از ۲۰ مرداد استفاده از کارت سوخت اجباری است/ فرآورده‌های نفتی لیتری چند؟

گروه اقتصادی الف،   3980505021 ۲۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

بر اساس آمار، ایران در بین کشورهای دنیا جزو کشورهایی است که فرآورده‌های نفتی خود را با قیمت پایین‌ عرضه می‌کند که همین موضوع نیز چالش‌های متعددی همچون ازدیاد قاچاق در کشور را به وجود آورده است.

از ۲۰ مرداد استفاده از کارت سوخت اجباری است/ فرآورده‌های نفتی لیتری چند؟

به گزارش ایسنا، میانگین قیمت بنزین که یکی از اصلی‌ترین فرآورده‌های نفتی به حساب می‌آید، در سراسر جهان، ۱.۱۳ دلار در هر لیتر است. با این حال، تفاوت‌های قابل توجهی در این قیمت‌ها بین کشورها وجود دارد. به عنوان یک قاعده کلی، کشورهای ثروتمند قیمت‌های بالاتری دارند، در حالی که کشورهای فقیرتر و کشورهای تولیدکننده و صادرکننده نفت، قیمت‌ها را به طور چشمگیری کاهش می‌دهند.

در این بین، ایالات متحده آمریکا علی‌رغم این‌که یک کشور پیشرفته اقتصادی است اما قیمت بنزین را با قیمت پایین عرضه می‌کند و به‌طور کلی تفاوت قیمت در سراسر این کشور به دلیل مالیات و یارانه‌های مختلف برای بنزین در نظر گرفته می‌شود. در ایران نیز بیش از ٤٥ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت می‌شود؛ این در حالی است که چین، با یک‌ونیم میلیارد جمعیت، ٣٧ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت می‌کند.

اما ١٥ درصد یارانه‌ای که در دنیا و در حوزه انرژی پرداخت می‌شود، متعلق به ایران است. یعنی ١٠ درصد درآمد ناخالص داخلی را به یارانه اختصاص می‌دهیم و ٥٠ درصد یارانه انرژی به سه دهک ثروتمند جامعه اختصاص می‌یابد، این در حالی است که کم‌تر از سه درصد هزینه این دهک‌ها، به سوخت مربوط است.

بر اساس آمارهای سایت «گلوبال پتروپرایس»، قیمت هر لیتر بنزین در ایران حدود ۲۹ سنت است که فقط در مقایسه با ونزوئلا و سودان، ارزان محسوب می‌شود. قیمت هر لیتر بنزین در این دو کشور به ترتیب یک و ۱۳ سنت برآورد شده است. پس از ایران، کویت با قیمت ۳۴ سنت در هر لیتر جزو کشورهای ارزان قیمت بنزین در دنیاست.

قیمت‌ فراورده‌های نفتی در ایران

از سوی دیگر، طبق اعلام شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، در حال حاضر بنزین موتور در داخل کشور لیتری 10 هزار ریال و بنزین سوپر لیتری 12 هزار ریال در جایگاه‌های سوخت عرضه می‌شود. هم‌چنین نفت گاز نیز لیتری 3000 ریال و نفت کوره لیتری 3000 ریال عرضه می‌شود. در این میان، قیمت نفت سفید نیز در هر لیتر 1500 ریال و گاز مایع در هر کیلوگرم 2300 ریال تخمین زده شده است.

این اعداد و ارقام در شرایطی است که بررسی آمارها نشان می‌دهد متوسط تولید بنزین در سال ۱۳۵۷، معادل ۱۴.۴ میلیون لیتر در روز بوده است که درنتیجه راه‌اندازی واحدهای پالایشی جدید و بهینه‌سازی واحدهای پالایشی قدیمی در سال‌های بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، تولید بنزین موتور در آبان‌ماه ۱۳۹۷ به ۹۵ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.

تولید بنزین کشور از ۱۱۰ میلیون لیتر در روز عبور کرد

به‌تازگی نیز طبق گفته‌های بیژن زنگنه - وزیر نفت - مقدار تولید بنزین کشور از ۱۱۰ میلیون لیتر در روز عبور کرده و این بالاترین رقم تاریخی است که تاکنون داشته‌ایم. هم‌چنین همه فرآورده‌ها از جمله بنزین و گازوئیل، گاز مایع، نفت کوره و سوخت جت در کشور به صورت مازاد برای صادرات وجود دارد که  برنامه‌ریزی جدی برای صادرات این فرآورده‌ها از طریق خشکی و دریا شده است.

درباره تبعات افزایش مصرف بنزین در ایران هم این نکته قابل توجه است که اگر این روند مصرف ادامه پیدا کند، در افق ١٤١٢، تفاوت مصرف و تولید بنزین در ایران، به ١٩٠ میلیون لیتر خواهد رسید. یعنی کمبود بنزین روزانه ١٩٠میلیون لیتر خواهد بود.

از سوی دیگر، تولید پنج فرآورده نفتی اصلی (بنزین، گازوئیل، نفت سفید، نفت کوره و گاز مایع) در سال ۱۳۵۷، ۱۰۰ میلیون لیتر در روز بوده که این میزان در سال ۱۳۹۶ به روزانه ۲۵۲ میلیون لیتر رسید. متوسط تولید بنزین موتور در ایران در سال ۱۳۵۷، ۱۴.۴ میلیون لیتر در روز بوده که این میزان در آبان‌ماه سال ۱۳۹۷ به ۹۵ میلیون لیتر در روز رسیده است. متوسط تولید گازوییل نیز که در سال ۱۳۵۷، ۲۵ میلیون لیتر در روز بوده، در آبان‌ماه سال ۱۳۹۷ به ۱۰۰ میلیون لیتر در روز رسیده است.

با وجود توقف واردات بنزین، اصلاح الگوی مصرف امری ضروری است، زیرا به اعتقاد کارشناسان، اگر این اتفاق صورت نگیرد، ایران دوباره به واردکننده بنزین تبدیل می‌شود. فاصله تولید و مصرف نفت گاز در کشور،   ١٥تا ٢٠میلیون لیتر است و البته میزان مصرف در نفت گاز به اندازه بنزین نیست.

از سوی دیگر کارشناسان معتقدند که ارقام سرسام‌آوری که درباره میزان مصرف سوخت، یارانه و قاچاق سوخت منتشر می‌شود، زنگ خطر را درباره وضعیت این فرآورده نفتی و بودجه‌ای که در این زمینه دود می‌شود، به صدا درآورد و دولت را بر آن داشت تا راهکاری را برای سامان‌دهی وضع موجود به کار گیرد. برای این منظور سناریوهای مختلفی روی میز دولت و مجلس قرار گرفت که مهم‌ترین آن بازگشت کارت سوخت و در پی آن سهمیه‌بندی بنزین بود. در این راستا زمستان سال گذشته، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرد بازگشت کارت سوخت جدی است و از مالکان خودرو و موتور سیکلتی که فاقد کارت سوخت بودند خواست تا برای دریافت کارت سوخت المثنی اقدام کنند.

از ۲۰ مرداد استفاده از کارت سوخت اجباری است

بر این اساس، سرانجام طبق اعلام امیر وکیل‌زاده - مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی - استفاده از کارت سوخت اجباری شده و عرضه بنزین در جایگاه‌های سراسر ایران از ۲۰ مردادماه امسال صرفاً با ارائه کارت هوشمند سوخت خودرو امکانپذیر خواهد بود.

اصلاح الگوی مصرف انرژی در ایران به یک الزام تبدیل شده و استقرار مدیریت انرژی در صنایع مختلف نیز از جمله اقدام‌هایی است که به بهبود مصرف کمک می‌کند. بر این اساس، فرهنگ‌سازی از الزام‌های بهینه‌سازی مصرف سوخت عنوان شده و شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت در این راستا برنامه‌هایی را در نظر گرفته تا بتوان از این افزایش تولید نهایت استفاده را در کشور کرد.

دیدگاه کاربران

بهرام۱۰۲۱۰۷۳۰۹:۲۲:۲۸ ۱۳۹۸/۵/۵
برای مقایسه حتما همه موارد را با هم مقایسه کنید بزرکترین اشتباه مسئولان و به اصطلاح کارشناسان کم سواد ما در ایران همین است برای توجیح حرف غلط شان هزاران دلیل بیخودی .. میاورند نتیجه این وضع مملکت است که می بینیم
ناشناس۱۰۲۱۱۰۳۰۹:۳۸:۰۸ ۱۳۹۸/۵/۵
بر اساس آمار، ایران در بین کشورهای دنیا جزو کشورهایی است که فرآورده‌های نفتی خود را با قیمت پایین‌ عرضه می‌کند و هزینه آن را به صورت پیش پیش (تا بیست سال) در فروش ماشین (ارابه و ..) از مردم می گیرد.
ناشناس۱۰۲۱۱۰۵۰۹:۳۸:۲۳ ۱۳۹۸/۵/۵
قیمت خودرو در مقایسه با جهان و دستمزد رو هم با شرایط جهانی حساب کنین و حقوق مدیران
سید۱۰۲۱۱۰۷۰۹:۳۸:۲۷ ۱۳۹۸/۵/۵
هفت ماهه برای کارت سوخت اقدام به ثبت نام کرده اما تا کنون هیچ اطلاعی بهم داده نشده که اصلا" کارت آماده است ویا کدام گوری بروم برای دریافت آن . بعد تهدید هم میکنند که از فلان تاریخ بنزین فقط با کارت سوخت میدهیم. اف بر این مدیران نادان و بیسواد.
ناشناس۱۰۲۱۱۳۶۰۹:۴۹:۵۸ ۱۳۹۸/۵/۵
بسیار خوب اگر قرار باشه فرآورده های نفتی رو واقعی کنید ( نزدیک به قیمت جهانی) پس حقوق و دستمزد مردم رو نیز واقعی کنید (مردم کشورهای دیگر تقریبا" بیش از ۲۰ برابر حقوق بیشتر از مردم ما میگیرن) یا اقلا" یارانه مردم بالاتر بره
ناشناس۱۰۲۱۱۴۱۰۹:۵۳:۰۱ ۱۳۹۸/۵/۵
باز مثل مقاله های ديگر اين مقاله هم درآمدريالی و هزبنه دلاری را ناديده گرفته
سمیر۱۰۲۱۲۰۳۱۰:۲۲:۰۷ ۱۳۹۸/۵/۵
باز شروع شد واسه گران کردن چه بهانه هایی میارن ادم شاخ درمیاره؟؟!! اخه ما چیمون شبیه آمریکا و کشورهای دیگه است
ناشناس۱۰۲۱۲۱۰۱۰:۲۳:۴۲ ۱۳۹۸/۵/۵
شما که داری قیمت بنزین را با کشورهای دیگه مقایسه میکنی آیا حقوق ودرآمد را نیز مقایسه میکنی ؟ اکیو سان ..
ناشناس۱۰۲۱۲۱۷۱۰:۲۵:۵۶ ۱۳۹۸/۵/۵
با تورم 149درصدی و گرانی 400درصدی و اوضاع بی ریخت کساد بازار دست گذاشتن رو گران کردن حامل های انرژی واقعا نمی فهمن یا نمی خوان بفهمن ملت حالشون خوش نیست؟؟!!!!
اسیر۱۰۲۱۲۴۰۱۰:۳۰:۵۶ ۱۳۹۸/۵/۵
یادمه نون 25تومنی رو کردن 250تومان یعنی ده برابر به بهانه ی بهتر شدن کیفیت نان غذای دانشگاه 80تومان بود شده 1200تومان به بهانه ی بهتر شدن کیفیت غذا اما در عمل چیزی جز گرانی به مردم نرسیدو کیفیت ها هم روز بروز بدتر و بدتر شد این تجربه ثابت کرد هدف تنها گران کردن اقلام و بود نه بهبود کیفیت و صرفه جویی و.مردم دیگه این بازی ها رو بلد شدن
ناشناس۱۰۲۱۲۸۶۱۰:۵۴:۲۵ ۱۳۹۸/۵/۵
بر اساس آمار، ایران در بین کشورهای دنیا جزو کشورهایی است که فرآورده‌های نفتی خود را با قیمت پایین‌ عرضه می‌کند..///// عزیزان ، بزرگان چرا بر اساس آمار میزان درآمد در کشور های دیگر را هم بیان نمی کنید و آنوقت مقایسه را در نظر گیرید ؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس۱۰۲۱۲۹۹۱۱:۰۱:۴۴ ۱۳۹۸/۵/۵
آغاز افزایش قیمت ها
ناشناس۱۰۲۱۳۰۸۱۱:۰۶:۲۴ ۱۳۹۸/۵/۵
ما که الان 5 ماهه منتظر کارت سوخت هستیم و شما ندارید بدهید چه کنیم..
صبا۱۰۲۱۳۷۸۱۱:۲۸:۳۸ ۱۳۹۸/۵/۵
..اینهمه منابع بستون نیست بابا ملت چه گناهی کردن شما شدین مسئولشون؟؟!!
مختار ر.۱۰۲۱۴۰۴۱۱:۳۸:۳۴ ۱۳۹۸/۵/۵
چرا فقط قیمت سوخت از جمله بنزین با خارج از کشور مقایسه می شود؟؟؟ مثلا چرا حقوق یک کارمند یا دستمزد یک کارگر با خارج از کشور مقایسه نمی شود؟؟؟ چرا تناسب حقوق یک کارمند و مدیر و وزیر در داخل کشور با خارج کشور مقایسه نمی شود؟؟؟
ناشناس۱۰۲۱۴۲۸۱۱:۵۱:۱۵ ۱۳۹۸/۵/۵
چرا بیهوده حرف می زنید؟ وقتی سخن از قیمت سوخت به میان می آید چرا درآمد مردم را در نظر نمیگیرید؟ چرا وقتی مقایسه قیمت سوخت در ایران و خارج از کشور به میان می آید نمیگوئید در آمد یک کارگر در ایران 150 دلار و درآمد یک کارگر آمریکایی 15000 دلار است؟ آقایان وزارت نفت در وزارتخانه و حتی مجلسیان در مجلس می نشینند و با توجه به دریافتی های بالای 28 میلیون تومان خود به این نتیجه میرسند سوخت در ایران ارزان است !
ناشناس۱۰۲۱۴۳۶۱۱:۵۵:۳۱ ۱۳۹۸/۵/۵
فقط بنزین باید با اروپا مقایسه بشه ؟
ناشناس۱۰۲۱۴۸۲۱۲:۱۴:۴۴ ۱۳۹۸/۵/۵
قیمت باید جهانی باشد چرا من که ماشین ندارم ..باید از سهم خودم به ماشین سواران یارانه بدم مگر ماشین داران به .. من یارانه میدن
محمد۱۰۲۱۷۵۶۱۳:۵۰:۴۱ ۱۳۹۸/۵/۵
زنگنه بابت این زیان بزرگ که به خاطر لج بازی ویا بی تدبیری ویا به علت اینکه مصرف بالا رود وافرا..بنزین وارد کنند محاکمه وخسارت ها ازاو دریافت شود رییسی پرتوان برخورد با خیانتکاران بی امان
ناشناس۱۰۲۱۷۸۹۱۴:۰۰:۱۰ ۱۳۹۸/۵/۵
باید یا ارزش پول ملی به حالت اول بازگردد یا دستمزدها اصلاح شود تا در صورت افزایش قیمت بنزین به مردم فشار بیشتر از این وارد نشود.
خوشی۱۰۲۲۳۰۰۱۸:۱۰:۵۴ ۱۳۹۸/۵/۵
این بی انصافی که این مقاله را مینویسد چرا به خودروهای داخلی که داخل شهر در 100کیلومتر 10لیتر وبیشتر بنزین میسوزانند در برابر خودروهای باکیفیت هیبریدی که داخل شهر فقط با برق باطری کار میکنند ونه آلودگی صوتی ونه هوارو آلوده میکنند اشاره نمیکند آخه مقاله رو برای رضای خدا مینویسند وخدمت به خلق خدا نه برای به درد سر انداختن مردم بیچاره که خودرو ندارندهمیشه به بهانه اینکه شما سوبسید سوخت میدید وماشین دارها استفاده میکنند آخه اون بدبختی که خودرو ندارد چه به اون اضافه شد در برابر گرانی سوخت غیر از چند برابر شدن کرایه ماشین کو حمل ونقل عمومی شما در شهرها وبخصوص روستاها که محرومان در آنجا هستند مردم تاب گرانتر شدن سوخت را ندارند مسئولین باید کمی هم به فکر مردم باشند وبه قیامت فکر کنند
ناشناس۱۰۲۲۴۲۰۱۹:۴۳:۲۱ ۱۳۹۸/۵/۵
ایران با 73/. لیتر در روز مصرف سرانه در سال 2016 جایگاه سی و هفتمین کشور را در جهان داشته و اگر امروز به بیش از 1لیتر در روز رشد کرده تقصیر کسی است که کارت هوشمند را از مدار استفاده که فرهنگ مصرف سوخت حمل ونقل شده بود خارج کرد . مایه تاسف است که حتی یک نفر پیدا نشد از آقای زنگنه سؤال کن چرا این کار را علی رغم تاکید قانون کرد و امروز مردم باید فشار را تحمل کنند .
ناشناس۱۰۲۲۶۶۰۲۳:۰۳:۲۲ ۱۳۹۸/۵/۵
کاش می شد سوخت ماشینهایی که شهروندهای اون کشورها سوار می شن با سوخت ماشینهایی که مردم کشورمان به اجبار سوار میشن مقایسه بشه
Hamid۱۰۲۲۶۹۸۲۳:۲۴:۲۵ ۱۳۹۸/۵/۵
۲۰ ساله که همیشه از این اعداد و ارقام آمار میدن ولی عرضه اصلاح ندارید
حمید۱۰۲۳۲۴۶۱۰:۲۳:۵۵ ۱۳۹۸/۵/۶
خوب چرا دستمزدها رو مقایسه نمیکنی.اونجوری مقایسه کن.ببینم کارگر و کارمند حقوقش بیش از200 دلار درماه میشه.اونجا ماهی 2000 دلار میگیرن به همون نسبت هم پول بنزین میدن
ناشناس۱۰۲۴۳۵۴۲۰:۳۴:۰۱ ۱۳۹۸/۵/۶
بازم گرونی تو راه داریم بابت گرانی بنزین اجناس هم گران میشه..بنزین رو باید با حقوق کارگر مقایسه کنن نه با کشور های خارج..اجناس رو همین جوری گران می کنن ولی جیب های مردوم خالیه منظور از مردوم اون کار گر بدبخته تو گرما و سرمای طاقت فرسا داره کار می کنه که نون زنو بچشو در میاره نه اونی که پشت میز نشسته و ان ( n)تومن میگیره بعد میگه منم کارگرم.بعد آمار میدن مصرف لبنیات و گوشت و همه چی کم شده. یا اون کارخونه دار می گه تو کشورم مشتری ندارم مجبورم صادر کنم که اونم دردسر داره.خب برای چه مشتری نداره چون جیب مردم خالیه برای خرید یخچال با ید وام بگیری که اونم به زور میدن.
منصوربیاتی۱۰۲۴۴۹۷۲۳:۳۱:۲۵ ۱۳۹۸/۵/۶
چگونه رمزکارت سوخت خودراپیدابکنیم. من کارت سوخت دارم اما رمزش فراموش کردم لطفاراهنمایی بکنین. ممنون
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  4. و ناگهان اخلاق!

  5. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  6. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  7. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  8. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  9. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  12. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  13. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  14. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  15. فریب نخوریم! 

  16. دبی؛ چند روز پس از سیل

  17. تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت جالب زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

  18. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  19. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین