گرانی های ۹۷ چه غذاهایی را به سفره مردم آورد؟

گروه اقتصادی الف،   3980103014 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

حذف یا کاهش سهم برخی از خوراکی‌ها از سبد خانواده‌های ایرانی به دلیل گرانی‌شان در سال گذشته باعث شده است تا ذائقه بخشی از مردم متناسب با گرانی‌ها تغییر کند و تلاش کنند، ذائقه خود را با قیمت کالاها متناسب کنند.

گرانی های ۹۷ چه غذاهایی را به سفره مردم آورد؟

به گزارش تسنیم، حذف یا کاهش سهم برخی از خوراکی‌ها از سبد خانواده‌های ایرانی به دلیل گرانی‌شان در سال گذشته باعث شده است تا ذائقه بخشی از مردم متناسب با گرانی‌ها تغییر کند و تلاش کنند، ذائقه خود را با قیمت کالاها متناسب کنند. این یعنی با حذف یا کاهش سهم خوراکی‌های گران، خوراکی‌های ارزان‌تر را جایگزین کنند.

گوشت یخی، جایگزین گوشت گرم گوسفندهای ایرانی در سفره مردم

به دنبال افزایش قیمت ارز و بالارفتن نرخ دلار در سال 97، موجی از گرانی آغاز شد؛ بدتر آنجا بود که به دلیل کاهش ارزش پول ملی و افت ارزش ریال در برابر ارزهای دیگر، نه تنها واردات، بلکه قاچاق کالا به کشور که تا پیش از گرانی‌ها به صورت قاچاق ورودی برای بسیاری از اقلام صورت می‌گرفت، دیگر مقرون به صرفه نبود و کار تا جایی پیش رفت که نه تنها صادرات برای بسیاری از تولیدکنندگان کالاهای داخلی به شدت سودآور شده بود، بلکه بسیاری از کالاها به صورت قاچاق از کشور خارج و روانه کشورهای همسایه می‌شدند.

این ماجرا، طیف وسیعی از کالاها را شامل می‌شد و هر روز اخبار جدیدی از خروج قاچاق گوجه فرنگی، رب، کاهو و ... به گوش می‌رسید؛ قاچاقی که در نهایت گریبان‌گیر دام‌ها و گوسفندهای ما هم شد و گرانی کم سابقه گوشت را در کشور رقم زد.

افزایش قیمت گوشت از حدود 40 هزار تومان در هر کیلو در سال 96 به بیش از 100 هزار تومان در سال 97، باعث شد تا میزان واردات گوشت افزایش یابد و واردات انواع گوشت از جمله گوشت یخی که سال‌ها بود از سبد خانواده‌های ایرانی حذف شده بود، در دستور کار مسئولان دولتی قرار گیرد؛ گوشت یخی که سال‌ها بود کسی تمایلی به خرید آن نداشت، در ماه‌های آخر سال 97 آنقدر خریدار پیدا کرد که مردم مجبور بودند ساعت‌ها در صف بایستند و در نهایت 2 تا 3 کیلوگرم گوشت یخی برزیلی با قیمت دولتی 29 هزار تومان خریداری کنند.

مرغ گران شد؛ مصرف سنگدان و جگر مرغ بالا رفت

اما ماجرای گرانی گوشت، تنها به گوشت قرمز ختم نشد و مرغ به عنوان یکی از پر مصرف‌ترین منبع پروتئینی مردم ایران هم در پروسه گرانی‌ها هضم شد و قیمت آن به 17 هزار تومان هم رسید. گرانی همزمان گوشت و مرغ و کاهش توان خرید مردم در سال 97 باعث شد تا قیمت برخی اقلام آلایش مرغ هم علی‌رغم افزایش قیمتی‌شان، مورد توجه قرار گیرند؛ اقلامی که تا پیش از این گرچه مصرف‌شان خارج از عرف نبود ولی قطعاً گرانی‌های اخیر توانسته بود، مصرف آن‌ها را در میان مردم افزایش دهد.

مهدی یوسف‌خانی رئیس اتحادیه پرنده و ماهی در گفت‌وگویی با بیان اینکه مصرف سنگدان در سال 97 با گرانی مرغ افزایش یافته، از مصرف روزانه 120 تُن جگر و سنگدان مرغ در تهران خبر داده و با اشاره به افزایش قیمت آلایش مرغ به تناسب بالارفتن قیمت مرغ در کشور گفته بود: با افزایش قیمت مرغ در کشور، قیمت آلایش مرغ شامل جگر مرغ، پای مرغ، دل و سنگدان نیز افزایش یافته است.

رئیس اتحادیه پرنده و ماهی با اعلام خبر افزایش فروش آلایش مرغ در ماه‌های پایانی سال 97 اعلام کرده بود: با افزایش قیمت مرغ، شاهد افزایش خرید آلایش مرغ از جمله سنگدان بودیم؛ البته علاوه بر این، همواره در فصل زمستان نیز میزان مصرف سنگدان بیشتر می‌شود ولی در مجموع، فروش جگر مرغ و سنگدان در سال 97 نسبت به سال قبل از آن افزایش داشته است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا آماری از افزایش مصرف سنگدان مرغ در کشور وجود دارد یا خیر و میزان مصرف جگر و سنگدان مرغ در کشور چقدر است گفت: هیچ آمار دقیقی وجود ندارد ولی معمولاً اگر میزان مصرف مرغ در تهران را 2000 تن در نظر بگیریم، معادل 6 درصد وزنی آن، مجموع مصرف جگر مرغ و سنگدان است.

البته توزیع مرغ دولتی در میادین میوه و تره‌بار تا اندازه‌ای توانست از تغییر ذائقه مردم در مصرف مرغ جلوگیری کند به گونه‌ای که یوسف‌خانی معتقد است مصرف مرغ در تهران به نسبت سال قبل و پیش از افزایش قیمت‌ها تغییری نداشته است؛ او در تشریح این ماجرا گفته بود: تقاضای خرید مرغ در بازار آزاد کم شده ولی این میزان کاهش تقاضا، با عرضه مرغ به قیمت تنظیم بازار جبران شده است و امسال نسبت به سال گذشته، تغییر چندانی در مصرف مرغ نداشته‌ایم چراکه در حال حاضر حدود 10 تا 15 درصد مصرف مرغ از طریق عرضه مرغ در فرایند تنظیم بازار انجام می‌شود. به هرحال در شرایط فعلی که قیمت گوشت قرمز و حتی ماهی نیز به شدت افزایش داشته، مرغ، پایین‌ترین قیمت محصولات پروتئینی را دارد.

حبوباتی که سعی دارند جایگزین گوشت شوند

اما تنها گزینه‌های جایگزین بخشی از مصرف گوشت و مرغ خانواده‌ها، گوشت یخی، جگر و سنگدان نبود؛ در این میان جایگزین دیگری که توانست بخشی از سهم پروتئین مورد نیاز در لیست خرید خانوارهای ایرانی را از آن خود کند، حبوبات بود.

این در حالی است که در یک فنجان حبوبات پخته شده به‌طور میانگین بین 12 تا 16 گرم پروتئین موجود است، و این یعنی تقریبا 30درصد کل نیاز روزانه به پروتئین‌ها.

مهدی کریمی تفرشی رئیس هیات مدیره تعاونی تولیدکنندگان محصولات غذایی در گفت‌وگویی با اعلام خبر جایگزین شدن حبوبات برای بخشی از نیاز به گوشت خانوارها گفته بود: مصرف سرانه حبوبات در کشورمان نیز به دلیل کاهش قدرت خرید مردم برای خرید مرغ و گوشت افزایش پیدا کرده است.

کره حیوانی هم طاقچه بالا گذاشت؛ کره نباتی جایگزین آن شد

اما این تمام تغییرات خوراکی‌ها نبود؛ وحید مفید مدیرکل نظارت بر فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو سال گذشته با اشاره به کاهش سرانه مصرف کره در کشور طی سال 97 گفته بود: سرانه مصرف کره در کشورهای تولید کننده شیر و لبنیات حدود دو کیلو در سال است اما این رقم در ایران سالانه یک کیلو است و اخیرا مصرف کره به نیم کیلو و کمتر کاهش پیدا کرده است. 

او عنوان کرده بود: اهرم قیمتی یکی از دلایل افزایش مصرف کره گیاهی است چون قیمت کره حیوانی افزایش یافته اما روغن گیاهی با ارز دولتی وارد می شود بنابراین قیمت کره گیاهی ارزان تر از کره حیوانی است.

مدیرکل نظارت بر فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو تصریح کرد: میزان کل واردات کره (حیوانی و گیاهی) امسال 60 هزار تُن بود در حالی که سال های گذشته این رقم 30 تا 40 هزار تُن بوده است.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۳۰۱۴۱۱۱:۰۳:۳۹ ۱۳۹۸/۱/۳
اصلا به عقب برنمی گردیم
ناشناس۸۳۰۱۶۸۱۱:۴۴:۳۸ ۱۳۹۸/۱/۳
هیچ کس به فکر مردم نیست ..؟
ناشناس۸۳۰۱۷۲۱۱:۴۸:۰۸ ۱۳۹۸/۱/۳
آیا کسی هست که خجالت بکشد؟!
ناشناس۸۳۰۶۶۳۰۰:۲۷:۵۶ ۱۳۹۸/۱/۴
ما که خجالت نمی کشیم اما شما هایی که مسبب وضع موجود هستید شمایی که به دولت کنونی رای دادید شمایی که تَکرار کردید واقعا باید خجالت بکشید
ناشناس۸۳۰۲۰۲۱۲:۳۱:۳۷ ۱۳۹۸/۱/۳
خیار وپیاز کیلویی ده تا 12هزار تومان
معلم۸۳۰۲۱۵۱۲:۴۷:۱۶ ۱۳۹۸/۱/۳
علی برکت الله
سعیدروشن کرمانشاهی۸۳۰۲۲۸۱۲:۵۹:۳۱ ۱۳۹۸/۱/۳
شرمنده به مسبب وباعث گرانی درکشور با مدیریت سو ء انفعالی و...
آریابان۸۳۰۲۳۳۱۳:۰۴:۳۵ ۱۳۹۸/۱/۳
حالا فقط خدا رحم کنه و شدت آلودگی هوا (و البته ناتوانی مدیریتی در کنترل آن!!!!) از همین حدود غیر مجاز فعلی بالاتر نره زیرا اگر با کمبود اکسیژن روبرو بشویم جایگزینی از قماش یخزده ، جگر و سنگدان ، نباتی بجای دامی ، حبوباتی و ..نخواهیم داشت !!!!!.
ناشناس۸۳۰۲۳۹۱۳:۰۷:۵۶ ۱۳۹۸/۱/۳
سرتان را بالا بگیرید! ..
شهروند۸۳۰۲۶۴۱۳:۳۴:۲۳ ۱۳۹۸/۱/۳
..بیچاره رعیت
ناشناس۸۳۰۳۱۵۱۴:۵۳:۰۰ ۱۳۹۸/۱/۳
بهتر بود می نوشتید چه غذاهایی را از سفره مردم برد
ناشناس۸۳۰۳۱۶۱۴:۵۳:۰۹ ۱۳۹۸/۱/۳
تیتر اشتباهی زدید. باید بنویسید گرانی ها چه غذاهایی را از سفره مردم دور کرد.
ناشناس۸۳۰۳۲۳۱۵:۰۴:۴۲ ۱۳۹۸/۱/۳
سیب زمینی خریدم کیلویی ۸۰۰۰ تومن پیاز خریدم کیلویی ۱۰۰۰۰ تومن فلفل دلمه کیلویی ۱۶۰۰۰ هزارتومن ..
ناشناس۸۳۰۳۳۰۱۵:۱۲:۴۹ ۱۳۹۸/۱/۳
یک چیز را فراموش کردید.پفک هندی به جای آجیل !!!
بهرام۸۳۰۴۲۴۱۷:۵۳:۱۰ ۱۳۹۸/۱/۳
خدا باعث و بانی وضعیت فعلی اقتصاد را که دولت امید ...
ناشناس۸۳۰۵۰۱۱۹:۴۸:۰۶ ۱۳۹۸/۱/۳
شرم آوره و..
ناشناس۸۳۰۵۴۹۲۱:۰۸:۲۳ ۱۳۹۸/۱/۳
خیلی هم عالی است وضع من خوب نیست نسبتا بیکارم ولی یک روز باید دست از اقتصاد نفتی می کشیدیم شمال کشور میلیونها هکنار اراضی جنگلی بی استفاده داریم برای حفظ جنگلها نصف نگه داریم نصف دیگر را به صورت اجاره به هر نفر 1 تا 3هکتار بدهیم برای کشاورزی هم اشتغالزایی هم تولید اون چه تولید مرغی است که دانه اش باید از خارح بیاد؟ گوسفند وارد کنیم الان نه برای کشتارگاه به هر 3 جوان 100 تا گوسفند دولت بدهد با مقداری مرتع راه زیاده
کریم۸۳۰۷۶۷۰۸:۱۶:۳۳ ۱۳۹۸/۱/۴
همه بشن کشاورز و چوپان؟؟؟؟ بعد زمین رو تکه تکه کنن وبدن به هر 1 تا 3 نفر؟؟؟؟ آخه این چه تجویزیه که شما برای بهبود وضعیت اقتصادی میدهید؟؟؟؟ همه بدنبال این هستندکه جنگل ها رو حفظ کنن ، بعد شما میگید همین یک ذره جنگلی را که داریم تبدیل به مرتع وزمین کشاورزی کنیم؟؟؟؟؟ تو را بخدا طرحهای غیر اصولی پیشنهاد نکنید .همین طرحها بوده که مملکت رو نابود کرده.
ناشناس۸۳۰۶۱۳۲۳:۱۵:۵۵ ۱۳۹۸/۱/۳
سال 98 گشایش میشه شک نکنید
عبدالله۸۳۰۶۵۹۰۰:۱۸:۱۹ ۱۳۹۸/۱/۴
از کجا گشایش میشه..
ناشناس۸۳۱۴۶۶۱۹:۳۸:۲۲ ۱۳۹۸/۱/۴
چشم دولت حسن روحانی روشن که ...
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین