انتقادات تند حسین راغفر از لایحه بودجه ۹۹

گروه اقتصادی الف،   3981006048 ۲۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

حسین راغفر با اشاره به اینکه بستن بودجه بر مبنای صادارت روزانه یک میلیون بشکه نفت، غیرواقعی است و احتمالا تهیه‌کنندگان نیز نسبت به این مساله آگاهی دارند، تصریح کرد: در سه دهه گذشته نیز دولت‌ها کسری بودجه را از طریق افزایش قیمت ارز و افزایش نرخ حامل‌های انرژی تامین کرده‌اند. طبیعتا انتظار خواهد رفت دولت مجددا قیمت ارز و حامل‌های انرژی را در دستور کار قرار دهد که این خود موجب کسری بودجه در سال بعد خواهد شد.

انتقادات تند حسین راغفر از لایحه بودجه ۹۹
 

حسین راغفر با اشاره به اینکه بستن بودجه بر مبنای صادارت روزانه یک میلیون بشکه نفت، غیرواقعی است و احتمالا تهیه‌کنندگان نیز نسبت به این مساله آگاهی دارند، تصریح کرد: «به نظر می‌رسد این درآمد متحقق نخواهد شد و برآیند آن کسری بودجه خواهد بود. در سه دهه گذشته نیز دولت‌ها کسری بودجه را از طریق افزایش قیمت ارز و افزایش نرخ حامل‌های انرژی تامین کرده‌اند. طبیعتا انتظار خواهد رفت دولت مجددا قیمت ارز و حامل‌های انرژی را در دستور کار قرار دهد که این خود موجب کسری بودجه در سال بعد خواهد شد.

حسین راغفر اقتصاددان و عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه الزهرا، در ارزیابی خود از بودجه ارائه شده از سوی دولت به مجلس، به انتخاب گفت: «غیرواقعی‌ترین بودجه‌ای که تا کنون تنظیم شده، همین بودجه سال 99 است. البته در همین ابتدا می‌‌توان اظهار داشت که آثار بسیار آسیب‌زایی بر اقتصاد کشور نیز دارد. تا کنون بودجه کشور تا این میزان نسبت به تولید ناخالص داخلی پایین نبوده است. بودجه عمومی کشور حدود 11 درصد تولید ناخالص داخلی است که این در بسیاری از کشورهای جهان با اقتصاد آزاد، حدود 35 الی 36 درصد است. این مساله نشان می‌دهد که دولت تا چه اندازه نقش خود را از انجام تعهدات اجتماعی‌اش نادیده گرفته است.»

بینواسازی بخش دیگری از مردم در بودجه 99 اتفاق خواهد افتاد

وی افزود: «آثار سیاست دولت بیشتر بر روی دستمزدها خواهد بود که در شرایط فعلی بسیار نازل است. افزایش دستمزدها در شرایط کنونی حدود 14-13 درصد است که برای برخی گروهها پایین‌تر نیز بوده، نسبت به تورمی که امسال تجریه شد که حتی بر اساس آمار رسمی بیشتر از 40 درصد بود، سطحی از نابرابری و بینواسازی طبقاتی از مردم را به همراه خواهد داشت. توجه به این امر ضروری است که تورم در بخش مواد غذایی بیش از 80 درصد بوده و همین امر نشان می‌دهد که نسبت تورم و دستمزدها تا چه اندازه در بودجه سال 99 منجر به نابرابری طبقاتی بیشتر خواهد شد. این مساله نشان می‌دهد دولت مسئولیت‌های اجتماعی خود را تعطیل کرده است؛ همین امر مستلزم این است که یک‌بار دیگر پرسیده شود دولت در اداره امور چه نقشی دارد؟ به نظر می‌رسد نقش دولت در کل نظام سیاسی و سیستم تصمیم‌گیری کشور بازتعریف شود. اینکه دولت فقط یک دستگاه بورکراتیک است که باید حقوقی نازل به کارکنان آن پرداخت شود و در مقابل انتظار تلاش بیشتر و سخت‌کوشی را داشت، تا حدودی بیهوده است.»

باید معافیت‌ها برای همه بنگاهها به ویژه نهادهای حکومتی که از بودجه عمومی سهم می‌برند حذف شود

این اقتصاددان در ادامه تصریح کرد: «منابعی که برای بودجه تعریف شده، غیر واقعی بوده و تحقق چنین درآمدهایی عملا ممکن نخواهد بود. در ضمن، در همین شرایط هم اعطای معافیت‌های مالیاتی به گروههای فربه در جامعه فاقد منطق است، علی‌الاصول منابع مالیاتی نباید تنها بر تولیدکنندگان خرد تحمیل شود، بلکه باید بر بنگاههای بزرگ و مصارف وارداتی لوکس که توسط ثرتمندان وارد می‌شوند، متکی باشد. بسیاری از معافیت‌هایی که به صادرات و واردات داده می‌شود، می‌بایست حذف شوند. معافیت صادرات به موادر خام نیز باید حذف شود و هزینه‌های خود دولت در بخش‌های غیرضروری کاهش پیدا کند. این کاهش‌ها و محدودیت‌ها باید شامل همه نهادها و بنگاههایی شود که عناصر حکومتی هستند و از بودجه عمومی سهم می‌برند.»

بودجه 99 بی سابقه و تاثیر مخربی بر اقتصاد کشور بر جای می‌گذارد

راغفر در بخشی دیگر از گفته‌های خود تاکید کرد: «شاید عده‌ایی بگویند افزایش بودجه در برخی موارد برای برخی نهادها، تاثیر چندانی ندارد اما واقعیت این است که صرفه‌جویی باید از سطوح کوچک آغاز شود و این روندی که دولت در بودجه تعریف کرده، تورم بسیار بزرگی بر اقتصاد کشور تحمیل خواهد کرد و متعاقب آن بیکار در سطحی گسترده افزایش خواهد یافت. در نتیجه امر رکود اقتصادی تعمیق خواهد شد. این مسائل در شرایطی است که باید دولت افزایش تولید و سرمایه‌گذاری مولد را تشویق کند تا از طریق آن اشتغال بیشتر شود و در آمد مالیاتی دولت نیز بیشتر شود. در مجموعه بودجه 99 را می‌توان بودجه‌ای بی‌سابقه ارزیابی کرد که آثار بزرگی بر اقتصاد کشور و جامعه بر جای می‌گذارد.»

تخصیص دستوری ارز و معافیت‌های گسترده مالیاتی هیچ منطقی ندارد

این اقتصاددان افزود: «متاسفانه روند کلی حاکم بر بودجه 99 را نمی‌توان در شخص خلاصه کرد، بلکه باید تفکری را در قبال آن مسئول دانست. «اقتصاد جنگی»، فقط به سال 99 تعلق ندارد، بلکه در سال‌های قبل نیز چنین وضعیتی را شاهد بوده‌ایم اما اکنون پرسش این است که معافیت‌های گسترده مالیاتی به برخی نهادها و صادرکنندگان منابع خام در کشور تا کنون، چه توجیهی دارد؟ همچنین، باید پرسید تخصیص دستوری و غیرمنطقی ارز در کشور چه معنایی دارد؟ لذا تنها مساله بودجه 99 نیست، باید دولت پاسخ‌گوی عملکرد گذشته نیز باشد. بر این باور هستم که تا تغییر بنیادین در رویکرد به وجود نیاید که تاثیر خود را در بودجه‌ریزی نشان ندهد، عملا آن‌چه که رخ می‌دهد، فشارها بر بنگاهها خرد و کوچک ادامه خواهد داشت.»

دولت با کسری بودجه مواجه می‌شود به افزایش نرخ ارز و حامل‌های انرژی پناه می‌برد

راغفر در ادامه، با اشاره به اینکه بستن بودجه بر مبنای صادارت روزانه یک میلیون بشکه نفت، غیرواقعی است و احتمالا تهیه‌کنندگان نیز نسبت به این مساله آگاهی دارند، تصریح کرد: «به نظر می‌رسد این درآمد متحقق نخواهد شد و برآیند آن کسری بودجه خواهد بود. در سه دهه گذشته نیز دولت‌ها کسری بودجه را از طریق افزایش قیمت ارز و افزایش نرخ حامل‌های انرژی تامین کرده‌اند. طبیعتا انتظار خواهد رفت دولت مجددا قیمت ارز و حامل‌های انرژی را در دستور کار قرار دهد که این خود موجب کسری بودجه در سال بعد خواهد شد. این رویکرد برآینداش باتلاقی بوده که اقتصاد کشور را در خود فرو برده و به نظر می‌رسد این روند سرعت بیشتری نیز به خود خواهد گرفت.

تداوم وضع کنونی به وخیم‌تر شدن اوضاع منجر خواهد شد

این اقتصاددان در پایان تاکید کرد: «با توجه به رویکرد اقتصادی که در سه دهه گذشته کشور را با چالش‌های اساسی روبه‌ور کرده، همان‌طور که مردم نیز احساس می‌کنند، آینده چندان روشنی ندارد. تصور من این است که ادامه وضع کنونی که تداومی بر سه دهه گذشته است به وخیم‌تر شدن اوضاع اقتصادی کشور منجر خواهد شد، مگر تجریه اعتراضات آبان ماه موجب درس گرفتن دولت شود، تا رویکرد شکست خورده سه دهه گذشته تغییر پیدا کند.»

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۲۵۷۷۹۸۱۰:۴۴:۴۲ ۱۳۹۸/۱۰/۶
توی مملکت فقط دوسه تا اقتصاددان هست ؟؟خوب نظرات چند تای دیگه را هم بیان کنید . توی همه رسانه ها چند نفر معدود حضور دارند
امین۱۲۵۷۹۵۶۱۳:۴۰:۴۷ ۱۳۹۸/۱۰/۶
بله واقعا گویا چند نفرهستن دلیل دارد...چون بقیه قوق بگیره دولتهان....لام تا کام حرف نمیزنن
عبدالله مومن۱۲۵۸۰۴۴۱۴:۵۹:۱۶ ۱۳۹۸/۱۰/۶
جناب راغفر جناب روحانی و دولتش که دستپخت شما است پس لطفا به دستپخت خود. زیادی گیر ندهید
پدرام۱۲۵۸۳۵۰۲۰:۲۵:۳۰ ۱۳۹۸/۱۰/۶
کامنت گذاران اجیر شده دولت حتی به زاغفر اصلاح طلب هم رحم نمیکنند!!؟
رضا۱۲۵۷۸۰۵۱۰:۵۵:۴۸ ۱۳۹۸/۱۰/۶
حالا از ایشان می پرسیم راه حل چیست؟یک مشت شعار پوپولیستی تحویل می دهند مالیات بر عایدی سرمایه ای که به نرخ ثابت واقعی منفی است،مالیات بر سود بانکی که به نرخ ثابت پول ۲۰ درصد منفی است،مالیات پزشکان و وکلا که به نسبت حجم اقتصاد کشور هیچ چیز به حساب نمی اید و ....تنها جاره کار ریاضت اقتصادی شدید است که شما هم مانند سیاسیون عوام فریب زیر بار پذیرش آن نمی روید پس مشگل باقی خواهد بود و بدتر هم خواهد شد
ناشناس۱۲۵۷۸۷۲۱۲:۰۱:۲۵ ۱۳۹۸/۱۰/۶
تنها راهکار برون رفت از شرایط فعلی استعفای دسته جمعی هیات دولت فعلی هست.بلکه شاید فرجی بشه
ناشناس۱۲۵۷۹۴۲۱۳:۲۷:۴۹ ۱۳۹۸/۱۰/۶
با ریاضت به گفته شما هم مشکل حل نمی شه چون از مردم بهترها با فساذ سازمان یافته تو همه جا حضور دارن
ناشناس۱۲۵۷۹۹۵۱۴:۱۵:۵۰ ۱۳۹۸/۱۰/۶
راه حل زیاد ارائه شده شاید شما مطلع نیستی
ناشناس۱۲۵۸۲۹۰۱۹:۱۳:۱۹ ۱۳۹۸/۱۰/۶
راه حل؟ گرفتن مالیات از خانه های خالی، پزشکان، بازیگران، گران کردن سیگار و گرفتن مالیات از سیگار و....
ناشناس۱۲۵۷۸۱۵۱۱:۰۹:۲۰ ۱۳۹۸/۱۰/۶
اگر از عمد برای تحت فشار قرار دادن مردم باشد چی؟ تا به اهداف پلید خود دست یابند؟
ناشناس۱۲۵۷۸۳۲۱۱:۲۸:۳۴ ۱۳۹۸/۱۰/۶
به دولت اشرافی میگی از ثروتمندان مالیات بگیر، معافیت سلبریتی ها را بردار، پتروشیمی ها باید مالیات بدهند، مالیات تولیدکننده را کم کن؟ از حقوق های نجومی کم کن؟ هزینه های شرکت های دولتی را کم کن و خلاصه صرفه جویی کن؟!!! واقعا برای حسن مهم است مردم؟! من برای دو هزار تومن شارژ گوشی باید مالیات بدهم ، ملیاردملیارد پزشکان و وکلا و ثروتمندان و صاحبان خانه های خالی و املاک نباید مالیات بدهند و هر روز شکم گنده تر بشوند.... این است منطق تدبیر و امید... بخدا از دست دولت نمی دانیم به کجا پناه ببریم...
ناشناس۱۲۵۸۳۴۲۲۰:۱۴:۲۲ ۱۳۹۸/۱۰/۶
به همون دولت دوستان خودتون احمدی نژاد پناه ببرید
سینا۱۲۵۷۹۰۵۱۲:۲۹:۵۱ ۱۳۹۸/۱۰/۶
قدر احمدی نژاد رو ندونستیم درود خدا بر محمود احمدی نژاد
ناشناس۱۲۵۷۹۰۷۱۲:۳۶:۰۹ ۱۳۹۸/۱۰/۶
این همون اقتصاد دانی نیست که دو سال پیش پیش بینی کرده بود تا چند ماه دیگه تورم ۲۰۰۰۰ درصد میسه؟ واقعا هنوز مقالات این دانشمند رو میخونیدو چاپ میکنیدو باش مصاحبه میکنید؟
ناشناس۱۲۵۷۹۱۰۱۲:۴۶:۲۰ ۱۳۹۸/۱۰/۶
استاد راغفر همیشه درست میگن .
ناشناس۱۲۵۷۹۱۱۱۲:۵۰:۵۳ ۱۳۹۸/۱۰/۶
مجلس چرا کلیا ت این بودجه را تصویب کرد نماینده مردم باید نه دولت
ناشناس۱۲۵۷۹۱۳۱۲:۵۴:۲۰ ۱۳۹۸/۱۰/۶
شاید هم چراغ سبز مذاکره داده شده و بر مبنای ان براورد یک میلیون بشکه نفت رو در بودجه دیدن.بالاخره باید برای مردم و کشور با دنیا تعامل کنیم.
گورخواب۱۲۵۷۹۲۸۱۳:۰۷:۴۱ ۱۳۹۸/۱۰/۶
تنها راه حل این بوده و هست که دلار بشه چند برابر مثل همیشه، بودجه عمومی کشور الان شده نصف کشور دو میلیونی قطر! کار هربز نیست خرمن کوفتن. صبح زود این را چند بار تکرار کنید.
ناصر۱۲۵۸۰۴۶۱۵:۰۱:۰۸ ۱۳۹۸/۱۰/۶
این دولت را عده ای سرمایه دار هدایت می کنند که برای آنها فرودستان هیچ اهمیتی ندارند وای به حال این مردم
ناشناس۱۲۵۸۰۵۴۱۵:۱۰:۰۲ ۱۳۹۸/۱۰/۶
لطفا شما يک بودجه واقعی با داشته هايمان، پيشنهاد بديد.
ناشناس۱۲۵۸۲۲۶۱۸:۰۸:۵۰ ۱۳۹۸/۱۰/۶
سلام نظریه پرداز دلار 40000 تومانی. تارگت جدید دلار چنده؟
ناشناس۱۲۵۸۳۹۱۲۱:۱۳:۳۹ ۱۳۹۸/۱۰/۶
بینوا و فلاکت سازی مردم ادبیات جدید بود که البته واقعیت دارد. بینوا سازی . جالبه.
ناشناس۱۲۵۸۴۹۸۲۳:۱۴:۲۰ ۱۳۹۸/۱۰/۶
با این وضعیت همانطور که کارشناس هم اشاره کردند،آینده خوبی برای کشور نمیتوان متصور شد دکترین اقتصادی کشور نیاز به بازبینی دارد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

آخرین عناوین