تهران آلوده‌تر از آن است که شاخص‌ها می‌گویند؟! + نمودار

گروه اجتماعی الف،   3981011017 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

چند وقتی است که آلودگی هوا تیتر یک اخبار تهران شده است این درحالی است که شاخص آلودگی در برخی از مناطق عددی را نشان می‌دهد که باعث تعجب است و با مناطق مجاور آن همخوانی ندارد.

تهران آلوده‌تر از آن است که شاخص‌ها می‌گویند؟! + نمودار

فارس نوشت: آلودگی هوا این روزها به سایر مشکلات استان تهران افزوده شده و مردم را درگیر خود کرده است. طبق معمول تعطیلی مدارس و آرزوی بارش باران به دو ابزار دست مسؤولان استان مبدل شده تا به کمک آن از اقدام اساسی برای مقابله با آلاینده‌ها گریزان باشند.

به طور کلی آلودگی هوا زمانی اتفاق می‌افتاد که غلظت ذراتی که به طور طبیعی در هوا وجود ندارند به میزان زیادی افزایش پیدا کند. بنابراین مفهوم آلودگی یعنی هوایی که برای سیستم بدنی موجودات از جمله حیوانات، انسان و گیاهان مطلوب نیست.

با توجه به شاخص‌های ارائه شده در سایت کنترل کیفیت هوا، نمودار شش آلاینده ارائه شده است. این شاخص‌ها در تمام مناطق شهر تهران به وسیله ایستگاه‌های سنجش به صورت لحظه به لحظه پایش می‌شود.

بیشتر مردم تهران عکس معروف زیر که روزهای آلودگی هوا در کانال‌های مختلف بازنشر می‌شد را دیده‌اند.

شکل۱- شاخص آلودگی در مناطق مختلف تهران  

نکته‌ای که نظر مخاطب را جلب می‌کند این است که چرا بین میزان آلودگی مناطق همجوار جنوب شهر اختلاف زیادی در شاخص آلودگی وجود دارد. برای بررسی این موضع می‌توان وضعیت پنج منطقه ۱۱،۱۶، ۱۸، ۱۹ و ۲۰ را در تصویر زیر در نظر گرفت.

در منطقه‌های ۱۱، ۱۸ و ۲۰ شاخص آلودگی هوا به حالت نارنجی درآمده است اما در مناطق ۱۶ و ۱۹ که مابین این مناطق قرار دارند اختلاف ۵۰ واحدی شاخص، وضعیت هوا را سالم و به رنگ زرد درآورده است، سوال اینجاست علت این اختلاف آلودگی در مناطقی که فاصله زیادی با هم ندارند چیست؟ آیا واقعا آلودگی هوا تهران در مناطق پایین‌تر است؟ برای بررسی این موضوع دوباره به سایت شرکت کنترل کیفیت هوا رجوع می‌‌کنیم.

محمد رستگاری معاونت نظارت و پایش محیط زیست تهران به خبرنگار فارس گفت‌: غلظت آلاینده‌های مختلف در هوا بر اساس شش آلاینده محاسبه می‌شود که محاسبه هر پارامتر متفاوت است. برای مثال برای محاسبه مونواکسید کربن ماکزیمم ۸ ساعت در شبانه روز و  برای ذرات معلق، میانگین ۲۴ ساعته در نظر گرفته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه برای تعیین شاخص هر ایستگاه، بالاترین عدد ایستگاه در نظر گرفته می‌شود بیان کرد: شاخص کل هر شهر با محاسبه میانگین ایستگاه‌ها به دست می‌آید که کمیته اضطرار نیز بر اساس شاخص متوسط شهری تصمیم‌گیری می‌کند.

داده‌های ذرات معلق کوچکتر از ۲.۵ میکرون برخی از ایستگاه‌ها در دسترس نیست!

با مرور اطلاعات آلایندگی مناطق مختلف تهران (اینجا کلیک کنید) در نقاط مختلف تهران مشاهده می‌کنیم در بیشتر ایستگاه‌ها غلظت‌ آلاینده‌های کوچکتر از ۲.۵ میکرون به عنوان بالاترین عدد هر ایستگاه قرارگرفته است. اما در مناطقی که ایستگاه سنجش آلودگی هوا به سنسور ذرات 2.5 میکرون مجهز نیست اختلاف قابل توجهی با مناطق مجاورش که به این سنسور مجهز هستند وجود دارد. 

معاون نظارت و پایش محیط زیست تهران در رابطه با نبود داده ۲.۵ میکرون در بعضی از ایستگاه‌ها نیز پاسخ داد: در اکثر ایستگاه‌ها سنسور آلاینده‌های زیر ۲.۵ میکرون وجود دارد ولی به طور کلی نمی‌توان انتظار داشت که تمام ایستگاه‌ها در ۳۶۵ روز سال داده داشته باشند زیرا ممکن است در بعضی از ایستگاه‌ها قطعه‌ای خراب شده و یا نیاز به کالیبره شدن داشته باشد که موجب می‌شود داده‌ای در بعضی از روزها اعلام نشود. 

نکته‌ قابل توجه آن است که در برخی از مناطق تهران نمودار بعضی از آلاینده‌ها مانند نمودار مربوط به ۲.۵ میکرون (ذرات معلق کوچکتر از ۲.۵ میکرون) وجود ندارد و به عبارت دیگر شاخص آلودگی هوا در آن مناطق بدون بررسی این بخش محاسبه شده است و گاهاً عدد پایین‌تری را ثبت کرده است. موضوعی که معاون نظارت و پایش محیط زیست تهران نیز آن را تأیید کرده و می‌گوید اگر در ایستگاه‌های فاقد ۲.۵ میکرون این سنسور وجود داشته باشد ممکن است شاخص عدد بالاتری را نشان دهد، در غیر این صورت در محاسبات در نظر گرفته نمی‌شود.

برای مثال در دو منطقه ۱۸ و ۲۰ پایتخت سنسور آلاینده‌های زیر ۲.۵ میکرون وجود دارد و شاخص هوا در بعد از ظهر پنجشنبه ۵ دی‌ماه به ترتیب ۱۲۹ و ۱۲۵ بوده است. اما در منطقه ۱۹ که بین این دو منطقه آلوده قرار دارد و سنسور ۲.۵ میکرون آن فعال نیست این عدد ۸۱ است و حالت سالم را نشان می‌دهد. 

گرچه محیط زیست کاهش شاخص میانگین آلودگی هوای تهران به واسطه فقدان یا خرابی سنسور ۲.۵ میکرون را رد می‌کند اما صحبت‌های معاون نظارت و پایش محیط زیست تهران درباره نحوه محاسبه این عدد نشان می‌دهد چون در ۵ ایستگاه پایش آلودگی هوای تهران سنسوری که بیشترین آلایندگی ذرات را هوا می‌سنجد وجود ندارد، هوای تهران آلوده‌تر از آن بود که مسؤولان محیط زیست به مردم اعلام ‌می‌کردند.

وجود یا عدم وجود سنسور آلاینده‌های زیر ۲.۵ میکرون در شاخص کل تاثیرگذار است

برای اینکه صحبت‌های‌ مسؤولان و داده‌های ایستگاه‌های سنجش را درباره صحت آلودگی هوای تهران را بسنجیم به سراغ یک کارشناس محیط زیست می‌رویم.

مریم ایزدپناه رئیس گروه تحلیل داده‌های مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم ایران در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: چیزی که قطعاً اتفاق می‌افتاد آن است که وجود یا نبود سنسور آلاینده‌های زیر ۲.۵ میکرون در یک ایستگاه، در شاخص کل تاثیرگذار است و می‌تواند آن را تغییر دهد.

وی در پاسخ به این سوال که اگر در ایستگاه سنجش آلودگی هوا سنسور آلاینده‌های زیر ۲.۵ میکرون وجود داشته باشد آیا باعث بالا رفتن شاخص ایستگاه خواهد شد یا خیر نیز گفت: موقعیت ایستگاه، مسکونی یا غیر مسکونی بودن مکان، موانع اطراف و جهت بادی بر وضعیت شاخص در ایستگاه اثرگذار است پس به طور کلی نمی‌توان اظهار نظر کرد.

رئیس گروه تحلیل داده‌های مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم ایران وجود سنسور آلاینده‌های زیر 2.5 میکرون را در افزایش و یا کاهش شاخص آلودگی ایستگاه موثر دانست.

با این توضیحات می‌توان گفت اگر شاخص مناطق ذکر شده در بالا به صورت دقیق اعلام شده بود این احتمال وجود داشت که شاخص آلودگی هوا در تهران افزایش یافته و بالاتر از عدد اعلام شده یعنی عدد ۱۰۶ در روز پنجشنبه باشد.

فریب شاخص آلودگی هوا/ استاندار تهران: شاخص‌ آلودگی هوا هنوز به وضعیت خطرناک نرسیده است!

بنابراین می‌توان این اتفاق را فریبی از جانب نهادهای ذی‌صلاح در زمینه کنترل کیفیت هوا نامید که با نداشتن و یا منتشر نکردن اطلاعات برخی از اجزای آلاینده هوا باعث شده است شاخص کل واقعی نباشد و مردم و مسؤولین را نسبت به وضعیت هوا دچار خطا و اشتباه کند.

واقعی نبودن شاخص آلودگی هوا تا جایی پیش رفته است که استاندار تهران وضعیت آلودگی را غیر بحرانی دانسته و اظهار کرده است: در حال حاضر در شهر پکن شاخص آلایندگی بر روی ۲۰۰ است ولی هیچ جایی تعطیل نشده است؛ شاخص‌های آلایندگی‌های تهران هم هنوز به وضعیت هشدار و خطرناک نرسیده است.

به هر حال انتظار می‌رود نسبت به آلودگی هوا که با سلامت جامعه در ارتباط است اهتمام بیشتری از سوی نهادهای مسؤول صورت گیرد و نسبت به تهیه و فراهم نمودن تجهیزات دقیق‌تر و مناسب‌تر اقدامات جدی داشته باشند تا هم اطلاع‌رسانی درباره صحت مقدار آلودگی هوا به درستی انجام شود و هم تصمیمات مسؤولان که بر پایه این شاخص انجام می‌شود به درستی انجام شود.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۲۶۴۷۸۴۰۸:۲۳:۳۱ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
دیروز باز بوی گند میومد.
ناشناس۱۲۶۴۷۹۸۰۸:۴۰:۵۵ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
چرا آلودگی تهران با چین مقایسه میشه و درآمد با آفریقای جنوبی ولی قیمت بنزین با اروپا مقایسه میشه ؟
ناشناس۱۲۶۴۸۹۶۱۰:۰۰:۵۳ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
آقاي دكتر توكلي از دولت و مديريت كشور كه خيري براي آلودگي نميرسد ايكاش شما پيش قدم شويد و با كمك گرفتن از دانشگاهها و متخصصين براي تغيير پايتخت مزايا و مضرات ان را محاسبه نموده و يا فرضا ده نقطه و شهر كه پتانسيل پايتخت شدن را دارند با ذكر دلايل و امتيازات جمع بندي نموده و به سران كشور و نمايندگان ملت و مجمع تشخيص ارائه نماييد ميدانيد كه تغيير پايتخت كه بر اساس زير بناهاي پيش بيني شده و استاندارد جهان عملي شود موجبات اشتغال و گردش كار و جلوگيري از افزايش قيمت در تهران خواهد شد ترجيحا شايد بهتر باشد انتخاب پايتخت از شهرهايي كوچك با پتانسيل بالا مطالعه شود بهرحال روزي بايد اين اتفاق بيفتد و كشورمان شاهد داشتن پايتختي پاك گردد و ايكاش برنامه ريزي شود براي حداقل صد شهر پاك به شهرداران و مسئولاني كه در شهرهاي خود به سالم سازي هوا و محيط زيست و طبيعت اهتمام ميورزند تشويقات عالي مادي و معنوي تعلق گيرد و شهرداران و مسئولاني كه موجبات آلوده تر شدن هوا و محيط زيست شده و ميشوند ضمن معرفي تنبيهات حكومتي تعلق گيرد راهي نيست بايد كمر همت بست ، تا كنونيان و آيندگان مسئولين امروزين كشور را نفرين نكنند و در تاريخ بعنوان مسئوليني كه به كشور خود و مردم خود با بي لياقتي صدمه زدند ياد نشود .
ناشناس۱۲۶۴۹۷۸۱۰:۵۰:۲۱ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
واقعا شرم آوره، تا کجا قراره با دروغ پیش برن، چرا همه چیزای بد رو مقایسه میکنن، چرا چیزای خوب کشورهای دیگه رو مقایسه نمیگن، همین چین مسئولینش میان جلودوربین تا زانو سرشون و خم میکنن بخاطر اشتباه شون از مردم عذرخواهی میکنن، چرا اینقدر از مردم طلبکارید، بلاخره ..
Saber۱۲۶۴۹۹۳۱۱:۰۴:۲۴ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
کاش مثل وضعیت هوا برای آلودگی هم یک اطلاع رسانی بین المللی .. وجود داشت.
ناشناس۱۲۶۴۹۹۴۱۱:۰۴:۲۵ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
سلام،من الان داخل اپیلیکیشن رفتم و دیدم خیلی از مناطق سنسور ذرات دونیم میکرونشون رو خاموش کردن، واقعا چقدر بی مسئولیت می تونن باشن،خودتون هم چک کنید متوجه میشین
ناشناس۱۲۶۵۰۰۸۱۱:۱۰:۱۲ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
شما می‌توانید به عنوان یک سایت خبری با بهره گیری از متخصصان مستقل، اطلاعات مراکزی که سنسور 2.5 میکرون دارند را تجمیع کنید و در روزهای آلوده به صورت یک شاخص در Header نشان دهید. یا به عنوان یک صفحه جداگانه اطلاعات را به نمایش بگذارید.
بیگی29۱۲۶۵۱۳۷۱۲:۲۶:۲۱ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
بیشترین آلودگی تهران و بلکه تمام ایران،.. فساد و رانت و نابرابری است.
سیاوش۱۲۶۵۱۵۸۱۲:۳۷:۲۴ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
برای اندازه گیری گازهای شیمیایی همچون SO2 و CO2 و ..، کار بر اساس اختلاف پتانسیل بین دو الکترود دستگاه میباشد. دستگاه بر اساس این اختلاف پتانسیل و سایر پارامترها، غلظت گاز را محاسبه کرده و روی صفحه مانیتور به صورت دیجیتال گزارش میکند. اما در خصوص ذرات معلق، کار بر اساس جداسازی فیزیکی این ذرات در فیلترهای مخصوص و توزین این فیلترها قبل و بعد از گذراندن مقدار یک متر مکعب از نمونه هوا از روی فیلترها میباشد. و لذا دیگر خبری از الکترود و سیستم دیجیتال همانند گازها نیست. حال سوالی که پیش می آید این است که ایستگاههای اندازه گیری ذرات معلق که در میادین و سایر نقاط نصب شده اند، چگونه و با چه سرعتی این ذرات را اندازه گیری نموده و ساعت به ساعت گزارش میکنند. از همینجا میشود فهمید که اعداد گزارش شده درست نیست.
ناشناس۱۲۶۵۶۷۱۱۷:۱۴:۵۷ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
کارخانه سولفور سدیم ( شمال پالایشگاه) و تصفیه خانه فاضلاب جنوب تهران ( حوالی گلحصار) میتواند عامل بوی بد گوگرد باشند.
اس اس۱۲۶۵۶۹۶۱۷:۳۵:۲۳ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
وقتی وسایل نقلیه شخصی و عمومی دارای سوخت ناقص هستند ، وقتی کارخانجات صنعتی فیلترهای استاندارد ندارند و وقتی همه بجای استفاده از مترو و اتوبوس داخل شهری از وسیله نقلیه شخصی استفاده می کنند شما انتظار دارید آلودگی هوا نداشته باشیم . شهرهایی که در گذشته جزو مناطق ییلاقی و خوش آب و هوا به شمار می آمدند الان جزو شهرهای آلوده و خطرناک برای زیستن هستند .
ناشناس۱۲۶۵۷۲۸۱۸:۰۷:۰۱ ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
مسئولین ما در برجها و قصرها بدون دغدغه کار و غذا و مسکن و بهداشت و پوشاک و آلودگی و غیره بهترین زندگی را دارن و صبح تا شب هم برای همه .. رجز میخونن و همین فاصله داشتن با مردم عادی باعث شده درکی از مشکلات اونها نداشته باشن. تا وقتی کسی خودش از نزدیک مشکلات را لمس نکنه نمیتونه واسه حلش هم راهکار بده.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین