ادامه خرید نفت ایران از سوی هند و چین

گروه اقتصادی الف،   3980220085 ۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

رویترز نوشت، اروپا گزینه‌های اقتصادی معناداری ندارد که بتواند به ایران پیشنهاد کند و برای همین منظور می‌خواهد با ادامه خرید نفت ایران از سوی هند و چین برجام را حفظ کند.

به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، علی رغم تصمیم تهران برای عقب نشینی از تعهداتش در پاسخ به تحریم‌های آمریکا، اتحادیه اروپا از توافق هسته‌ای ایران دفاع خواهد کرد، اما کشورهای اروپایی فکر می‌کنند که این قرارداد بدون فروش نفت ایران به چین و هند فروخواهد پاشید.

انگلیس، فرانسه و آلمان که توافق هسته‌ای را در سال 2015 به همراه آمریکا، چین و روسیه امضا کردند، مصمم هستند که نشان دهند که می‌توانند خروج آمریکا از این قرارداد را جبران کنند و از روابط تجاری با ایران حمایت کنند.

اما به علت وابستگی اقتصاد ایران به صادرات نفت خام که با دلار آمریکا معامله می‌شود، ایجاد کانال تجاری که اروپایی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا قول داده بودند، پیچیده شده و هنوز عملیاتی نشده است و شاید هرگز نتواند فروش نفت را کنترل کند.

به نوشته رویترز، برجام، پیش از خروج ترامپ از آن در می 2018، یکی از بزرگ‌ترین دستاورد سیاست خارجی غرب بود که با برداشته شدن تحریم‌های سازمان ملل، ایران به آن پایبند ماند.

ایران به تعهداتش عمل کرد، اما آمریکا از آن خارج شد، چون فکر می‌کرد این قرارداد برنامه موشکی ایران را متوقف نکرده و سبب خروج ایران از سوریه نشده است، چیزهایی که اروپایی‌ها می‌گویند برجام برای این موارد طراحی نشده بود و اینها را دربر نمی‌گیرد.

آمریکا اعلام کرده، هدفش از اعمال مجدد تحریم‌ها، تضعیف ایران و مجبور کردن تهران به مذاکره مجدد است.

اتحادیه اروپا می‌گوید هنوز هم می‌توان بدون پاره کردن برجام به این هدف رسید و محدودیت‌های بیشتری بر غنی سازی ایران اعمال کرد.

حسن روحانی، روز چهارشنبه هشدار داد اگر اروپایی ها، چین و روسیه، اقدامی برای دور زدن تحریم‌ها در بخش های بانکی، انرژی به منظور تقویت تجارت انجام ندهند، تهران غنی سازی در سطوح بالاتر را از سر می‌گیرد.

یک مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت: «اقدام ایران نقض یا خروج از توافق هسته‌ای نیست.»

اینستکس، کانال تجاری ویژه اروپا که توسط روسیه برای یک سیستم معامله پایاپای برای نفت ایران در عوض کالاهای اروپایی معرفی شد، تا پایان ماه ژوئن عملیاتی نمی‌شود و توانایی آن محدود است.

یک دیپلمات اروپایی دیگر گفت: «اینستکس راه حل نیست زیرا تنها برای نیازهای مواد غذایی و دارویی کاربرد دارد نه نفت... به هرحال، ساختار این کانال کامل نیست.»

آیا چین و هند ناجی برجام هستند؟

به نوشته رویترز، طرح دوم اروپا، چین یا هند هستند که نفت ایران را بخرند.

چین، خرید نفت از ایران را در ماه آوریل افزایش داد، می‌گوید، با تحریم های یک جانبه امریکا مخالف است و از حقوق شرکت‌هایش دفاع می‌کند. گنگ شانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: برجام باید به صورت کامل و موثر اجرا شود، هرچند مشخص نیست که چین چگونه از آن حمایت خواهد کرد.

هند، دومین خریدار بزرگ نفت ایران پس از چین است که از ماه نوامبر تقریبا خرید نفت از تهران را نصف کرده‌اند و تاکنون مقامات هندی گفته‌اند که به دنبال منابع دیگر تامین نفت هستند.