب بود خیلی عجیب، آن هم در این روز‌هایی که اسم شستا به دلیل عرضه اش در بورس بر سر زبان‌ها افتاده، اما مستمری بگیران تامین اجتماعی شستا را نمی‌شناختند. حق هم داشتند مگر در این سال‌ها اجازه دادند اسمی از شستا به گوش مستمری بگیران و بازنشستگان برسد؟ همیشه پشت درب‌های بسته مدیریت شده و پشت همان درب‌های بسته برای درآمد شستا برنامه ریزی شده است.

آمار و ارقامی که شستا اعلام می‌کند نشان از آن دارد که شستا روز به روز در حال سودآوری و رشد است و در صفحه توئیتر شستا نوشته شده است: شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) در اردیبهشت ماه ۹۹ حدود ۱۲۲۴ میلیارد تومان از معاملات خود سود کسب کرد و ارزش پروتفوی این شرکت نیز در این ماه ۱۹۶۹۳ میلیارد تومان افزایش داشت.

شستا با این میزان سودآوری خدماتی به بازنشستگان تأمین اجتماعی نمی‌دهد، این در حالی است که مدیران این سازمان همواره ادعا دارند که صاحبان و مالکان اصلی شستا، بازنشستگان و کارگران‌ هستند، اما همواره شستا برای خیلی‌ها منفعت داشته به جز بازنشستگان و کارگران، هرچند که تا بوده همین بوده که داریم می‌بینیم. پیش از این که شستا بورسی شود حیاط خلوت آقازاده‌ها و دولتی‌ها بوده حالا هم که بورسی شده معلوم نیست سودی را که از عرضه سهامش کسب می‌کند برای بازنشستگان خرج کند یا خیر. هرچند وعده‌های مختلفی به گوش می‌رسد و امیدوار هستیم در حد کلام باقی نماند و صاحبان این اموال که قشر زحتمکش و مظلوم جامعه هستند از اموالشان نفعی ببرند.

در بین صحبت هایشان هم اشاره به وام ۲۰ میلیون تومانی صندوق بازنشستگی کشوری کردند، یکی از بازنشستگان گفت: انگار می‌خواهند به فرزندان بازنشسته‌ها که ازدواج کردند وام بدهند.

وقتی به آن‌ها گفتم که برای بازنشستگان کشوری است نه تأمین اجتماعی چهره هایشان تغییر کرد، انگار داشتند در دلشان می‌گفتند چقدر تبعیض؟! چقدر تفاوت بین بازنشسته کشوری و تأمین اجتماعی وجود دارد، اما به یکباره یکی از بازنشستگان با لهجه شیرین آذری، گفت: تأمین اجتماعینین کولباشینا  (خاک بر سرشون).

آه هایی از دلشان می‌کشیدند حق داشتند، چراکه هر ماه حق بیمه پرداخت کردند تا یک روزی که دیگر توان کار نداشتند و در اصطلاح بازنشسته شدند بتوانند از مزایای بازنشستگی استفاده کنند، اما این مزایا آنقدر کم است که کفاف نصف ماه را هم نمی‌دهد و زمانی که به مدیران تأمین اجتماعی می‌گوییم چرا آنقدر مستمری کم است، ادعا می‌کنند که بیشتر از این امکان پرداخت نداریم. عجیب تر اینکه وقتی از مسئولان می‌پرسیم پس این حق بیمه‌ها کجا صرف شده است؟ جواب‌های عجیب تر می‌دهند مثلا می‌گویند سهام خریدیم و شستا را ایجاد کردیم. اینکه می‌گویم جواب عجیب نه از این نظر که چرا با حق بیمه ها سهام خریدند، عجیب این است که با حق بیمه‌ها شستا را ایجاد کردند، اما بازنشستگان تأمین اجتماعی حتی نمی‌دانند شستا چیست؟

اکبر شوکت عضو هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی، در پاسخ به این سئوال که حق بیمه‌ها هر ماه کجا هزینه می‌شود؟، اظهار کرد: ۳.۵ میلیون بازنشسته داریم و بخشی از حق بیمه‌هایی را که دریافت می‌کنیم، صرف پرداخت حقوق به این افراد می‌شود.

عضو هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی ادامه داد: بخشی از حق بیمه صرف هزینه‌های درمانی بیمه شدگان می‌شود و ۳ درصد حق بیمه‌ها هم برای پرداخت حقوق و مزایا به پرسنل سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می‌شود.

وی افزود: بخشی دیگر از حق بیمه‌ها برای پرداخت تعهدات کوتاه مدت و بلند مدت مانند از کارافتادگی، هزینه ازدواج، کفن و دفن و غیره که سازمان تأمین اجتماعی نسبت به بیمه شدگان دارد، استفاده می‌شود، اما بیشترین هزینه سازمان تأمین اجتماعی در پرداخت هزینه‌های درمانی است که با کمبود نیز مواجهه هستیم.

از توضیحات عضو هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی متوجه شدم که از حق بیمه‌ای که هر ماه از بیمه شدگان دریافت می‌شود، مستمری و حقوق بازنشستگان پرداخت می‌شود و پولی که بیمه شده پرداخت می‌کند به جای سرمایه گذاری و بهره برداری برای سال‌های آینده، برای هزینه‌های جاری سازمان تأمین اجتماعی هزینه می‌شود.

احسان رضاپور نیک بین کارشناس اقتصادی، در این باره، اظهار کرد: صندوق‌های بیمه‌ای باید حق بیمه‌ای را که از بیمه شدگان دریافت کردند، با سرمایه گذاری مولد و درست آن هم در قسمت‌های زیربنایی که می‌تواند ارزش افزوده در  بلند مدت برای آن صندوق داشته باشد، استفاده کنند.

وی با بیان اینکه نمونه آن شرکت‌های سرمایه گذاری تأمین اجتماعی (شستا) است، گفت: شستا بزرگترین هلدینگ اقتصادی ایران است که شرکت‌های مهم اقتصادی زیر مجموعه شستاست و به واسطه تورم و سودآوری این شرکت‌ها در بلندمدت بازدهی زیادی خواهند داشت تا بتوانند این سود به دست آمده را به صندوق مربوطه که سازمان تأمین اجتماعی است برای حمایت از بازنشستگان و بیمه شدگان اختصاص دهند.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه وضعیت شستا در بازار سرمایه و بورس به چه صورت بوده که سودآوری داشته باشد؟، ادامه داد: شستا یک هلدینگ بزرگ، چند رشته و قدرتمند در کشور است و نمی‌توان به صورت ماهانه آن را تجزیه و تحلیل کرد و در بلند مدت باید بازدهی خوبی ایجاد کند، اما این توقع ایجاد می‌شود با ورودش به بورس، بازدهی و سودآوری اش افزایش پیدا کند، چراکه ورود شرکت هایی مانند شستا در بورس و تاثیری که بورسی شدن بر عملکرد مدیران می‌گذارد، در سودآوری شرکت کمک می‌کند.

رضاپور بیان کرد: هنگامی که یک صندوق بیمه‌ای مانند تأمین اجتماعی ماهانه از بیمه شدگان حق بیمه دریافت می‌کند و سازمان تأمین اجتماعی به جای سرمایه گذاری، این حق بیمه ها را صرف هزینه‌های جاری سازمان می‌کند، در واقع اگر به همین صورت پیش برود نتیجه خوبی نخواهد داشت و نمی‌تواند انتظارات بازنشستگانش را تأمین کند با توجه به اینکه آمار بازنشستگان رو به افزایش در سال‌های آینده حتما با مشکلاتی مواجهه خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه شرایط فعلی تأمین اجتماعی و کمبودهایی که در حال حاضر با آن مواجهه شده به دلیل عدم سرمایه گذاری جذاب است، افزود: می‌توانست در گذشته سرمایه گذاری های خوب، نتیجه مطلوب ببیند و از پس انتظارات بازنشستگان خود برآید.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سئوال مبنی بر اینکه آیا رشد نرخ تورم را نمی‌توان یکی از علت‌های مشکلات فعلی سازمان تأمین اجتماعی بدانیم؟، گفت: اگر سازمان تأمین اجتماعی سرمایه گذاری موفق و جذابی انجام داده بود، تورم به افزایش و رشد سرمایه‌اش کمک می‌کرد.

حق بیمه پرداخت می‌کنیم تا در سال‌های پیری که عصا به دست هستیم و دیگر توان کار نداریم، این مستمری آب باریکه‌ای باشد برای امرار معاش، اما حق بیمه ما که باید برای سرمایه گذاری و ذخیره های سال های نه چندان دورمان باشد، شده یک منبع درآمد تا تأمین اجتماعی حقوق بازنشستگان و پرسنلش را پرداخت کند. هر بار بازنشسته‌ای می‌گوید مستمری کم است، انگار نه انگار، تأمین اجتماعی می‌گوید افزایش حقوق دست ما نیست. حال که نمی‌توانید کاری برای افزایش حقوق مستمری بگیرانتان کنید، حداقل که می‌توانید از اموال خودشان در شستا برای آن‌ها خرج کنید اما آن را هم دریغ می‌کنید؟

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  4. و ناگهان اخلاق!

  5. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  6. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  7. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  8. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  9. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  12. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  13. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  14. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  15. فریب نخوریم! 

  16. دبی؛ چند روز پس از سیل

  17. تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت جالب زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

  18. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  19. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  25. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

آخرین عناوین