چگونه با اکشن پلن FATF برخورد کنیم؟

گروه اقتصادی الف،   3981010099

یک کارشناس اقتصادی، با اشاره به اینکه، بسیار مهم است که پاسخ ایران به پرونده FATF به عنوان جزئی از یک کل، تکه‌ای از یک پازل و عملی از یک راهبرد دیده شود تاکید کرد، تصمیم امضای اکشن پلن از سوی طیب نیا در فضای خوش بینی انجام شد.

چگونه با اکشن پلن FATF برخورد کنیم؟

مجید شاکری در کانال تلگرامی خود نوشت: پس از گفتگوهاى بسیار با کارشناسان محترم موافق یا مخالف تسریع در تکمیل اکشن پلنFATF( که اکثریت آنها را شریف و وطنخواه مى‌دانم) در مقام جمع بندى این مسیر طولانى گزاره هاى زیر قابل طرح هستند:

الحاق به دوکنوانسیون مشروط به شروطی صحیح است چنان که عدم الحاق هم مشروط به شروطی قابل دفاع است. این شروط نه لزوما حقوقى، بلکه کارکردى و اجرایى و نه لزوما مرتبط با طرف خارجى بلکه در مواردی کاملا داخلی است هر چند که زمانبندى آن قطعا باید با فرآیند الحاق یا عدم الحاق همساز باشد. شروط، درست به اندازه خود فعل الحاق یا عدم الحاق مهم هستند. مبناى تعیین شروط تقویت دستاوردها و قطعیت دهی به احتمالات است. ویرایشهای متعددی از شروطی که این دو اصل را محقق سازند قابل طرح است و حتى آنچه در افواه به عنوان نامه روسیه مطرح است مى تواند بستری مناسب برای این شروط باشد.

کل نظام تصمیم گیرى ایران باید درباره FATF به نتیجه نسبتا واحد برسد و بعدتر  پای آن بایستد. به دو دلیل:

١-با توجه به آنکه مسئله FATF ذاتا تابع احتمالات و قرائتهای متفاوت است و با توجه به آنکه  از این دسته احتمالات سرانجام یکی محقق خواهد شد نه همه، اعم از آنکه در ابتدا چه شانسی برای این احتمال  بعدتر رخ داده مطرح بوده است، کل نظام تصمیم گیری ( اعم از مجمع و دولت و مجلس)باید تبعات آن  را ،خوب یا بد، بپذیرد و انگشت اتهام را به سمت مجری یا مجمع نبرد.

٢- لازم است در مقابل طرف خارجى، در هر حالت و تحت هر شرایطی یک چهره همساز منسجم نمایش داده شود. هم از بابت قابل اجرا شدن شروط کارکردی مورد اشاره و هم از بابت حفظ وجهه کلیت سیاست خارجه در سایر شئون.

در بین موضوعات مختلف اقتصادى (حتى آنچه به روابط بین المللى اقتصادى بر مى‌گردد) موارد متعدد دیگرى را میشناسم که به مراتب از FATF مهم تر و فوریتر است. هر چند که این صدر فهرست نبودن FATF نباید مانع از واکنش فعال به این پرونده شود.

بسیار مهم است که پاسخ ایران به پرونده FATF به عنوان جزئی از یک کل، تکه‌ای از یک پازل و عملی از یک راهبرد دیده شود. اگر چه در شرایط فعلى اجماع بر سر یک راهبرد واحد شدنى نیست اما کلان تصویری که سیاهه‌ای از حدود قابل تنظیم  یک راهبرد عام در سیاست خارجه را در خود داشته باشد می‌تواند مبنا قرار گیرد و پاسخ ایران به دو کنوانسیون و اساسا کلیت اکشن پلن، به عنوان جزئی از آن دیده شود.

خوب یا بد، مى‌شد در چنین وضعی قرار نگیریم. اگر پرونده FATF به عنوان بخشی از مذاکرات برجام حل شده( مدل کوبا)، یا اگر امضای آقای دکتر طیب نیا بعد از تصویب پکیج قانونی در داخل (در طی یک فرآیند فشرده) رخ داده بود احتمالا امروز نیازی به پرداخت این همه هزینه اجتماعی و ایجاد چنین دو قطبی‌ای نبود. ضمن احترام بسیار به شخصیت، تعهد و مقام علمی آقای طیب نیا و بدون آنکه شخص ایشان را یگانه مقصر این امر بدانم، معتقدم تصمیم اتخاذ شده در بهار ٩٥ در فضای خوش بینی پسا برجام اتخاذ شده است. خوش بینی ای که دست اندرکاران امر را به این نتیجه رسانده بود که به سرعت در تابستان ٩٥ از بیانیه خارج خواهند شد. اکنون به طریق اولی و پس از کسب این تجربه ملی در پی تخطئه ایشان یا سایر اجزای تصمیم گیر در آن زمان نیستم اما لازم است که این تجربه کسب شده مانع از وقایع مشابه شود.

تفکیک اثرات بازگشت اعمال اقدامات تقابلى از وقایع تحریمی محتمل همزمان، اساسا ممکن نیست. این حقیقت این ریسک را افزون مى‌کند که در صورت بازگشت ایران به کانترمژر همزمان شاهد یک تکانه تحریمی جدید بدون ارتباط فنی به کل توصیه‌هاى FATF توسط آمریکا اعمال شود تا افکار عمومی چنین آموخته گردد که این حاصل کانترمژر شدن بود. لازم است تاکید کنم که بیان این حقیقت به این معنا نیست که حقیر کانترمژر شدن را بعد از این همه هزینه ملی کم اهمیت مى‌دانم.

قبلتر هم آمریکا از ترکیب یک عامل روانی بیرونی و یک عامل فنی همزمان روی زمین( دستگیر کردن کارگزاران ارزی ایران در دبی) برای ایجاد چنین آموختگی هایی استفاده کرده( در بهار ٩٨) که با پاسخ درخور بانک مرکزی ایران مواجه شد.

دست آخر مایلم تاکید کنم که این مسیر طولانی مرا به این نتیجه نرسانده که کارشناسان موافق یا مخالف در این پرونده عموما هدفی به جز منافع ملى را می جسته اند یا خبث نیتی داشته‌اند یا بی سواد بوده اند، فارغ از آنکه سرانجام این پرونده چه باشد.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  2. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  3. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  4. جلاد، به پایان سلام کن!

  5. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  6. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  7. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  8. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  9. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  10. انتقام از پوتین؟

  11. عوامل توهین کننده به نظام و مقدسات اسلامی دستگیر شدند

  12. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  13. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  14. بذرپاش: امسال هر ماه افتتاح مسکن داریم

  15. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  16. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  17. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

  18. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  19. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  20. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  21. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  22. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  23. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

  24. ایران اینترنشنال در آستانه تعطیلی / تعطیلی قریب الوقوع دفتر واشنگتن + عکس

  25. دادستان ساری: خسارات وارده قطع سه هزار اصله نهال جبران شود

آخرین عناوین