آیا مصر و پاکستانِ هم‌پیمان امریکا امروز از ایران توسعه یافته‌ترند؟

گروه سیاسی الف،   3980418016 ۲۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

آمریکا از زمان فروپاشی رقیب قدرتمند شرقی خود تاکنون چهار الگو را درباره کشور‌هایی که بیشترین اختلاف یا اشتراک را داشته به کار گرفته است که هر چهار الگو می‌تواند مسیر پنجمی را به روی ما بگشاید.

عبدالله گنجی در سرمقاله شماره امروز روزنامه «جوان» نوشت: برای حل مسائل ایران و امریکا اندیشمندان و تحلیلگران داخلی و خارجی روش‌ها و راهکار‌های مختلفی را ارائه می‌کنند. عمده این راهکار‌ها مبتنی بر نظریه‌های روابط بین‌الملل، انتخاب عقلایی یا تجربیات و الگو‌های به وجود آمده در روابط بین قدرت‌ها در دوران معاصر است. «میزان قدرت» مادی، نظامی و اقتصادی توسط بسیاری از تحلیلگران به عنوان اساس تنظیم روابط بین دول شناخته می‌شود که سهل‌گیری و سخت‌گیری را با آن توجیه می‌کنند.

اما اختلاف ایران و امریکا بر سر تصاحب قدرت مادی در جهان نیست. حداقل ایران چنین نمی‌اندیشد که باید منافع مادی امریکا از آن ما شود و...، بلکه اختلاف ایران و امریکا از دو دستگاه جهان‌بینی نشئت می‌گیرد. به همین دلیل معتقد هستیم که مشکلات ایران و امریکا بر سر «حدود» یا چند مسئله نیست، بلکه بر سر ماهیت و «وجود» انقلاب اسلامی است و ماحصل رفتار غرب در برجام نیز ثابت کرد که مسئله بر سر حدود نیست.

اما الگو‌هایی که امریکا در جهان از آن بهره می‌برد، چراغ راه نظام جمهوری اسلامی است و این تجربه ذی‌قیمت نباید در محاسبات ما مغفول بماند. امریکا از زمان فروپاشی رقیب قدرتمند شرقی خود تاکنون چهار الگو را درباره کشور‌هایی که بیشترین اختلاف یا اشتراک را داشته به کار گرفته است که هر چهار الگو می‌تواند مسیر پنجمی را به روی ما بگشاید.

۱- الگوی عراق- لیبی، الگوی ذی‌قیمت و هوشمندساز برای نخبگان ایرانی است. اهمیت این مدل در آن است که پس از مذاکره و کسب رضایت امریکا و خاطرجمعی غرب از عدم قدرت کشور مربوطه، موعد رفاه و گشایش فرا نرسید، بلکه اطمینان امریکا برای حذف کم‌دردسرتر طرف فراهم شد. صدام و قذافی زمانی به پروسه حذف سپرده شدند که امریکا از نبود سلاح‌های نامتعارف آنان مطمئن شد و پس از اطمینان به سمت گشایش برای آنان نرفت، بلکه حذف آنان را دنبال کرد که البته در عراق کلاه گشادی که با ورود یاران انقلاب اسلامی به قدرت بر سر امریکا رفت، هنوز و هنوز شوک‌زدایی نشده است؛ بنابراین تجربه الگوی مذکور برای ما آن است که پس از اطمینان آنان از عدم وجود سلاح هسته‌ای در ایران سراغ موشک ما آمدند و پس از حذف آن، موعد خفگی ما فرامی‌رسد، نه شروع رفاه و آسایش.

۲- الگوی مصر – پاکستان نیز الگویی قانع‌کننده برای کسانی است که معتقدند اگر در ۴۰ سال گذشته رابطه‌ای بدون تنش با امریکا داشتیم، امروز مرز‌های توسعه را جلوتر برده بودیم و وضع اقتصادی و رفاهی بهتری داشتیم. دو کشور مذکور در همه دوران ۴۰ ساله پرتنش ما و امریکا، مشغول اخذ کمک‌های بلاعوض از امریکا بوده‌اند و به دلایل متعدد هم‌پیمان امریکا شدند.

آیا می‌توان ادعا کرد که مصر و پاکستانِ هم‌پیمان امریکا امروز از ایران توسعه یافته‌ترند؟ آیا اقتصاد و رفاه در مصر و پاکستان به دلیل همسویی و هم‌پیمانی و کوتاه آمدن در مقابل امریکا بهتر از ایران است؟ مثال این دو کشور از آن جهت برای ما مهم است که ویژگی‌های ژئوپلتیکی و فرهنگی و جمعیتی مشابه ایران دارند و مثال‌آوری از آن موجه‌تر از دیگر هم‌پیمانان امریکاست.

۳- الگوی کره و کوبا نمونه دیگری است که تن به مذاکره و رفت و آمد دادند، اما کم‌کم متوجه شدند که مذاکره امریکا با آنان به مثابه دستور ارباب – رعیتی است و قرار نیست امریکا در قبال مطالباتش امتیازی بدهد. امریکا در جاده‌ای یک طرفه حرکت می‌کند و هیچ انعطاف و امتیازی تاکنون به کره و کوبا نداده است و هیچ چشم‌انداز مشخصی نیز وجود ندارد.

۴- الگوی عربستان سعودی نیز نشان می‌دهد که امریکا هم‌پیمانان ثروتمند را نیز با ترساندن از رقبای منطقه‌ای به مثابه گاوصندوق می‌بیند. در گاوصندوق که به روی امریکا باز شود، دیگر مهم نیست که دموکراسی و حقوق بشر و حقوق زنان رعایت می‌شود یا خیر؟ همین‌جا بود که ترامپ رسماً اعلام کرد: قتل خاشقجی بد بود، اما ما ۴۵۰ میلیارد دلار قرارداد داریم و نمی‌توانیم از آن عدول کنیم. این الگو نشان می‌دهد که امریکا در بهترین حالت از روابط به دنبال چپاول ثروت طرف با استفاده از نقاط ضعف در حوزه حقوق بشر و دموکراسی است. از این دو به عنوان ابزار دوشیدن استفاده می‌کند و اعتقادی به رعایت آن ندارد. از قضا روشنفکران ایرانی که امریکا را مظهر دموکراسی و حقوق بشر می‌دانند، اینجا زبان‌شان کند می‌شود و به خودفریبی روی می‌آورند. چهار الگوی ذکر شده هیچ یک نمی‌تواند مدل جمهوری اسلامی در مواجهه با امریکا و غرب باشد، چراکه هیمنه و جایگاه دینی – تاریخی ایران اجازه عزت‌کشی را نمی‌دهد.

راه همان است که امام فرمود. در این ایستادن حذف هم پیروزی است و داستان کربلا الگوی این سبک است. راه ایران ایستادن، عبوس ماندن و استفاده از همه ظرفیت‌های بازدارندگی و یافتن دوست‌های راهبردی در جهان برای حل مسائل خود با هدف تداوم مقاومت است. مقام معظم رهبری در دیدار رمضانیه با کارگزاران نظام فرمودند در این جنگ اراده‌ها، ما یک چیز اضافه و برتر داریم و آن ایمان و توکل است.

نیرو‌های مؤمن به انقلاب اسلامی باید فراتر از کلمه لغزنده و تحریک‌کننده «مذاکره» به محتوای مذاکره با امریکا ورود و آن را برای مردم تبیین کنند و الگو‌های چهارگانه ذکر شده در این وجیزه را همچون آینه‌ای تمام‌نما برای ملتی که می‌خواهد مستقل و آزاد زندگی کند، بازگو کنند و از پذیرش هزینه‌های چنین رویکردی نباید طفره رفت. اصولاً در مکتب ما عزت در سایه مبارزه تحصیل می‌شود و راه دیگری ندارد. اگر به نام مکتب انقلاب کرده ایم با الگوی مکتب نیز طی طریق خواهیم نمود.

دیدگاه کاربران

بابك۹۹۱۷۵۵۰۶:۲۹:۰۸ ۱۳۹۸/۴/۱۸
مصر و پاكستان كه روي درياي نفت و گاز نخوابيده اند
ناشناس۹۹۲۳۹۰۱۲:۱۱:۲۰ ۱۳۹۸/۴/۱۸
باریکلا افرین با این همه سطح اگاهی!! جناب مصر گاز دارد در ضمن کره و ژاپن هم نفت و گاز ندارن ولی از ما بهتر هستند شما بهتر است در افکار ایرانی جماعت جستجو کنی که چرا هنوز در اقتصاد پیشرفته نشدن!!!
ناشناس۹۹۱۷۸۷۰۷:۴۴:۰۳ ۱۳۹۸/۴/۱۸
آیا مصر و پاکستانِ هم‌پیمان امریکا امروز از ایران توسعه یافته‌ترند؟ هند و ژاپن و کره و ... دیگران چی؟
ناشناس۹۹۲۶۸۷۱۳:۴۴:۱۹ ۱۳۹۸/۴/۱۸
اونایی که پیشرفت کردن بخاطر هم پیمانی با آمریکا نبوده، بخاطر مدیریت درست و تلاش بسیار فراوان و قناعتشون بوده. ژاپن به عنوان تنها قربانی سلاح اتمی بعد اینهمه سال هنوز حتی جرات اعتراض به آمریکا رو نداره. خفت از این بالاتر؟
ناشناس۹۹۳۰۰۴۱۶:۱۲:۳۷ ۱۳۹۸/۴/۱۸
خودتو با ژاپنیا مقایسه نکن دهتا ایرانی اندازه یه ژاپنی کار نمی کنن
ناشناس۹۹۱۷۹۹۰۷:۵۴:۳۳ ۱۳۹۸/۴/۱۸
آیا مصر و پاکستان از ثروت فراوان ایران بهره ای برده اند ؟ در ضمن همین کشورها دارای اقتصادی بمراتب بهتر از ایران هستند!
ناشناس۹۹۲۸۶۱۱۴:۵۱:۴۰ ۱۳۹۸/۴/۱۸
به خدا خیلی برات مرغ همسایه غازه خیلی...کجاشون بهتره؟؟؟...پاکستانی ها همون نگاهی رو به ایران دارند که مکزیکی ها به آمریکا.
ناشناس۹۹۱۸۲۲۰۸:۰۹:۰۳ ۱۳۹۸/۴/۱۸
بنظرم الگوی ژاپن و الگوی چین هم باید به این دسته بندی اضافه شود، و بخصوص در باره الگوی چین مقایسه تطبیقی داده شود!
مصلح۹۹۱۸۲۳۰۸:۰۹:۲۴ ۱۳۹۸/۴/۱۸
اگر بحث كارشناسي ميكنيد ، مدل آلمان - ژاپن را هم بررسي كنيد.
عدالت۹۹۱۸۳۷۰۸:۱۵:۴۷ ۱۳۹۸/۴/۱۸
توسعه یافتگی بستگی به عرضه مسئولین دارد نه رابطه با امریکا.
صمصام۹۹۱۸۶۴۰۸:۲۴:۲۳ ۱۳۹۸/۴/۱۸
نشد!!!!. شما که گفتید الگوی ژاپن را هم میگفتید با استناد به تاریخ ،بلند و رسا میتوان گفت الگوی ژاپن با همه این الگوها که نام بردید متفاوت است تما این کشورهایی که نام بردید روی هم به اندازه ژاپن از امریکا آسیب ندیدند .همه میدانیم امریکا با انداختن دو بمب اتمی کار ژاپن را (به زعم خودش )در جنگ جهانی دوم یکسره کرد االبته منجر به نسلیم ژاپن در جنگ شد اما هیچ کس فکر نمیکرد از میان خرابه های جنگ جهانی دوم یکی از قوی ترین اقتصادهای دنیا در مقابل امریکا قد علم کند .امروز هیچ فردی نمیتواند ادعا کند ژاپن توسط امریکا حذف و یا ترسانده یا محدود شده است یا وابسته امریکاست .... الگوی ژاپن به خوبی نشان میدهد راه دیگری هم برای مقابله با جهان بینی امریکا وجود دارد شاید کسانی دلیل بیاورند چون ژاپن از منابع معدنی فقیر است امریکا بعد از جنگ دیگر کاری به کار ژاپن نداشت یا در ژاپن انقلابی رخ نداد که امریکا از ان وحشت داشته باشد . خیر .. به صراحت باید گفت ژاپن به یک دلیل تنها یک دلیل به جایگاه امروزش در اقتصاد دنیا رسیده است : سلامت حاکم و کوشش ،تلاش و وجدان کاری تحسین برانگیز کارگزاران و مسئولان و مدیران دولت
ناشناس۹۹۱۹۰۳۰۸:۴۰:۳۷ ۱۳۹۸/۴/۱۸
البته مصر و پاکستان نفت ندارن.
محرابی۹۹۱۹۱۰۰۸:۴۵:۴۳ ۱۳۹۸/۴/۱۸
کره جنوبی + ترکیه + تایلند و .... ( همپیمانان آمریکا ) بمراتب از ایران پیشرفته تر شده اند.
ناشناس۹۹۲۳۹۵۱۲:۱۳:۰۷ ۱۳۹۸/۴/۱۸
ترکیه پیشرفته تر از ایران است جوک بود این که گفتی؟ اصلا ترکیه رفتی ؟ از اقتصادش سردر می اوری و یا فقط ۴ تا تبلیغ خانه و اقامت دیدی فکر کردی خبریه؟
ناشناس۹۹۱۹۳۳۰۸:۵۶:۴۴ ۱۳۹۸/۴/۱۸
چرا از کره و ژاپن و...نمیگید ؟گور پدر امریکا اما حال آدم رو بهم میزنید با مثالهاتون ما خائن وطنفروش فاسد زیاد داریم
ناشناس۹۹۱۹۹۷۰۹:۲۸:۰۶ ۱۳۹۸/۴/۱۸
مي توانيد بفرماييد مصر و پاکستان داراي چه منابع طبيعي رو زميني و زير زميني هستند که بخواهد موجب پيشرفتشان شود؟! چرا مثال مالزي ، ترکيه ، کره جنوبي را نزديد؟! چين اگر توليداتش را امريکا نمي خريد واقعا مي توانست اين همه پيشرفت کند؟ توليد بايد خريدار داشته باشد تا موجب توليد بيشتر و پيشرفت گردد
ناشناس۹۹۲۰۰۴۰۹:۲۹:۴۹ ۱۳۹۸/۴/۱۸
مصر و پاکستان نفت ندارن. مصر و پاکستان جوانانی چنین پژوهشگر ندارن. مصر و پاکستان هنوز زندگی قبایلی دارن. چرا کشور هایی مثل کره جنوبی، مالزی، ترکیه، برزیل، آفریقای جنوبی و... رو مثال نمی زنید؟
ناشناس۹۹۲۰۲۳۰۹:۴۰:۲۵ ۱۳۹۸/۴/۱۸
ترکیه و کره جنوبی؟
محمد۹۹۲۰۴۵۰۹:۵۳:۰۹ ۱۳۹۸/۴/۱۸
با سلام لطفا کشورهای دیگر مثل کره جنوبی ، ویتنام ، مالزی ، ترکیه ، آذربایجان ، و....... را هم مقایسه نماید با تشکر
ناشناس۹۹۲۲۱۶۱۱:۰۳:۱۵ ۱۳۹۸/۴/۱۸
چرامصر وپاکستان را مثال میزنی که مثل ایران نفت ندارد.چراامارات وعربستان وکویت رامثال نمیزنی.چراکره جنوبی واسترالیا را مثال نمیزنی؟
ناشناس۹۹۲۲۴۹۱۱:۱۶:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۱۸
آیا مصر و پاکستان درآمد مفت نفت را داشته اند?
حسن۹۹۲۲۹۳۱۱:۳۵:۴۲ ۱۳۹۸/۴/۱۸
البته مصر و پاکستان یک تفاوت عمده با ایران دارند و اون نداشتن منابع غنی است.از طرفی هر دو از گروههای افراطی ضربات اساسی خوردند.
ناشناس۹۹۲۴۸۱۱۲:۳۹:۰۱ ۱۳۹۸/۴/۱۸
حمايت آبکی از صدتا حمله بدتره.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. و ناگهان اخلاق!

  4. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  5. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  6. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  7. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  8. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  9. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  12. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  13. دبی؛ چند روز پس از سیل

  14. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  15. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  16. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

  17. فریب نخوریم! 

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

پربحث‌های هفته

  1. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  2. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  3. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  4. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  5. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  6. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  7. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  8. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  9. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  10. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  11. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  12. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  13. واکنش محمود احمدی نژاد به حمله موشکی ایران

  14. نظرات برگزیده مخاطبان الف: آموزش و تربیت در رعایت حجاب بیشترین تاثیر را دارد/ عملیات وعده صادق یک پیروزی بزرگ برای ایران بود

  15. هزینه عملیات وعده صادق به ۲۰ میلیون دلار هم نرسید/ دست آخرین توان نظامی ایران هنوز رو نشده است

  16. اژه‌ای: در قضیه حجاب نمی‌خواهیم هر فردِ کم توجه به قوانین را کیفر کنیم  

  17. عملیات "وعده صادق" ؛ بررسی ابعاد تسلیحاتی نظامی

  18. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  19. واکنش احمدی‌نژاد به عملیات موشکی سپاه/ وعده زارع‌پور درباره افزایش سرعت اینترنت

  20. شبيه‌سازي جنگ ايران و آمريكا

  21. یک سیلی برای تنبیه

  22. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  23. بایدن: ایران به‌دنبال محو اسرائیل است

  24. رئیسی: می‌گفتند روی موشک‌ها شعار مرگ بر اسرائیل ننویسیم        

  25. نگاهی به جایگاه و موقعیت ارتش شاهنشاهی

آخرین عناوین