ترامپ، چین را به روسیه و ایران نزدیک می‌کند؟

دكتر علیرضا میریوسفی،   3980327197 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
ترامپ، چین را به روسیه و ایران نزدیک می‌کند؟

این روزها، جنگ تعرفه‌ای آمریکا و چین سرتیتر اول رسانه های آمریکایی و بسیاری از رسانه های دیگر است. تعرفه های ٢٥ درصدی که ترامپ بر واردات بخشی از کالاهای چینی اعمال کرده، بالاترین درصد تعرفه موجود در میان کشورهای صنعتی و بسیار بالاتر از میزان تعرفه در اکثر کشورهای جهان است.

ترامپ به تازگی تهدید کرده که این تعرفه ها را به بخش باقی مانده از واردات از چین نیز تعمیم خواهد داد و بدین صورت ایده اصلی کاپیتالیسم و لیبرالیسم اقتصادی که آمریکا حدود یک قرن مروج و مدافع آن بود زیر سوال خواهد رفت. این تصمیم ترامپ منتقدان زیادی در داخل و خارج آمریکا دارد.

حتی به تازگی و در دو نوبت حدود ۸۰۰ بنگاه اقتصادی آمریکا راجع  به عواقب این سیاست برای اقتصاد و مصرف کنندگان آمریکایی هشدار داده اند.

از سوی دیگر، درباره اقدامات ترامپ در قبال چین و جنگ تعرفه‌ای زیاد صحبت می شود، ولی به تناسب میزان توجهی که به نقش ترامپ و اوباما در هدایت سیاست‌های آمریکا می‌شود، به تحولات دیدگاه‌ها در طرف چینی و رهبران این کشور توجه نشده است.

در بحث های ژئوپولیتیک، آمریکایی ها معتقدند شی جین پینگ، رئیس جمهور و رهبر فعلی چین، از ابتدای سرکار آمدن و حتی قبل از آن، به تدریج دارد چین را از یک بازیگر صرف اقتصادی، به یک بازیگر عمده سیاسی و امنیتی تبدیل می کند و با نزدیکی و هماهنگی با روسیه،  طراحی های راهبردی و کلان آمریکا را در قبال چین که طی چند دهه گذشته و از زمان نیکسون شروع شده بود، با چالش مواجه می کند.

نزدیکی به روسیه، فعال سازی و گسترش سازمان امنیتی شانگ‌های، طرح یک کمربند، یک جاده، فعال سازی سیکا و اقداماتی از این دست، همگی به عنوان نمونه هایی از جهتی است که شی جین پینگ برای آینده چین ترسیم کرده است.

برخی آمریکایی‌ها امید داشتند در سال ٢٠١٨ با تغییر شی، سیاست های امنیتی چین تغییر کند؛ با این حال شی با تغییر قانون اساسی و تمدید دوران ریاست جمهوری اش در سال ۲۰۱۸، این امید را هم از بین برد.

در هفته‌های اخیر و با بالاگرفتن اختلافات با آمریکا، اعلام بازگشت به برخی آموزه های مارکسیسم و مائوئیسم مثل "راهپیمایی طولانی مدرن"  به تقلید از "راهپیمایی طولانی" مائو در دهه سی میلادی توسط شی، در واقع نوعی بازگشت به اصول سوسیالیسم تلقی شد.

این موضوع توجه رسانه‌های اصلی و صاحب نظران آمریکایی را به خود جلب کرد و نشانه ای تعبیر شد که چین به رهبری شی قصد عقب نشینی و کوتاه آمدن در برابر تهدیدهای روزانه ترامپ را ندارد و به عبارت دیگر کشتیبان سیاست دیگری آمده است.

این که آمریکایی ها نگران قدرت روزافزون چین هستند، منحصر به ترامپ و دولت کنونی آمریکا نیست. در واقع درباره چین به عنوان یک تهدید عمده آینده برای آمریکا، بین نخبگان این کشور از کلینتون و اوباما گرفته تا کیسینجر و هاس اجماع وجود دارد و همگی چین را یک قدرت در حال صعود می دانند که باید آن را مهار و کنترل کرد، ولی نسخه تقریبا همگی آن ها با نسخه ترامپ در این تقابل متفاوت است.

آن ها معتقدند برای مهارچین از یک سو باید همکاری های اقتصادی و تجاری و در نتیجه وابستگی اقتصادی متقابل دو کشور تداوم یابد، ولی در عوض حضور نظامی و امنیتی آمریکا در دریای جنوبی چین و حمایت امنیتی آمریکا از متحدان این کشور در حاشیه دریای چین، مثل ژاپن و فیلیپین و کره جنوبی افزایش یابد.

ترامپ دقیقا در حال پیاده سازی عکس این استراتژی است. یعنی از یک طرف تجارت با چین را محدود می کند و جنگ تعرفه ای بی سابقه را علیه چین آغاز کرده است و از سوی دیگر ژاپن و فیلیپین و کره جنوبی را مجانی سوار می خواند و آن ها را تهدید به قطع چتر امنیتی آمریکا می کند و با دشمن این کشورها یعنی کره شمالی نرد عشق می بازد. 

هر چه ترامپ بیشتر در کوره جنگ تجاری و تعرفه ای با چین می دمد، چین و درواقع شی را بیشتر  به روسیه نزدیک می‌کند و عزم شی برای اتخاذ سیاست‌های امنیتی مقابله‌ای با آمریکا جزم تر می شود.

شاید به همین خاطر است که افرادی مانند کیسینجر که به عنوان معمار روابط نوین با چین شناخته می‌شوند، از سیاست ترامپ گله مند هستند و این سیاست ها را مخرب و با نتایج معکوس برای منافع بلند مدت آمریکا می‌دانند.

یکی از نتایج چنین سیاستی، همراهی نکردن متحدان آمریکا در این جنگ تجاری و انزوای روزافزون آمریکاست. مثلا از خیلی متحدان آمریکا فقط سه کشور حاضر شدند به تحریم آمریکا علیه شرکت هواوی چین بپیوندند.

در این میان اهمیت موضوع برای ایران و برجام از آن نظر است که ترجیح ملاحظات امنیتی یا تجاری چین و روسیه راجع به مسائل خاورمیانه و روابط با ایران، همواره یکی از ملاحظات بسیار مهم بوده است. شاید بشود انتظار داشت رفتار این دو بازیگر عمده بین المللی با رفتاری که یک دهه قبل در همراهی با تحریم‌های دولت اوباما علیه ایران کردند، متفاوت باشد. زمان این موضوع را مشخص خواهد کرد.

 
*كارشناس مسائل بین الملل

 

منبع: خراسان

دیدگاه کاربران

ناشناس۹۵۷۳۶۸۱۷:۴۳:۵۷ ۱۳۹۸/۳/۲۷
این سه کشور تا جایی که ممکن است به هم نزدیک شده اند و از این بیشتر جا ندارد! نباید فراموش کرد که هر کشوری سنگ خود را به سینه می زند و دنبال منافع ملی خود است.
ناشناس۹۵۷۳۶۹۱۷:۴۴:۳۱ ۱۳۹۸/۳/۲۷
هیچکس از پس ترامپ بر نمی آید.
ناشناس۹۵۷۳۷۲۱۷:۴۶:۵۲ ۱۳۹۸/۳/۲۷
فعلا که آمریکا همه را به کنار زده است
ناشناس۹۵۷۵۱۷۱۹:۱۲:۱۳ ۱۳۹۸/۳/۲۷
سالها اقتصاد خودشون را به رخ بقیه کشورها کشیدن و حرف از سازمان جهانی تجارت و برداشتن تعرفه ها زدن، با این حرفها تیشه به ریشه تولید در بسیاری از کشورها زدن، حالا خودشون تعرفه 25 درصدی وضع میکنن. جالب اینجاست که کسانی بودن و هستن که این سیاست ها را واو به واو در این مملکت اجرا میکردن و میکنن.
ناشناس۹۵۷۵۶۵۱۹:۵۲:۱۲ ۱۳۹۸/۳/۲۷
دیگه از این بیشتر؟
ناشناس۹۵۷۵۷۰۱۹:۵۹:۰۷ ۱۳۹۸/۳/۲۷
گرایش ایران باید به سمت شرق و چین و روسیه باشد تا بتوانیم تحریم ها را دور بزنیم و توطئه اقتصادی شیطان بزرگ را خنثی کنیم .
ناشناس۹۵۷۶۴۱۲۱:۴۲:۳۹ ۱۳۹۸/۳/۲۷
نزدیک بشه که چی بشه؟ روسیه و ایران چه تکنولوژی و پیشرفتی دارن که به درد چین بخوره؟
علی۹۵۷۷۲۴۲۳:۰۶:۵۴ ۱۳۹۸/۳/۲۷
چین و روسیه هیچ کمک موثر و قابل توجهی به ما نخواهند کرد و فقط با کارت ما بازی میکنند و روسیه برای برداشتن تحریم های جهانی اشغال کریمه و چین برای حذف تعرفه های گمرکی ترامپ ، ما را وسیله ای برای نجات خود قرار خواهند داد .
ناشناس۹۵۹۲۱۰۲۱:۵۱:۰۳ ۱۳۹۸/۳/۲۸
احسنت...احسنت...دقیقا خوب موقعیت رو ارزیابی کردی.تاقبل از اشغال کریمه روسیه برقطعنامه های ضدایرانی رای مثبت میداد چین هم از وقتی تعرفه ها رو ترامپ بالا برد داره ازکارت ایران بعنوان ابزارچانه زنی استفاده میکنه تابموقع ایران رو به یک پوست خیار بفروشن
ناشناس۹۵۸۰۶۲۰۹:۱۹:۰۷ ۱۳۹۸/۳/۲۸
با توجه به اینکه پایین بودن قیمت نفت به سود چین و اتحادیه اروپا و به ضرر امریکاست متاسفانه منطقه خلیج فارس عرصه رقابت این سه قطب اقتصادی شده است تنش ها اگرچه ظاهر ایدوئولوژیک دارند ولی در واقع اهرمی برای کنترل و تنظیم قیمت جهانی نفت هستند
کاکوشیرازی۹۵۸۸۶۹۱۶:۴۷:۴۲ ۱۳۹۸/۳/۲۸
وکیل مدافعان ترامپ اینجاکامنت گذاشتند، همین قدرت ایران عزیز ما رانشان می دهدکه اینهامجبوربه یادگیری فارسی شده اند
امل۹۶۳۰۶۲۱۳:۲۰:۲۵ ۱۳۹۸/۳/۳۱
ماازاول انقلاب دردامن روسیه چین بوده ایم وبااینها بزرگ شده ایم درواقع روسیه پدرخوانده ایران هست ویک قدرت پوشالی که نتوانست دربرابر امریکا ایستادگی کند وکریمه واکراین و.... ازدست داد وحتی دربرابرتحریمهای امریکا به خواری افتاده است اونوقت ما روسیه را پدرخوانده قلمداد کردیم والان حدود30سال هست که میخواهد نیروگاه بوشهر راافتتاح کند ودرواقع روسیه دارد ایران را میدوشد وحسابی هم میدوشد ویا همین اس200با12سال پولش راگرفته وبعد12سال میدهم نمیدهم باتاخیر تحویل داده است روسیه خیلی نامرد ازامریکاست صدرحمت به امریکا هیچ کشوری باروسیه بجز بدبختی برای ملتش اباد نشده است افغانستان بوسنی هرزگوین کره شمالی و...... ولی هم پیمانان امریکا همگی کشورصنعتی وتوسعه یافته شده اند باید مذاکرات وارتباط باامریکارا شروع کنیم ولجبازی نکنیم
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. کمی دیر نیست؟

  12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  13. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  14. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  15. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  16. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  19. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  20. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  21. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  22. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  23. اسراییل چه باید بکند؟ 

  24. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

  25. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

پربحث‌های هفته

  1. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  2. فرار رو به جلوی نتانیاهو در واکنش به پاسخ ایران/ «بی بی»: حملات ایران را دفع‌کردیم

  3. موج نخست موشک‌های بالستیک ایران به اراضی اشغالی شلیک شد

  4. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  5. پایان جلسۀ شورای امنیت بدون صدور قطعنامه

  6. سفیر ایران به وزارت خارجه فرانسه دعوت شد

  7. مشاهده پهپاد شلیک شده به سمت رژیم صهیونیستی در کرمانشاه

  8. واکنش انگلیس به حمله پهپادی ایران علیه رژیم صهیونیستی

  9. آمریکا عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل را وتو کرد  

  10. نتايج عمليات وعده صادق

  11. وزیر خارجه اردن: مسوولیت جلوگیری از افزایش تنش در منطقه برعهده اسرائیل است

  12. نیویورک‌تایمز: اسرائیل گزینه حمله تلافی‌جویانه به ایران را کنار گذاشته است

  13. اولین واکنش کاخ سفید به حمله هوایی ایران علیه رژیم صهیونیستی

  14. تماس تلفنی کامرون با امیرعبداللهیان؛ تاکید بر کاهش تنش‌ها

  15. فرانسه به حمله پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل واکنش نشان داد

آخرین عناوین