اقبالی بین جوانان برای ازدواج وجود دارد؟/ پای سند ۲۰۳۰ در میان است؟

سجاد لطفی؛ پژوهشگر حلقه سیاست خانواده،   3980624145 ۱۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

عده‌ای گمانه می‌زنند این تقلای رسانه‌ای این روزها، برای مطرح شدن مجدد طرح «افزایش سن قانونی ازدواج» در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس است. شاید هم برای عملی کردن بندی از بندهای هدف پنجم سند توسعه پایدار ۲۰۳۰ باشد. در بند سوم آن این سند چنین آمده: محو همه اقدامات زیان‌بار مثلاً ازدواج کودکان و ازدواج به‌صورت، زودهنگام ، و اجباری!

اقبالی بین جوانان برای ازدواج وجود دارد؟/ پای سند ۲۰۳۰ در میان است؟

سری به روزنامه‌های چهارشنبه، 13 شهریور 98شهریور98 – همزمان با سومین سالروز ابلاغ سیاست‌های کلی خانواده - سری به روزنامه‌های گوناگون می‌زنید؛ تیتر برخی روزنامه‌ها آن‌ها چقدر شبیه هم است:! تکرار کابوسِ تلخِ کودک‌همسری (آفتاب یزد)، شوک جامعه از ازدواج موقت دختر 11 ساله (آرمان ملی)، افکار عمومی کودک همسری را متوقف کرد (ایران)، عروسکان قربانی (همشهری)، میوه ممنوعه (سازندگی با درج کاریکاتور بزرگی از دو صورتک پسر خندان و دختر گریان).؛

در دو سه روز اخیر، خبر، عکس و فیلم‌های ازدوداج دختری 11 ساله با پسری 22 ساله در فضای مجازی دست به دست شد و سر و صداهایی را به پا کرد؛ اما اصل ماجرا چه بود؟ در متن خبرها آمده است: در شهرستان بهمئی استان کهکیلویه و بویراحمد، خانواده‌های یک دختر و پسر که ظاهراً با هم نسبت فامیلی هم دارند، می‌خواستنده‌اند این‌ها فرزندان خود را با هم محرم کنند کنند تا در آینده، وقتی به سن قانونی ازدواج رسیدند، ازدواج کنندنمایند. فیلم این عقد در فضای مجازی پخش شده و فرماندار این شهرستان ضمن ابراز ناراحتی، واکنش نشان داده است؛ همچنین دادستان استان و رئیسرییس دادگستری این شهرستان، خبر از لغو عقد یاد شده دادند و بر اساس ماده 50 قانون حمایت از خانواده، مصوب 1392 مجلس شورای اسلامی، نسبت به پسر، ولیّ دختر و عاقد اعلام جرم شده است.1

همان‌طورهمانطور که ملاحظه کردید یک اتفاق غیرقانونی رقم خورده و جلوی آن گرفته شده است؛ فضای مجازی و حساسیت‌های افکار عمومی باعث شده تا این رخداد صورت نگیرد. پیگیری‌های قانونی نیز همچنان در حال انجام است. پس این همه تیتر در روزنامه‌های نزدیک به یک جریان سیاسی خاص به صورت زنجیروار حاکی از چیست؟! چرا یک دفعه اینقدر سر و صدا به پا کردند؟ آیا ازدواج دخترکانی با این سن و سال چیز جدیدی است؟ آیا این روزنامه‌ها و برخی نهادهای ظاهراً مسئول، با امر جدیدی مواجه شده‌اند؟ آیا این اتفاقات قبلاً نمی‌افتاد؟! آیا این افرادِ ناجی، اخیراً به دردناکی مسئلهمسأله پی برده‌اند؟ یا شاید پای فردی، نهادی یا سندی در میان است ...

به نظر می‌رسد هدف از این تیترها و جوسازی‌های رسانه‌ای، چیز دیگری است! اما قبل از پرداختن به اهدافشان لازم است نکته‌ای ذکر شود؛ خانواده یک حریم خصوصی است؛ پخش عکس و فیلم این دختر و خانواده‌اش، ولو به قصد دلسوزی و به بهانه کودک‌دوستی، بازی با حیثیت و آبروی آنان بود و سبب انگشت‌نما شدن این دختر و وارد شدن لطمه به آینده‌اش گردید؛ این دختر اگر صلاح خود را برای ازدواج نمی‌فهمد، یقیناً مطلع نیست که پخش عکس‌هایش نیز نردبان رسیدن به اهداف طیف سیاسی – فرهنگی خاصی شده است. اگر حرکات رسانه‌ای این گروه‌ها، مصداقی از آزار باشد در نتیجه باید گفت: منع اصطلاحاً «کودک‌همسری»، با کودک‌آزاری ممکن نیست! هدف وسیله را توجیه نمی‌کند. (چندی قبل برای توجیه قتل یکی از هم‌قبیله‌هایشان که همسرش را با پنج گلوله کشته بود،  شروع کردند به پخش اتهامات ناروای اخلاقی علیه زن مقتول ! که حالا دیگر فرصت دفاع از خود را هم ندارد، پرداختند)

