تبلیغ «منکر» و سانسور «معروف»

گروه فرهنگی الف،   3990120051 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

مدتهاست آن‌چه انتظار داریم در عرصه فرهنگ و هنر به نمایش درآید به راحتی حذف و سانسور می‌شود و بر عکس آن‌چه انتظار داریم مورد نقد باشد، مورد استقبال مدیران قرار می‌گیرد.

تبلیغ «منکر» و سانسور «معروف»

به گزارش عصر تعادل، سعید عصمتی- تهیه کننده سینما نوشت : خیلی وقت است که آن‌چه نباید جای آن‌چه باید را گرفته است. آن‌چه انتظار داریم در عرصه فرهنگ و هنر به نمایش درآید به راحتی حذف و سانسور می‌شود و بر عکس آن‌چه انتظار داریم مورد نقد باشد، مورد استقبال مدیران قرار می‌گیرد. همین رویه هم باعث شده تا قهرمان‌سازی‌ها در فیلم‌ها و سریال‌ها عجیب شود. خیلی وقت است که شاهد هستیم در عرصه سینما و هنر بزهکاران و معتادان به عنوان قهرمان داستان معرفی می‌شوند. همین نگاه نابه‌جا هم حتی در نقد سریال و فیلم موثر افتاده است. و می‌بینیم منتقدان به جای ایراد گرفتن به سکانس‌های ناهنجار یک فیلم یا سریال خواستار حذف سکانس‌هایی می‌شوند که در اصل نه ناهنجاری است و نه غیرشرعی. شاید در جامعه مشکلات فرهنگی و اجتماعی زیادی وجود داشته باشد، اما نوع انعکاس این ناهنجاری‌ها می‌تواند تعیین‌کننده باشد. اما شاهد هستیم که در واقع به نوعی در سریال‌ها این ناهنجاری‌ها تشویق می‌شود و البته مورد نقد هم قرار نمی‌گیرد.

شاید همین نوع نگاه باعث شده عده‌ای با گرایش سیاسی خاص طی روزهای گذشته شروع به انتقاد از سریال پایتخت کنند و تا آنجا پیش بروند که رئیس صدا وسیما را وادارند که واکنش نشان دهد و دست به اقدامی بزند.

به طور خاص می‌بینیم که درباره یک سکانس شروع به ایرادگیری می‌کنند. مساله این‌جاست که ما باید در صداوسیمای کشورمان، که عنوان رسانه ملی را هم با خود یدک می‌کشد، عشق‌ورزی به همسر را فرهنگ‌سازی کنیم. اینکه چرا آن‌ها در قایق یا سوار بر موتور هستند و از فیلم مشخص گرته‌برداری شده نمی‌تواند مساله اصلی باشد، بلکه فرهنگ عشق‌ورزی که بین دو جوان که شرعا و قانونا با هم ازدواج کرده‌اند، حرف اصلی‌ست که می‌تواند باعث شود این فرهنگ عشق‌ورزی و کلام محبت‌آمیز بین خانواده‌ها رواج پیدا کند و ما نمی‌توانیم با نگاهی بیمارگونه، فقط مترصد فریاد واسفا سردادن باشیم.

این سوال این است که چرا مراجع فرهنگی آنچه را باید منکر شوند نمی‌شوند و اتفاقا برعکس، معروف را سانسور می‌کنند. مثلا رقص در یک مراسم عروسی آن‌هم در تالاری که زن و مرد از هم جدا هستند یا دیالوگ‌هایی را که طعنه‌ای به یک رجل سیاسی دارد از کار بیرون می‌کشد و حذف می‌کند تا مبادا به مردان سیاست، بر بخورد و... این نکته را از ذهن دور نکنیم که طبق آمار رسمی در جامعه ما تقریبا50درصد طلاق بین زوجین وجود دارد و در این فیلم هم ما سه شخصیت زن داریم که از همسران خود جدا شده‌اند و سه سرنوشت مختلف دارند.

یکی زنی که می‌خواهد با ارسطو ازدواج کند و زن نقی که ریما رامین‌فر نقش آن را ایفا می‌کند و زنی‌ است که ما آن را یک زن دانا شناخته‌ایم، برای این وصلت مدام ان‌قلت می‌آورد و همین شخصیت مدام می‌خواهد ارسطو را از ازدواج با یک زن مطلقه منصرف کند. یا فهمیه را که شوهرش فوت کرده و می‌خواهد ازدواج مجدد کند، می‌بینیم که بچه‌هایش به رحمت، توهین کرده و او را تحقیر می‌کنند و به همین‌جا هم بسنده نمی‌کنند و کتکش می‌زنند و با مادر خودشان هم درگیر می‌شوند. مگر زن حق ازدواج مجدد ندارد؟ وقتی از صداوسیما که خود را قیم بهشت و جهنم می‌داند، تصویرهایی این‌چنین به جامعه تزریق می‌شود، گویا می‌خواهد این پیام را بدهد که ازدواج چنین زن‌هایی جرم است. چه کسی چنین چیزی را گفته است؟ به‌جای اینکه ما برای مردم فرهنگ‌سازی کنیم که چنین ازدواجی نه تنها قبح ندارد،‌ که حسن است و سنت خداوند، آن را با برگزاری چنین صحنه‌هایی به یک مساله نامتعارف تبدیل می‌کنیم و از قاب تلویزیون، به اقصی نقاط ایران می‌فرستیم.

پس دیگر هیچ مردی حق ازدواج با زن مطلقه‌ای را ندارد، چون با چنین مسائلی روبه‌رو خواهد شد؟ آیا این مساله با فرهنگ و دین مبین اسلام هم‌خوانی دارد و توصیه شده است؟ به جای آنکه بیاییم سنت‌های حسنه را ترویج کنیم تا نسل امروزی‌ها، با آن بیشتر آشنا شوند و از باورهای غلط دوری کنیم، برعکس می‌آییم سنت‌های غلط و کوچه‌بازاری، توهین، جسارت به بزرگ‌تر و... را تقویت می‌کنیم.

دوستانی که برای نشان دادن یک سکانس یقه‌ صداوسیما را گرفته‌اند و داد وااسلاما سرمی‌دهند، آیا قسمتی که بهتاش با خانمی بیرون می‌رود و ما اولین بار از قاب تلویزیون ملی مملکت، کلمه «دوست‌دختر» را می‌شنویم یا مطالبه بهتاش برای خانه‌ مجردی را قابل نقد نمی‌دانند؟ سوال اینجاست که چرا آنجا که باید نقد کنیم و جلوی منکر را بگیریم و معروف را تبلیغ کنیم، زبانمان کوتاه می‌شود و درست خلاف سنت و دین‌مان حرکت می‌کنیم. مگر ازدواج مجدد کسی مثل شخصیت فهیمه امر معروف، توصیه‌ شده و درستی نیست و رسانه ‌ملی باید این فرهنگ را جا بیندازد که بچه‌های این چنین زن‌هایی هم باید فرمانبری از مادرشان داشته باشند و از ازدواج‌اش حمایت کنند. پس چرا رسانه ملی چنین چیزی را قبح می‌داند اما بددهنی و توهین یک بچه به بزرگ‌تر از خود را خیلی شفاف، در قاب تلویزیون نمایش می‌دهد. کدام‌یک از این دو را باید به جوان امروزی آموزش داد و به‌ادعای دوستان فرهنگ‌سازی کرد؟

به گمان من بهتر است صداوسیما این رویه‌اش را تغییر دهد و منتقدان هم فقط فکر نقدها و مصاحبه‌ها و تخریب‌های بی‌خود نباشند.

مساله مهم نشان دادن، یک کپی از یک فیلم قدیمی نیست، کار جای دیگری بیخ‌ دارد که منکرها را معروف می‌کنیم و معروف‌ها را منکر و البته سرمان را هم بالا نمی‌آوریم که بپرسیم چرا. ما امروز نیاز داریم که از جامعه بانوان حمایت کنیم و چه زیبا بود که رحمت برای یک زن مطلقه عروسی گرفت و برایش چنین احترامی قائل بود. این فرهنگ‌سازی است و چنین ازدواجی بسیار مبارک و تحکیم نظام خانواده است و ترویج واکسینه کردن جامعه از فحشا و بی‌فرهنگی.

امیدوارم همه مدیران فرهنگی کشور، با هر نگاه سیاسی که دارند، کمی به این مسائل توجه کنند و با حکمت و بصیرت بیشتری، اهم و فی‌الاهم جامعه و فرهنگ‌اش را بشناسند و آن را تبلیغ کنند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۴۰۶۴۳۳۱۲:۴۹:۴۳ ۱۳۹۹/۱/۲۰
"معروف را سانسور می‌کنند. مثلا رقص در یک مراسم عروسی آن‌هم در تالاری که زن و مرد از هم جدا هستند" از همین یک جمله سطح معلومات این تهیه کننده آثار فرهنگی مشخص میشه و باید تا انتهای اظهار نظرات این فرد .. رو تشخیص داد
ناشناس۱۴۰۷۱۳۳۲۲:۵۵:۴۶ ۱۳۹۹/۱/۲۰
شما معلومه چی میگی؟؟؟
ناشناس۱۴۰۶۶۱۰۱۴:۵۰:۱۶ ۱۳۹۹/۱/۲۰
مقاله خوبی بود صدا و سیما متاسفانه جای دیگری سیر میکند در مورد دست شستن در ایام کرونا یک دست ..را نشان میدهد. در مقایسه با کلیپ هایی که در فضای مجازی راجع به دست ندادن ، در باز کردن و.. بجای نمایش کلیپ های تاثیر گذار دائم ملت را نصیحت میکند. از کسانی که نزد مردم احترام دارند جهت تبلیغ علیه کرونا استفاده نمیکند مثلا آقای دایی و..
کیان۱۴۰۶۶۲۰۱۵:۰۱:۲۰ ۱۳۹۹/۱/۲۰
نقد بسیار درستی است. نمایش عشق ورزیدن به همسر سانسور میشه اما دست بلند کردن رو بزرگتر برجسته میشه. این است رسانه ملی و ..آقای علی عسکری!؟ سوء مدیریت و عدم درک درست جنابعالی از وقایع نامش ستون پنجم فرهنگی دشمن نیست.
علی۱۴۰۶۶۵۲۱۵:۲۴:۵۹ ۱۳۹۹/۱/۲۰
تحلیل خیلی خوبی بود.
ناشناس۱۴۰۶۶۶۸۱۵:۴۲:۵۳ ۱۳۹۹/۱/۲۰
نویسنده این سریال فردی است که مدرک دانشگاهی خود را از ایتالیا گرفته و مدتی در آنجا فعالیت داشته و یکباره و نگاهی نویسنده سریال پربیننده پایتخت شده است! محسن تنابنده هم با آن صحبت ها در زمان سقوط هواپیمای مسافربری و برخی حرفهای پشت سرش و صحبت اخیر بازیگر فراری مهناز افشار در خصوص او نشان میدهد ذهن هنرمندان ما اکثرا غرب زده، دین زده و حتی کشور زده هستند!
ناشناس۱۴۰۶۷۸۰۱۷:۱۲:۰۸ ۱۳۹۹/۱/۲۰
به همه اینها اعتراض شد منتها در نامه رئیس صدا وسیما این موضوع پررنگ شد. البته بازسازی سکانس مبتدل از یک فیلم مبتذل یک امر معروف نیست، چرا که این سکانس به جای عشق به همسر ذهن مخاطب را جای دیگر می برد. می شد این عشق را خیلی هنری و پاک تر نشان داد‌ و می دیدی که همه تایید می کردند. مثل پایتخت های قبلی که عشق هما و نقی را نشان می داد.
ناشناس۱۴۰۶۸۲۶۱۷:۵۰:۲۰ ۱۳۹۹/۱/۲۰
چرا سرتون را مثل کبک زیر برف فرو کردین و فقط با تخیلات جامعه ..دارین زندگی می‌کنین؟ چشمتان را باز کنید و واقعیت‌های جامعه ایران را به دیده ببینید.
ناشناس۱۴۰۷۱۲۷۲۲:۵۲:۰۴ ۱۳۹۹/۱/۲۰
جامعه را با خانواده ..مقایسه نکن.مشکلات خانوادگی رو به جامعه بسط نده.
ناشناس۱۴۰۶۹۰۵۱۹:۳۶:۰۵ ۱۳۹۹/۱/۲۰
توی این کشور ناهی منکر و امر به معروف زیاد داریم شما هم دنبال کارخودت هستی
ناشناس۱۴۰۶۹۲۲۱۹:۵۴:۳۶ ۱۳۹۹/۱/۲۰
چقد این سریال رو جدی گرفتن مردم؟
مهدی۱۴۰۷۰۴۹۲۱:۳۹:۱۴ ۱۳۹۹/۱/۲۰
سلام امشب چهارشنبه ۲۰ فروردین، اخبار ۲۰:۳۰ قطع و متوقف شد. گذشته از توهین بزرگ به مردم در این ماجرا، به نظر می رسد شدت تاثیر گذاری خبر تفسیری « سخنگوی وزارت بهداشت و آمار کرونای چین» به مذاق اونایی که ارتباط حسنه ایران و چین رو نمی پسندند و با BBC همراهی می کنند، خوش نیومد. امیدوارم صدا و سیما کمتر تحت نفوذ دلداگان غرب باشد و از مردم بابت این کار ناپسند عذر خواهی کند.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  3. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  4. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  5. وحدت ملی با وعده صادق

  6. کمی دیر نیست؟

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  13. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  14. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  15. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  16. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  17. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  18. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  19. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  20. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  21. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  22. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  23. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  24. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  25. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

آخرین عناوین