عبرت هایی از سوت زنی علیه ترامپ!

مهدی غیرتمند،   3980714050 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
عبرت هایی از سوت زنی علیه ترامپ!

چند روزی است تیتر یک بسیاری از خبرگزاری های دنیا به خبر گزارشگری یک مامور امنیتی از دسیسه چینی تلفنی ترامپ برای رقیب انتخاباتی اش اختصاص پیدا کرده،اما نکته ای که کمتر به آن توجه می شود قانونی است که به پشتوانه ی آن کارمند دولت به خود اجازه می دهد تخلفات و فساد رییس جمهور را به دستگاه های نظارتی گزارش کند و از عواقب احتمالی آن هراسی نداشته باشد.این عمل به حدی موثر بوده که طبق اعلام خبرگزاری ها مامور دیگری قصد دارد جزییات بیشتری از تخلفات ترامپ را گزارش دهد.

اما رخ دادن چنین اتفاقاتی در امریکا عجیب نیست و در گذشته نیز بسیاری از کارکنان شرکت های مختلف با حوزه های کاری متفاوت،از حوزه ی سلامت و داروسازی گرفته تا صنعت خودروسازی و انرژی با اتکا به قانون سوت زنی دست به چنین گزارشگری هایی زده اند و از تخلفات گسترده ی مدیران خود که در برخی حوزه ها مثل حوزه ی سلامت ممکن بود خسارات جانی زیادی به شهروندان وارد کند جلوگیری کرده اند.


علت اثر گذاری ، جامع بودن و اعتماد شهروندان به قانون سوت زنی ،سه مولفه ی اصلی و اساسی است:

1- حمایت کامل از گزارشگران تخلف در برابر اخراج از کار، تنزل مرتبه ی شغلی،کاهش حقوق، تهدید های جانی و یا هرگونه تهدید دیگری که ممکن است به دلیل این گزارشگری برای شخص گزارش دهنده اتفاق بیفتد.به طور مثال طبق قانون ترامپ نمی تواند مامور امنیتی که تخلف او را گزارش داده از کار اخراج کند یا حقوقش را کاهش دهد.البته برای خوراک رسانه ای متخلفان لفاظی هایی انجام می دهند ولی قانون به صورت کامل پشت شخص گزارش دهنده ایستاده است.در شرایطی که احساس شود مشخص شدن هویت گزارشگر ممکن است خطرات جانی برای او و یا خانواده اش به همراه داشته باشد هویت شخص کاملا مخفی می ماند، همانگونه که در داستان سوت زنی علیه ترامپ مشاهده می شود،ترامپ حتی در جایگاه ریاست جمهوری علی رغم تمام تلاش هایش نمی تواند از هویت شخص گزارشگر آگاه شود.

2- تشویق و تقدیر از گزارشگران تخلف به صورت مادی و معنوی. وقتی شخصی گزارش فساد مالی مسئولی را به سازمان های نظارتی اعلام میکند در صورت به نتیجه رسیدن گزارش و دستگیری متخلف درصدی از مبلغی که به سبب اطلاع و هشدار گزارشگر به خزانه وارد می شود به عنوان پاداش به شخص گزارشگر تعلق می گیرد. مساله ی قابل توجه این است که این پاداش نه از خزانه ی دولت بلکه از جریمه ی اخذ شده از متخلف تامین می شود که باعث می گردد نه تنها هیچ پولی از خزانه ی دولت کم نشود بلکه به سبب جریمه ی دریافتی بر میزان آن افزوده هم بشود.ب ه طور مثال وقتی یکی از مدیران ابرشرکت انرژی انرون تخلفات مالی فراوان بالادستی های خود را گزارش داد، انرون به خاطر تخلفات به پرداخت جریمه ای هنگفت محکوم شد و درصدی از این جریمه به شخص گزارشگر تعلق گرفت. مساله ی بعدی که اهمیت پاداش را بیش از پیش نشان می دهد بالا بردن انگیزه ی گزارشگری افراد حاضر در تیم مفسدان و متخلفان علیه فساد و تخلف خود است که باعث می شود اشخاص نفع خود را بیشتر در گزارش فساد ببینند تا اینکه بخواهند با آن همراهی کنند که مثال مشهور ان اتفاقی است که در بانک ubs سوییس رقم خورد.

از تشویق هایی که به صورت معنوی انجام می شود نیز می توان به قهرمان سازی این افراد در رسانه ها پرداخت تا این عمل در جامعه به ارزش بدل شود و همه ی مردم جامعه و شهروندان در شرایط مشابه کاری مشابه گزارشگران انجام دهند.به طور مثال مجله ی مشهور تایمز که هر سال شخصیتی را به عنوان شخصیت سال معرفی می کند در سال 2003 به جای شخصیت های سیاسی،ورزشکاران و یا سلبریتی های هالیوودی، سه نفر از بانوانی که در سمت مدیران ارشد دست به گزارشگری زده بودند را به عنوان شخصیت های سال معرفی کرد.همچنین فیلم های سینمایی بسیاری در تقدیر از این گزارشگران و اشاعه ی فرهنگ بی تفاوت نبودن در مقابل مفاسد حاکمیتی ساخته شده است.

3- مهیا کردن بستر امن گزارش دهی که شهروندان به آن اطمینان داشته باشند،همچنین دو طرفه باشد و بعد از گرفتن گزارش پس از مدتی مشخص نتیجه ی پیگیری را به شخص گزارش دهنده اعلام کند.به طور مشخص در کشور آمریکا این مدت زمان 60 روز است و دستگاه های نظارتی موظفند پس از 60 روز نتیجه ی پیگیری را به صورت مکتوب به شخص گزارش دهنده اطلاع دهند.این عمل باعث می شود شخص گزارشگر از نتیجه ی گزارش خود مطلع شده و این عمل را بیهوده نپندارد.از موارد مهم دیگر محرمانه ماندن هویت گزارشگر در این بستر است.البته گزارشگرانی که می خواهند مشمول قوانین حمایتی و تشویقی شوند باید درچارچوبی مشخص گزارشدهی خود را انجام دهند.

در کشور ما نیز در اصل هشتم قانون اساسی کلیت چنین قانونی به رسمیت شناخته شده و حتی بv آن تاکید شده است. همچنین در ارزش های دینی-اجتماعی ما امر به معروف و نهی از منکر جایگاه ویژه ای دارد. حضرت امیر(ع) در واپسین لحظات عمر گرانقدرشان به فرزندان خود این چنین توصیه کردند که "اگر امر به معروف و نهی از منکر فراموش بشود اشرار بر شما حاکم خواهند شد". مسلما با توجه به این سخن نباید نهی از منکر را در محدوده ای محصور به تذکر به بدحجابان تنزل داد زیرا لفظ"حاکم شدن اشرار"هشدار از واقعه ای سهمگین تر می دهد.با توجه به مطالب بیان شده می توان گفت سوت زنی از مهمترین مصادیق نهی از منکر مسئولین در ادبیات دینی است.

در کشور ما نیز باید برای کسانی که به مسئولیت اجتماعی پایبند بوده و خود را در قبال جامعه مسئول دانسته و تخلفات مدیران،آقا زاده هایشان و یا یقه سفید ها را به دستگاه های نظارتی گزارش میکنند بستر های قانونی و حقوقی حمایتی و تشویقی ایجاد شده و از آن ها به عنوان قهرمان مبارزه با فساد یاد شود. اینگونه، مبارزه با فساد به امری همگانی تبدیل شده و نظارت مردمی وارد عصر جدیدی خواهد شد و به تبع آن کل جامعه اعم از مردم و حاکمیت از فواید بیشماری بهره مند خواهند شد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۱۲۲۰۶۲۰۰:۲۱:۵۳ ۱۳۹۸/۷/۱۵
کارمند درستکار افشاگر را در ایران از هستی ساقط می کنند!
ناشناس۱۱۲۲۵۱۸۱۱:۳۶:۰۳ ۱۳۹۸/۷/۱۵
به این می گویند نهی از منکر. در اینجا نهی از بی حجابی و بد حجابی و سگ و.... در آنجا یعنی نهی از سوء استفاده از قدرت حتی اگر رییس جمهور باشی.
ناشناس۱۱۲۲۰۶۶۰۰:۳۴:۰۰ ۱۳۹۸/۷/۱۵
در کشور ما قوانین آنچنان نادیده وپوچ انگاشته می شوند که گاه انسان گمان می کند اصولا انقلابی صورت نگرفته وتنها ظاهر مسئولین نسبت به قبل انقلاب تغییر کرده .
ناشناس۱۱۲۲۰۹۵۰۲:۱۳:۳۳ ۱۳۹۸/۷/۱۵
در ایران با تغییر دولت کارکنان وزارت خانه ها بصورت اتوبوسی عوض میشن، یادمه در زمان یکی از دولت های اخیر در یکی از وزارت خانه ها حتی آبدارچی رابطه فامیلی با وزیر داشت، در اینصورت شما از این جور قوانین هم داشته باشید کی هست که گزارش بده!؟
ناشناس۱۱۲۲۱۱۸۰۴:۴۲:۴۲ ۱۳۹۸/۷/۱۵
توى كشور ما سرب داغ ميريزند تو حلق سوت زن !
ناشناس۱۱۲۲۱۳۶۰۶:۰۶:۱۴ ۱۳۹۸/۷/۱۵
یادم اومدبه خبرنگاری که به دلیل افشای املاک نجومی نه تنها مورد تشویق وحمایت قرار نگرفت بلکه بازداشت شد و رسیدگی به املاک نجومی هم همچنان مسکوت مانده وکسی جرات مطرح کردن مجدد آن را ندارد !!!
ناشناس۱۱۲۲۱۳۷۰۶:۰۸:۳۴ ۱۳۹۸/۷/۱۵
عجب دشمن قانونمداری وعجب قوانین خوبی !
ناشناس۱۱۲۲۱۶۷۰۷:۳۴:۱۳ ۱۳۹۸/۷/۱۵
اینجا برای چاپلوسی هر روز دست و پای مافوق خود را میبوسن برای در قدرت موندن در شرکتی کار میکنیم هرچی چاپلوس تر حقوق بیشتر امنیت شغلی بیشتر تخصص معنا نداره
ناشناس۱۱۲۲۱۷۳۰۷:۳۹:۲۳ ۱۳۹۸/۷/۱۵
پس ذر موردگزارشگری وسوت زنی هم قانون داریم. اما یه سفتی وسختی آنطرف آبها نه. اما همان نیم بند هم اجرا نمیشود.
آزاده۱۱۲۲۲۳۳۰۸:۳۹:۴۶ ۱۳۹۸/۷/۱۵
در سیستم اداره کشور همچین اقداماتی ضروری بنظر میرسه اما مشکل از انجا هستش که در ایران هیچگاه همچین اراده و خواستی وجود نداشته فقط حرف و حرف
ناشناس۱۱۲۲۲۵۹۰۸:۵۷:۵۶ ۱۳۹۸/۷/۱۵
ترامپ بسیار قدرتمند است.
علی۱۱۲۲۴۵۱۱۱:۰۱:۴۹ ۱۳۹۸/۷/۱۵
پسرم کسی ازت خواست با قدرتمند جمله بسازی؟!
ناشناس۱۱۲۲۲۶۸۰۹:۰۲:۲۵ ۱۳۹۸/۷/۱۵
در شرکت دولتی کارمند رسمی هستم و شاهد استخدام بی ضابطه خویشان مدیران هستم.به سازمان بازرسی هم گفتم که به اداره ما آمده بودند ولی اثر نکرد.
ناصر۱۱۲۲۲۸۹۰۹:۱۹:۴۹ ۱۳۹۸/۷/۱۵
پس بهتر هست که همین قانون نیز در ایران تصویب و اجرا شود.
ناشناس۱۱۲۲۳۳۷۰۹:۵۱:۵۵ ۱۳۹۸/۷/۱۵
خیلی کشورها هستند که قوانین به مراتب بهتر یا بدتری نسبت به کشور ما دارند ولی به نظر میرسد صرف قانون خوب باعث بهبود اوضاع نمیشود بلکه چنانچه همان قوانین ضعیف نیز به صورت قوی اجراء شود بسیار نتایج مثبت به همراه خواهد داشت .
ناشناس۱۱۲۲۴۸۸۱۱:۱۹:۰۶ ۱۳۹۸/۷/۱۵
شماانسازمان‌نظارتی‌رانشان‌بده‌تاماگزارش‌بدهیم‌وشب‌هم‌بااهل‌وعیال‌راحت‌بخوابیم
ناشناس۱۱۲۲۵۰۴۱۱:۲۸:۲۱ ۱۳۹۸/۷/۱۵
با این قوانین آمریکا کافر است و ما مسلمانیم؟؟؟؟؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین