از پروژه ایران‌مال چه خبر؟

گروه اقتصادی الف،   3980130088 ۲۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

بازار بزرگ ایران به مساحت ۲۷ هکتار که حالا با نام ایران‌مال شناخته می‌شود، یکی از 5 مال بزرگ دنیاست اما تخلفات موجود در ساخت این پروژه پرونده‌ای مفصل دارد که در انتظار رای کمیسیون ماده 100 است.

به گزارش ایسنا، روزنامه شهروند نوشت: هبوط، لیبرالیسم ایرانی، گزیده فیه‌مافیه، تفسیر المیزان و صدها کتاب دیگر، بی جنب‌وجوش در قفسه‌های نفیس کتابخانه‌ای مجلل آرام گرفته‌اند و هرازچندگاهی بازدیدکنندگان، قطورترین کتاب نزدیک‌ترین قفسه را دست می‌گیرند، به صفحه‌ای خیره می‌شوند و پس از ثبت تصویر فرهنگی، جای خود را به فرد موبایل به دست می‌دهند؛ این‌جا کتابخانه جندی‌شاپور، قلب فرهنگی بزرگترین مال خاورمیانه است و شما هر گوشه‌ای که باشید، ناخواسته در قاب تصویر چندین موبایل قرار گرفته‌اید.
بازار بزرگ ایران به مساحت ۲۷ هکتار که حالا با نام ایران‌مال شناخته می‌شود، در فاصله بین تهران و کرج و در منطقه ۲۲ تهران قرار گرفته و قرار است غرب تهران را به رقیب گردشگری و تجاری همسایه‌های شیخ‌نشین ایران تبدیل کند. کتابخانه‌ای با معماری کلاسیک اروپایی و تزئینات معماری ایرانی، باغ ماهان که قرار است نمادی از شهر کرمان باشد، باغ دیدار، حدود ۲۰۰ رستوران، بزرگترین هایپرمارکت ایران، شربت‌خانه، مسجد نبی، تالار آینه، بازار چارسوق، پیست یخ، ایوان بلور، زمین تنیس، آبشار گلستان، دو هتل پنج‌ستاره و ۲۰ هزار پارکینگ در مجموعه‌ای با زیربنای یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار متر مربع، بخش‌های این پروژه بزرگ تجاری‌اند که فاز اول آن اردیبهشت پارسال افتتاح شد و این روزها هم میزبان بخشی از مردم ایران است. این اما تمام ماجرای یکی از پنج مال بزرگ دنیا نیست و تخلفات موجود در ساخت این پروژه هم پرونده‌ای مفصل دارد که همچنان در انتظار رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ است.

این روزهای ایران‌مال
در فاصله بین تهران و کرج و پس از عبور از ساختمان‌های بلندی که ریه‌های پایتخت را بسته‌اند، ۵۲ ورودی به‌صورت زیرگذر، پل، رمپ و تونل راه رسیدن به ایران‌مال را فراهم می‌کنند. در کنار هر ورودی و دوراهی فردی ایستاده تا بازدیدکنندگان غول گردشگری و تجاری ایران را راهنمایی کند. بازدید از چنین مجموعه بزرگی اما چندین روز زمان می‌خواهد و دیدن تمام بخش‌های آن نیاز به پیاده‌روی به اندازه میدان منیریه تا تجریش دارد. مرحله بعد ورود به زیرزمین و پارکینگی با ستون‌های سیمانی است. ده‌ها آسانسور اما این پارکینگ‌ها را به مجموعه گردشگری وصل می‌کند و در هر آسانسور هم راهنمایی کت‌وشلواری نشسته و دکمه مقصد را انتخاب می‌کند. «علی» یکی از این راهنمایان است که می‌گوید هر روز از ۵ بعدازظهر تا ۳ شب کارش نشستن روی همین صندلی و در همین آسانسور است. او که با مدرک دیپلم استخدام شده و با یک شرکت پیمانکاری قرارداد بسته که می‌گوید در وضع امروز، همین کار هم غنیمت است. رسیدن آسانسور یعنی ورود به دنیایی از مدرن‌ترین امکانات در یک سمت و در سوی دیگر هم محیطی کارگاهی که قرار است فاز دوم ایران‌مال را تشکیل دهد. باغ ماهان هنوز تکمیل نشده و در سمت دیگر آن، باغ دیدار شلوغ است. صدای پمپ‌های آب با موسیقی کافه این باغ در هم تنیده شده و دوربین موبایل‌ها هم روشن است. افراد حراست با لباس‌های سورمه‌ای همه جا حضور دارند و مدام بازدیدکنندگان را به تماشای بخش‌های مختلف راهنمایی می‌کنند. طی‌کردن یک راهرو عریض با فروشگاه‌هایی از برندهای معتبر، به باغ کتاب منتهی می‌شود. ساختمان مجلل سه‌طبقه‌ای به مساحت ۳ هزار و ۳۰۰ مترمربع که قرار است «با ترکیبی از معماری گوتیک اروپایی و تزئینات معماری ایرانی، تداعی‌گر بافت متنوع فرهنگ و دانش جهانی باشد». این کتابخانه یکی از شناخته‌شده‌ترین بخش‌های فاز یک این پروژه است که در ماه‌های گذشته از طریق عکس‌های شخصی افراد بازدیدکننده و انتشار این تصاویر در شبکه‌های اجتماعی به شهرت رسیده است. امروز هم این کتابخانه شلوغ‌تر از دیگر بخش‌های در حال فعالیت ایران‌مال است و بازار سلفی داغ است.

می‌خواهیم دموکراتیک‌ترین کتابخانه ایران را ایجاد کنیم

در تابلو معرفی کتابخانه جندی‌شاپور که در طبقه اول این ساختمان قرار گرفته به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی از قرارگرفتن ۷۰ هزار جلد کتاب در این مجموعه سخن به میان آمده است، اما نزدیک به یک‌سال پس از آغاز فعالیت فاز اول ایران‌مال از چنین مجموعه‌ای از کتاب‌های مختلف خبری نیست. در برخی قفسه‌های نفیس این مجموعه، کتاب‌های قطور و با رنگ جلدی شبیه به قفسه‌ها به چشم می‌خورد و در دیگر بخش‌ها هم کتاب‌ها بدون نظم مشخص به حال خود رها شده‌اند. هرکس دستش به هر کتابی می‌رسد، برمی‌دارد و معمولاً هم پس از ثبت یک عکس، کتاب را در نزدیک‌ترین قفسه رها می‌کند. «مریم» یکی از معدود کتابدارهای حاضر در این مجموعه است که می‌گوید این کتابخانه صبح‌ها کتابدارهای بیشتری دارد. او فارغ‌التحصیل همین رشته از دانشگاه شهید بهشتی است و آن‌طور که خودش می‌گوید پیش از این در کتابخانه این دانشگاه و چندین کتابخانه معتبر دیگر تهران کار کرده اما ایران‌مال را متفاوت از بقیه می‌داند: «دیدم که خیلی درباره این‌جا بد نوشته‌اند، ولی بی‌انصافی است. کتاب‌های ما هنوز دسته‌بندی موضوعی نشده ولی الان داریم همین کار را می‌کنیم.» او چند هفته پیش از تعطیلات نوروز به این مجموعه پیوسته و هنوز در دوران آزمایشی است: «هنوز که حقوق نگرفته‌ام، ولی خودم این کار را دوست دارم. کتابخانه ملی و خیلی از کتابخانه‌های بزرگ تهران، سیستم بدی دارند اما این‌جا دموکراتیک‌ترین کتابخانه ایران می‌شود؛ طوری که هر کسی خودش بگردد و کتابی را که خواست بردارد و بخواند.»

وی‌آی‌پی فیلم ببینید
پردیس سینمایی ایران مگامال سه سالن وی‌آی‌پی با ظرفیت ۱۷ نفر دارد که حتی کرایه‌کننده می‌تواند فیلم را هم پیشنهاد دهد. علاوه‌براین، در هر کدام از ۱۲ سالن این پردیس سینمایی، ردیف‌هایی به‌عنوان وی‌آی‌پی شناخته می‌شود که یا قابلیت فروش عمومی ندارد یا این‌که برای نشستن روی آنها باید پول بیشتری پرداخت کرد. تمام صندلی‌های این سینماها هم قابلیت تنظیم دارد و پرده نمایش یا کیفیت پخش فیلم در این سینماها هم آن‌طور که سازندگان می‌گویند با آخرین فناوری روز دنیا ساخته شده است. چندمتر آن‌طرف‌تر از این سالن‌ها هم کافه‌سینما با مساحت ۸۵۰ متر مربع است که به نظر می‌آید قرار است به محلی برای نقد و بررسی فیلم‌ها تبدیل شود. در کنار کتابخانه و هایپرمارکت، این پردیس سینمایی یکی از عوامل جذب بازدیدکننده در این روزهای ایران‌مال است.
کارکنان چه می‌گویند؟

هر گوشه از ایران‌مال نیروهای کار با لباس‌های مشخص حضور دارند؛ افرادی که یا نیروی شرکت‌های کارفرما هستند یا این‌که طرف قرارداد یکی از پیمانکارهای این مجموعه. در ورودی باغ ماهان که فقط آخر هفته باز است، یکی از این افراد ایستاده که مانع از ورود بازدیدکنندگان شود. او یک‌سال پیش به دفتر یکی از شرکت‌های ایران‌مال در میرداماد رفته و پس از پر کردن فرم استخدام و انجام آزمایش‌های مختلف جذب این مجموعه شده است. او که با مدرک دیپلم به استخدام این شرکت درآمده درباره شرایط کاری این روزهایش می‌گوید: «۱۲-۲۴ هستیم؛ ۱۲ ساعت کار و ۲۴ ساعت هم استراحت. مثلاً امروز ۷ صبح آمدم و ۷ عصر هم کار تمام می‌شود و فردا دوباره باید ۷ شب برگردم سر کار.» آن‌طور که محمد می‌گوید، او پارسال ماهانه نزدیک به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان حقوق می‌گرفته و امیدوار است که امسال حقوقش به ۳ میلیون برسد: «ما نسبت به نیروهای پیمانکار، پادشاهیم. حداقل این‌که به موقع حقوق می‌گیریم. کار سخت است اما بهتر از بیکاری است. الان هم این استخدامی جدید را ثبت‌نام کردم که ان‌شاء‌الله شرایط بهتر شود.» او البته می‌گوید که چندان نمی‌شود به این استخدامی هم امیدوار بود: «الان توی همین استخدامی زده‌اند هزار نفر برای حراست می‌خواهند اما درواقع ۳۰۰ نفر می‌گیرند. چرا؟ چون الان ۷۰۰ نیروی حراست دارند.» ایران مال اما به همین جذابیت‌ها خلاصه نمی‌شود چرا که بعضی نمایندگان مجلس، شهردار منطقه ٢٢ و شورای شهر تهران در یک سال گذشته بارها از تخلفات گسترده در ساخت این پروژه سخن گفتند که در بخش دوم گزارش به آنها پرداخته می‌شود.

ادعای مجلس: تخفیف غیر عادی در واگذاری زمین و پرونده ساخت
ماجرای بلندپروازی صاحبان مجتمعی که در پایگاه اطلاع‌رسانی خود آن را با «مال آمریکا» مقایسه می‌کنند، به همین صندلی‌های راحت سینما، معماری ایرانی-اروپایی، باغ‌های طبیعی و نیروهای شیک‌پوش خدماتی خلاصه نمی‌شود. صاحبان ایران‌مال دست کم دو سال دنبال جایابی این مجتمع بودند و حتی می‌خواستند چنین ایده‌ای را در قلب تاریخی پایتخت یعنی بازار تهران عملی کنند که به در بسته خوردند. در مرحله بعد آنها منطقه ۲۲ تهران و مکانی در نزدیک محله کودکی یکی از صاحبان یعنی علی انصاری را نشانه گرفتند و این روزها اسنادی از تخلف این مجموعه از همان گام اول یعنی خرید زمین منتشر می‌شود. این موضوع را نمایندگان مجلس و اعضای کمیته تحقیق و تفحص از ایران‌مال می‌گویند هر چند که تاکنون گزارش نهایی خود را منتشر نکردند. پیش از این و در ۱۸ مرداد پارسال «احمد بیگدلی» عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری خانه ملت گفته بود که «بر اساس تحقیق و تفحص صورت‌گرفته از پروژه ایران‌مال تخلف شهرداری منطقه ۲۲ از نظر کمیسیون محرز است و این تخلف به واسطه نحوه قیمت‌گذاری، نحوه و نوع واگذاری زمین و مدت زمان تسویه با شهرداری منطقه ۲۲ است.» او در توضیح این تخلفات هم گفته بود: «قیمت زمین‌های واگذارشده به کارفرمای پروژه ایران‌مال بسیار پایین‌تر از قیمت واقعی محاسبه‌شده و هزینه‌های صدور جواز ساخت و عوارض شهرداری نیز در مورد این پروژه لوکس تجاری عظیم غرب تهران، بسیار کمتر از قیمت روز بوده است.» نزدیک به یک سال پس از آغاز این طرح تحقیق و تفحص در مجلس شورای اسلامی هنوز گزارش نهایی منتشر نشده اما اعضا معتقدند که تخلفات شهرداری در واگذاری زمین و مجوز ساخت آشکار است. بیگدلی حالا در پاسخ به این پرسش «شهروند» که «آیا این تحقیق و تفحص به نتیجه رسیده و گزارش آن منتشر شده یا نه؟» می‌گوید: «نه خیر.» این پاسخ عضو کمیته تحقیق و تفحص از ایران‌مال در حالی است که نزدیک به یک سال از آغاز تحقیق می‌گذرد و روند معمول این است که در زمانی کمتر تحقیق و تفحص به سرانجام برسد. او در پاسخ به این پرسش که چرا تاکنون چنین تحقیق و تفحصی به نتیجه نرسیده هم می‌گوید: «والله فکر کنم یک‌سری بررسی‌ها انجام شد و آن ابهاماتی که در ذهن دوستان بود، رفع شد.»


۲۱۰ هزار متر مربع تخلف در ساخت

کمیته تحقیق و تفحص مجلس از تخفیف‌های غیر عادی شهرداری به ایران‌مال می‌گویند اما در سمت دیگر هم شهرداری منطقه ۲۲ و کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر می‌گویند که ایران‌مال در مراحل ساخت تخلفات آشکار داشته است. «محمد سالاری» رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر، «علی اعطا» سخنگوی شورای شهر و همچنین «علی نوذرپور» شهردار منطقه ۲۲ تاکنون چندین‌بار اطلاعاتی درباره تخلفات پروژه ایران‌مال منتشر کردند. خلاصه گفته‌های آنها این است که ایران‌مال در این ۷ سال هشت بار پروانه ساخت را تغییر داده و درنهایت هم به آخرین پروانه ساخت وفادار نبوده و تغییراتی غیرقانونی در روند ساخت ایجاد کرده است. خرداد پارسال شهردار منطقه ۲۲ در این‌باره گفته بود: «در قسمت‌هایی از این پروژه به جای این‌که پارکینگ احداث شود، ساخت‌وساز تجاری انجام شده در حالی که کارفرما می‌توانست نسبت به اصلاح نقشه و دریافت پروانه تکمیلی اقدام کند و تغییرات مورد نظر را قانونی انجام دهد؛ اما چنین نکرد. مغایرت ساخت با پروانه صادرشده، تخلف آشکار ایران‌مال است.» او در توضیح این تخلفات هم گفته بود: «به عنوان مثال، پروانه ساختمانی ایران‌مال یک‌میلیون و ۶۵۰ هزار متر مربع بوده در حالی که برای یک‌میلیون و سیصدهزار متر مربع ساخت‌وساز انجام شده است و با وجود تراکم پهنه ۵۰۰ درصدی، ۳۰۵ درصد پروانه اخذ شده است و ۱۹۵ درصد تخلف تراکم وجود دارد. ایران‌مال حدود بیست‌وهفت‌هزار متر مربع به معبر چهار باغ که در تملک آن نیست، تعرض داشته و از آن به عنوان تخلیه نخاله ساختمانی و کارگاه استفاده می‌کند که باید آن را تخلیه کند. همچنین حدود سه‌هزار و نهصد پارکینگ کسری دارد که باید آن را تأمین کند.» نوذرپور درباره نتیجه رسیدگی به این تخلفات و شرایط کنونی ایران‌مال هم به «شهروند» می‌گوید: «به همه تخلفات رسیدگی می‌شود؛ حتماً کمیسیون ماده ۱۰۰ تمام این تخلفات را بررسی می‌کند. قبل از این همه تخلفات را اعلام کرده‌ایم و موضوع تازه‌ای نیست، باید منتظر رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ باشیم. توضیح بیشتر تنها فضا را ناآرام می‌کند.»

علاوه‌براین پیش از این هم سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران از چنین تخلفاتی سخن گفته و مجموع تخلفات را حدود ۲۱۰ هزار متر مربع دانسته بود. سالاری یک سال پس از خبری‌شدن تخلفات ایران‌مال درباره نتیجه رسیدگی‌ها هم به «شهروند» می‌گوید: «من توضیح جدیدی در این‌باره ندارم و می‌دانیم که پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ رفته و آن‌جا باید درباره این تخلفات نظر دهند و تصمیم بگیرند.» گسترده بودن همین تخلفات باعث شد تا بررسی تخلفات این پرونده به کمیسیون ماده ۱۰۰ سپرده شود. خرداد پارسال «علی اعطا» سخنگوی شورای شهر در این‌باره در صحفه توئیتر خود نوشته بود: «پرونده تخلفات پروژه ایران‌مال از سوی شهرداری به کمیسیون ماده ١٠٠ ارسال شده است؛ به‌زودی در کمیسیون به تخلفات احتمالی آن رسیدگی و رأی صادر می‌شود.»

در چنگال کمیسیون ماده ۱۰۰؛ نتیجه چه خواهد بود؟
نزدیک به ۱۰ ماه است که شهرداری تهران پرونده تخلفات ایران‌مال را به کمیسیون ماده ۱۰۰ فرستاده؛ هر چند که تاکنون این کمیسیون رأی صادر نکرده است اما این کمیسیون ماده ۱۰۰ چیست و رأی آن به چه صورت خواهد بود؟ این کمیسیون بر اساس ماده ١٠٠ قانون شهرداری تشکیل شده و به کمیسیون ماده ۱۰۰ معروف است. کمیسیون ماده ١٠٠ قانون شهرداری مرجعی برای رسیدگی به تخلفات ساختمانی از لحاظ ضوابط شهرسازی و ایمنی است و وقتی تخلفات گسترده باشد این پرونده به این کمیسیون ارسال می‌شود. این کمیسیون سه عضو اصلی دارد: نماینده دادگستری، نماینده شورای شهر و نماینده فرمانداری؛ البته شهرداری هم یک نماینده در این کمیسیون دارد که حق رأی ندارد اما می‌تواند پرونده را به اعضا توضیح دهد. نتیجه رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ می‌تواند تخریب تخلفات، اصلاح برخی بخش‌ها یا جریمه مالی باشد که تاکنون رأی این کمیسیون درباره ایران‌مال نامشخص است.» با همه این توصیفات و وضع نامشخص تخلفات، فاز اول ایران‌مال این روزها تبدیل به مکانی برای سرگرمی چندین ساعته شهروندان تهرانی و حتی مردمی از سراسر ایران شده است؛ افرادی که این پروژه بزرگ را افتخاری برای ایران می‌دانند و می‌گویند که ساخت چنین پروژه‌هایی می‌تواند حتی زمینه ورود گردشگر به تهران را فراهم کند.

