پاسخ به هشت سوال درباره آینده بازار مسکن

گروه اقتصادی الف،   3990309021 ۳۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
پاسخ به هشت سوال درباره آینده بازار مسکن

معاملات کم می‌َشود و قیمت‌ها گران. بازار مسکن مهمترین آموزه اقتصاد آزاد را هم به شوخی گرفته‌است. در هر نظم اقتصادی، همزمان با افزایش تقاضا قیمت‌ها روند صعودی می‌گیرند ولی در بازار مسکن و بخصوص در فصل بهار هر اندازه میزان تقاضا کمتر می‌َشود، قیمت‌ها بیشتر می‌َشوند.

به گزارش ایسنا، بهراد مهرجو در ادامه در روزنامه سازندگی، این معادله چطور رخ داده‌آست؟ آیا معاملات بازار مسکن از جایی به غیر از خرید و فروش‌های عادی متقاضیان طبقه متوسط اداره می‌شود؟ این گزارش سعی کرده اطلاعاتی در مورد این سوالات ارائه دهد. 

تورم چقدر است و مسکن چقدر گران شده‌است؟

۱- میان افزایش نرخ تورم و رشد بهای مسکن معادله دقیقی وجود ندارد. برآوردها نشان می‌دهد بهای مسکن طی یکسال گذشته به طور متوسط ۳۰ درصد افزایش یافته‌است. این نرخ ۱۰ درصد از تورم هم پایین‌تر است ولی همزمان قیمت متوسط هر متر مربع آپارتمان در تهران هم به رقم ۱۷ میلیون تومان رسیده‌است. براین اساس موضوع مسکن بیش از قیمت مربوط به فاصله گرفتن قیمت‌ها از توان خرید شهروندن عادی است.

وام مسکن چقدر مهم است؟

۲- شش سال قبل برآوردها تایید می‌کرد که یک خانواده طبقه متوسط برای خرید خانه در شهر تهران نیاز  به ۱۲ سال پس انداز دارد. در آن دوره زمانی متوسط بهای ملک در تهران ۹۰۰ هزار تومان بود. این رقم در حال حاضر ۱۷ برابر شده ولی میزان دستمزد و نرخ پس‌انداز خانوارهای طبقه متوسط تغییر قابل توجهی نکرده به‌طوری که متوسط دریافتی کارمندان و کارگران از ماهیانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به حداکثر ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده‌است. در مورد کارمندان میزان حقوق دریافتی ماهیانه آنها با جمع اضافه‌کاری و سایر پرداخت‌های تشویقی به حداکثر ۴ میلیون تومان می‌رسد. در این وضعیت، یک کارمند برای خرید یک مترمربع آپارتمان در شهر تهران نیاز به پس انداز کامل ۴ ماه حقوق دارد. در صورت که او تمام حقوق‌اش را پس انداز کند، بعد از ۲۰ سال می‌تواند یک آپارتمان ۶۰ متری در تهران خریداری کند. اما محاسبات خرید مسکن به این روش انجام نمی‌شود. به طور متوسط یک سوم از درآمد مازاد هر خانوار صرف هزینه مسکن می‌شود. بنابراین کارمندان با بیشترین میزان دریافت حقوق ماهیانه پس از ۶۰ سال امکان خرید یک واحد آپارتمان ۶۰ متری را پیدا می‌کنند. در این وضعیت وام مسکن قدرت خریدی کمتر از ۱۱ متر مربع است. همزمان برای دریافت ۲۴۰ میلیون تومان وام مسکن، نیاز به پرداخت هزینه حداقلی ۲۰ میلیون تومانی وجود دارد و این هزینه یک متر مربع از قدرت خرید وام مسکن کم می‌کند.

رکود یا رونق کدام برای ما مفید است؟

۳- فعلا بازار مسکن در رکود مطلق است. تعداد معاملات به شدت کاهش یافته‌است. همزمان روزانه ۱۰۰ هزار نفر به سهامداران بورس افزوده شده‌است. این اطلاعات نشان می‌دهد طبقه متوسط قدرت حضور در بازار مسکن را از دست داده و بازارهای جدید را جایگزین کرده‌است. با این وجود حتی در دوره رکود،‌ بازهم قیمت مسکن روند صعودی را ادامه داده‌است.

دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی آمارهای جدیدی در مورد وضعیت بازار مسکن در اردیبهشت ماه منتشر کرده که نشان می‌دهد، با وجود رکود حاکم بربازار قیمت‌ها به قیاس یکسال قبل بیش از ۵ میلیون تومان برای هر متر مربع افزایش یافته‌است. خلاصه اطلاعات آماری بازار مسکن به نقل از وزارت راه و شهرسازی چنین است: « متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در اردیبهشت ماه سال گذشته ۱۲ میلیون و ۷۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان بود که طی یک سال رشد ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی در هر متر داشته است. همچنین تعداد مبایعه‌نامه‌های صادر شده در بخش مسکن در اردیبهشت امسال ۱۱ هزار و ۵۶۹ واحد بوده، در حالی که در اردیبهشت ماه سال گذشته ۱۲ هزار و ۳۱۷ واحد مسکونی به فروش رسیده است، بنابراین تعداد مبایعات در اردیبهشت امسال نسبت به ماه قبل (فروردین ۹۹) که هزار و ۶۰۰ واحد معامله شد، معادل ۷۸۹.۹ درصد رشد داشته اما نسبت به ماه مشابه سال قبل (اردیبهشت ۹۸) معادل منفی ۶.۱ درصد کاهش نشان می‌دهد. قیمت مسکن نیز در تهران در اردیبهشت ماه امسال نسبت به فروردین ماه رشد ۹.۴ درصدی و نسبت به اردیبهشت ماه سال گذشته رشد ۳۳.۸ درصد داشته است. گران‌ترین منطقه تهران مانند یک دهه اخیر، منطقه یک با متوسط قیمت ۳۴ میلیون و ۱۹۹ هزار و ۴۰۰ تومان بود. ارزان‌ترین منطقه نیز منطقه ۱۸ با متوسط قیمت ۷ میلیون و ۷۴۳ هزار و ۶۰۰ تومان در نظر گرفته شده است. در معاملات مسکن اردیبهشت ماه ۷ منطقه تهران میانگین قیمت زیر متری ۱۰ میلیون تومان داشتند و در ۱۵ منطقه دیگر متوسط قیمت هر متر مسکن بیش از ۱۱ میلیون تومان اعلام شده است. بیشترین تعداد معاملات به منطقه پنج با یک‌هزار و ۶۰۸ فقره و کمترین تعداد معاملات به منطقه ۱۹ با ۶۴ فقره معامله اختصاص دارد.» رکود و گرانی بدترین اتفاقی است که در بازار مسکن تداوم پیدا می‌کند.

حذف قیمت‌ها چقدر موثر بود؟

۴- «قیمت‌ مسکن از سایت دیوار حذف شد.» این راهکاری است  که دولت برای کنترل وضعیت بازار پیشگرفت ولی حتی پس از بکارگیری این روش بازهم روند افزایش قیمت‌ها ادامه پیدا کرد. اقدامات دولت برای کنترل بازار مسکن بیش از آنکه قدمی اجرایی باشد، به حرکت‌های نمادین تبدیل شده‌است.

مسکن ارزان می‌َشود؟

۵- هیچ احتمالی در مورد کاهش احتمالی قیمت مسکن وجود ندارد. حتی در مورد کاهش سرعت رشدقیمت مسکن هم گزینه‌ جدی مطرح نشده‌آست. بخصوص اینکه محاسبات نشان می‌دهد قیمت تمام نهادهای تولید با رشدی بین ۳۰ تا۵۶ درصدی مواجه بوده‌ است. همزمان پیش‌بینی می شود نرخ تورم طی ماه‌های آینده و برخلاف اظهارنظرهای سیاسی رئیس کل بانک مرکزی کاهش نداشته‌باشد. تنها طی ماه‌های آینده و به دلیل تحرکات سیاسی چهره‌های تکنوکرات و مدیران ارشد کشور برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری، انواع نقل قول‌های رسانه‌ای در مورد آینده قیمت‌‌ها و احتمال کاهش تورم صورت گیرد ولی هیچ‌کدام از این نظرات در وضعیت واقعی اقتصاد ایران انعکاس نمی‌یابد.

تعداد مستاجرها کم شده‌است؟

۶- نسبت تعداد مالکان به مستاجران هیچ تغییری به سمت افزایش تعداد مالکان نداشته‌است. ۳۰.۸درصد از جمعیت ایران اجاره‌نشین هستند. درحالی که ابتدای دهه ۹۰ این عدد روی ۲۶ درصد مانده‌بود. در حال حاضر به ازای هر ۱۰۰ واحد مسکونی ۱۰۶ تقاضا وجود دارد. افزایش قیمت مسکن و کاهش شاخص پس‌انداز هم سبب شده تا امکان خرید خانه توسط طبقه متوسط به شدت کاهش پیدا کند. طبقات فرودست هم به کلی از موقعیت خرید خانه فاصله گرفته‌اند.

مالیات برخانه‌های خالی درمان درد بازار مسکن است؟

۷-  چه کسانی اجازه نمی‌دهند مالیات برخانه‌های خالی دریافت شود؟ پاسخ به این سوال را تقریبا تمام سیاست‌گذاران بازار مسکن می‌دانند. به طور خاص در مجلس قبل برخی نمایندگان که مالک بیش از سه آپارتمان بودند با تصویب این قانون مخالفت می‌کردند. تعدادی از چهره‌های سیاسی که سرمایه‌هایشان را به بازار مسکن برده‌اند، حاضر به اجرای این ایده نیستند و تقریبا تمام ذی‌نفعان این بازار در مقابل اجرای قانون سنک‌اندازی می‌کنند. برآوردی از جمعیت این جامعه ذی‌نفعان نیست ولی قدرت سیاسی آنها چنان است که طی یک دهه گذشته اجازه‌ای اجرای قانون را نداده‌اند. برآوردها نشان می‌دهد ۲۵ میلیون خانوار در کشور وجود دارد. در مقابل ۲۵ میلیون و ۴۱۲ هزار واحد مسکونی هم ساخته شده‌است. محاسبات نشان می‌دهد حداقل ۲.۵میلیون واحد مسکونی در کشور خالی است که امکان دریافت مالیات ازآنها به دلیل مخالفت‌های سیاسی ممکن نیست. همزمان ایده مالیات برعایدی سرمایه هم در بازار مسکن معطل مانده‌است. عدم اجرای این قانون باعث شده مسکن در اختیار بخش واقعی تقاضا قرار نگیرد. گزارشی که یکسال قبل خبرگزاری ایسنا منتشر کرد، نشان می‌دهد:« طی یک دهه گذشته، تعداد خانوارهای موجود در کشور به حدود ۲۵ میلیون خانوار افزایش یافته اما تعداد واحدهای مسکونی در اختیار تقاضای واقعی در این ۱۰ سال متناسب با رشد جمعیت افزایش نداشته و به حداکثر ۲۳ میلیون واحد رسیده است. البته بسیاری از این واحدها ( به تعبیری ۳ میلیون واحد در کل کشور) جنبه مصرفی نداشته و توسط سرمایه‌داران بخش خصوصی، به عنوان سرمایه و در قالب املاک خالی از سکنه، بی استفاده باقی مانده است. در توضیح بهتر این رخداد، تعداد واحدهای مسکونی تکمیل شده در سال ۱۳۹۲ (۶ سال پیش) ۸۳۴ هزار دستگاه در کل کشور بوده که این رقم در ۳ ماهه نخست سال ۱۳۹۷ به ۱۰۰ هزار دستگاه کاهش یافته است.»

چه کسانی به بازار اجازه آرامش نمی‌دهند؟

۸-  تقریبا هیچ دوره زمانی در اقتصاد ایران نبوده که امکان بهبود وضعیت برای مستاجران رقم بخورد. طی ۳۵ سال گذشته ۱۴ درصد جمعیت مالکان کشور به طبقه مستاجران سقوط کرده‌اند. شاخص دسترسی به مسکن برای خانوارهای شهری درحال حاضر به رقم ۱۶ سال نزدیک شده درحالی که سند چشم انداز پیش‌بینی کرده بود تا سال ۱۴۰۰ میزان انتظار خانوارها برای خرید خانه به رقم ۵ سال برسد. محاسبات دیگری نشان می‌دهد نسبت پس انداز خانوارهای طبقه متوسط برای خرید خانه در تهران نزدیک به ۵۶ سال شده‌است. ساکنان دهک‌های متوسط و پایین کشور در دسته جمعیت ۳۷ درصدی غیرمالک به حساب می‌آیند که باید هزینه‌های افزایش ۲۳ درصدی نرخ اجاره‌بها در شهرستان‌ها و بیش از ۵۰ درصدی در تهران را پرداخت کنند. بین سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵، ده میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی در کشور ساخته شده، در حالی که در همین دوره زمانی تنها ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار خانوار جدید صاحب خانه شده‌اند. این محاسبات نشان می‌دهد ۷۷ درصد تقاضای خرید مسکن در کشور مصرفی نیست. همگی این اطلاعات تایید می‌کند، در بازار مسکن تحولاتی رخ داده که این بخش را از قاعده عرضه و تقاضا خارج کرده‌است. میزان گردش مالی بازار مسکن به طور متوسط سالیانه هزار هزار میلیارد تومان برآورد می‌َشود درحالی که ۱۵ سال قبل این رقم، ۴۲۰ هزار میلیارد تومان بود. در بازاری به این وسعت منافع زیادی در پس هر تصمیم برای تغییر شرایط در خطر قرار می‌گیرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۴۶۳۴۸۸۱۲:۱۲:۵۶ ۱۳۹۹/۳/۹
مباحث خیلی خوبی بود و البته غم انگیز
ناشناس۱۴۶۳۴۹۹۱۲:۲۱:۱۷ ۱۳۹۹/۳/۹
. نماینده ای که با وقاحت فقط برای سود شخصی منافع ۸۰ میلیون انسان را فدا می کند و با تصویب و اجرای مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر خانه های خالی مخالفت می کند . فقط باید پس از تصویب قانون شفافیت آرا رای هر نماینده بررسی و اگر خلاف مصالح مردم بود خود مردم به نحو مقتضی به حساب نماینده مورد نظر رسیدگی کنند
ناشناس۱۴۶۳۵۰۵۱۲:۲۵:۴۸ ۱۳۹۹/۳/۹
هر نوع مالیاتی باعث قیمت بالاتر برای مستاجر و خریدار خواهد شد مالک به هر حال پولش را خواهد گرفت از شما
ناشناس۱۴۶۳۵۰۹۱۲:۲۸:۱۰ ۱۳۹۹/۳/۹
میخواهید ملک ارزان شود اول شهرداری را مجبور کنید از سازنده پول نگیرد و جواز صادر کند دوم مصالح ساختمانی را ارزان کنید و لوازم ساختمانی
ناشناس۱۴۶۳۵۱۴۱۲:۳۱:۵۵ ۱۳۹۹/۳/۹
دیگر کسی با این گرانی ساخت و ساز سرمایه گزاری در مسکن نخواهد کرد مطمئن باشید اصلا به صرفه نیست و نه خریدار پول پرداختش را دارد و نه سازنده رقبتی
سعید۱۴۶۳۵۴۲۱۲:۵۱:۲۴ ۱۳۹۹/۳/۹
به نظر من اکثریت بنگاههای معاملات ملکی برای اینکه پورسانت بیشتری گیرشون بیاد ویا خونه هایی که مالک های اون پول لازم هستن رو میگیرن وخودشون قیمت رو بالا میبرن واین مستلزم یک برخورد شدید ومدیریت شدیدتر از ان رو طلب میکنه ولی کسی رییس اتحادیه بنگاههای املاک هستش که تاریخ مصرفش به سر اومده وحوصله برخورد شدید با این بنگاهها رو نداره حتی باید قیمتی رو که بنگاهها ارائه میدن رو در صورت گزارش وکارشناسی تغییر بدهند
ناشناس۱۴۶۳۵۶۲۱۳:۰۷:۰۹ ۱۳۹۹/۳/۹
چنان گرانی در ساخت و ساز ایجاد شده که هیچ سازنده عاقلی به فکر ساختن نیست
ناشناس۱۴۶۳۵۷۱۱۳:۱۳:۱۷ ۱۳۹۹/۳/۹
دوران ساخت و ساز پایان یافت
ناشناس۱۴۶۳۶۴۰۱۴:۳۵:۲۲ ۱۳۹۹/۳/۹
نرخ تورم یک عدد فیک و دروغ است مهم افت ارزش پول است ارزش پول 5 برابر نسبت به 96 افت کرده پس مسکن در بهترین حالت باید 5 برابر شود ولی چون کمبود مواد نیز هست ممکن است بیشتر از 5 برابر شود مردم هم توان خرید ندارن پس معاملات کم میشود ولی نگران نباشید 3 سال بعد همه چیز عادی میشه
ناشناس۱۴۶۳۶۴۱۱۴:۳۵:۲۳ ۱۳۹۹/۳/۹
آخه تا کی گران میخاد بشه کجای دنیا اینطوریه این دلال‌ها چرا ول نمیکنن بازارمسکنو چرا جفت جفت گران میشه اینماه 15 میلیون ماه بعد 17 میلیون
ناشناس۱۴۶۳۶۷۶۱۵:۱۱:۰۹ ۱۳۹۹/۳/۹
وقتی تورم درکشور در واقع سه رقمی است حتما قیمت مسکن نیز بصورت سر سام اور افزایش مییابد امسال بدلایل واضح وساده شاهد بیشترین رشد افزایش در بخش مسکن خواهیم بود
مهدی۱۴۶۳۶۸۹۱۵:۲۱:۴۲ ۱۳۹۹/۳/۹
تنها راه مالیات برخانه سوم است وخانه خالی.اگر این کار در خودرو هم انجام شود کل مشکلات کشور حل میشود،حتی پفک نمکی هم پایین میاد
آزاده۱۴۶۳۷۱۹۱۵:۴۴:۰۷ ۱۳۹۹/۳/۹
تضاد منافع هم در نهاد قانون گذاری و هم در قوه مجریه چون ذینفعان در عدم شفافیت بازار واقتصاد در مسند قدرت هستند
رضا۱۴۶۳۷۴۳۱۶:۰۸:۳۲ ۱۳۹۹/۳/۹
متاسفانه تحلیل شما در جمله اول با اشتباه شروع شده است ِِِِِِکاهش معاملات نشانه کم شدن تقاضا نیست بلکه دچار کاهش عرضه هستیم نه کاهش تقاضا امار صدور پروانه و پایانکار نیز گواه بر این موضوع است
ناشناس۱۴۶۳۷۷۵۱۶:۴۰:۴۶ ۱۳۹۹/۳/۹
باید کم کم لنگ بست و نان خشک خورد!!
نجیب۱۴۶۳۸۲۴۱۷:۱۷:۲۵ ۱۳۹۹/۳/۹
امیدواریم با این مجلس کنونی مشکل مالیات از خانه های خالی حل شود.
داود۱۴۶۳۸۴۹۱۷:۵۲:۳۱ ۱۳۹۹/۳/۹
برادر عزیزم ساختمان از مصالح مثل اهن .میلگرد. سیمان. گح. وعیره تشکیل شده است. قیمت این مصالح نسبت به گذشته دور هم نه نسبت به یکسال پیش حند برابر شده است. و قیمت ساختمان حند % . به نظر شما مصالح گران شود ولی مسکن نه.قکر میکنی با وضع مالیات بر خانه های خالی گرایه ها پایین می اید بخدا گرانتر میشود. اینها راه حل مسکن نیست. ثبات قیمتها دوای حل معضل است.
یه مستاجر۱۴۶۳۹۵۱۲۰:۱۶:۴۲ ۱۳۹۹/۳/۹
وقتی توخود مطلبطون میگید نماینده هامخالفن دیگه جایی برای بحث نمیمونه خداکنه که جنگی زلزله ۹ریشتری یه چیزی بیاد که تهرانو نابود کنه وهمه بمیریم دلم به حال پسر ۴سالم میسوزه که توجوانی چی میخواد بکشه .مسول خجالت بکش
مصطفی۱۴۶۳۹۸۳۲۱:۳۰:۴۵ ۱۳۹۹/۳/۹
سلام وادب از نویسنده محتر م تشکر برای بررسی اصل وحاشیه مسکن ولی راه حلی برای برون رفت نداشت یا نخواست مطرح کند،باید بدنبال راه حل بودو تا تصویب ان پیگیر بود ،حتی دراجرا نیز رصد شود تا نتیجه مطلوب ،رسانه یعنی این!!!
علی مولوی۱۴۶۴۰۰۸۲۲:۲۰:۳۴ ۱۳۹۹/۳/۹
قیمت مسکن بر گرفته از قیمت آهن بخصوص میلگرد ..... وقتی قیمت یک کیلو میلگرد 7100تومان هست وقتی با کوچکترین تحرک در بازار دلار قیمت میلگرد بالا میرود . جو قیمت مسکن متأثر از نوسانات قیمت آهن آلات و دیگر مصالح و دستمزد نیرو کار..و...هزینه های که با متوقف کردن کار توسط شهرداری ها باعث میشود سازنده از ساخت منصرف شود یا اگر ساخت نمود با قیمت بیشتر واحد را به بازار عرضه کند
ناشناس۱۴۶۴۰۱۵۲۲:۳۰:۴۴ ۱۳۹۹/۳/۹
ترا بخدا به داد ما مستاجران برسید ما چه گناهی کردیم پول نداریم هر روز روی اجاره ها میگذارند کجا بریم ترا خدا بگین چه کنیم
علی۱۴۶۴۰۵۲۲۳:۵۰:۴۸ ۱۳۹۹/۳/۹
نظر من اینه که دولت دست از اراضی مملکت برداره اوضاع قیمت مسکن در کشور سامان پیدا خواهد کرد تا زمانی که ارگان های مختلف برای خودشان تیغه می کشند میله ها را تصرف می کنند و اسم زمین خوار ها را به دیگران و کسانی که دستی تو سیاست ندارند می‌دهند اوضاع مسکن همین که هست باقی خواهد ماند و بدتر از این هم خواهد شد
سیدجعفری نسب۱۴۶۴۱۲۲۰۲:۳۸:۵۹ ۱۳۹۹/۳/۱۰
سلام خواهشمندیم به فکر اجارنشین باشیذمردم از اجارنشینی دارن نابود میشن
علی۱۴۶۴۱۵۰۰۵:۵۲:۱۴ ۱۳۹۹/۳/۱۰
من عاشق کلید آقای......هستم چون هرز بود و هیچ قفلی را باز نکرد.
یک زن بدبخت۱۴۶۴۵۸۱۱۱:۴۵:۰۸ ۱۳۹۹/۳/۱۰
ترا بخدا یکی یک پولی به ما بدهد یک خانه اجاره کنیم بخدا زندگیم داره از هم میپاشه صاحبخانه جوابم کرده چون اجاره زیاد میخواهد ندارم
نرگس۱۴۶۵۱۶۲۱۷:۰۵:۰۴ ۱۳۹۹/۳/۱۰
خدا ازشون نگذره ... بلخره این ناعدالتیا هم آخری داره همه یه روزی میمیرن ...
ناشناس۱۴۶۵۱۷۵۱۷:۱۳:۱۴ ۱۳۹۹/۳/۱۰
توروخدابه مامستاجرهارحم کنید
مصطفی حسینی۱۴۶۵۴۵۴۲۱:۰۵:۳۳ ۱۳۹۹/۳/۱۰
این همه حرف حدیث همش....... کاهش قیمتها به بر چیده شدن برنامه دیوار دیجی کالا ووووووو این برنامه ها یکسال جمع کنید تا بفهمید قیمتها چطور پایین میان
مصطفی حسینی۱۴۶۵۴۵۷۲۱:۰۸:۱۸ ۱۳۹۹/۳/۱۰
میتونید یک نگاه به قیمت مسکن مهر خرم اباد بندازید تا به صحت حرف من پی ببرید مشکل گرانی قیمت نه امریکاست نه اسراییل نه فرانسه نه....... بلکه برنامه دیوار دیجی کالا ایران کالاست
ناشناس۱۴۶۵۵۴۰۲۲:۵۲:۴۷ ۱۳۹۹/۳/۱۰
عامل گرانی مسکن دولته
ناشناس۱۴۶۵۷۰۵۰۳:۵۶:۴۶ ۱۳۹۹/۳/۱۱
واقعا خسته نباشید دولت گرامی!
ناشناس۱۴۶۵۸۱۲۰۸:۴۲:۰۸ ۱۳۹۹/۳/۱۱
اولین موضوع قیمت زمین امکانات دولتی ورفاهی دسترسی به مدرسه وبیمارستان وبهداشت وامنیت است
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: باید نگران دوقطبی حجاب در جامعه باشیم/ امربه معروف و نهی از منکر شرایط و مراتب دارد/ در ایران با یک جامعه یکدست و یکرنگ مواجه نیستیم

  2. فایل صوتی لو رفته از «عبدالله مهتدی» درباره آرزوی تجزیه ایران

  3. سکوت عقل و فریاد هشتگ ها!

  4. تنها راه پیش پای اقتصاد ایران

  5. بیانیه حوزه علمیه امام خمینی (ره) درباره حواشی انتقال مالکیت یک باغ به آیت‌الله صدیقی

  6. فقر، بزرگی ما را می‌بلعد!

  7. پیشنهاد عجیب افزایش ۲۲درصدی دستمزد کارگران برای ۱۴۰۳ از سوی وزیر کار

  8. پاسخ روابط عمومی مجلس به علم‌الهدی درباره لایحه حجاب/ آیا نیکزاد با قالیباف رقابت می‌کند؟/ روایت کیهان از فایل صوتی جدید ظریف

  9. درخواست صدیقی از دادستانی درباره زمین‌خواری در ازگل/ واکنش دولت به شایعه برکناری مخبر

  10. دیر اما قابل‌توجه ...

  11. هدف قراردادن کشتی اسرائیلی و ناوشکن آمریکایی توسط ارتش یمن

  12. به زودی در این زمین مسکن ملی احداث می شود !

  13. تمجید «عبدالحمید» از حکومت طالبان!

  14. دستگیری عاملان انتشار فیلم درمانگاه قم | نخستین اعترافات متهمان

  15. انتقاد روزنامه دولت از زیباکلام/ پیش‌بینی علی مطهری از فراکسیون‌های مجلس آینده

  16. آزمونی بزرگ برای دولت رئیسی

  17. قبور لاکچری

  18. المیرای ۷ ساله کجاست؟!

  19. تورم نقطه به نقطه نسبت به اول سال ۲۲ درصد کم شد/ رشد اقتصادی به ۴.۵ درصد رسید

  20. پشت پرده ادعای جدید گروه «هفت» علیه ایران چیست؟

  21. حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

  22. آخرین وضعیت مذاکره نمایندگان کارگری و کارفرمایی

  23. افشاگری، تایید و واکنش‌ها

  24. یمنی ها فراتر از تصور !

  25. واکنش صدیقی به موضوع زمین‌خواری در حوزه‌علمیه ازگل: امضا‌یم جعل شده؛ دادستان ورود کند

آخرین عناوین