تغییر نام خیابان‌ها تعرض به حقوق شهروندی است

عباس عبدی،   3980128079 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
تغییر نام خیابان‌ها تعرض به حقوق شهروندی است

در اين وضعيت سيل و نيز ناپايداري روابط خارجي و مشكلات اقتصادي، نوشتن از مساله‌اي به نسبت فرعي، شايد به مذاق بسياري خوش نيايد. ولي از آنجا كه به نظر بنده اگر نقدي كه در اين يادداشت مي‌نويسم قابل قبول باشد، در اين صورت ‌بايد مورد توجه قرار گيرد، زيرا اين ايراد بيش از آنكه موردي باشد، ناشي از وجود يك نگاه نادرست است.

شوراي شهر تهران در آخرين جلسه خود مصوب كرد كه برخي خيابان‌هاي موجود را به نام هنرمندان درگذشته و در قيد حيات كشور از جمله استاد شجريان، آقاي كشاورز، نصيريان، مشايخي، انتظامي و... تغيير دهد. مساله بنده با اصل نامگذاري خيابان يا اماكن شهر به نام بزرگان فرهنگ و ادب و سياست و دين و... و به‌طور كلي شخصيت‌هاي مورد احترام جامعه نيست. اين كار بسيار پسنديده است و نه فقط به منزله ارج گذاشتن به چنين اشخاص، بلكه مهم‌تر از آن ايجاد ارتباط ميان تاريخ و فرهنگ و سياست كشور با گذشته و امروز و آينده است. هنوز هم از نام‌هاي خيابان‌هاي خيام، حافظ، سعدي، فردوسي، رودكي، مولوي و ميرداماد و ملاصدرا و... روي خيابان‌هاي شهر لذت مي‌بريم و اتفاقا يكي از علل پيوستگي فرهنگي ما با تاريخ و گذشتگان كاربرد روزانه اين اسامي است.

بنابراين در اصل چنين سياستي خدشه‌اي وارد نيست. ولي شيوه اجراي آن جاي بحث دارد. پرسش اساسي اين است كه حق تعيين نام يا تغيير نام يا واگذاري نام يك خيابان يا مكان در اختيار كيست؟ آيا شوراي شهر حق دارد كه براي يك خيابان تازه‌ساز، نامي را تعيين كند؟ به ظاهر براي خيابان‌هاي جديد چنين حقي را دارد، چون شوراي شهر نماينده مردم است. آيا حق دارد كه نام يك خيابان اصلي و بزرگراه را تغيير دهد؟ (فقط فرض مي‌كنيم)، ولي آيا در فلان خيابان فرعي، همچنين حقي را دارد؟ نمونه‌اش براي خود بنده به وجود آمده است.

چند سال پيش يك روز صبح ديديم كه خيابان ما كه طي 40 سال نامش پيروزي بود، تغيير كرده و به نام شهيد محترمي كرده‌اند كه هيچ‌كس از اهالي خيابان ايشان را نمي‌شناخت و جالب‌تر اينكه تلفظ آن نام، اهالي را براي آدرس دادن با مشكل مواجه مي‌كند. نمونه ديگر، تغيير پلاك بود كه بخش بزرگي از پلاك‌هاي مردم را تغيير دادند، در حالي كه همه اسناد و مدارك و شناسايي آنان با پلاك قبلي بود و هيچ دليل موجهي هم براي اين تغيير پرهزينه و زيان‌بار نبود. جز اينكه ميلياردها تومان در شهرداري قبلي براي اجراي اين طرح نابخردانه هزينه شد و تاكنون نيز هيچ توضيحي براي انجام آن داده نشده است. اين مساله و پرسش نه فقط در مورد خيابان‌ها و اماكن، بلكه براي مدارس و نام شهرها و... نيز وجود دارد.

سياست تغيير نام‌ها چه در دوران پهلوي و چه بعد از انقلاب يكي از ابزار سياست‌هاي فرهنگي بوده و اكنون نيز چنين است. ولي بدون ورود به مصاديق اين سياست، لازم است كه شوراي شهر يا هر مرجع ديگري كه اقدام به تغيير نام مي‌كند، ابتدا حق مالكيت معنوي خود را بر اين فرآيند اثبات كند و سپس بر اساس اين حق ما لكيت تصميم بگيرد كه نام خيابان يا مكاني را تغيير دهد.

اينكه شوراي شهر به صورت پيش‌فرض چنين حقي را براي خود قائل باشد، درست نيست. حداقل بايد درباره آن بحث كرد. من به عنوان يك شهروند تغيير نام بخشي از خيابان‌ها و اماكن را در صلاحيت شوراي شهر نمي‌دانم. اين حق در اختيار مردم همان خيابان يا محله است. اينكه صبح بلند شويم و ببينيم نام خيابان يا محله ما را تغيير داده‌اند، بدون اينكه نظر ما را بخواهند، بسيار نااميدكننده است. شهروند احساس بي‌قدرتي مي‌كند و حس مي‌كند كه ديگران به حوزه اختيارات و حقوق او تعرض كرده‌اند و اين حس بدي است. اگر مي‌خواهيم مشاركت را عمق دهيم از همين موارد بايد آغاز كرد.

گذاشتن نام مفاخر فرهنگي و... روي خيابان‌ها و اماكن خوب و عالي است ولي نه به قيمت فوق. حتي اگر مردم از تغيير نام خوشحال هم شوند چون بدون نظر آنان انجام شده اين را تعرض به حقوق خود تلقي خواهند كرد. نكته ديگر آنكه براي پيشبرد يك اقدام و سياست، همواره پاي يك ارزش به ميان مي‌آيد مثلا در اينجا ارزش احترام به شخصيت‌هاي هنري. ولي اينجا دو ارزش در مقابل هم قرار گرفته‌اند: حق مردم نسبت به شهرشان و ارزش‌هاي فرهنگي. اساسا سياست شورا از جهت اينكه مردم را در برابر اين دوگانگي قرار داده و يك ارزش را قرباني ارزش ديگري كند يك اقدام فرهنگي نيست. ضمن اينكه در شوراي شهر جديد مرتبا درباره حق به شهر تاكيد كرده‌اند ولي به نظر مي‌رسد اين تاكيد در حد شعار باقي مانده است.

شهر از آن مردم است و حتي شعار شهردار جديد هم برگرداندن شهر به مردم بود ولي چنين اقدامي مي‌تواند به منزله گرفتن شهر از مردم باشد. بنابراين پيشنهاد مي‌كنم كه دوستان شوراي شهر به ويژه آنان كه بيش از ديگران در پي اجراي اين سياست هستند و به‌طور مشخص آقاي مسجدجامعي و حق‌شناس، يك بار و براي هميشه پيش از هر تغيير نامي، اصل و حيطه حق ما لكيت شورا را بر امور معنوي شهر و حدود آن تعيين كنند و سپس پيشنهاد تغيير نام را در دستور كار قرار دهند.

منبع:شرق

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۶۱۰۸۴۱۱:۲۹:۵۳ ۱۳۹۸/۱/۲۸
چرا شما باید در مورد تمام مسایل و موضوعات اظهار نظر کنی؟
اسد۸۶۱۰۸۷۱۱:۳۳:۴۰ ۱۳۹۸/۱/۲۸
الان چندین سال است که مردم مورد قبول نیستند مسئولان هربلایی بخواهند سرمردم می آورند ..هرکاری بخواهند میکنند تازه عبدی سوال میکنه
تهرانی۸۶۱۰۹۹۱۱:۴۱:۵۵ ۱۳۹۸/۱/۲۸
خیابانی که سالها با یک نام شناخته میشود اصلا منطقی نیست با یک جلسه نامش عوض شود. حتی اگر نام جدید نام یکی از مشاهیر باشد. متاسفانه دیده شده است چنین کاری باعث لوث شدن نام بزرگان میشود. چون مردم محلی از نام جدید استفاده نمیکنند.
ناشناس۸۶۳۲۹۳۱۰:۱۱:۳۴ ۱۳۹۸/۱/۳۰
مثلا خالد اسلامبولی یا محمد الدوره یا شیخ فضل ا...نوری(...) یا محمد علی جناح پاکستانی یا...که خیلی از مردم مخالف این نام گذاری ها هستند ایرادی نداره؟ استاندارد دوگانه اینه!!!!!!!!
ناشناس۸۶۱۱۰۵۱۱:۴۴:۳۵ ۱۳۹۸/۱/۲۸
در این چهار پنج سال یک کوچه و خیابان را ندیدم آسفالت کنند، همش دنبال مسائل پوچ و خنده دار هستند.
ناشناس۸۶۱۱۴۴۱۲:۰۵:۳۷ ۱۳۹۸/۱/۲۸
من هم کاملا موافقم. اسامی باید برای کوچه ها و خیابون های جدید انتخاب بشه. برای چی کوچه وخیابونی که سالها مردم به یک اسم میشناسن رو عوض میکنن؟ یه عده خدمتگزار صدیق هستن تو این کشور خیر که برای مردم ندارن ولی خوب دردسر میکنن.
ناشناس۸۶۱۱۴۸۱۲:۰۸:۱۷ ۱۳۹۸/۱/۲۸
آش آنقدر شور شده که آشپز هم ..می فهمد این فرصت طلبی ها ازچشم مردم دور نمی ماند و به ضرر اصلاح طلبان است لااقل به انتقاد این آقا بعنوان یک منتقد شفیق گوش کنید و دست از این کارهای بقول خودتان پوپولیستی برداریدتوی این موقعیت که چندین استان تحت فشار سیل هستند کارهای بسیار بهتری می توانید انجام دهیدو جلب آرا مردم هم می شود البته غیر از توئیت گذاشتن که دیگه برای مردم هیچ جذابیتی نداره
ناشناس۸۶۱۲۵۶۱۳:۱۸:۱۴ ۱۳۹۸/۱/۲۸
اصلا حیف است بعضی از نام ها تغییر کند مثل خیابان تخت طاووس . نام به این زیبایی چرا باید تغییر کند. البته مردم ..اغلب هنوز آنرا با همین نام می شناسند ..نام خیابانی در اصفهان به اسم کووالالامپور وجود دارد تا بخواهید کو اش را بگویید تاکسی صد متر دور شده .
ناشناس۸۶۱۲۷۷۱۳:۲۶:۰۳ ۱۳۹۸/۱/۲۸
نیایش به اون قشنگی- کارگر به اون زیبایی چرا اسمشونو تغییر دادید شما 2خردادی ها مگه مریضید؟
ناشناس۸۶۱۴۵۴۱۴:۵۱:۳۱ ۱۳۹۸/۱/۲۸
مثل بزرگراه هاشمی رفسنجانی.... همه میگن نیایش. بزرگراه نوبخت... خیابان لاریجانی 1،2،3،4،5....تونل مهناز افشار...چه طوره اسم ایران رو هم عوض کنید
ناشناس۸۶۲۰۵۶۲۳:۴۹:۲۰ ۱۳۹۸/۱/۲۸
آقای عبدی! شما که از حق مالکیت حرف میزنی و ژست روشنفکری گرفتی برا خودت چطور به خودت اجازه دادی از دیوار سفارت یه کشور خارجی که در مالکیت انها بود بالا بری؟ اونوخ به حق مالکیتشون تجاوز نبود؟شاید اگه اینکار رو نمی کردید خیلی وقایع بد برا ملت ایران رخ نمی داد. خدا خیرتون نده
ناشناس۸۶۲۳۳۹۱۱:۱۴:۴۱ ۱۳۹۸/۱/۲۹
مثل کاشان که همه دنیاسهراب راشناختن ولی متولیان شهرهنوزنشناختنش.
ناشناس۸۶۲۴۷۰۱۳:۲۹:۱۸ ۱۳۹۸/۱/۲۹
تعرض به أسامي نه تنها در خيابانها بلكه در أسامي مكانها و قرار دادن أسامي .. فارسي بجاي اسامي اصيل توركي و كوردي و بلوچي و عربي هم ديده ميشود بهتر است جناب عبدي درباره آنها هم نظر بدهد ..
حامد حمدایی اصل۸۶۲۷۲۷۱۸:۰۶:۴۴ ۱۳۹۸/۱/۲۹
نام یک شهر یا خیابان قدیمی قسمتی از میراث ملی آن خیابان یا شهر است. کارهایی مثل عوض کردن نام شهری چون سنت پطرزبورگ به لنین گراد توسط کمونیست ها برای انکار و تغییر قسمتی از فرهنگ روسیه ی قدیم در کشور ما هم انجام میشه اما نتیجه چی میشه؟ مردم یک خیابان و شهر نامی را می خوانند و دولت به نامی دیگر. آیا این خود در دراز مدت باعث شکاف بین مردم و مجریان امور نمیشود؟ در نهایت هم بالاخره باز هم رضاییه برگشت به ارومیه، سال سلطنتی برگشت به سال هجری شمسی و لنین گراد شد سنت پطرز بورگ. ..
ناشناس۸۶۲۷۹۰۱۹:۲۴:۵۷ ۱۳۹۸/۱/۲۹
در مشهد مقدس خیابان امام رضا منتهی به حرم مطهر امام رضا ع است. کوچه ها و خیابان های آن با شماره مثلا امام رضای ۱۶ وووو اسم گذاری شده اند یک طرف فرد و یک طرف زوج. حال زائران میلیونی و حتی ساکنین می توانند با اون شماره ها موقعیت و جهت و آدرس خود را تنظیم نمایند. امروز در کنار این آمدند این کوچه و خیابان ها را به اسامی شهدای عزیز اسم گذاری کرده اند. واقعا آنان که این کار را می کنند نه شهید را بخوبی درک کرده اند نه زائران را و نه امام بزرگوار که هدف هم زیارت آن امام غریب می باشد. بنابر این مشکل شهری نه تنها مال تهران نیست بلکه اپیدمی همه گیر و عدم رفاه و رضایت خداوند است.
ناشناس۸۶۲۸۲۸۲۰:۱۰:۲۶ ۱۳۹۸/۱/۲۹
این اتفاق با نام گذاری خیابانها به اسم شهدا و پاک کردن اسامي ..قبلی شهر شروع شد! چطور..
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  18. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  19. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  20. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین