آیا محصولات تراریخته مضر هستند؟

گروه سلامت الف،   3980405058 ۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: هیچ گونه مستند و مدرک معتبر علمی مبنی بر وجود تأثیر منفی محصولات تراریخته بر روی سلامت انسان در ایران و جهان گزارش نشده است.

وحید مفید، مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در گفت‌وگو با فارس، گفت: تاکنون حدود ۳۱ محصول تراریخته در دنیا تولید شده که ۲۰ محصول مصرف غذایی دارند و بقیه گیاهان یا حیواناتی هستند که با اهداف دیگری تولید شده‌اند.

وی ادامه داد: حدود ۹۹ درصد کشت گیاهان تراریخته در دنیا به چهار محصول سویا، پنبه، ذرت و کلزا اختصاص یافته است. بنابراین برای کشورهایی که وابستگی به واردات روغن و دانه‌های روغنی دارند در مورد برخی از محصولات دسترسی به نوع غیر تراریخته آنها تقریبا وجود ندارد. 

مفید ادامه داد: این قبیل مواد غذایی به این دلیل تولید و به بازار مصرف عرضه می‌شوند که دارای برتری‌های خاصی برای تولید کننده یا مصرف کننده این قبیل غذاها هستند. این کار برای کاهش هزینه تولید، فواید بیشتر( از نظر مدت زمان ماندگاری طولانی‌تر یا ارزش غذایی) یا هر دو منظور صورت می‌گیرد.

مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه دانه‌های روغنی تراریخته و فرآورده‌های آنها تحت بررسی‌های وسیع ارزیابی احتمال خطر قرار گرفته و به دنبال اخذ تأییدیه‌های لازم از نظر ایمنی برای مصرف انسان و محیط زیست اجازه تولید و مصرف پیدا کرده‌اند.

وی تصریح کرد: سیستم‌های ویژه‌ای برای ارزیابی موجودات تراریخته و غذاهای ناشی از مهندسی ژنتیک از جنبه‌های سلامتی انسان و محیط زیست طراحی شده‌اند. معمولا ًچنین ارزیابی‌هایی در مورد غذاهای معمولی انجام نمی‌شود. بنابراین تفاوت عمده‌ای بین ارزیابی این دو دسته از غذاها قبل از عرضه به بازار مصرف وجود دارد.

مفید با اشاره به این که یکی از اهداف ”برنامه ایمنی مواد غذایی در  سازمان بهداشت جهانی“ مساعدت به دولت‌ها در تعیین غذاهایی است که باید مورد ارزیابی ریسک قرار گیرند، این قبیل غذاها شامل غذاهای حاصل از فن‌آوری‌هایی مانند مهندسی ژنتیک هستند.

وی گفت: مطالعات ارزیابی خطرات مرتبط با سلامت انسان بیشتر بر بررسی اثرات مستقیم بر روی سلامت انسان نظیر سمیت‌زایی، آلرژی زایی، تغییر در ترکیبات تغذیه ای، پایداری ژن وارد شده به موجود زنده و هرگونه اثر ناخواسته احتمالی ناشی از تغییرات ژنی تأکید دارد.

مفید در ادامه توضیح داد: لازم به ذکر است تاکنون هیچ گونه مستند و مدرک معتبر علمی مبنی بر وجود تاثیر منفی محصولات تراریخته بر روی سلامت انسان در ایران و جهان گزارش نشده است. ضمن اینکه مطالعات مختلفی توسط محققان در کشورهای مختلف بنا به پیشنهاد سازمان جهانی بهداشت، اتحادیه اروپا و.. انجام شده است. EFSA نیز که مرجع ایمنی و سلامت محصولات غذایی در اتحادیه اروپاست برای محصولات تراریخته مجوز مصرف صادر کرده است.

مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو افزود: از این رو سازمان غذا و دارو به عنوان متولی ایمنی زیستی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مطابق با ماده ۴ و ۵ قانون ایمنی زیستی ضوابط و دستورالعمل‌های مربوط به اینگونه محصولات را از سال ۹۴ تا کنون تصویب و لازم الاجرا کرده است. تمام محصولات تراریخته دارای مجوز از سازمان غذا و دارو، دارای مجوز مصرف در کشور مبدأ و کشورهای اتحادیه اروپایی بوده و دارای تاییدیه از EFSA به عنوان یک مرجع معتبر جهانی هستند.

مفید بیان کرد: در خصوص تجهیزات آزمایشگاهی نیز، در سال ۱۳۸۸ بخش شناسایی کیفی محصولات غذایی تغییر ژنتیکی یافته در آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو راه اندازی شد و در حال حاضر ۸ آزمایشگاه همکار در خصوص شناسایی اینگونه محصولات مشغول فعالیت هستند که عملکرد هر ساله آنها توسط بازرسی و ارسال نمونه مجهول و اخذ نظارت آزمایشگاه مرجع کنترل غذا و دارو انجام می‌شود.

وی با اشاره به بخشنامه‌های صادره توسط سازمان غذا ودارو گفت: تمام مدیران عامل و مسئولین فنی شرکت‌های تولیدی و وارداتی که ماده اولیه یا محصول تراریخته دارند موظف به درج  برچسب و نشان تراریختگی روی محصول غذائی که داری جزء تراریخته باشد، هستند. همچنین به تمام معاونت‌های غذا و دارو دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور نسبت به کنترل برچسب این گروه از محصولات تأکید شده است.

مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پایان گفت:  نظارت بر رهاسازی، تولید و کشت محصولات تراریخته برطبق قانون ملی ایمنی زیستی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست است.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. کمی دیر نیست؟

  12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  13. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  14. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  15. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  16. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  19. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  20. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  21. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  22. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  23. اسراییل چه باید بکند؟ 

  24. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

  25. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

آخرین عناوین