امام جمعه لیکک نیز دردمندانه گلایه داشت که کاش گروه‌های مدعیِ دلسوزی، به روش‌های بهتری برای اصلاح دست می‌زدند و سعی می‌کردند بیشتر با فرهنگ‌های مختلف کشور آشنا شوند تا مراسم محلی «نشانه‌بندان» را با ازدواج اشتباه نگیرند. البته ایشان پایبندی به رعایت قانون را نیز یادآور شدند. گویا عدّه‌ای درصدد تهرانیزه کردن فرهنگ‌ تمام نقاط ایران هستند؛ باید به این افراد و گروه‌ها گفت: مسائل پیچیده کلان‌شهرکلانشهر تهران را با اقدامات رسانه‌ای و وضع قوانین جدید، به شهرها و روستاهای ایران منتقل نکنید!

مسئولان بخش زنان – و خانواده!- دولت‌های یازدهم و دوازدهم با داشتن عقایدی فمینیستی یا نزدیک به فمینیسم، خانواده را محمل سیاست‌های مداخله‌جویانه خود قرار داده‌اند؛ به گونه‌ای که خانواده به تدریج دارد از حریم خصوصی به یک حریم عمومی بی‌دفاع و بی‌خاصیت تبدیل می‌شود. البته این مسئولان، همفکرانی هم، هم‌جنس خود، در مجلس دارند که به اسم دفاع از جنس شریف زن، تبر به قطع ریشه خانواده برداشته‌اند و اگرچه نام دفاع از خانواده را یدک می‌کشند اما آن را به افرادش، یعنی مرد، زن و کودک تجزیه نموده‌اند یعنی مرد، زن، و کودک؛ و حال قصد دفاع از زنان و کودکان را دارند. خانواده اگر خانواده کلّیّت خود را از دست داد و تجزیه شد و هر نهاد عمومی و حاکمیتی به هر بهانه‌ای به خود اجازه داد سرکی به حریم مقدس آن بکشد آنجاست که باید فاتحه‌اش  خانواده را خواند ...

هر روزه آمارهای کاهش ازدواج و افزایش طلاق، افزایش آمار تجرد قطعی پسران و دختران، آمار سیزده میلیون جوان مجرد، افزایش طلاق‌های عاطفی، مشکلات زنان سرپرست خانوار، بیمه اجتماعی زنان، مشکلات مرخصی زایمان زنان شاغل ، و ... در حال انتشار است اما دریغ از واکنشی مناسب، مفید و مؤثر از سوی معاونت زنان -و خانواده- رئیس‌جمهور! جمعیت میلیونی مجردها و نیازهایشان رها شده اما همه فکر و ذکر حضرات متوجه چهار هزار ازدواج دختران زیر چهارده سال – دقت کردید ازدواج و نه طلاق- است!

عده‌ای گمانه می‌زنند این تقلای رسانه‌ای برای مطرح شدن مجدد طرح «افزایش سن قانونی ازدواج» در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس است؛2 این طرح دفعه قبل رد شده و حالا باز هم به اصرار، دارد مطرح می‌شود! مرکز پژوهش‌های مجلس هم بارها مستندات ارائه شده از سوی مدعیان را به لحاظ علمی و با آمار رسمی کشور رد کرده است. جالب اینکه معاون زنان رئیس‌جمهوررییس جمهور هم در صفحه اینستاگرامش از این اتفاق، حُسن استفاده! را برده و گفته لایحه ما از طرح مجلس هم کامل‌تر است! به‌راستی چه مسابقه‌ای در جریان است بین مجلسی‌ها و دولتی‌های این طیف سیاسی، در کاهش دادن نرخ ازدواج در جریان است؟!!

چرا اینان از تاریخ درس نمی‌گیرند؟! در سال‌های 45 تا 55 به دلیل تقنین (تعیین) سن ازدواج 15 برای دختران و 18 برای پسران به اسم لایحه حمایت از خانواده، سن ازدواج جوانان افزایش یافت و در سال‌های اولیه پس از انقلاب با تقنین سن 13 برای دختران و 15 برای پسران شاهد کاهش سن ازدواج هستیم بوده‌ایم.3 اکنون که کشور با روند نگران‌ کننده افزایش سن ازدواج روبروست، بر اساس تحلیل روندهای زمانی، باید کدام نسخه را در پیش گرفت؟! به کجا چنین شتابان و غوغاسالارانه؟!