دیدگاه کاربران

مجتبی مقدسی۸۶۴۱۶۰۲۱:۵۹:۵۸ ۱۳۹۸/۱/۳۰
دوست دارید این پروژه هم سرنوشت پدیده شاندیز را پیدا کند؟ول کنید این کارها رو.خوب بود پولشون رو میبردند خارج کشور؟
ناشناس۸۶۴۳۸۶۰۸:۲۹:۱۳ ۱۳۹۸/۱/۳۱
بسیار توجیه غیر منطقی دارید دوست عزیز. چون صاحبان پروژه دارای ثروت غیر قابل شمارشی هستند باید هر تخلفی که دلشون می خواد رو انجام بدن؟.. البته متخلف .. شهرداری هست که چشمش رو به راحتی بر روی تمام خلاف ها می بنده. در واقع اونی که باید به اشد مجازات برسه شهرداری هست که از حقوق شهروندان صیانت نمی کنه!!!!!!!!!
ناشناس۸۶۴۴۳۳۰۹:۰۳:۳۳ ۱۳۹۸/۱/۳۱
فساد در هر شکلی باید محکوم بشه‌.احتمالا شما نفع شخصی در این پروژه داری.
ناشناس۸۶۴۵۲۸۱۰:۲۸:۵۳ ۱۳۹۸/۱/۳۱
٢١٠ هزار متر تخلف در ساخت !!!!!!!!! مگر شهر تهران بي صاحب است و يا مدير و مالك پروژه ايران مال صاحب شهر است ؟؟؟؟؟؟؟ كدام است ؟؟؟
ناشناس۸۶۴۲۵۸۰۰:۳۴:۵۶ ۱۳۹۸/۱/۳۱
شهرداری چی از جون مردم میخواد ؟ شاید ماشین اعضای،شورای شهر رو میخواد عوض،کنه به بی پولی خورده گیر داده به یک کار آفرین که ..
ناشناس۸۶۴۳۰۴۰۵:۱۲:۴۳ ۱۳۹۸/۱/۳۱
سلام فرهنگ؟ بنظر میرسه مال ها یکی از مهمترین پمپاژ کننده های بی فرهنگی و ناهنجاری هستن. باید جلو اینها گرفته بشه. تا کی قراره به پمپاژ لیبرالیسم در جامعه ادامه داده بشه؟ ...
کامی۸۶۴۳۰۵۰۵:۲۸:۱۹ ۱۳۹۸/۱/۳۱
اینکه هر کسی خودش بگردد و کتابی را که خواست بردارد و بخواند شده دموکراتیک! (مریم از شهید بهشتی) مریم جان این محتوای آگاه کننده کتابه که نشان دهنده دموکراتیک بودن, البته اگر بتوان به سختی در بین این ۷۰هزار جلد چیزی پیدا کرد.
هموطن۸۶۴۳۰۸۰۶:۲۱:۴۹ ۱۳۹۸/۱/۳۱
از سازنده های ایران مال، که به عزت ایرانیان توجه کرده اند سپاس گزاریم
ناشناس۸۶۴۳۳۰۰۷:۳۶:۱۵ ۱۳۹۸/۱/۳۱
تو این مملکت که هیچکس آجر رو آجر نمی گذاره و همه چشمشان به دولت است که با پول نفت کاری و آبادانی بکند حالا چند نفر ...پیدا شده اند که پروژه ای به این عظمت را بسازند و حالا حالاها باید چوب بخورند . اگر زمین را به چند برابر قیمت فروخته بودند الان کسی کارشان نداشت . یکی از دلایل فرهنگی عقب ماندگی کشورمان بعد از خصلت افراط و تفریط همان بخل و حسد است . اگر یک ایرانی حتی قاشق چایخوری اعلا و بی نظیر هم بسازد همه مان دلمان می خواهد لگدی به دیوارش خانه اش بزنیم و اورا به چه ها که متهم نمی کنیم . به همین علت است که شرکت و کارخانه ای بیشتر از 50سال عمر نداریم .
سعید۸۶۴۳۴۰۰۷:۵۰:۰۳ ۱۳۹۸/۱/۳۱
متاسفانه زمین با کاربری فضای سبز رو تبدیل به مال کردن. و ما خیلی راحت به اسم کارآفرینی از کنارش رد میشیم
ناشناس۸۶۴۳۴۷۰۷:۵۶:۵۵ ۱۳۹۸/۱/۳۱
... همه چیز در خدمت اشرافیگری آنهم در کشوری که ملتش گرسنه و بی سر پناه شده اند و ..
ناشناس۸۶۴۳۶۷۰۸:۱۵:۵۸ ۱۳۹۸/۱/۳۱
همه رو از سرمايه گذاري تو كشور نا اميد كنيد
ناشناس۸۶۴۳۷۰۰۸:۱۷:۲۴ ۱۳۹۸/۱/۳۱
به جاي حمايت از اين طرح هاي بزرگ كه به نفع مردم و كشوره دارن سنگ جلو پاشون ميندازن
ناشناس۸۶۴۳۷۶۰۸:۲۰:۵۴ ۱۳۹۸/۱/۳۱
تخلف در ساخت!!!؟؟؟شما باغها رو جزء ساخت و ساز حساب مي كنيد ولي سازنده ها اونارو ساختمون در نظر نمي گيرن. اختلاف اينجاست..
محمد.س۸۶۴۳۷۸۰۸:۲۳:۲۸ ۱۳۹۸/۱/۳۱
توی ایران بعضا رسمه که می ذارن یه عده بیان سرمایه گذاری کنن ، همینکه به مرحله بهره برداری رسید ، چند تا انگ بهشون بچسبونن و سرمایه هاشون رو بگیرن ازشون. بعد می گن چرا همه میرن ترکیه و دوبی سرمایه گذاری می کنن.
امیر۸۶۴۳۸۰۰۸:۲۳:۵۶ ۱۳۹۸/۱/۳۱
برید جمع کنین بابا. دمشون گرم این پروژه رو ساختن و نرفت اون ور آب به عشق و حالش برسه... خدا خیر دنیا و آخرت نصیبش که
ناشناس۸۶۴۴۱۵۰۸:۴۹:۲۲ ۱۳۹۸/۱/۳۱
کشور در بحران اقتصادیست بعد یک عده رانتخور و مفسد اقتصادی مشغول ...مال سازی، یک عده هم .. میان اینجا به به و چه چه میکنند، که ..
علی۸۶۴۴۱۹۰۸:۵۴:۲۳ ۱۳۹۸/۱/۳۱
حالا یکی هم پیدا شده که با این حجم عظیم سرمایه گذاری ارزشمندی کرده، شما مزاحمش بشین تا از کارش پشیمان بشه. با این سیاستها انتظار دارید سرمایه گذار خارجی هم بیاد تو ایران سرمایه گذاری کنه؟
ناشناس۸۶۴۴۳۲۰۹:۰۲:۲۷ ۱۳۹۸/۱/۳۱
ایران مال از یک سو نماد شکاف طبقاتی جامعه ایران و از سوی دیگر نماد توسعه نامتوازن شهر تهران است.
ناشناس۸۶۴۵۴۶۱۰:۳۷:۴۴ ۱۳۹۸/۱/۳۱
خوب پروژه ای به این بزرگی کلی عواید مثبت دارد شهرداری تخلف کرده باید جوابگو باشد؟
ناشناس۸۶۴۶۸۲۱۲:۱۹:۵۹ ۱۳۹۸/۱/۳۱
اینایی که در این مملکت میسازند هر اتفاقی هم که بیفته تو همین مملکت میمونه . آنهاییکه میبرند دیگه رفته .
ناشناس۸۶۴۶۸۸۱۲:۲۴:۵۸ ۱۳۹۸/۱/۳۱
چرا هزینه ساختt;ایران مال&; صرف ایجاد واحد های تولیدی و صنعتی نشد ؟؟؟؟!!!!!!! این پروژه چه دردی از مملکت دوا می کند ؟! و صد ها چرای دیگر ؟!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین