تلاش دانمارک برای مقابله با بحران جمیعتی

گروه جهان الف،   3980412164

دانمارک به عنوان کشوری کم جمعیت در شمال اروپا با مشکل کاهش نرخ باروری و پیری شدید جمعیت روبرو بوده و بر این اساس سیاست‌های اقتصادی و فرهنگی را برای حمایت از فرزندآوری و ازدیاد نرخ باروری اتخاذ نموده است.

به گزارش فارس؛ گروه دیگر رسانه ها: یکی از کشور‌های کوچک شمال اروپا با جمعیتی کمتر از ۵ میلیون و هشتصد هزار نفر، رتبه ۱۱۵ جهان را از نظر جمعیتی داراست. گرچه زمانی این کشور ۷۵ امین کشور پرجمعیت بوده اما نرخ باروری پایین مانع از رشد جمعیت این کشور متناسب با سایر کشور های جهان شده است. نرخ باروری دانمارک در سال ۱۹۵۵، ۲.۵۵ بوده که در سال ۲۰۱۹ به ۱.۷۴ رسیده است.

نرخ باروری دانمارک کمی بیش از حد جانشینی بوده و اکنون به کمتر از حد جانشینی رسیده است. میانگین سنی دانمارکی ها در این بازه از ۳۲.۴ به ۴۱.۷ سال رسیده است. در حقیقت کشوری که سال ها پیش نیز با مشکل پیری جمعیت مواجه بوده، اکنون باید راهکاری اساسی برای برون رفت از این بحران در پیش بگیرد.

در این راستا دولت دانمارک سیاست هایی را به منظور مقابله با بحران جمعیت در پیش گرفته است.

سیاست‌های کودک و خانواده در دانمارک

در دانمارک نهادهای متعددی مسئولیت سیاست های حمایت از خانواده ها و کودکان را برعهده دارند که از آن جمله می توان به وزارت امور اجتماعی و ملی، وزارت کودک و آموزش و پرورش، وزارت کار، وزارت دادگستری و وزارت بهداشت و سلامت اشاره نمود.

مراقبت روزانه از کودکان

امکانات مراقبت روزانه از کودکان شامل فراهم نمودن محل های مناسب برای نگهداری کودکان مانند مهدکودک ها، فراهم نمودن محتوای آموزشی برای آن ها و کمک به خانواده ها برای تربیت و شکل گیری شخصیت همه جانبه کودکان به روش های گوناگون است. همه کودکان زیر سن مدرسه از خدمات مراقبت روزانه بهره مند می شوند. مسئولین در اقصی نقاط کشور موظفند پس از گذشت ۲۶ هفته از تولد نوزادان، تا رسیدن به سن مدرسه امکانات مراقبت روزانه از آن ها را فراهم نمایند.

در این کشور ۷۰% از کودکان ۰-۲ سال، ۹۱% از کودکان ۱-۲ سال، و ۹۷ % از کودکان بین ۳-۵ سال از خدمات مراقبت روزانه دولتی استفاده می نمایند. در این حالت والدین حداکثر ۲۵% از هزینه نگهداری کودکان خود را پرداخت می نمایند. در مراکز مراقبت از کودکان مهارت های زبانی و حرکتی، شناخت مواد غذایی و خواص هرکدام، ارزش های فرهنگی و مهارت های هنری به کودکان آموزش داده می شود. به علاوه، در مواردی این مراکز به تامین تغذیه روزانه سالم برای کودکان به خانواده ها یاری می رسانند.

حمایت‌های خاص از کودکان، نوجوانان و جوانان و خانواده‌ها

شهرداری ها و بخش های مختلف کشور پس از انجام بررسی ها و آزمون های لازم افراد دارای شرایط خاص روحی، جسمی، خانوادگی و … را مشخص کرده و امکانات لازم را برای آن ها فراهم می نمایند. این کمک ها می تواند شامل نگهداری کودکان در موسسه های مراقبتی و پرورشگاه ها یا سپردن آن ها به خانواده ای که از آن ها نگهداری کنند، فراهم نمودن امکانات آموزش و پرورش در خانه و یا تخصیص یک مربی دائم برای این کودکان باشد.

به علاوه، خانواده های کودکان دچار ناتوانی جسمی یا ذهنی از کمک های نقدی برای مراقبت از فرزندان خود بهره مند می شوند.

کمک هزینه روزانه باروری، زایمان و فرزند خواندگی

افراد کارمند یا دارای مشاغل آزاد از کمک هزینه های باروری و زایمان بهره مند می شوند. این کمک هزینه ها توسط شهرداری ها و فرمانداری ها تامین می شود. حتی کارفرمایان خصوصی پس از اعطای مرخصی و کمک نقدی برای فرزندآوری، می توانند هزینه این کمک ها را از شهرداری ها دریافت نمایند.

مادران باردار از ۴ هفته پیش از زایمان از کمک هزینه های روزانه بهره مند می شوند. والدین مجموعا به مدت ۵۲ هفته از کمک های مربوط به زایمان بهره مند می شوند. در ۱۴ هفته ابتدایی فقط مادر می تواند کمک ها را دریافت نماید. به علاوه در این مدت، ۲ هفته نیز می تواند به مرخصی پدران اختصاص یابد. اما تصمیم گیری در  مورد ۳۲ هفته باقی مانده به عهده والدین است. به علاوه همه خانواده های دارای فرزندان کمتر از ۱۸ سال، از کمک های نقدی و تخفیفات مالیاتی بهره مند می شوند. هزینه این کمک ها از محل مالیات و بودجه حکومت مرکزی تامین می شود.

تعطیلات به نفع کودکان

علاوه بر این حمایت ها، اقدامات تشویقی دیگری نیز به منظور ترویج فرهنگ فرزندآوری انجام می شود. به عنوان مثال پویشی با عنوان «تعطیلات به نفع کودکان» و با شعار «برای دانمارک این کار را بکن!» که توسط یک شرکت مسافرتی به راه افتاده و زوج ها را تشویق می کند تا در تعطیلات و در حال سفر اقدام به فرزندآوری کنند. این شرکت تنها به تبلیغات بسنده نکرده و مشوق های مالی را نیز برای مشتریان خود در نظر گرفته است. در این پویش هر زوجی که بتوانند ثابت نمایند در حین سفر بارور شده اند، برنده امتیاز سه ساله کالاها و محصولات مربوط به کودک خواهندشد.

این تنها اقدام فرهنگی انجام شده برای تشویق به فرزندآوری نبوده است. در یکی دیگر از همین پویش ها با عنوان «به خاطر مادرت این کار را بکن!» دانمارکی ها را تشویق می نمایند که برای شاد کردن مادر خود اقدام به فرزندآوری کنند. در تبلیغات این پویش زنان سالمندی به تصویر کشیده می شوند که در آرزوی داشتن نوه هستند.