شاخص‌های اقتصادی در سال ۹۷ چه تغییری کردند؟

الهه فابریکی اورنگ*،   3980112033 ۲۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
شاخص‌های اقتصادی در سال ۹۷ چه تغییری کردند؟

با توجه به تصویر کلان کشورکه از مرور عملکرد متغیرهای عمده اقتصادی حاصل گردیده، می توان گفت که کشور ما به رغم دارا بودن از ظرفیتهای بالقوه طبیعی، معدنی و سرمایه های انسانی، غالبا در دوره های مختلف زمانی با بحرانها و مشکلاتی مواجه بوده که نتوانسته به درستی به تحقق برنامه ها و اهداف مصوب در طی دهه های اخیر دست یابد.

بر اساس آخرین گزارشهایی که منابع و متولیان نظام اقتصادی کشورارائه کرده اند، ۱۰ شاخص عمده اقتصاد کلان کشور در سال ۹۷( در مقایسه با سال ۹۶) به قررار زیر است :

جمعیت و نیروی انسانی

مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود، جمعیت کشور در سال ۹۷ را ۸۲.۱ نفر اعلام نموده که از این رقم، دو سوم آنها را ساکنان شهرها و مابقی را روستانشینان پوشش می دهند. نرخ رشد جمعیت نیز، تا پایان بهار ۹۷، ۱.۳% گزارش شده که نسبت به سال ۹۶ بدون تغییر بوده است.

نرخ بیکاری و اشتغال

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، جمعیت فعال برآوردشده ( سه ماهه اول ۹۷)، ۲۷.۴ میلیون نفر و تراکم جمعیتی نیز ۴۹.۸ نفر در هر کیلومترمربع اعلام شده است. نرخ بیکاری تا پایان پاییز ۹۷، ۱۱.۷% برآورد شده است (این نرخ در سال ۹۶، ۱۲.۱% بود). اعلام این نرخ، با پرسشهایی از این دست روبروست با توجه به بیشتر از دو برابر شدن جمعیت ایران در سه دهه گذشته و اضافه شدن جمع زیادی به متقاضیان کار و همچنین آمار اعلام شده بیکاران( بین ۳ تا ۳.۵ میلیون نفر)، ضرورت واکاوی روشهای سنجش بیکاری و برآورد این نرخ بیش از پیش احساس می شود. مردم آنچه را که می بینند و لمس می کنند، باور دارند نه لزوما آنچه که در محافل رسمی و... مطرح شده و بر اعلام برخی از داده ها اصرار دارند. سالانه حدود یک میلیون نفر وارد بازار کار ایران می شود، اما گنجایش فضای کار، توان جذب این رقم را ندارد. متاسفانه در طول سالیان مختلف، حمایت از کارآفرینی و صنایع کوچک با هدف بهبود فضای کسب و کار باز هم نتوانسته است به این نیاز جامعه، پاسخ معقولی دهد.

نرخ مشارکت اقتصادی

این نرخ که از نسبت جمعیت فعال( شاغل و بیکار) به جمعیت در سن کار بدست می آید، بر اساس داده های مرکز آمار ایران( پاییز ۹۷)، ۴۰.۵% برآورد شده است که نسبت به دوره مشابه خود در سال ۹۶، حدود ۰.۰۲ % افزایش را نشان می دهد. بررسی این روند نشان می دهد هر زمانی که رشد قابل ملاحظه ای دراقتصاد و سرمایه گذاری های کلان دولتها ( بالاخص در امور زیر بنایی) اتفاق افتد، آن زمان زمینه های ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر در کشور فراهم می شود. هر چند که مشکلات کنونی کشور با همراهی فشارهای ناشی از بروز تحریمها، میزان رضایتمندی عمومی در بخشهای اقتصادی را به شدت کاهش داده است.

رشد اقتصادی

تولید ناخالص داخلی ایران با زیر بخشهای نفت، ساخت و ساز، معادن، کشاورزی، بازرگانی در بخش خدمات ( هتلداری و...)، حمل و نقل و ارتباطات، آب و برق و گاز و سایر خدمات در ۶ ماهه نخست امسال(۹۷) ، رشد اقتصادی ۰.۴% را تجربه کرد ( بدون نفت، ۰.۳% ).

با وابستگی بخش اعظمی از درآمدهای کشور به نفت و صنایع وابسته، هر گونه چالشی که در اقتصاد بین الملل نفتی ایجاد شود به سرعت بر روند قیمتهای نفت و انرژی تاثیر میگذارد. هر زمانی که بازار نفت، قیمتهای بالایی را تجربه نموده، کشور ما نیز در صورت اقدام به سرمایه گذاری های بزرگ، رشد اقتصادی بالایی داشته است. متقابلا به دلیل وابستگی های منابع درآمدی کشور به نفت، کارایی نهادهای مالی در تجهیز منابع سرمایه ای نیز بسیار کم خواهد بود. لذا در شرایط تحریمی کشور و با کاهش درآمدهای نفتی و سخت تر شدن تجارت بین المللی کالاها و خدمات، شاهد روند کاهش رشد اقتصادی هستیم که به شدت به نفت و صنایع وابسته آن تکیه دارد. لازم به ذکر آنکه متوسط این نرخ برای کشورهای در حال توسعه غالبا در محدوده ۵ تا ۶ درصدی قرار دارد.

نرخ تورم

نرخ تورم به میزان تغییرات قیمتها در کالاها و خدمات مصرفی در دوره های مختلف مورد بررسی اتلاق می شود که بر همین اساس، مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود( بهمن ماه ۹۷)، این نرخ را معادل ۲۳.۵% اعلام کرده است. از آنجا که نرخ تورم، تغییرات شاخص قیمتهای کالاها و خدمات مصرفی برای هر دو گروه مصرف کننده و تولید کننده است، با توجه به آمار مربوط به گزارش آبان ماه ۹۷  (۱۸.۴%)، در طول سه ماه گذشته روند تزایدی بهای کالاها و خدمات و سیر صعودی نامعقول این نرخ را شاهد هستیم که به عوامل مختلفی از قبیل افزایش حجم نقدینگی، افزایش قیمت حاملهای انرژی، کاهش ارزش پول کشور و... بستگی دارد. افزایش قیمت مواد اولیه واسطه ای، هزینه تمام شده تولیدات را بالا برده و تبعات فرهنگی و رفتاری مردم جامعه در چگونگی تنظیم و توزیع اقلام در بازار کالاها و خدمات، به تداوم این روند بیش از پیش دامن زده است.

 

منبع: اتاق بازرگانی تهران

 

نقدینگی

با توجه به گزارش بانک مرکزی، تا پایان شهریور ماه ۹۷ میزان نقدینگی کشور معادل ۱۶۷۲هزار میلیارد تومان اعلام شده است. از آنجا که افزایش نقدینگی ( پول بدون پشتوانه) به همراه افزایش نرخ ارز، منجر به افزایش مخارج دولتی می شود، رشد آن تا آذرماه ۹۷، ۲۱.۱% اعلام شده است. از مهمترین دلایل ایجاد نقدینگی، استقراض بانکهای خصوصی از بانک مرکزی و از طرفی بدهی دولت می باشد. بروزعدم تعادل در ترازوی وزنی منابع و مصارف بانکها از دلایل مهمی است که منجر به افزایش نقدینگی در اقتصاد کشور و فراهم نمودن شرایط برای فعالیت های سوداگرانه در بازارهای مختلف و تاثیرگذار کشور شده است.

بخش خارجی

اتاق بازرگانی تهران، درآخرین گزارش بازرگانی خارجی کشور در نه ماهه نخست سال  ۹۷، ارزش کل دلاری صادرات ایران را حدود ۳۳ میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار برآورد نموده است و متقابلا میزان ارزش دلاری واردات نیز حدود ۳۱ میلیارد و ۲۳۶ میلیون دلار بوده است. پنج کشوراصلی مقاصد صادراتی کشور در شش ماهه نخست امسال، به ترتیب، چین، عراق، امارات متحده عربی، افغانستان، هند و در مقابل عمده ترین واردات به کشور در همین بازه زمانی، به ترتیب از چین، امارات متحده عربی، جمهوری کره، هند و آلمان بوده است.

درآمدهای دولت

بر اساس گزارشهای بانک مرکزی، کل درآمدهای دولت بر اساس عملکرد نه ماهه نخست سال ۹۷ ،۱۰۰۹.۴ هزار میلیارد ریال بوده است که با ارقام مصوب در قانون بودجه کشور( ۱۶۳۴.۷) برای دوره مشابه، حدود ۶ هزار میلیارد ریال فاصله دارد. از آنجا که اجزای تامین و تحقق منابع مالی دولت نیازمند بررسی عملکرد تمامی زیرمجموعه های درآمدی از جمله درآمدهای مالیاتی، نفت و صنایع و خدمات دیگر است و لذا سهم فرارهای مالیاتی نیز در عدم تحقق بخشی از این درآمدها به دلیل ناقص بودن نظام مالیاتی در این مقوله پررنگ است. کاهش درآمدهای نفتی ناشی از اعمال تحریم های یک جانبه آمریکا، علاوه بر آنکه راه تبادلات مالی و پولی را با مشکلات و محدودیت های زیادی همراه نموده است، همچنین، تحقق درآمدهای نفتی مورد نظر در قانون بودجه مصوب کشوررا با اما و اگرهای زیادی همراه نموده است.

بازار سرمایه

بر اساس گزارش بانک مرکزی، شاخص کل بازار بورس در نه ماهه نخست سال ۹۷، برابر با ۱۵۶۰۸۳ بوده که نسبت به نه ماهه نخست سال ۹۶، ۶۳.۴% رشد داشته است که از منظر کارشناسی، از دلایل اصلی آن می توان به رشد گزارش های ماهانه شرکت ها، پیش بینی وضعیت شرکت ها، تحلیل وضعیت آنها و... اشاره نمود.

بر همین اساس، ارزش سهام معامله شده در همین بازه زمانی، ۱۰۸۲۲۳ میلیارد ریال و حجم( تعداد) سهام معامله شده نیز ۳۶۷۴۵۶ میلیون سهم بوده است. ارزش سهام معامله شده نسبت به نه ماهه نخست سال ۹۶، ۱۸۴.۸% رشد داشته است و حجم سهام معامله شده نیز نسبت به دوره زمانی مشابه در سال ۹۶، ۱۳۱.۸% رشد را تجربه کرده است.

مسکن

 بانک مرکزی در گزارش خود مبنی بر بررسی تحولات مسکن در پایتخت( بهمن ماه ۹۷)، متوسط قیمت یک متر مربع زیر بنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملاتی شهر تهران را ۹۹.۷ میلیون ریال اعلام کرده است که نسبت به دی ماه، ۱.۷% و نسبت به بهمن ماه ۹۶، ۸۵.۱% افزایش را داشته است. ( بیشترین رشد متوسط قیمت در همین بازه زمانی نسبت به بهمن ماه ۹۶، مربوط به منطقه ۹ ( ۱۰۹.۲%) و کمترین میزان رشد به منطقه ۱۲(۶۱.۲%)، تعلق دارد.  

توزیع مناطق شهر تهران بر حسب سهم از تعداد معاملات انجام شده در بهمن ماه ۱۳۹۷

با توجه به آماری که پیوسته از عملکردهای متغیرهای کلان اقتصادی کشور منتشر می شود، یکی از مشکلات بزرگ کشور در مواجهه با محدودیت های بین المللی، کم توجهی به ظرفیتهای داخلی و کم اهمیت جلوه دادن نظام مدیریتی در رفتار اقتصادی تمامی متولیان نهفته است. اگر راه در رو ها و دور زدن های قوانین در کشور حذف شوند، شفافیت ی مالی و هزینه ای هم در بخش درآمدها و هزینه کردها، مورد توجه مدیران قرار بگیرد و منافع ملی بر منفعت طلبی های شخصی ترجیح داده شود، شاید به جرات بتوان گفت که می توان از موانع و محدودیتهایی که نظامهای بین المللی بر اقتصاد کشور تحمیل می کنند با قدرت بیشتری عبور کرد.

 

منابع: 

  - بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

  - مرکز آمار ایران

  - وزارت اقتصاد و امور دارایی

  - اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی تهران

 

*  کارشناس اقتصادی

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۳۹۰۵۴۱۳:۰۰:۴۹ ۱۳۹۸/۱/۱۲
منفی شدن نرخ رشد اقتصادی و دو رقمی شدن نرخ تورم در سال 97 نشانه خوبی برای اقتصاد ایران نیست و تداوم این روند خسارت محض است .
ناشناس۸۳۹۱۷۱۱۴:۴۳:۴۱ ۱۳۹۸/۱/۱۲
شاخص خط فقر هم بشدت تغییر کرد وعده کثیر دیگری از مردم به زیر خط فقر هل داده شدند و عده کثیری از اغنیا کلان هم ثروت هایشان نجومی و کهکشانی شد به یمن عملکرد اتاق فکر دولت ما خواهان محاکمه ..آنان هستیم
mostafa.kamali95@yahoo.com۸۳۹۲۱۰۱۵:۰۹:۴۷ ۱۳۹۸/۱/۱۲
شاخص خط فقر به یمن دستکاری نرخ ارز تغییر اساسی کرد و عده کثیری از مردم به زیر خط فقر کشیده شدند و عده ای خاص هم به ثروت های افسانه ای رسیدند
ناشناس۸۳۹۲۲۴۱۵:۱۶:۵۸ ۱۳۹۸/۱/۱۲
برای اصلاح کشور باید همه مالکیت ها ملی اعلام شود و سنگ بنای اقتصاد سالم و صحیح با قوانین متقن و محکم از نوع گذاشته شود
ناشناس۸۳۹۴۷۱۱۹:۲۲:۰۸ ۱۳۹۸/۱/۱۲
شما داری برمیگردی به چهل سال قبل .اون موقع هم تمام صنایع بزرگ رو ملی کردن والبته تو دهه هفتاد به ثمن مفت به خودیها واگذار شد و الان این جاییم.اقتصاد ایران علاج داره اما متاسفانه اونهایی که مسئولند نمیخوان دل از منافع بزرگ رانتی خودشون بردارند .
ناشناس۸۳۹۶۵۰۰۰:۳۲:۱۸ ۱۳۹۸/۱/۱۳
راهی جز این برای اصلاح واقعی نیست هر حرکت دیگری فقط خرج کردن ، هزینه بیمورد است
ناشناس۸۳۹۰۵۶۱۳:۰۲:۴۸ ۱۳۹۸/۱/۱۲
آمارها نشان از ورود مردم به دوران فلاکت اقتصادی است .
ناشناس۸۳۹۰۶۳۱۳:۰۷:۲۱ ۱۳۹۸/۱/۱۲
هر روز به سختی نزدیکتر میشویم
ناشناس۸۳۹۰۸۲۱۳:۲۳:۳۹ ۱۳۹۸/۱/۱۲
در سال 97 اتاق فکر دولت به یکباره زیان پنهان بانک ها را که مربوط به حد اقل 20 سال گذشته بود تصمیم گرفت برای نجات بانک ها از ورشکستگی زیان انها را بر روی مردم سر شکن کند که بر این اساس با دستکاری نرخ ارز اینکار را کرد برای نمونه بانک زیات ده .. مبادرت به افزایش سرمایه ..درصدی از تجدید ارزیابی و مبادرت به تمدید معوقات کلان بانکی خود کرده و سود های هنگفت موهومی و صوری و کاغذی زیادی برای مخفی کردن زیان های خود ساخته است
ناشناس۸۳۹۰۸۹۱۳:۳۲:۲۵ ۱۳۹۸/۱/۱۲
افشاگری عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس(موسی الرضا ثروتی) : دولت روحانی برای 5 دولت بعدی بدهی برجا گذاشته انتشار اوراق قرضه و مشارکت به اندازه 200 سال دولت های قبل بوده و 5 دولت بعدی باید بدهی هایش را بپردازند.
ناشناس۸۳۹۱۱۹۱۴:۰۶:۳۱ ۱۳۹۸/۱/۱۲
سقف پست و مقام برای برخی .. بود . مردم ؛ سخت اشتباه کردند .
ناشناس۸۳۹۲۰۸۱۵:۰۹:۰۷ ۱۳۹۸/۱/۱۲
دولت بی تدبیر و ناامید از... مخرب تر بوده است
ناشناس۸۳۹۱۲۷۱۴:۱۰:۴۷ ۱۳۹۸/۱/۱۲
نه بابا از زمان مادها بگیر... 200 سال چیه البته آمار اشتباه بهت داده چون بدهی یکی دیگه انداخت رو گردن کشور در رفت الانم نقش شاکی داره بازی می کنه!
ناشناس۸۳۹۱۳۱۱۴:۱۴:۰۷ ۱۳۹۸/۱/۱۲
روحانی ایران را 80 سال به عقب راند .
ناشناس۸۳۹۱۵۵۱۴:۳۴:۳۳ ۱۳۹۸/۱/۱۲
محمود جون شما هم گل کاشت!
ناشناس۸۳۹۵۸۵۲۲:۲۱:۳۸ ۱۳۹۸/۱/۱۲
دولت محمود 50 میلیارد دلار بدهی خارجی دولت های هاشمی و خاتمی را پرداخت کرد.
جودی۸۳۹۱۰۵۱۳:۵۲:۲۸ ۱۳۹۸/۱/۱۲
چه تغییری کرد؟ برای حامیان مالی ستاد ر.. ۳۰۰درصد مثبت برای ما مردم ۳۰۰درصد منفی حداقل
ناشناس۸۳۹۱۱۱۱۳:۵۶:۲۹ ۱۳۹۸/۱/۱۲
دولت با دستکاری نرخ ارز شاخص خط فقر را تغییر اساسی داد و جمعیت زیادی از کشور را به زیر خط فقر برد و تعداد زیادی از اغنیا را غنی تر کرد بنحوی که اغیا بزرگ صاحب ثروت های نجومی و کهکشانی باد آورده جدیدی که دولت در دامانشان گذاشت شدند
ناشناس۸۳۹۱۳۰۱۴:۱۳:۳۹ ۱۳۹۸/۱/۱۲
آمارها حاکی از ونزوئلا شدن اقتصاد ایران است .
ناشناس۸۳۹۲۳۸۱۵:۲۴:۱۸ ۱۳۹۸/۱/۱۲
در ونزوئلا هیچگاه مردم برای سیب و پرتقال صف تشکیل ندادن
ناشناس۸۳۹۱۳۷۱۴:۱۶:۴۷ ۱۳۹۸/۱/۱۲
مرفه هان بی درد 1000 چهره عامل بدبختی ایران
ناشناس۸۳۹۷۳۵۰۸:۰۰:۵۱ ۱۳۹۸/۱/۱۳
دولت که میگه همه چیز عالیه!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

    2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

    3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

    4. این صدای اقتدار ایران است ...

    5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

    6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

    7. وحدت ملی با وعده صادق

    8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

    9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

    10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

    11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

    12. کمی دیر نیست؟

    13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

    14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

    15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

    16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

    17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

    18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

    19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

    20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

    21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

    22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

    23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

    24. اسراییل چه باید بکند؟ 

    25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

    آخرین عناوین