دو سال پس از خروج از برجام آیا ترامپ قربانی «اکتبر شگفت انگیز» می‌شود؟

معصومه پورصادقی، گروه سیاسی الف،   3990217151 ۴۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
آیا ترامپ قربانی «اکتبر شگفت انگیز» می‌شود؟

در فضای سیاسی و انتخاباتی آمریکا و بویژه از سال ۱۹۷۲، که هر ۴ سال یکبار در اوایل ماه نوامبر انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود، ماه اکتبر و بویژه هفته آخر آن منتهی به انتخابات از اهمیت زیادی برخوردار است و معمولا نامزدهای نهایی هر یک از دو حزب دموکرات و جمهوری خواه تلاش می کنند با دست زدن به اقداماتی، سرنوشت نهایی انتخابات را از دل حوادث ماه اکتبر تعیین کنند. حتی بسیاری از کارهایی که برای برداشتن گام نهایی موفقیت خود برنامه ریزی کرده اند را به گونه ای هدایت می کنند که در این ماه اتفاق بیفتد، مثلا افشای یک رسوایی بزرگ در مورد رقیب و یا دست زدن به اقدامی در سیاست خارجی؛ به همین دلیل در فرهنگ آمریکا به ماه اکتبر سالی که مرحله نهایی انتخابات در آن برگزار می شود «اکتبر شگفت انگیز» (October Surprise) می گویند.

از خوب یا بد حادثه، موعد لغو تحریم های تسلیحاتی سازمان مللی ایران (براساس برجام) با «اکتبر شگفت انگیز» ۲۰۲۰ همزمان شده است. رئیس جمهور مستقر در شرایط تضمین شده ای برای پیروزی قرار ندارد و دور از ذهن نیست که بحران کرونا، چالش با چین، ایران و یا حتی روسیه، تحولات بازار نفت و ... همگی دست به دست هم بدهد تا در ماه های منتهی به انتخابات نوامبر، جایگاه و اعتبارش بیش از پیش تضعیف شود و رقیب انتخاباتی ترامپ، حداکثر بهره برداری را از این شرایط بکند و رئیس جمهوری که به خروج از پیمان ها و معاهدات و سازمان های بین المللی مشهور است را مجبور به خروج از کاخ سفید بکند، و چه زمانی برای زدن ضربه آخر به حریف بهتر از «اکتبر شگفت انگیز» چه برای ترامپ و چه برای رقیب دمکراتش. و در این میان شاید عناصر و طرف های سومی، که به ظاهر خارج از رقابت های انتخاباتی اند، هم قربانی آوردگاه «اکتبر شگفت انگیز» شوند.

امروز دومین سالگرد خروج آمریکا از برجام است. دو سال پیش در چنین روزی دونالد ترامپ یکی دیگر از وعده های انتخاباتی خود را دو سال پس از بردن رقابت نفس گیر انتخاباتی از هیلاری کلینتون، عملی کرد و با امضای فرمانی اجرایی، عملا و رسما کشورش را از موافقت نامه خارج کرد. 

وجه مشترک تفسیری دولت اوباما و ترامپ در این بود که هر دو برجام را یک «تعهد سیاسی» می دانستند که حاوی «مجموعه ای اقدامات داوطلبانه» و فاقد «تعهدآوری حقوقی» برای ایالات متحده آمریکاست؛ و این برداشت، موضوعی نیست که بتوان آن را به چالش جدی کشید. برجام، توافق سیاسی امضاء نشده ای بین طرف های آن بود که در آن «تشریفات قانونی تصویب و یا لازم الاجرا شدن» (براساس قوانین داخلی کشورهای طرف آن) که در متن توافق نامه های دوجانبه، چندجانبه و یا بین المللی و معاهدات و کنوانسیون های بین المللی مرسوم است، وجود نداشت.

پشتوانه حقوقی برجام قطعنامه ۲۲۳۱ شد که بر اساس ماده ۲۵ منشور سازمان ملل این قطعنامه را برای تمامی کشورهای جهان الزام آور می کرد که البته تفسیرها و برداشت ها در مورد الزام آوری قطعنامه های شورای امنیت هم یکسان نیست و در مورد اینکه آیا ایالات متحده آمریکا بر اساس قوانین داخلی خود ملزم به تبعیت از این قطعنامه و ضمیمه آن (یعنی برجام) هست، اختلاف نظرهایی از همان ابتدا بین نهاد اجرایی (کاخ سفید) و نهاد قانونگذاری (کنگره) آمریکا وجود داشت. اختلاف نظری که سابقه ای دیرینه در خصوص پایبندی این کشور به معاهدات و رژیم های بین المللی دارد و صرفا محدود به اختلاف نظر در مورد برجام نمی شود. 

