سرمایه داری و حکومت کارگری

محمد امین حجازی، گروه تعاملی الف،   3980613021 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
سرمایه داری و حکومت کارگری

در قرون وسطا، نظام فئودال کلیسایی در اروپای متمدن نظام اصلی حکومت‌ها بود. هرآن کس که زمین بیشتری داشت، ملک بیشتری داشت، قدرتی بیشتر داشت، و فقرا می‌بایست در این زمین‌ها کار می‌کردند. فرانسوی‌ها طی انقلاب فرانسه، مردم را به ۳ دسته تقسیم کردند، کلیسایی‌ها و اهل قصر، اشراف و مردم عادی. البته مطالعه بیشتر در این باب نشان می‌دهد که آنچه این تقسیم می‌خواسته انجام دهد، جوسازی بوده تا مردم بر علیه حکومت و کلیسا به پا خیزند.

کلیسایی‌ها و اهل قصر، به نظر می‌رسد که تمام کشیشان را نیز شامل شود، درحالی که در حقیقت کشیشان خود از دسته مردم عادی حساب می‌شده اند. اگر از کلیسایی‌ها بگذریم و به اشراف بیاییم، واقیعت این است که اشراف فقط چون زمین داشته‌اند و از پدری این زمین را گرفته اند اشراف حساب می‌شده‌اند، به عبارت دیگر اشراف خود زندگی خیلی پررفاهی نداشته‌اند، و تنها مزیت این طبقه این بوده که می‌توانسته اند به راحتی مشغول سرگرمی‌های خود باشند. لکن در طبقه آخر، مردم عادی، بسیاری بوده اند که از نظر مالی بسیار قوی تر از اشراف بوده اند، ولیکن چگونه؟

در قرن ۱۴ام، فلورانس اولین تجارت‌های گسترده را با اعراب داشت، تجار به مرور شروع کردند به شناختن یونان و رم قدیم از طریق کتاب‌های اعراب، و فهمیدند که این حکومت‌ها، جدای از معابدشان بوده اند، به عبارت دیگر حکام سکولار بوده اند، از طرفی دیگر از آنجایی که تجار زمین نداشتند ولی پول بسیار داشتند، مجبور به پرداخت مالیات به حکومت و کلیسا بودند. از آنجایی که تجار در همان طبقه مردم عادی می‌بودند، به نظر می‌رسید که رفاه اینان رفاه همه را در پیش خواهد داشت.

در انگلیس، تئوریسن‌های فلسفی و سیاسی، نظریه کاپیتالیسم و یا همان نظام سرمایه داری را دادند، آدام اسمیت، اصلی ترین تئوریسن این نظریه، باور داشت که هر آنکس که پول بیشتری دارد و سرمایه بیشتری دارد، او فردی شریف‌تر است. در حقیقت، این نظریه به گونه‌ای داشت از تجار و بانکداران یهود که در کارگاه‌های مختلف اروپا سرمایه گذاری می‌کردند، حمایت می‌کرد. با گذشت زمان، و بروز مشکلات جدید همچون پروتستانتیسم و مسئله شقاق کبیر در اروپا، کلیسا ضعیف‌تر شد، تا جایی که دیگر در رم، پاپ تا حد بسیاری ضعیف شد، و شرایط انقلاب کبیر فرانسه پیش آمد. نویسندگان و فیلسوفان و لیبرالیست‌ها، بالاخره توانستند لیبرالیسم و کاپیتالیسم را سازمان دهی کرده و آنرا یکی از آرمان های بسیاری از اروپایی‌ها بکنند.

بعد از گذشت ۱ قرن، مسئله جدید پیش آمد، با اینکه حکومت لیبرالیسم بود، اما فقرا باز بیچاره بودند، و به نظر می‌آمد کاپیتالیسم فقط یک شعار می‌بوده است. تجاری که دوست داشتند مالیات ندهند و به کلیسا پول ندهند، قدرت را در دست داشتند، تا اینکه انقلاب صنعتی اتفاق افتاد، اما جدا از پیشرفت های تکنولوژیک، کارگران هر روز وضعشان بدتر می‌شد.

در آن حال، سوسیالیست‌ها از لیبرالیست‌ها پرسیدند که فرق بین فئودالیسم و لیبرالیسم چه بوده وقتی که فقط قدرت از طبقه سنتی زمین دار به طبقه جدید بانکدار منتقل شد و این چه نفعی برای مردم داشته، سپس لیبرالیست‌ها گفتند که حداقل نفع ما، پیشرفت مردم و کشور بوده است. سپس، اولین تفرقه‌های بزرگ در معنی آزادی و عدالت اتفاق افتاد. سوسیالیست‌ها دانسته بودند که کاپیتالیسم همان فئودالیسم است با این فرق که مردم نیز می‌توانند ثروتمند شوند، البته مثل آنهایی که فقط اسمشان اشراف بود. به عبارت دیگر، باز یهودی‌ها و بانکداران، جایشان دادنی به مردم نبود.

سوسیالیست‌ها با اینکه خودشان موفق به اجرای عدالت نشدند، اما یک مطلب را در تاریخ ثبت کردند که مسئله مهمی است. آن مسئله این بود که واقعا آزادی بشر تا کجاست و به چه نحوی است؟ ازادی لیبرالیسم، در جبهه راستی قرار داشت، یعنی که به طرف بی عدالتی بود، لکن لیبرال ها و یا نئولیبرال‌ها گفتند که عدالت بدین گونه نیست که سوسیالیست‌ها می گویند و بیشتر این گونه است که هرکس به مقداری که کار می‌کند پول دریافت می‌کند. لکن از طرفی دیگر سوال این بود که اولا چه کسی اینجا معلوم می‌کند که کدام کار باید پول بیشتری و کدام یک پول کمتری به عنوان حقوق و دستمزد بگیرد؟ چه کسی معلوم می‌کرد که کارگر کارش کم ارزش تر از سرمایه داران است؟ و سوال دوم این بود که آیا کارگران بدون سرمایه قبلی می‌توانند ثروتمند و سرمایه دار شوند؟ این مسئله، شبیه برده داری در روم بود. بردگان رومی، باید تا نسل‌ها پول جمع می‌کردند تا بتوانند آزاد شوند، و حال کارگران نیز این گونه بودند.

از طرفی دیگر، کمونیست‌ها باور داشتند که پول باید بصورت اشتراکی تقسیم شود. آنارشیست‌ها هم باور داشتند که کلا نباید حکومتی باشد. شاید این سوال بعد از گذشت جنگ جهانی دوم و جنگ سرد، کم کم داشت فراموش می‌شد، درحالی که این سوال بار دیگر مهم شد. شعار کاپیتالیسم این بود که تولید را بیشتر می‌کند و حداقل نفعی برای مردم و پیشرفت آنها دارد، لکن جمهوری خلق چین (PRC) هرچند کمونیست است اما تولید بسیار و در اقتصاد یک ابرقدرت است. حال سوال این است، چگونه چین با اینکه کمونیست است تولیدش بیشتر از خیلی کشورهای کاپیتالیست است؟ این امر نشان دهنده این است که حتی کاپیتالیست آن نفع برای مردم را هم ندارد و این تولید فقط یک امری است که با آن کارشان را توجیه می‌کنند.

و جورج اورول این چنین می نویسد در ۱۹۸۴ که، جنگ همیشه بین طبقه جدید اقتصادی و طبقه قدیم اقتصادی بوده، و در این میان فقیران همیشه بیچاره می‌مانند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۷۹۳۲۰۱۲:۰۱:۴۹ ۱۳۹۸/۶/۱۳
بعد از گذشت ۱ قرن، مسئله جدید پیش آمد، با اینکه حکومت لیبرالیسم بود، اما فقرا باز بیچاره بودند، و به نظر می‌آمد کاپیتالیسم فقط یک شعار می‌بوده است. «(تجاری که دوست داشتند مالیات ندهند و به کلیسا پول ندهند، قدرت را در دست داشتند،)» تا اینکه انقلاب صنعتی اتفاق افتاد، اما جدا از پیشرفت های تکنولوژیک، کارگران هر روز وضعشان بدتر می‌شد.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  2. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  3. وکیل رسمی دادگستری به اتهام اخذ رشوه دستگیر شد  

  4. بذرپاش: امسال هر ماه افتتاح مسکن داریم

  5. سقف دریافتی ماهیانه کارمندان دولت ۷۰ میلیون تومان شد

  6. جریمه تخلفات حادثه ساز ۵ برابر شد/ اعمال از هفته آینده            

  7. ابابیل ۵، از آخرین دستاورد‌های قدرت پهپادی جهان

  8. تعرفه‌های پزشکی ۱۴۰۳ قابلیت اجرایی ندارد/ مصوبه دولت اصلاح شود  

  9. انتظار ۹ساله برای اصلاح هزینه تخلف رانندگی/تغییری برای حفظ جان مردم

  10. ایران بر سکوی بریکس/ دستاوردهای پولی، مالی برای ایران چیست؟  

  11. عکسی از سیدمحمد خاتمی در مراسم ترحیم زهرا شجاعی/ این وزیر دولت رئیسی هم آمد

  12.   طحان‌ نظیف: لایحه عفاف و حجاب هنوز به تأیید شورای نگهبان نرسیده است  

  13.  مالیات ارزش افزوده ۱۰ درصدی ابلاغ شد

  14. هیچ خوداظهاری یا مدرکی دال بر بیماری روحی دکتر بخشی در دست نبود/ علت مرگ این پزشک مشخص نیست  

  15. پوتین: اف-۱۶‌های اوکراین در همه‌جا هدف مشروع هستند، حتی کشورهای دیگر

پربحث‌های هفته

  1. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  2. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  3. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  4. عوامل توهین کننده به نظام و مقدسات اسلامی دستگیر شدند

  5. جلاد، به پایان سلام کن!

  6. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  7. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  8. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  9. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  10. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  11. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  12. انتقام از پوتین؟

  13. وکیل رسمی دادگستری به اتهام اخذ رشوه دستگیر شد  

  14. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  15. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  16. بذرپاش: امسال هر ماه افتتاح مسکن داریم

  17. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  18. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  19. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

  20. سقف دریافتی ماهیانه کارمندان دولت ۷۰ میلیون تومان شد

  21. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  22. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  23. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  24. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  25. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

آخرین عناوین