آیت‌الله علم‌الهدی: جوان‌گرایی به معنای پیرزدایی نیست

گروه سیاسی الف،   3971225131 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفت: جوان‌گرایی که مقام معظم رهبری نسبت به آن تاکید دارند به معنای پیرزدایی نیست چرا که اصل بر شایسته سالاری است، باید فرصت‌ها را برای جوانان فراهم کرد اما اگر قرار باشد ما یک سرمایه ارتباطی موثر مانند یک پیش نماز ۸۰ ساله را حذف کنیم، کار درستی نیست.

به گزارش فارس، آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی، صبح امروز در دیدار با پرسنل مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان و رابطین مساجد مناطق شهری و حاشیه شهر گفت: در مرکز امور مساجد شاهد یک تحول بسیار موثری هستیم و متشکرم از همه بزرگوارانی که از نبوغ و پختگی خود در برنامه‌ریزی‌ها استفاده می‌کنند.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی خاطرنشان کرد: الان حدود ۲۰ سال است که مقام معظم رهبری در دیدارهای مختلف با علما و سفرهایی که به قم و مشهد داشته‌اند مساله لزوم ایجاد تحول در حوزه علمیه را به عنوان یک موضوع جدی بیان می‌کنند اما متاسفانه در طول این مدت موفق به تحول عمیق در حوزه نشده‌ایم.

آیت‌الله علم‌الهدی اظهار کرد: علت این عدم موفقیت آن است که ما در ایجاد تحول، قصه را از ساختار و قالب شروع کرده‌ایم و فکر می‌کنیم با برهم زدن ساختار و قالب‌های موجود می‌توان تحول ایجاد کرد در حالی که ساختار و قالب با یک جریان قدیمی و مستحکم آمیخته است.

وی با بیان اینکه چون می‌خواستیم ساختار و قالب را برای ایجاد تحول به‌هم بزنیم نه در برهم زدن آن ساختار موفق شدیم و نه در جایگزین کردن یک ساختار جدید با آن؛ یادآور شد: تحول در یک جریان فرهنگی و ارزشی با تحول در یک بنا و ساختمان متفاوت است.

عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: در مساجد هم وضع همینطور است، امام جماعت یک مسجد به عنوان یک کانون و شگرد ارتباط با روحانیت و مردم، یک جریان سنتی و کهن است که از روز اول ایجاد شده و تا الان هم با همان شکل موفق عمل کرده است‌.

آیت‌الله علم‌الهدی اظهار کرد: علت اینکه انقلاب پیروز شد و مردم با سینه چاک شده روبه‌روی گلوله داغ ایستادند همین ساختار مسجد بود، این جریان خوب در گذشته و در بحران‌ها و حرکت‌های انقلابی و سیاسی جواب داده است، حالا اگر بخواهیم این ساختار را به بهانه ایجاد تحول عوض کنیم مانند همان داستان تحول در حوزه علمیه می‌شود یعنی نه موفق به از بین بردن این ساختار کهن و موثر می‌شوید و نه موفق به جایگزین کردن ساختار جدید با آن؛ بنابراین برای ایجاد تحول در مساجد باید همان ساختار قبل را تقویت و برنامه‌های مفید را در دل آن ایجاد کنید.

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی تاکید کرد: برای ایجاد تحول در مساجد در وهله اول باید ساختار فعلی را تقویت و هجویات احتمالی را حذف کنید و در وهله دوم باید محتوا را غنی کنید یعنی جریان‌های مفید را در قالب‌های موجود جا دهید.

وی با بیان اینکه امام جماعت مسجد، یک جریان ارتباطی سنتی و کهن ارتباط مردم و روحانیت است؛ گفت: پیش نمازهای قدیمی و پیرمرد یک سرمایه اجتماعی مهم هستند که نباید به خاطر ایجاد تحول این سرمایه را از دست بدهیم.

عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: جوان‌گرایی که مقام معظم رهبری نسبت به آن تاکید دارند به معنای پیرزدایی نیست چرا که اصل بر شایسته سالاری است، باید فرصت‌ها را برای جوانان فراهم کرد اما اگر قرار باشد ما یک سرمایه ارتباطی موثر مانند یک پیش نماز ۸۰ ساله را حذف کنیم، کار درستی نیست.

آیت‌الله علم‌الهدی ادامه داد: باید در کنار این پیش نمازهای قدیمی و پیر، پیش نمازهای جوان را به کار گرفت، در بعضی مساجد برای جذب جوان‌ها به مسجد این کار را انجام داده‌اند و در کنار پیش‌نماز قدیمی، پیش‌نماز جوانی گذشته‌اند که یکی از سه وعده نماز را روزانه اقامه می‌کند، پس توجه داشته باشیم برنامه‌های جدید نباید سرمایه‌زدایی باشد.

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی با بیان اینکه تشکیلات جدیدی که در مرکز امور مساجد ایجاد کرده‌اید کار بسیار خوبی است، ادامه داد: در عین حال که ساماندهی و کار تشکیلاتی خوب است اما یک تجربه بدی هم در این زمینه هست که لازم است از آن دوری کنید و آن اینکه وقتی به سراغ نظام‌دهی می‌رویم، معمولا مسوولیت‌ها به‌هم می‌خورد.

وی توضیح داد: ما دو نوع مدیریت داریم، یک مدیریت در جهت واگذاری مسوولیت و دیگری کمک گرفتن در مسوولیت است.

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: مدیریت با نگاه واگذاری مسوولیت خوب نیست و همه چیز را به هم می‌زند، چون به ترتیب که سلسله مراتب را دنبال کنید تا به راس آن مدل درختی در یک سازمان یا نهاد می‌رسید، آخرش متوجه می‌شوید هیچکاره‌ترین فرد همان رئیس است، موضوعی که اعضاء مجلس خبرگان رهبری در دیدار اخیرشان با رئیس جدید قوه قضائیه از آن به عنوان یک اشکال در این قوه تشبیه کردند.

آیت‌الله علم‌الهدی افزود: در شرایطی که این مفاسد و مظالم بزرگ در کشور جریان دارد، خیلی بد است که رئیس قوه قضائیه مسوولیت‌هایش را به سلسله مراتب واگذار کرده باشد و خودش بی‌اطلاع از همه جا باشد.

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی تاکید کرد: تشکیلات را طوری نچینید که مسوولیت‌ها از بالا حذف شود و به زیرمجموعه سپرده شود، اگر قرار باشد رابط مساجد اطلاعات را از رئیس منطقه و او هم از سرشاخه بگیرد، آن کسی که از همه هیچکاره‌تر و بی‌خبرتر است همان رئیس مرکز امور مساجد است.

وی با تاکید بر اینکه مسوولیت‌ها را تقسیم نکنید و گرنه نابسامانی‌های قبل برمی‌گردد، ادامه داد: در این موارد برای مدیریت درست و کارآمد یک شبکه اطلاعاتی قوی لازم است تا رئیس مرکز یا رئیس قوه در جریان اتفاقات حوزه زیرمجموعه خودش قرار بگیرد، این از شگردهای مدیریتی مقام معظم رهبری است.

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به برخی دیدارهای خود با مقام معظم رهبری اذعان کرد: گاهی اخبار ایشان از مشهد بیشتر از بنده است.

آیت‌الله علم‌الهدی در رابطه با تدوین سند چشم انداز مساجد هم گفت: وجود یک چشم انداز ضروری و موثر است مشروط بر اینکه تشریفاتی نباشد و هر ساله میزان پیشرفت، تحقق اهداف و موانع چشم‌انداز ارزیابی شود.