به استناد همین تفسیر که برجام صرفا یک تعهدسیاسی غیرالزام آور برای آمریکاست و بر اساس تصور ترامپ و اطرافیانش، که تحت تاثیر لابی های صهیونیستی، جریان های ایرانی مخالف جمهوری اسلامی ایران و لابی های عربی در آمریکا، برجام را «دارای هفت سال نسبتا خوب» و «هفت سال بسیار بد» می دانستند، این کشور از توافق خارج شد. و واکنش ما به این خروج، یک سال «صبر راهبردی» (با تعهد اروپا به جبران عدم حضور آمریکا در برجام) و «برداشتن گام های پنج گانه برجامی» به منظور متناسب سازی تعهدات ایران با میزان اجرای تعهدات سایر طرفین، بود. 

دو سالی که ما پایبند ماندیم و دنیا توان و ظرفیت کافی برای فراهم کردن بستر انتفاع ایران از منافع برجام را نداشت اما، با برداشتن گام های برجامی، برجام را به ایستگاه فعلی آن رساندیم تا ماه های منتهی به اکتبر ۲۰۲۰ را هم تبدیل به آزمونی جدید برای جامعه بین المللی بکنیم که آیا قادر خواهد بود در برابر روش های زورمدارانه و یکجانبه گرایانه آمریکا مقاومت کند و حداقل های انتظارات به حق ایران را از این توافق تامین کنند.

دو سال پس از این خروج و مشخصا امروز پنج شنبه ۱۸ اردیبهشت، و با شروع شمارش معکوس فرارسیدن اکتبر ۲۰۲۰ و موعد لغو تحریم های تسلیحاتی سازمان مللی ایران، آمریکایی ها جهان را با دیدگاه ها و مسائل مختلفی در این خصوص، بمباران خبری کرده اند. هر روز سناریوهای مختلفی را از طریق رسانه ها مطرح می کنند. «بازگشت به برجام»، طرح این بحث که اصولا «آمریکا همچنان عضو برجام» است، «وادار کردن شرکای اروپایی برای فعال سازی مکانیسم ماشه» و یا حتی «اقناع جامعه بین المللی» (مشخصا اعضای شورای امنیت و حتی متعهدان ایران یعنی روسیه و چین) برای تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران، از مهمترین گزینه هایی بوده که در هفته های اخیر از سوی منابع، رسانه ها و مقامات آمریکایی و اندیشکده های این کشور مطرح شده است. 

تجربه نشان داده است که آمریکایی ها برای تاثیرگذاری بر انتخابات خود ممکن است دست به هر اقدامی و با هر میزانی از هزینه بزنند و برای ما هم بعنوان یکی از اصلی ترین طرف های برجام «کارشکنی»، «بدعهدی» و «نقض برجام» از سوی آمریکا، از زمان اجرایی شدن این توافق، ثابت شده است. ماه های منتهی به «اکتبر شگفت انگیز» را نباید دست کم بگیریم. 

دور از ذهن نیست آمریکایی ها با بهره گیری از ظرفیت های شورای امنیت، چالشی حقوقی - تفسیری را در مورد اینکه آیا همچنان عضو و طرف برجام هستند یا نه را شروع کنند و تصمیم گیری در مورد این موضوع را بعنوان یک «امر رویه ای» به رای گیری شورای امنیت بگذارند که در این صورت هیچ یک از کشورهای عضو دائم این شورا، امکان استفاده از حق وتو خود را ندارند و نمی توانند چنین تصمیم گیری را وتو کنند و در صورتی که ۹ عضو شورای امنیت (از ۱۵ عضو) به این تفسیر رای بدهند که «آمریکا همچنان عضو برجام است»، می توانند حضور خود بعنوان عضو برجام را جنبه حقوقی بدهند و از این فرصت استفاده کنند و «مکانیسم ماشه» را به جریان بیندازند.