آیا اکنون اقبال زیادی بین جوانان برای ازدواج وجود دارد؟! آیا مسئولان امر، شرایط اقتصادی خوبی را برای ازدواج جوانان مهیا نموده‌اند؟ آیا مقصود این تحرکات رسانه‌ای و عملیات‌های روانی، کاهش اندک تمایل برخی جوانان برای ازدواج است؟! 

شاید این سر و صداها برای عملی کردن بندی از بندهای هدف پنجم سند توسعه پایدار 2030 باشد؛ اسمش نیست ولی گویا در نهادهای قانون‌گذارقانونگذار و اجرایی کشور درصدددر صدد تحقق اهداف خود است. عده‌ای هم، دانسته یا نادانسته، شده‌اند پیاده‌نظامپیاده نظام با اجر و مواجب یا حتی بدون اجرِ! این سند بین‌المللی که هم با اسلام و هم فرهنگ ایرانی در تعارض است.

در بند سوم هدف پنجم سند 2030 چنین آمده: «محو همه اقدامات زیان‌بار، مثلاً ازدواج کودکان، ازدواج زودهنگامم، و اجباری و همچنین ختنه زنان». ممکن است از خود بپرسید که در اینجا به عنوان مثال‌ «ازدواج کودکان و ازدواج زودهنگام» را صرفاً به عنوان مثال آورده است، پس چرا این برخی از نهادها و رسانه‌ها این همه برای اجرایی کردن آن‌ تلاش می‌کنند؟!

وقتی هدف چهارم یعنی آموزش 2030 ظرف تقریباً یک سال عملیاتی می‌شود؛ حال آن‌که «سند تحول آموزش و پرورش» در حال خاک خوردن است! از همکارانشان در بخش زنان نیز باید انتظار داشت تا مثال‌های این سند را به به‌مثابه وحی منزل بدانند و درصدد عملیاتی کردنش باشند! این عزم برای تحقق آرمان‌های توسعه پایدار آنگاه نمایان‌تر می‌گردد که عنوان برنامه معاونت زنان -و خانواده- دولت دوازدهم «زنان، خانواده ، و توسعه پایدار» باشد! این در حالی رخ می‌دهد که عزمی برای «سیاست‌های کلی خانواده» پس از سه سال، در نهاد پیگیر و هماهنگ‌کننده‌اش یعنی معاونت زنان -و خانواده- دیده نمی‌شود. آیا به جای تیترهای ذکر شده در روزنامه‌های 13 شهریور 98 که سالروز ابلاغ «سیاست‌های کلی خانواده» است بود نباید شاهد گزارش‌های امیدوار کننده‌ای پیرامون تحقق بندهای سیاست‌های کلی خانواده باشیم را مشاهده می‌کردیم؟ به عنوان مثال «خانواده‌محوری قوانین»، «نهضت فراگیر برای ازدواج موفق و آسان در سنین مناسب ازدواج»، «ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی»، «کاهش ستم به زنان»، «ارتقای معیشت خانواده‌ها»، «کاهش آمار طلاق»، «حمایت از زنان سرپرست خانوار» ، و «افزایش فرزندآوری»؟!

 

1 سایت خبری فرارو، 12/6/1398؛ کدخبر ۴۱۰۶۹۰

2 سایت افکارنیوز، 13/6/1398؛ کد شناسه ۸۹۸۳۹۵

3 کردزنگنه، جعفر، (1387)، بررسی پویایی ازدواج و طلاق در ایران با تأکید بر سرشماری سال 1385،   مهندسی فرهنگی، ش 21، صص 10-23

