چرا مذاکره با آمریکا سم است؟

محمد صرفی،   3980304053 ۱۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
چرا مذاکره با آمریکا سم است؟

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام (سه‌شنبه 24 اردیبهشت 98) درباره موضوع مذاکره با آمریکا فرمودند: «آدم می‌بیند و می‌شنود که او (رئیس‌جمهور آمریکا) که می‌گوید مذاکره، در داخل هم بعضی‌ها می‌گویند «حالا مثلاً مذاکره چه عیبی دارد»؛ مذاکره سَم است. تا وقتی آمریکا همینی است که الان هست -به تعبیر امام، تا وقتی آدم نشده؛ امام این جوری تعبیر کردند- مذاکره ما و آمریکا سَم است، و با این دولت کنونی [آمریکا]، یک سَمّ مضاعف است.»

این سؤال پیش می‌آید که چرا مذاکره با آمریکا سم است؟ دلایل متعدد و متنوعی در این خصوص می‌توان برشمرد که در ادامه به هفت مورد از آنها ‌اشاره می‌شود؛

1- اولین نکته بسیار مهم و کلیدی که به تنهایی برای رد موضوع مذاکره با آمریکا کفایت می‌کند، تجربه برجام است. در توافق هسته‌ای ایران امتیازات و تعهداتی درخصوص فعالیت‌های هسته‌ای خود داد و آمریکا نیز متعهد شد تحریم‌های مرتبط با آن را رفع کند. حدود 4 سال از آن توافق گذشته است. ایران امتیازات را به‌طور کامل داد و تعهدات را نیز به طور کامل اجرا کرده و می‌کند اما در عوض آمریکایی‌ها به یک مورد از تعهدات خود نیز پایبند نبوده و اساساً زیر میز زده‌اند. وقتی چنین تجربه زنده‌ای در دست است، کدام انسان عاقلی می‌تواند مذاکره را تجویز کند؟

2- اساس هر مذاکره‌ای بر اعتماد است. اما گاهی طرف‌های مذاکره به یکدیگر اعتماد ندارند. وضعیت ایران و آمریکا چنین است. در چنین حالتی دو سناریو برای مذاکره بدون اعتماد قابل تصور است. سناریو اول که بهترین آن نیز هست، اخذ امتیازات به صورت نقد است. کاری که آمریکایی‌ها در برجام کردند و در سایر مذاکرات نیز طلب می‌کنند. وقتی اخذ نقد امتیازات به هر دلیلی منتفی باشد، سناریوی دوم، ایجاد تضمین است. یعنی طرف مقابل شما با تضمین و اهرمی قابل اطمینان، ملزم به رعایت تعهدات خود باشد. بین ایران و آمریکا، می‌توان گفت بالاترین تضمین ممکن می‌تواند شورای امنیت سازمان ملل باشد. برجام توسط قطعنامه 2231 سازمان ملل تضمین شده بود اما آمریکا به‌راحتی از آن خارج شد و این خروج را رسماً حق خود می‌داند و آشکارا می‌گوید الزامات و مصوبات شورای امنیت سازمان ملل، بر قوانین داخلی آمریکا ارجح نیست و نمی‌تواند برای سیاستمداران آمریکا الزام‌آور باشد. وقتی با دولتی مثل آمریکا طرف باشید که نه اهل دادن امتیاز نقد است و نه وقعی به بالاترین مرجع بین‌المللی می‌نهد، چگونه می‌توانید با او وارد مذاکره شوید؟!

3- مسئله بعدی به موضوع مذاکره برمی‌گردد. مذاکره در دنیای امروز به معنای داد و ستد است. امتیازی می‌دهید و امتیازی می‌گیرید که این داد و ستد لزوماً هم‌وزن و متقارن نیست و بستگی به جایگاه و اهرم‌های دو طرف میز دارد. امروز آمریکا به دنبال مذاکره بر سر نقاط قوت جمهوری اسلامی است؛ یعنی توان موشکی و نفوذ منطقه‌ای. در واقع هدف از مذاکره خلع سلاح ایران از این دو ابزار قدرت است. توان موشکی و نفوذ منطقه‌ای، دو اهرم اصلی امنیت پایدار جمهوری اسلامی است. کدام انسان عاقلی بر سر ابزار قدرت و امنیت خود معامله می‌کند؟ چه امتیازی با از دست دادن تضمین‌های امنیتی برابری می‌کند؟!

4- مشکل بعدی مذاکره با آمریکا آن است که آمریکایی‌ها در این داد و ستد یک فرمول دوگانه و متضاد دارند. وقتی نوبت حریف باشد باید امتیازات را نقد و فوری بدهد و وقتی نوبت به خودشان برسد، امتیازات تبدیل به وعده می‌شود. وعده‌هایی که ظاهری قرص و محکم دارند اما در عمل اجرایی نمی‌شوند و به بهانه‌های مختلف به تاخیر افتاده و در نهایت دست طرف مقابل خالی می‌ماند. مختصر و مفید آنکه از نظر آمریکایی‌ها مذاکره ابزاری فقط برای گرفتن امتیاز است و نه داد و ستد امتیاز. البته برای کشوری که خود را کدخدای جهان می‌داند و دیگران باید از سیاست‌های وی تبعیت کنند، چنین تعریف و تصوری از مذاکره عجیب هم نیست. برجام نمونه کامل و واضحی از این وضعیت است.

5- شاید عده‌ای که موافق مذاکره با آمریکا هستند چنین استدلال کنند که بله! مذاکره با آمریکا منفعت ایجابی چندانی ندارد اما حداقل منفعت آن؛ این است که از تنش و خصومت آمریکا علیه کشور می‌کاهد. این تصور نه تنها درست نیست بلکه واقعیت 180 درجه با آن زاویه دارد. چرا؟ چون وقتی ایران پای میز مذاکره با آمریکا برود، این تصور را در آمریکایی‌ها ایجاد می‌کند که فشار و تهدید جواب داده و در نتیجه برای رسیدن به هدف و اخذ امتیازات بیشتر، باید فشار و تهدید را افزایش داد. حتی در زمان اوباما که ظاهراً حامی تعامل و مذاکره بود نیز، پس از توافق هسته‌ای، مقامات این کشور اعلام کردند که اکنون زمان «سخت گرفتن» به ایران است!

6- آمریکایی‌ها که این روزها دم از مذاکره می‌زنند، همزمان ناو جنگی خود را نیز به منطقه اعزام کرده و رجزخوانی و تهدید نیز می‌کنند. درواقع آنان تهدید را ابزاری برای ایجاد ارعاب در ایران و کشاندن آن پای میز مذاکره می‌دانند. هرچند این ابزار کهنه و بی‌خاصیت است اما اگر کشوری در شرایط تهدید، وارد مذاکره شود، طرف مذاکره‌کننده چه محاسبه و تصوری از او خواهد داشت؟ نخست آنکه ترسیده، پس تهدید جواب می‌دهد و باید آن را بیشتر کرد و دوم آنکه به کسی که از روی ترس پای میز مذاکره آمده، نه تنها نباید سرسوزنی امتیاز داد بلکه باید حداکثر امتیاز را از او گرفت و حتی تحقیرش نیز کرد. از این حهت می‌توان گفت مذاکره با آمریکا، افزایش دهنده تهدیدات و در ادامه زمینه‌ساز به خطر انداختن امنیت کشور نیز باشد.

7- شش مورد فوق استدلال‌هایی صرفاً عقلی و منطقی بود که درک و فهم آنها ارتباطی با مسائل اعتقادی و ایدئولوژیک نداشت. به این معنا که اگر کسی بهره حتی متوسطی از عقلانیت برده باشد، این استدلال‌ها را در رد مذاکره با آمریکا درک و تصدیق می‌کند. اما نکته آخر مسئله‌ای اعتقادی و ایدئولوژیک است و مخاطبین آن کسانی هستند که به مسائل دینی و الهی باور دارند.

مذاکره با آمریکای مستکبر به امید به دست آوردن سود یا رفع زیان، مصداق دوری از وعده نصرت الهی است. یا باید به خداوند تکیه و اطمینان داشت و یا دنبال مذاکره با استکبار بود. این دو قابل جمع نیست و خداوند نیز به اهل استقامت وعده نصرت داده است. دل بستن به وعده شیطان، نتیجه‌ای جز خسارت و حسرت و ملامت نخواهد داشت. خداوند در آیه 22 سوره ابراهیم می‌فرماید؛ وَ قَالَ‌ الشَّیْطَانُ‌ لَمَّا قُضِیَ‌ الْأَمْرُ إِنَ‌ الله وَعَدَکُمْ‌ وَعْدَ الْحَقِ‌ وَ وَعَدْتُکُمْ‌ فَأَخْلَفْتُکُمْ‌ وَ مَا کَانَ‌ لِی‌ عَلَیْکُمْ‌ مِنْ‌ سُلْطَانٍ‌ إِلاَّ أَنْ‌ دَعَوْتُکُمْ‌ فَاسْتَجَبْتُمْ‌ لِی‌ فَلاَ تَلُومُونِی‌ وَ لُومُوا أَنْفُسَکُمْ‌... و شیطان، هنگامی که کار تمام می‌شود، می‌گوید: «خداوند به شما وعده حق داد؛ و من به شما وعده (باطل) دادم، و تخلّف کردم! من بر شما تسلّطی نداشتم، جز اینکه دعوتتان کردم و شما دعوت مرا پذیرفتید! بنابر این، مرا سرزنش نکنید؛ خود را سرزنش کنید!

امیرالمؤمنین حضرت علی(ع) نیز در خطبه 56 نهج‌البلاغه می‌فرماید: فَلَمّا رَاَی الله صِدقَنا اَنزَلَ عَلَینَا النَّصرَ وَ اَنزَلَ بِعَدُوِّنَا الکَبت... چون خداوند راستى ما را دید دشمن ما را سرکوب کرد، و یارى خود را بر ما فرو فرستاد.

مقاومت، سختی‌ها و رنج‌های خود را به همراه دارد اما عاقبت آن نصرت الهی و پیروزی است اما مذاکره با شیطان بزرگ یعنی محروم شدن از نصرت الهی.

منبع: کیهان

دیدگاه کاربران

ناشناس۹۲۰۸۵۱۱۱:۳۱:۰۳ ۱۳۹۸/۳/۴
قبول اما راهکار شما چیست ؟ ادامه تنش ‌و گسترش بحران اقتصادی تازمانیکه ترامپ ودارو دسته آش بروند مگر شدیدترین تحریم‌ها در زمان دمکرات ها اتفاق نیفتاد ؟ پس انتظار به امید متحول شدن امریکا کاری عبث است
ناشناس۹۲۱۳۴۰۱۴:۲۸:۵۹ ۱۳۹۸/۳/۴
عمده مشکلات کشور ناشی از سوء مدیریت دولته و به تحریم ها مربوط نیست .
ناشناس۹۲۰۸۶۵۱۱:۳۵:۲۰ ۱۳۹۸/۳/۴
آفرین به نویسنده فهیم این مقاله. امیدوارم سایت الف این نوع نویسندگان عاقل که با استدلال حرف میزنن رو بیشتر پوشش بده. ما مردم ایران اگر از بیکاری و گرسنگی هم بمیریم با امریکا مذاکره نمیکنیم. مرگ با عزت بهتر از زندگی با ذلت است.
تبریزی۹۲۱۲۶۴۱۴:۰۱:۳۰ ۱۳۹۸/۳/۴
من می خوام مثل مردم کانادا، استرالیا، ژاپن، کره جنوبی، آلمان، سوئد، سوئیس، فرانسه، ایتالیا و ده ها کشور دیگه ذلیل باشم. این انتخاب منه.
ناشناس۹۲۱۳۶۷۱۴:۳۹:۱۴ ۱۳۹۸/۳/۴
خب برو
ناشناس۹۲۱۴۰۹۱۵:۰۰:۴۸ ۱۳۹۸/۳/۴
تو الآن هم در اردوگاه آلبانی ذلیل هستی.
k۹۲۱۳۳۶۱۴:۲۸:۳۴ ۱۳۹۸/۳/۴
شما از طرف خوتان اظهار نظر بفرمایید
ناشناس۹۲۰۸۷۸۱۱:۳۸:۲۷ ۱۳۹۸/۳/۴
میگید مذاکره سم هستش بعد ظریف رو می‌فرستید آمریکا با سناتور دموکرات مذاکره میکنه. این پارادوکس یعنی چه؟
ناشناس۹۲۱۴۱۸۱۵:۰۴:۰۵ ۱۳۹۸/۳/۴
یعنی اینکه روحانی از برجام درس نگرفته ؛ شاید هم اساساً قصد درس گرفتن ندارد!!
ناشناس۹۲۰۸۸۷۱۱:۴۱:۲۲ ۱۳۹۸/۳/۴
برای من سواله که چرا ایران تا کنون هیچ پیش شرط یا شرطی برای مذاکره اعلام نکرده؟ یا حتی اصل مذاکره بدون پیش شرط از دو طرف رو پیشنهاد نداده؟
ناشناس۹۲۱۳۷۰۱۴:۴۰:۴۶ ۱۳۹۸/۳/۴
تا ترامپ هست مذاکره ای نیست که بخواهد پیش شرطی داشته باشه
ناشناس۹۲۰۹۶۵۱۲:۱۲:۵۳ ۱۳۹۸/۳/۴
قبول، اما نه جنگ نه مذاكره ،پس چي؟؟ راهكار چيه؟؟
ناشناس۹۲۱۳۳۱۱۴:۲۷:۰۸ ۱۳۹۸/۳/۴
راهکار یک دولت کارآمد است
سیدمناف۹۲۰۹۸۵۱۲:۱۹:۲۰ ۱۳۹۸/۳/۴
حداقل اظهارات و توییت های گستاخانه مشاوران رییس و ولیعهد امارات را بخوانید تا کار دستتان بیاید که دشمن کیست و فهم ما از سیاسا منطقه و جهان چگونه است!
ناشناس۹۲۱۰۱۹۱۲:۲۶:۰۷ ۱۳۹۸/۳/۴
سم است چون دیگه نمیشه با درست شدن اوضاع رآمد میلیونی و ماشین چینی و مسکن میلیاردی و داروی میلیونی و و و و و و و و و را انجام داد و به اسم آمریکا گذاشت..
مهرداد رجبی۹۲۱۱۵۰۱۳:۱۳:۴۳ ۱۳۹۸/۳/۴
دولت ترامپ یک دولت پیمان شکن، بد عهد و تهی از هر گونه روابط دیپلماتیک بر پایه اخلاق است. معامللات این دولت زور گو و ظالم فقط بر اساس نفع یک طرفه آمریکا است. 1- بهترین راهکار آگاهی بخشیدن به ملت های آزادی خواه جهان و کشورهای منطقه از اقدامات و نقشه های شوم آمریکا و اسرائیل برای سلطه بر منابع نفتی و طبیعی منطقه، 2- رفع تنش ها و مذاکره مستقیم با کشورهای منطقه برای حل بحران های منطقه ای است. 3- رصد دقیق اطلاعاتی و لحظه ای نیروهای نظامی آمریکا در پایگاه های منطقه ای تا شعاع 2000 کیلومتری و آمادگی 1000 درصد نیروهای مسلح کشور برای واکنش بسیار سریع، بسیار قاطعانه و محکم به اقدام های نظامی نیروهای آمریکایی,، اسرائیلی و تاسیسات نفتی کشورهای عربی دست نشانده. مهرداد رجبی
ناشناس۹۲۱۳۶۵۱۴:۳۹:۰۴ ۱۳۹۸/۳/۴
بله مذاکره سم است شما یه مقایسه بفرمایید بین وضعیت ما و سایر کشورهایی که اهل مذاکره هستند بعد متوجه میشوید که مذاکره واقعا سم است !!!!
ناشناس۹۲۱۵۶۱۱۶:۰۰:۱۹ ۱۳۹۸/۳/۴
خيلي از داروهاي درمان سرطان هم سم هستند ولي ممكنه مجبور بشيم بخوريم (به حكم عقل) تا زنده بمانيم.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. نظرات برگزیده مخاطبان الف: باید نگران دوقطبی حجاب در جامعه باشیم/ امربه معروف و نهی از منکر شرایط و مراتب دارد/ در ایران با یک جامعه یکدست و یکرنگ مواجه نیستیم

  2. فایل صوتی لو رفته از «عبدالله مهتدی» درباره آرزوی تجزیه ایران

  3. سکوت عقل و فریاد هشتگ ها!

  4. تنها راه پیش پای اقتصاد ایران

  5. بیانیه حوزه علمیه امام خمینی (ره) درباره حواشی انتقال مالکیت یک باغ به آیت‌الله صدیقی

  6. فقر، بزرگی ما را می‌بلعد!

  7. پیشنهاد عجیب افزایش ۲۲درصدی دستمزد کارگران برای ۱۴۰۳ از سوی وزیر کار

  8. پاسخ روابط عمومی مجلس به علم‌الهدی درباره لایحه حجاب/ آیا نیکزاد با قالیباف رقابت می‌کند؟/ روایت کیهان از فایل صوتی جدید ظریف

  9. درخواست صدیقی از دادستانی درباره زمین‌خواری در ازگل/ واکنش دولت به شایعه برکناری مخبر

  10. دیر اما قابل‌توجه ...

  11. هدف قراردادن کشتی اسرائیلی و ناوشکن آمریکایی توسط ارتش یمن

  12. به زودی در این زمین مسکن ملی احداث می شود !

  13. تمجید «عبدالحمید» از حکومت طالبان!

  14. دستگیری عاملان انتشار فیلم درمانگاه قم | نخستین اعترافات متهمان

  15. انتقاد روزنامه دولت از زیباکلام/ پیش‌بینی علی مطهری از فراکسیون‌های مجلس آینده

  16. آزمونی بزرگ برای دولت رئیسی

  17. قبور لاکچری

  18. المیرای ۷ ساله کجاست؟!

  19. تورم نقطه به نقطه نسبت به اول سال ۲۲ درصد کم شد/ رشد اقتصادی به ۴.۵ درصد رسید

  20. پشت پرده ادعای جدید گروه «هفت» علیه ایران چیست؟

  21. حکایت چرخی که هزاران بار اختراع می شود!..

  22. آخرین وضعیت مذاکره نمایندگان کارگری و کارفرمایی

  23. افشاگری، تایید و واکنش‌ها

  24. یمنی ها فراتر از تصور !

  25. واکنش صدیقی به موضوع زمین‌خواری در حوزه‌علمیه ازگل: امضا‌یم جعل شده؛ دادستان ورود کند

آخرین عناوین