بدون تردید جامعه حقوقی کشور و بویژه وزارت امور خارجه و در راس آنها تیم مذاکره کننده هسته ای باید تمامی ظرفیت های سیاسی و حقوقی خود را بکار گیرند که آمریکایی ها نتوانند از فضای انتخاباتی داخلی این کشور، برای تضییع بیش از پیش حق و حقوق ملت ایران ذیل برجام، استفاده کنند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۴۳۹۷۵۷۱۴:۲۵:۰۴ ۱۳۹۹/۲/۱۸
الله خیر ماکرین
ناشناس۱۴۴۰۱۰۶۲۱:۳۲:۱۶ ۱۳۹۹/۲/۱۸
این ترامپ باید قبل از پایان دوره اول به سرای عملش در ترور سردار سلیمانی برسد
ناشناس۱۴۴۰۲۲۸۰۰:۴۷:۱۷ ۱۳۹۹/۲/۱۹
این جمله واسه خیلیها سنگینه چون حقیقت همیشه تلخه
ناشناس۱۴۳۹۷۹۹۱۵:۰۷:۱۱ ۱۳۹۹/۲/۱۸
هرکشوری که تکیه‌گاهش آمریکا باشد، سقوط خواهد کرد.
عباس۱۴۴۰۰۵۲۲۰:۱۹:۴۱ ۱۳۹۹/۲/۱۸
کره ژاپن دانمارک عربستان امارات و ده ها کشور دیگه تکیه گاهشون امریکاست کدومشون سقوط کرده تا حالا ؟!
ناشناس۱۴۴۰۰۷۰۲۱:۰۹:۰۰ ۱۳۹۹/۲/۱۸
مثل ژاپن ، کره جنوبی ، آلمان ، انگلیس ، کانادا ، استرالیا ، فرانسه ولی
ناشناس۱۴۴۰۲۱۳۰۰:۲۸:۴۰ ۱۳۹۹/۲/۱۹
کرونا نشان داد که این کشورهای مدعی پیشرفت و تکنولوژی چقدر عقب افتاده اند.
ناشناس۱۴۴۰۲۲۰۰۰:۴۰:۳۱ ۱۳۹۹/۲/۱۹
کرونا رو در نظر بگیر تا بفهمی
ناشناس۱۴۴۰۲۲۶۰۰:۴۶:۰۶ ۱۳۹۹/۲/۱۹
اینایی که فرمودید تکیه گاهشون امریکا نیست اینا برده های امریکا هستند برجام اینو ثابت کرد منظور دوستمون عربستان و امارات و بحرین بود
ناشناس۱۴۴۰۱۰۴۲۱:۳۱:۴۷ ۱۳۹۹/۲/۱۸
در حال حاضر اقتصاد کشورهای زیر بر روی هواست : ونزوئلا ایران روسیه کوبا کره شمالی
ناشناس۱۴۴۰۱۷۲۲۲:۵۳:۰۱ ۱۳۹۹/۲/۱۸
و سوریه
ناشناس۱۴۴۰۱۸۸۲۳:۳۲:۰۳ ۱۳۹۹/۲/۱۸
ارزش لیر ترکیه به کمترین میزان خود در طول تاریخش رسیده یا مثلا الان مصر و اردن عربستان و ... که همه امیدشون آمریکاست اوضاع اقتصادی خوبی دارن!؟
ناشناس۱۴۴۰۲۲۵۰۰:۴۴:۰۵ ۱۳۹۹/۲/۱۹
درست فرمودید الان این کشورها دارن با ماهواره از هوا زمین رو نگاه میکنن
ناشناس۱۴۴۰۱۱۴۲۱:۳۸:۳۱ ۱۳۹۹/۲/۱۸
باشد یا نباشد ؟! کدامیک ؟
ناشناس۱۴۳۹۸۱۸۱۵:۱۸:۵۰ ۱۳۹۹/۲/۱۸
هدف ترامپ از بازگشت به برجام فعال کردن مکانیسم ماشه و احیاء تحریم ها و قطعنامه های قبلی ضد ایرانی است.
ناشناس۱۴۳۹۸۲۲۱۵:۲۰:۴۸ ۱۳۹۹/۲/۱۸
کدخدا در مقابل ذره میکرونی کرونا زانو زده و زمین گیر شده و ان شاءالله رکود اقتصادی شدید باعث نابودی شیطان بزرگ خواهد شد.
ناشناس۱۴۴۰۰۸۳۲۱:۱۹:۱۱ ۱۳۹۹/۲/۱۸
شاخص های بورس امریکا هر روز سبزتر از دیروز . چین بدبخت هر روز قرمزه بورس شانگهای داره متلاشی میشه
ناشناس۱۴۴۰۷۳۶۱۴:۵۷:۱۱ ۱۳۹۹/۲/۱۹
داو قبل از کرونا 29000 بود الان 23000 هست از جلوی منوتو پنوتو پاشو قشنگم
ناشناس۱۴۳۹۸۲۹۱۵:۲۴:۰۳ ۱۳۹۹/۲/۱۸
کرونا ویروس روی امریکا و 3 کشور خبیث اروپایی را کم کرد.
ناشناس۱۴۳۹۸۳۶۱۵:۲۹:۳۵ ۱۳۹۹/۲/۱۸
چه برجام باشد چه نباشد تحریم های تسلیحاتی ایران لغو نخواهد شد.
ناشناس۱۴۳۹۸۷۲۱۶:۱۷:۳۶ ۱۳۹۹/۲/۱۸
خیالتان راحت او قربانی هیچ چیزی نمیشود
ناشناس۱۴۳۹۸۸۰۱۶:۲۷:۰۲ ۱۳۹۹/۲/۱۸
ترامپ دور بعد هم هست
ناشناس۱۴۳۹۹۳۰۱۷:۴۰:۴۵ ۱۳۹۹/۲/۱۸
مردم دنیا از ترامپ انتظار دارند که بعد از برگزاری انتخابات ۲۰۲۰ ؛ چین را به جهت مخفی کاری و ایجاد پاندمی کرونا و مرگ هزاران انسان بیگناه در جهان ، گوشمالی سختی دهد به نحوی که دیگر چین قادر نباشد روی پای خودش بایستد .
ناشناس۱۴۴۰۰۶۷۲۱:۰۱:۰۰ ۱۳۹۹/۲/۱۸
ببینم برای ایدز که امریکا بیشتر مواردش رو منتشر کرد هم همین نظر رو داری ؟ در ضمن امریکا زیر ویتنام زایید چین اتمی با 1/4 میلیارد جمعیت پیشکشش
ناشناس۱۴۴۰۰۸۷۲۱:۲۱:۰۰ ۱۳۹۹/۲/۱۸
سال دیگه اینموقع چین داره با ویلچر اینور و انور میره
ناشناس۱۴۴۰۱۵۰۲۲:۲۸:۴۰ ۱۳۹۹/۲/۱۸
بنده حاضرم در هر ائتلاف بین المللی بر علیه چین شرکت نموده و انتقام متوفیان کشورم رو از چین گرفته و پوزه اش را به خاک بمالم .
ناشناس۱۴۴۰۱۵۷۲۲:۳۷:۵۱ ۱۳۹۹/۲/۱۸
بنده این انتظار رو دارم که قبل از انتخابات این عمل انجام شود .
ناشناس۱۴۴۰۲۱۶۰۰:۳۰:۴۶ ۱۳۹۹/۲/۱۹
فعلا"که کرونا ویروس امریکا و اروپا را به سختی گوشمالی داده است.
ناشناس۱۴۴۰۲۲۳۰۰:۴۲:۵۵ ۱۳۹۹/۲/۱۹
فعلا که برعکسه و امریکا بازنده بزرگ این رقابته
ناشناس۱۴۴۱۰۸۷۰۰:۳۷:۵۵ ۱۳۹۹/۲/۲۰
بیچاره،کرونا درفرانسه وآمریکا، بسیاااارزودترازچین مردم رامبتلاکرده
ناشناس۱۴۳۹۹۳۹۱۷:۴۵:۰۲ ۱۳۹۹/۲/۱۸
بایدن بوالهوس رشوه بگیر رویای تصاحب ریاست جمهوری را به گور خواهد برد .
ناشناس۱۴۳۹۹۶۰۱۸:۰۹:۵۰ ۱۳۹۹/۲/۱۸
چین با پنهانکاری ؛ باعث مرگ هزاران انسان بی گناه شد . بایدن ، عرضه برخورد و تنبیه چین را ندارد .
ناشناس۱۴۳۹۹۶۲۱۸:۱۲:۲۴ ۱۳۹۹/۲/۱۸
نامزد دموکرات ها ( جو بایدن ) از پتانسیل لازم برای شکست ترامپ برخوردار نیست .
ناشناس۱۴۳۹۹۷۲۱۸:۱۸:۴۱ ۱۳۹۹/۲/۱۸
قدرت در حال اضمحلال امریکا جای بحث ندارد
ناشناس۱۴۴۰۰۹۵۲۱:۲۴:۲۸ ۱۳۹۹/۲/۱۸
یا نمیدونی معنی اضمحلال چیه و یا نمیدونی آمریکا چیه
ناشناس۱۴۴۰۱۹۱۲۳:۳۳:۴۰ ۱۳۹۹/۲/۱۸
فکر کنم شما هر دوش نمیدونی چیه!
ناشناس۱۴۴۰۲۱۱۰۰:۲۶:۵۸ ۱۳۹۹/۲/۱۹
33 میلیون امریکایی در اثر کرونا بیکار شدند و با این روند اضمحلال امریکا حتمی است.
ناشناس۱۴۴۰۲۲۱۰۰:۴۱:۵۳ ۱۳۹۹/۲/۱۹
با رسم شکل نشون بده تا ما هم بدونیم چیه
ناشناس۱۴۴۰۷۲۶۱۴:۴۷:۳۷ ۱۳۹۹/۲/۱۹
رسمش اینه 70 درصد ذخایر ارزی دنیا به دلاره. فک کنم ذخیره ارزی کشور خودمونم به دلاره نه یوان و ...
ناشناس۱۴۳۹۹۷۹۱۸:۲۵:۳۸ ۱۳۹۹/۲/۱۸
بایدن قربانی اکتبر شگفت انگیز علی برکت الله
ناشناس۱۴۳۹۹۹۷۱۸:۴۰:۱۳ ۱۳۹۹/۲/۱۸
خیر
30 : 20۱۴۴۰۰۰۱۱۸:۵۰:۰۳ ۱۳۹۹/۲/۱۸
ترامپ قربانی اکتبر شگفت انگیز خواهد شد .
ناشناس۱۴۴۰۴۵۰۰۸:۴۹:۲۵ ۱۳۹۹/۲/۱۹
پراید دومیلیونی شده نودمیلیون دلار هفت ذتومن شده شانزده هزا. دچارتوهم نشید کی باخته وقتی شرم و حیا نباشه حرف ها زیاد
ناشناس۱۴۴۱۰۸۹۰۰:۳۹:۳۱ ۱۳۹۹/۲/۲۰
آمریکااز درون منفجرشده، هواداران اسلحه به دست ترامپ، درخیابان ها رژه میروند
ناشناس۱۴۴۱۱۶۱۰۷:۱۰:۰۴ ۱۳۹۹/۲/۲۰
از این حرف ها نزنید که عده ای امریکا پرست در داخل دلشان فرو می ریزد و گناه دارد
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

پربحث‌های هفته

  1. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  2. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  3. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  4. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  5. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  6. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  7. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  8. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  9. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  10. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  11. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  12. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  13. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  14. نظرات برگزیده مخاطبان الف: آموزش و تربیت در رعایت حجاب بیشترین تاثیر را دارد/ عملیات وعده صادق یک پیروزی بزرگ برای ایران بود

  15. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  16. هزینه عملیات وعده صادق به ۲۰ میلیون دلار هم نرسید/ دست آخرین توان نظامی ایران هنوز رو نشده است

  17. اژه‌ای: در قضیه حجاب نمی‌خواهیم هر فردِ کم توجه به قوانین را کیفر کنیم  

  18. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  19. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  20. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  21. عملیات "وعده صادق" ؛ بررسی ابعاد تسلیحاتی نظامی

  22. سلاح اتمی؛ جزو برنامه ریزی امنیتی و دفاعی ایران است؟ /تمام «نه»های رهبر انقلاب به سلاح هسته ای +اینفو

  23. شبيه‌سازي جنگ ايران و آمريكا

  24. یک سیلی برای تنبیه

  25. رئیسی: می‌گفتند روی موشک‌ها شعار مرگ بر اسرائیل ننویسیم        

آخرین عناوین