تأملاتی درباره موج چین‌ستیزی اخیر در ایران

عبدالله شهبازی،   3990123168 ۳۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
تأملاتی درباره موج چین‌ستیزی اخیر در ایران

 

یادداشت زیر گزیده‌ای است از بحث‌های روزهای اخیرم در یک گروه تلگرامی درباره موج سنگین ضد چینی روزهای اخیر در ایران. 

* نظام سیاسی چین مطلوب من نیست. یعنی اگر مجبور باشم در خارج از ایران و در آسیای جنوب شرقی زندگی کنم قطعاً چین را انتخاب نمی‌کنم. بیش از همه به دلیل سیستم بسته سیاسی آن. ولی اگر تاجر و صاحب صنعت بودم حتماً سعی می‌کردم با چین مراوده داشته باشم همانطور که خیلی از کمپانی‌های بزرگ و کوچک آمریکایی و اروپایی با چین مراوده دارند. 

در حوزه سیاست خارجی البته وضع متفاوت است. من یکی تردید ندارم که نظام سیاسی اروپای غربی و آمریکای شمالی بسیار مرجح است بر چین. سطح رفاه بسیار بالاتر است. امکان تحرک اقتصادی و اجتماعی و مهمتر از همه آزادی بیان و اندیشه در سطح بالا جاذبه‌های اروپای غربی و آمریکای شمالی است. این‌ها امتیازات غرب است. ولی دولت‌ها در مناسبات خارجی اینگونه تصمیم نمی‌گیرند. ایران قرار نیست با چین ازدواج کند که از سیستم سیاسی‌اش خوشش بیاید یا نیاید. من و شمای ایرانی نیز یک وقت درباره انتخاب خود برای زندگی در کشور دیگر صحبت می‌کنیم و یک زمان درباره نوع روابط کشورمان که بتواند بیشتر منافع ملی را تأمین کند. 

الان در وضع کنونی هیچ کشوری در دنیا، تأکید می‌کنم هیچ کشوری و بالاتر از همه آمریکا که بزرگ‌ترین بدهکار مالی به چین است، از چین بی‌نیاز نیست. سرعت رشد اقتصادی چین شگفت‌انگیز است. مضافاً که ایران، بهر دلیل، خوب یا بد،‌ روابطش با ایالات متحده تیره است. اروپای غربی هم به دلیل پیوستگی اقتصاد و سیاست در غرب و به دلیل جهانوطنی بودن کانون‌های مالی و سیاسی غربی، با ایران روراست نبوده و نیست. فرانسه هم دنبال منافع مالی خود در ایران بود و از طریق صنعت مونتاژ خودرو و بازار انحصاری غارتگرانه خودرو در ایران سودهای عظیم برده. 

در این وضعیت گزینه رابطه اقتصادی با چین برای ایران بسیار مهم است تا بتواند به چرخش اقتصادش کمکی کند. حتی در وضعیت عادی نیز ارتباط با چین بسیار مهم است همانطور که برای اروپای غربی و ایالات متحده خیلی مهم است. 

قرار نیست ما منافع ملی‌مان را فدای خواست‌های اروپای غربی یا آمریکا کنیم یا با تلاطم‌های سیاسی آنان بالا و پائين بپریم. قبلاً  مکرر سیاست خارجی جواهر لعل نهرو را مثال زدم در اتخاذ رویه «عدم تعهد» و استفاده از پتانسیل اتحاد شوروی سابق برای ساختن اقتصاد هند نوین. 

این که بعضی فرموده‌اند که چین «چتر استعمارش را چند صباح دیگر بر روی ایران پهن می‌کند» نشانه بی‌اطلاعی از سیاست خارجی چین است. سیاست چین «استعماری» نیست؛‌ کاسبی است. چین بیزنس‌من خشک و قدرتمندی است و استراتژی کلانی را در پیش گرفته که خیلی با جدیت ادامه می‌دهد. دنبال سیاسی‌کاری و مستعمره‌سازی نیست. اصلاً رفتارش خیلی بالاتر از این حرف‌هاست. همانطور که عرض کردم چین الان بزرگ‌ترین طلبکار دولت آمریکاست.

* ردوبدل پیام‌های اولیه میان معاون وزارت بهداشت و سفیر چین اهمیتی نداشت. گفتگویی ساده و مؤدبانه بود. رفتار توهین‌آمیزی در طرفین وجود نداشت. این موج سنگین را کسانی ایجاد کردند که پیام‌های فوق را دستاویز قرار دادند.

البته حرف آقای جهانپور نادرست بود. خطر کرونا در چین از اول محسوس بود. اتفاقاً چین متهم بود به بزرگنمایی آن. اگر کسانی باور نکردند و خود را آماده ورود ویروس نکردند حتماً چین مقصر نیست. اگر تقصیری هست متوجه فرهنگ غذا خوردن مردم آسیای جنوب شرقی است. این ویروس می‌توانست از تایلند یا هر جای دیگر در آن منطقه آغاز شود.

* موج ضد چینی روزهای اخیر از ایران شروع نشد. از رسانه‌های وابسته به دولت آمریکا شروع شد و واکنش به افزایش شدید اعتبار چین بود به دلیل مهار کرونا در این کشور. چین کار عظیمی کرد. هنوز آلزایمر نگرفته و بیاد داریم خبرهای آن روزها را. زمانی که دولت‌هایی چون ایران و آمریکا و اروپای غربی بکلی بی‌تفاوت بودند در قبال خبرهای هولناک کرونا و اجازه می‌دادند ویروس کشورهایشان را تسخیر کند. شاید آن‌ها در آن زمان می‌گفتند چین شلوغش کرد و باید با سکوت رد می‌کرد بیماری را. یا اگر رفتار دولت چین نبود این همه جنجال هم نبود. عده‌ای می‌میرند و تمام می‌شود. مثل همیشه. حالا موج ضد چینی درست کرده‌اند تا بی‌کفایتی و تقصیر خود را در مرگ‌ومیر مردم‌شان به گردن دیگری بیندازند.

 

* پدیده‌هایی چون کرونا جهانی است. چین در ماجرای کرونا همانقدر مقصر است که بریتانیا و آمریکا در ماجرای آنفلونزای ۱۹۱۸ که ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون نفر مردم جهان را کشت ولی حتی نامش را کردند «آنفلونزای اسپانیایی» نه انگلیسی یا آمریکایی. (عرض کردم قبلاً که درباره منشاء ویروس آنفلونزای ۱۹۱۸ دو نظریه اصلی وجود دارد. یکی منشاء را در بیمارستان صحرایی ارتش بریتانیا در بندر اتاپله فرانسه می‌داند و دیگری اردوگاه نظامی ارتش آمریکا در هاسکل کانزاس.)

* این رفتارها شاید در ایران خطری نداشته باشد ولی در فضای کنونی آمریکا و اروپای غربی می‌تواند موج نژادپرستانه ضد چینی ایجاد کند و به بهای جان انسان‌های بیگناه تمام شود. در گوگل جستجو کنید و افزایش حملات به مردم دارای تبار آسیای شرقی (نژاد زرد) را در آمریکا ببینید. عوام خشمگین از «کرونای چینی» تفکیکی میان چینی و غیرچینی قائل نیستند. این موج‌سازی‌های کاملاً سیاسی از سوی دولت ترامپ و دیگران می‌تواند در پایه نژادپرستی غیرقابل کنترل قرار بگیرد. 

* تبلیغات ضد چینی ادامه جنگ تبلیغاتی- اقتصادی چین و آمریکاست که از قبل شروع شده بود. با افزایش شدید اعتبار چین به دلیل موفقیت در سیاست کنترل کرونا در ووهان و تبدیل شدن آن به الگو، که حتی در سخنان دکتر فاوچی دانشمند ارشد تیم کاخ سفید برای مقابله با کرونا نیز منعکس می‌شد، حملات تبلیغاتی به چین شروع شد. 

کرونا پدیده جهانی است. پندمیک است یعنی همه‌گیری جهانی است. وظیفه ما شناخت روزبروز راهکارهای دولت‌های مختلف است و سنجش میزان موفقیت یا عدم موفقیت آن‌ها برای بکارگیری در داخل. ولی عملاً شاهدیم که در ایران عزمی برای قرنطینه یکی دو ماهه و قطع زنجیره انتقال انسانی ویروس وجود نداشت و چون توان مدیریت نداشتند بی‌خیال شدند. 

قرنطینه «شرقی» و «غربی» ندارد. فرانسه و اسپانیا و ایتالیا و آمریکا هم سیاست قرنطینه را دنبال می‌کنند. حتی بریتانیا هم پس از شکست در راهکار ایمنی گله‌ای به سیاست قطع حلقه‌های انتقال انسانی ویروس رسید و بوریس جانسون در ۱۶ مارس ۲۰۲۰/ ۲۶ اسفند ۱۳۹۸ رسماً اتخاذ راهکار سرکوب را اعلام کرد. مسئله میزان سخت‌گیری در قرنطینه است که روزبروز ثابت شده اگر اقدام ضربتی و اکید برای قرنطینه نباشد، شل‌کن و سفت‌کن تأثیری ندارد.

* این موج ضد چینی در ایران برایم نامفهوم است. دلیلی برای این حجم ابراز خصومت به چین نمی‌بینم مگر دلایل دیگر داشته باشد. خاستگاه کرونا چین بود ولی چین، پس از تأخیری دو سه هفته‌ای که برایش عواقب سنگین داشت، خیلی خوب مدیریت کرد و نگذاشت ویروس از محدود استان هوبِی خارج شود وگرنه الان با یک میلیارد بیمار کرونایی سروکار داشتیم و فاجعه خیلی عظیم بود. 

اگر تقصیری متوجه چین باشد به فرهنگ غذا خوردن مردم چین و سایر کشورهای آسیای جنوب شرقی برمی‌گردد که از نظر من واقعاً نفرت‌انگیز است. 

بعد از آن چین کمک‌های جدی کرد و اعتبارش بالا رفت. همین چند روز پیش بود که هزار دستگاه ونتیلاتور به ایالت نیویورک کمک کرد و اندرو کومو، فرماندار نیویورک، رسماً از چین تشکر کرد در فضای امساک دولت فدرال. در این فاصله به ایران هم خیلی کمک کرد که آمارش هست. از ماسک و کیت تست و ونتیلاتور و غیره. کمک قابل توجهی بود.

** شخصیت‌ها و دولت‌های ملی در دوران «جنگ سرد» تلاش می‌کردند از رقابت دو ابرقدرت آن روز به نفع کشور خود بهره ببرند. جواهر لعل نهرو را مثال می‌زنم که به بهترین شکل از تعارض آمریکا و شوروی بهره برد و شالوده هند امروز را بنیان نهاد. کسی نمی‌تواند نهرو را به کمونیست بودن متهم کند. روابط گسترده اقتصادی با شوروی هم سبب نشد که حزب کمونیست هند قدرتمند شود. هند روش سرکوب کمونیسم در داخل را هم نداشت و دمکراسی معتدلی بود. ولی کمونیسم در داخل رشد نکرد. در سطح پائینی در میان عده‌ای از روشنفکران ماند در حالی که مارکسیست‌های هندی بعضاً از لحاظ تئوریک آدم‌های مهمی بودند.

در مقابل ایران دوران پهلوی کاملاً خود را در مدار غرب قرار داد و رفتارهای شوروی‌ستیزانه در پیش گرفت به بهای از دست دادن برخی موقعیت‌های بسیار مهم برای ایران. قبلاً سهم ایران از دریای خزر را مثال زدم که در دو نوبت، یکی زمان جنجال قرارداد نفت شمال در دوران ریاست الوزرایی رضا خان و دیگری در زمان جنجال نفت شمال در دوران دولت محمد ساعد مراغه‌ای و سلطنت محمدرضا شاه، ایران می‌توانست خیلی خوب با شوروی‌ها معامله کند و سهم ایران را در دریای خزر تعیین کرد ولی نکردند. الان به وضع کنونی رسیدیم که با چندین دولت مستقل در دریای خزر شریکیم. در نفت شمال هم همینطور. هنوز که هنوز است نمی‌دانیم این ذخایر عظیم نفت شمال کجاست که این همه بر سر آن جنگ و جنجال بود و حاضر نشدیم قرارداد استخراج با شوروی منعقد کنیم. لابد همین ذخایری است که الان دولت باکو استخراج می‌کند و می‌فروشد.

رویکرد فعلی به چین و اروپای غربی هم همین است. ما باید منافع ملی را اصل بدانیم و با شاخص آن در روابط خارجی سیاست‌گذاری کنیم نه چون از الگوی حکومت‌گری غربی خوشمان می‌آید و از مدل حکومتی چین بدمان می‌آید، یا سبک غذای چینی‌ها برایمان نفرت‌انگیز است و غذاهای فرانسوی یا ایتالیایی یا اسپانیایی را دوست داریم روابط خارجی‌مان را تنظیم کنیم.

- برای آشنایی با موج چین‌هراسی جدید و بهره‌گیری راست‌گرایان آمریکا و اروپای غربی از آن برای ایجاد «جنگ سرد جدید» به مقاله مهم زیر در گاردین مراجعه شود: 

Using the virus to bash Beijing could trigger a new cold war
Rightwingers in the US and Europe are fuelling a superpower standoff
Simon Tisdall
The Guardian
Sat 4 Apr 2020
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/04/using-the-virus-to-bash-beijing-could-trigger-a-new-cold-war

✔️ برای آشنایی با پیشینه مفصل چین‌هراسی (سینوفوبیا Sinophobia) در تاریخ ایالات متحده آمریکا به مقاله زیر مراجعه شود:

Americans have been scapegoating Chinese workers almost as long as the US has been a country
By Dan Kopf
December 18, 2016
https://qz.com/864491/americans-have-been-scapegoating-chinese-workers-almost-as-long-as-the-us-has-been-a-country/

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۴۱۰۸۳۲۲۲:۲۸:۴۲ ۱۳۹۹/۱/۲۳
تحلیل جامع و مناسبی بود
امیر۱۴۱۱۱۳۶۰۸:۱۳:۳۵ ۱۳۹۹/۱/۲۴
مشکل چین نیست. چین هم مثل کشور های دیگه. مشکل خودمانیم. مشکل اینجاست که به نام استقلال از یکی به دیگری وابسته شدیم.
ناشناس۱۴۱۱۸۹۶۱۵:۴۳:۲۴ ۱۳۹۹/۱/۲۴
نسخه ای که خودباختگان آمریکا مینویسند چیزی جز بدبختی و ذلت نتیجه نداره . ناراحتی اونا از ارتباط معقول ایران با چین در همین جاست که حاضر نیستیم بهشون باج بدیم .
ناشناس۱۴۱۰۸۴۵۲۲:۴۳:۲۸ ۱۳۹۹/۱/۲۳
به نظر شما بعد از کره شمالی دومین مستعمره چین کجاست؟
ناشناس۱۴۱۰۸۵۴۲۲:۵۶:۲۴ ۱۳۹۹/۱/۲۳
آمریکا به عنوان بدهکارترین کشور جهان به چین در آینده مستعمره چین خواهد بود . و این محل نگرانی آمریکایی هاست
ناشناس۱۴۱۰۹۱۷۲۳:۵۲:۴۹ ۱۳۹۹/۱/۲۳
آمریکا چین رو باد کرد الان هم بادشو میخوابونه. برو تاریخ بخون.
ناشناس۱۴۱۰۹۶۲۰۰:۲۴:۲۵ ۱۳۹۹/۱/۲۴
بزرگوار این بدهی مفهومش این نیست که از چین قرض گرفته … بزرگ‌ترین خریدار کالای چین امریکاست پس بدیهی است بزرگ‌ترین بدهکارش هم باشه … حامد
ناشناس۱۴۱۱۲۰۱۰۹:۲۵:۳۱ ۱۳۹۹/۱/۲۴
بدهی از این نوع در اقتصاد یک مزیت است. بدهکار دوم جهان هم ژاپن است.
رسام۱۴۱۱۸۹۷۱۵:۴۵:۰۵ ۱۳۹۹/۱/۲۴
به اینا میگن تحلیلهای دوگانه و روشنفکر بازی . اگر آمریکا بدهکار باشد خیلی هم خوب است و نشان قدرت است و اگر ایران بدهکار باشد یعنی سقوط اقتصاد و خیانت به ملت
ناشناس۱۴۱۱۲۸۲۱۰:۰۷:۴۰ ۱۳۹۹/۱/۲۴
نسبت به حجم اقتصاد ژاپن بدهکارترین دولت دنیاست نه امریکا.
ناشناس۱۴۱۱۱۱۰۰۷:۴۷:۳۱ ۱۳۹۹/۱/۲۴
ایران سیاست مستقلی دارد که مورد خوشایند غربی ها نیست. برای همین بسیاری از غرب زده ها به دنبال شبهه پراکنی در مورد روابط ایران با چین هستند. اگر همین ایران تابع بی چون چرای غربی ها و بویژه آمریکا بود باز هم اینطور شلوغش می کردند؟! در شرایطی که آمریکا و غربی ها مانند کفتار ما را مورد تهاجم تحریم قرار داده اند اما چین و برخی کشورها مانند روسیه حداقل کمتر به تحریم آمریکا عمل می کنند آیا عاقلانه است که به آنها هم پشت کنیم؟! اینکه عده ای از آن طرف مرزها بدون حتی کوچکترین هزینه ای با شبهه افکنی به دنبال تیره کردن روابط ایران با کشورهای حداقل به ظاهر دوست هستند چیزی است که توسط اربابان غربی خود به آنها دیکته شده است تا شرایط سخت تحریم را بر مردم سخت تر و سخت تر کنند. مجریان و یا بهتر بگویم مزدوران شبکه هایی مانند بی بی سی، وی او ای ، من و تو ، ایران اینترنشنال و ... که رسما از آمریکا ،انگلیس، اسراییل و یا عربستان پول می گیرند و به دور از تحریم ها هر روز با ذهن و روان مردم بازی می کنند آیا تشنه خدمت و رفاه مردم هستند ون یا تشنه پر کردن جیب خود و عیاشی و خوش گذرانی در کشورهای غربی؟! به قطع یقین کسانی که به دنبال خراب کردن روابط کشورمان با چین و یا هر کشور دیگری هستند که در این شرایط سخت تحریم به ما کمک می کنند در راستای فشار بیشتر دولت منفور ترامپ کریه گام برداشته هدفی جز فشار بیشتر به دولت و به تبع آن به مردم ندارند. به لحاظ نظامی در حدی هستیم که تابع روسیه و یا چین نباشیم ضمن اینکه عقل ایجاب می کند تا جایی که منافع آنها با منافع ما مشترک است با آنها همکاری کنیم. به لحاظ تعداد با سوادها و صنعتگران متبحر آنقدر غنی هستیم که می توانیم در هر شرایطی که لازم باشد مستقل از چین باشیم چه بسا اینکه بسیاری از نیاز های خود را تولید می کنیم. هرچند عده ای خائن با سنگ اندازی اجازه تولید بسیاری از مایحتاج را در داخل از ما گرفته اند و ... در نهایت نباید در دام عده ای که با شبهه افکنی به دنبال کسب منافع خود هستند بیافتیم و اجازه دهیم به منافع کلی ممکلت بیشتر و بیشتر آسیب برسانند.
ناشناس۱۴۱۱۲۱۵۰۹:۳۰:۲۶ ۱۳۹۹/۱/۲۴
راست میگی نفت ، گاز ، منابع معدنی و جنگل و غیرو کره شمالی را چین قورت میده !!!!!!!!!!!
ناشناس۱۴۱۱۳۴۱۱۰:۳۹:۵۴ ۱۳۹۹/۱/۲۴
افکار مسموم وغربگرای بعضی ها
نوید۱۴۱۰۹۹۱۰۱:۱۵:۲۱ ۱۳۹۹/۱/۲۴
ایران در حال تبدیل شدن به مستعمره چین می باشد این یک واقعیت است
ناشناس۱۴۱۱۸۹۸۱۵:۴۷:۱۸ ۱۳۹۹/۱/۲۴
نه چین دنبال چنین چیزی است و نه جمهوری اسلامی ایران با این رهبری چنین فرصت و امکانی را به آنها میدهد. با این حرفها و ترساندن ایران از چین هدفی جز مستعمره آمریکا کردن ایران دنبال نمیشه .
ناشناس۱۴۱۱۰۵۶۰۳:۱۲:۲۴ ۱۳۹۹/۱/۲۴
نویسنده.احتمالا از اتاق بازرگانی ایران و چین بود
ناشناس۱۴۱۱۳۷۰۱۰:۵۸:۲۲ ۱۳۹۹/۱/۲۴
شما احتمالا از کار چاق کن های امریکایی اروپائی هستین جناب
رامین۱۴۱۱۹۰۰۱۵:۴۹:۰۸ ۱۳۹۹/۱/۲۴
نویسنده یک پژوهشگر تاریخ و فردی مطلع است . شما هم وقت بذاری و یه چند صفحه کتاب بخونی جای دوری نمی‌ره ها!
ناشناس۱۴۱۱۰۷۸۰۴:۵۸:۱۱ ۱۳۹۹/۱/۲۴
همین امروز بلژیک اعلام کرد که 2 میلیون ماسکی که از چین خریده تقلبی بوده. حالا شما از کدوم اعتبار صحبت میکنید؟
ناشناس۱۴۱۱۰۹۵۰۶:۵۹:۵۶ ۱۳۹۹/۱/۲۴
تمام هیاهوی غرب این است : بروید و روابط اقتصادی و سیاسی را که باعث شکست تحریم ها می شوند از بین ببرید به نظر من چین صدها هزار بار در مواضع سیاسی از اروپایی های ترسو و دروغگو بهتر است و هیچ ننه من غریبم بازی که در شبکه های اجتماعی براه انداخته اند این حقیقت را پنهان نخواهد کرد غرب و آمریکا را با دیپلماسی آزمودیم و دیدید که به راحتی زیر قولشان زدند سفارش من به عده ای غرب هلاک این است گلویشان را بخاطر این غربیان خود پرست پاره نکنند و تحت تاثیر تبلیغات آنها بازی نخورند
سینا۱۴۱۱۰۹۹۰۷:۰۸:۱۱ ۱۳۹۹/۱/۲۴
سپاس جامع و گویا بود. ما خیلی وقتا یادمون می ره شرایط امروزمون چقدر ناشی از رفتار غرب و آمریکا با ما بوده و البته این به معنی توی دامن چین رفتن نیست. یارگیری و بازی یک واقعیت است. کاش با غرب و منطقه هم به از این یارگیری کرده بودیم.
ناشناس۱۴۱۱۱۱۲۰۷:۴۷:۵۱ ۱۳۹۹/۱/۲۴
حرف آقای جهان پور کاملا درست بود.
اکبر۱۴۱۱۱۱۵۰۷:۵۰:۵۸ ۱۳۹۹/۱/۲۴
در مورد صادرات کالاهای بنجل که جز هدررفت ثروت ایرانی ها هیچ کارکردی ندارن چی میگین؟
ناشناس۱۴۱۱۱۲۰۰۷:۵۵:۴۱ ۱۳۹۹/۱/۲۴
با همه تحلیلهای درست و نادرست. اشتباه بزرگ اینه که کشوری همه تخم مرغهاش رو تو سبد چین بگذاره و آخرش هم قربانی اون بشه.
ناشناس۱۴۱۱۲۲۳۰۹:۳۳:۳۷ ۱۳۹۹/۱/۲۴
نظرات نشان میدهد تا چه حد تحت تاًثیر ماهواره هستند. تا ماهواره پا برجاست این ملت روی آرامش را نخواهد دید
ناشناس۱۴۱۱۲۳۷۰۹:۴۰:۱۱ ۱۳۹۹/۱/۲۴
شما وکیل آنها هستید؟ آیا از مبالغ بلوکه شده مالیمان در آنجا خبر دارید؟ ایا از پرداخت وام از پول نفتمان خبر دارید؟ ایا از خرید معادنمان خبر دارید؟ از شیلات و ... چطور؟
رضا۱۴۱۱۲۶۰۰۹:۴۹:۵۵ ۱۳۹۹/۱/۲۴
متاسفانه تعدادی از مزدوران آمریکا در داخل کشور ما هم وجود دارند که یکی از وظایف انها تبلیغ علیه چین و روسیه ستیزی است که دشمنان قدرتمند غربی ها می باشند البته کاری از پیش نخواهند برد
حسن نبی لو۱۴۱۱۲۶۷۰۹:۵۵:۰۸ ۱۳۹۹/۱/۲۴
تحلیلی مستدل بود چقدر خوب بود تمامی تحلیل گران مثل ایشون وبا در نظر گرفتن منافع ملی مان اظهار نظر می کردند
ناشناس۱۴۱۱۳۵۹۱۰:۵۲:۵۰ ۱۳۹۹/۱/۲۴
نویسنده میگه تو روابط با کشورها باید به دنبال منافع خودمون باشیم ولی به آمریکا و غرب که میرسه مبازه با امپریالیست و استکبار ستیزی اولویت پیدا میکنه.
ناشناس۱۴۱۱۷۴۵۱۳:۵۸:۴۰ ۱۳۹۹/۱/۲۴
شما به کشورهای مدینه فاضله ات بگو دست از سیاسی کاری ، تغییر نظام و تحریم ها بردارن بعد می توانند مانند چین در بازار ایران کار کنند
ناشناس۱۴۱۱۳۷۳۱۰:۵۹:۳۷ ۱۳۹۹/۱/۲۴
بایدمنافع ملی تایین کننده مواضع مسولان کشور نسبت به چین و اروپا وامریکا وروسیه وپادشاهان مستبد باشه!
ناشناس۱۴۱۱۳۹۳۱۱:۱۱:۴۹ ۱۳۹۹/۱/۲۴
دلیل این همه چین ستیزی واقعا چیست؟ آیا چین دارد با ما دشمنی می کند؟ قطعا اینگونه نیست.پس مشکل کجاست؟ مشکل در ایجاد کردن دوقطبی آمریکا یا چین هست که یک دوقطبی سازی غلط است. دوستان دقت کنند که چین به دنبال منافع حداکثری از طریق تجارت است. ولی آمریکا دنبال منافع حداکثری از طریق فشار است. فشار سیاسی، اقتصادی، تهدید و جنگ است. کارهایی که هیچگاه چین نکرده است. پس مقایسه یک دولت منفعت طلب و یک دولت دشمن غلط است.
ناشناس۱۴۱۱۴۳۲۱۱:۴۲:۳۰ ۱۳۹۹/۱/۲۴
چین بزرگترین دشمن استقلال و پیشرفت و تولید ماست...کالاهای چینی چه بلا ها که سر تولید ملی نیاورده اند
ناشناس۱۴۱۱۴۶۴۱۱:۵۹:۰۶ ۱۳۹۹/۱/۲۴
دارن باد چین رو میخوابونن. سرمایه ها داره خارج میشه.
ناشناس۱۴۱۱۴۷۱۱۲:۰۱:۲۵ ۱۳۹۹/۱/۲۴
تحلیل سفارشی بی ربطی بود ، رابطه اقتصادی با چین فقط برای بعضی آقایون و آقازاده هاشون مهمه که جنس بنجل چینی وارد ایران کنند و سود کلان تو تحریم ها به جیب بزنن
ناشناس۱۴۱۱۵۷۸۱۲:۴۸:۰۵ ۱۳۹۹/۱/۲۴
مسأله روشن است، شبکه های ماهواره ای علیه چین تبلیغ می کنند که اولا اعتبار این کشور زائل شود و ثانیا، رابطه ایران با این کشور بد شود که ایران در تحریم آمریکا تنهاتر از گذشته شود.... و الا در حالی که انگلیس ماسک های ما را بلوکه می کند آمریکا اموال ما را، و سردار ما را ترور می کند و ملت ایران تاکید می کنم ملت ایران را تروریست می نامد ـ تروریست نیشن ـ ، چین هم پزشک هم ماسک هم کیت و هم دیگر کمک ها را پیش از دیگران به ایران کرد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. این صدای اقتدار ایران است ...

  4. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  5. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  6. وحدت ملی با وعده صادق

  7. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  8. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  9. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  10. کمی دیر نیست؟

  11. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  12. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  13. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  14. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  15. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  16. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  17. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  18. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  19. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  20. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  21. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  22. اسراییل چه باید بکند؟ 

  23. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

  24. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  25. انتقاد دوباره شریعتمداری از مسئولین درباره وضعیت حجاب/ اوج و فرود قیمت دلار

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. این صدای اقتدار ایران است ...

    2. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

    3. وحدت ملی با وعده صادق

    4. استخوانی در گلوی اسرائیل!

    5. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

    6. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

    7. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

    8. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

    9. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

    10. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

    11. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

    12. اسراییل چه باید بکند؟ 

    13. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

    14. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

    15. انتقاد دوباره شریعتمداری از مسئولین درباره وضعیت حجاب/ اوج و فرود قیمت دلار

    16. واکنش محمود احمدی نژاد به حمله موشکی ایران

    17. واکنش خاندوزی به ادعای منفعت دولت از افزایش قیمت ارز/ حمایت خاتمی از عملیات وعده صادق

    18. این تریبون به مرجعیت نمازجمعه کمک کرد؟

    19. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    20. تحلیل صالحی از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی/ توضیحات کنعانی درباره کشتی توقیف‌شده در تنگه هرمز

    21. مشتِ آهنینِ ایران و" گنبدِ کابوسِ" اسرائیل

    22. حسین دهباشی به دادسرا احضار شد

    23. عبدالکریمی: مدافع تمام‌قد نیروهای دفاعی‌ ایران هستم

    24. اژه‌ای: در قضیه حجاب نمی‌خواهیم هر فردِ کم توجه به قوانین را کیفر کنیم  

    25. احتمال تشکیل استان تهران غربی

    آخرین عناوین