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۹۹۳۵۰۰۳:۴۸:۳۷ ۱۳۹۸/۶/۲۸
ازدواج در سنین پایین ظلم به کودکان و نشانه عقب افتادگی فرهنگی آن خانواده و جامعه است.دوره این رفتارها دیگه سر اومده.
ناشناس۱۰۹۹۳۵۳۰۴:۰۷:۴۰ ۱۳۹۸/۶/۲۸
ازدواج جوانان چه ربطی به سند ۲۰۳۰ داره همه را بیکار کردید
ناشناس۱۰۹۹۳۸۱۰۶:۱۹:۰۸ ۱۳۹۸/۶/۲۸
دختر ده ساله چه اطلاع و مصلحتی از ازدواج رو درک میکنه
ناشناس۱۰۹۹۳۸۷۰۷:۰۱:۲۱ ۱۳۹۸/۶/۲۸
اون پسری که ما دیدیم بیشتر از سی سالش بود، هنوز منتظرن به سن قانونی برسه؟
ناشناس۱۰۹۹۳۹۵۰۷:۲۰:۴۱ ۱۳۹۸/۶/۲۸
چی میگی واسه خودت
ناشناس۱۰۹۹۴۲۹۰۸:۰۹:۴۱ ۱۳۹۸/۶/۲۸
اولا تیتر با متن اصلا تناسبی نداره دوما اگر کاری بد است بد است سیاسیش نکنید
ناشناس۱۰۹۹۴۳۵۰۸:۱۸:۱۰ ۱۳۹۸/۶/۲۸
نیازی به سند 20:30 نیست . یه حساب 2*2 تا 4 تاست . باید از پس هزینه برآمد .
ناشناس۱۰۹۹۴۶۳۰۸:۳۴:۳۵ ۱۳۹۸/۶/۲۸
افزایش سن قانونی ازدواج به ۱۵ سال باعث عدم رغبت جوانان به ازدواج شده؟!
شغل۱۰۹۹۴۸۸۰۸:۵۱:۱۳ ۱۳۹۸/۶/۲۸
شما شغل و مسکن برای جوانان فراهم کنید خودشان ازدواج می کنند
ناشناس۱۰۹۹۵۴۳۰۹:۴۴:۴۱ ۱۳۹۸/۶/۲۸
جو سازی در کار نیست ، ازدواج کودکان کار غلطی است ، نیازی به قدری تفکر دارد که این موضوع ساده را بفهمید نیازی به سند نیست .
ناشناس۱۰۹۹۵۷۷۱۰:۱۲:۳۳ ۱۳۹۸/۶/۲۸
تا زن ها را برنگردانید به خانه تا از محیط مردانه کمتر حضور داشته باشند وضع همین است و بهتر نخواهد که بدتر هم می شود
حامد۱۰۹۹۵۹۲۱۰:۱۸:۲۰ ۱۳۹۸/۶/۲۸
ازدواج کودکان با سند 2030 یا بدون سند 2030 ، اشتباه است.
کاوه۱۰۹۹۶۰۷۱۰:۳۱:۵۰ ۱۳۹۸/۶/۲۸
۲۰۳۰ چه ربطی به قضیه داریه؟!!! چون ازدواج در سنین پایین از اول بوده، باید ادامه داسته باشه؟!!!! چرا مشکل اصلی که عدم توانایی ازدواج جوانان در سنین واقعی ازدواج رو مطرح نمیکنید؟ چرا از اقتصاد متلاشی و فساد زده حرفی نمیزنید که عامل اثلی معضلات اجتماییه حرفی نمیزنی؟!!!!
ناشناس۱۰۹۹۷۳۰۱۲:۰۸:۰۱ ۱۳۹۸/۶/۲۸
یه نظر سنجی انجام بدید ببینید چند نفر سند 2030 رو مطالعه کردند جوانها فقط بعلت گرانی و تورم و تاریک بودن اینده هست که ازدواج نمی کنند
ناشناس۱۰۹۹۷۵۳۱۲:۲۲:۰۵ ۱۳۹۸/۶/۲۸
سند۲۰۳۰ از هر نظر محکوم است و از قانون شدن لوایح آن باید با جدیت تمام جلوگیری به عمل آید.
ناشناس۱۰۹۹۷۷۷۱۲:۴۳:۵۶ ۱۳۹۸/۶/۲۸
اجرای هر طرحی که با فرهنگ بومی مغایر باشد محکوم به شکست است ......... #سند-خسارت-بار-2030
ناشناس۱۰۹۹۹۹۸۱۵:۲۱:۵۴ ۱۳۹۸/۶/۲۸
شما هم که همه چیز رو سیاسی میکنید غالب جامعه بادلایل منطقی با ازدواج در کودکی مخالفند این حقیقتا تضییع حقوق کودک است بچه 11 ساله که خودش تصمیم نمیگیره دیگران براش میبرن ومیدوزن
ناشناس۱۱۰۰۰۱۷۱۵:۳۴:۵۱ ۱۳۹۸/۶/۲۸
عزیزم اگر خودت راضی شدی دختر۱۱ سالت عروس بکنی اونوقت نسخه ببیچ
ناشناس۱۱۰۰۲۴۶۲۱:۲۴:۳۹ ۱۳۹۸/۶/۲۸
با این هزینه ها کسی توان ازدواج ندارد. نه کار هست و نه مسکن. فقر هست تا دلت بخواهد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

آخرین عناوین