حذف صفر از پولی ملی با کدام هدف؟

*مریم محبی،   3971027209 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
حذف صفر از پولی ملی با کدام هدف؟

حذف صفر از واحد پول ملی، برای اصلاح ساختار اقتصادی کشورها موضوع جدیدی نیست و هدف اصلی کشورهای موفق برای این اقدام، سادگی روابط تجاری در سطح داخلی و بین‌الملل بوده است. درواقع حذف صفر از واحد پول ملی، عمدتا با دو هدف اصلی صورت می‌پذیرد که عبارتند از:

۱. حفظ ارزش پول ملی توسط کشورهایی که اقتصاد آنها از تورم بالایی رنج می‌برد و واحد پول ملی آنها در شیب سقوط مداوم قرار دارد.

۲. کاهش هزینه چاپ اسکناس و سهولت مبادلات پولی، اقتصادی و بازرگانی توسط کشورهایی که اقتصاد آنها در مسیر توسعه و پیشرفت قرار گرفته است.

به‌عبارت ساده‌تر، کشورها عمدتا با هدف اصلاح ساختار اقتصادی خود اقدام به حذف صفر از واحد پول ملی می‌کنند. با توجه به اینکه چنین اقدامی به‌تنهایی هیچ‌گونه تاثیری بر بهبود شاخص‌های اقتصادی یا اصلاح درآمد ملی ندارد، بنابراین حذف صفر از واحد پول ملی درصورتی می‌تواند موثر واقع شود که همراه با سایر سیاست‌های انقباضی و برنامه‌های راهبردی مشخص برای توسعه زیرساخت‌های اقتصادی و صنعتی همراه باشد.

از آنجاکه سیاست انقباضی به‌تنهایی باعث کوچک‌تر شدن اندازه پول‌های در جریان کشور می‌شوند، لذا جمع‌آوری پول‌های رایج با تعداد صفرهای بیشتر و جایگزین‌کردن این پول‌ها با اسکناس‌های جدید با سهولت بیشتر و هزینه کمتر امکان‌پذیر خواهد بود.

بررسی دو تجربه برای اقدام مشابه در دو کشور مختلف، ضرورت برنامه‌ریزی دقیق و منسجم برای پیاده‌سازی این اقدام را مشخص خواهد کرد. در سال ۲۰۰۵، زمانی که ترکیه اقدام به حذف ۶ صفر از واحد پول ملی خود کرد، اولا این اقدام کاملا منطبق با دستورالعمل‌های صندوق بین‌المللی پول و کنترل و نظارت آن نهاد صورت پذیرفت. ثانیا زمانی این تصمیم عملی شد که تورم به‌طور کامل مهار و برنامه توسعه زیرساخت‌های اقتصادی به‌خصوص توسعه صنعت گردشگری تدوین شده و در حال اجرا بود.

هم‌اینک با گذشت بیش از ۱۴ سال از این اقدام، ترکیه توانسته است همزمان با حفظ ارزش پول ملی خود، در عرصه‌های مختلف صنعت به‌خصوص صنعت گردشگری موفقیت‌های قابل‌قبولی کسب کند. مورد مشابه دوم مربوط به برزیل است که به‌دنبال مواجه‌شدن با تورم بسیار سنگین، تصمیم به حذف صفر از واحد پول ملی خود گرفت. برزیل از سال ۱۹۳۰ تاکنون طی ۶ مرحله، اقدام به حذف ۱۸صفر از واحد پول ملی و هشت‌بار تغییر نام پول ملی خود کرده است.

... برزیل نیز در یک تا دو مرحله توانست به توفیقات ناپایداری برسد، لیکن نه‌تنها موفق به مهار تورم نشده است بلکه از نظر اقتصادی نیز نتوانسته به جایگاه قابل‌ قبولی دست یابد. مقایسه دو اقدام مشابه فوق و نتایج حاصله حاکی از این است که فراهم‌سازی بسترهای مورد نیاز یا بی‌توجه بودن به زیرساخت‌های لازمه برای اقدامی مشابه، می‌تواند نتایجی کاملا متفاوت را به‌دنبال داشته باشد.

بر همین اساس، بررسی دلایلی که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را به این اقدام سوق داده است می‌تواند تا حدودی بیانگر عواقب احتمالی پیاده‌سازی چنین تصمیمی باشد.

 دلایل مطرح‌شده توسط بانک مرکزی برای حذف صفر از واحد پولی کشور عبارتند از:

- کوچک‌تر شدن ارقام بزرگ در مبادلات ساده روزمره

- هزینه بالای چاپ، نگهداری و امحای اسکناس‌های در جریان با توجه به حجم انبوه اسکناس

- بزرگ‌شدن ارقام پولی و ضرورت کوچک‌شدن این ارقام

- استفاده عموم از یک واحد پولی و عدم نیاز تبدیل ریال به تومان در محاسبات روزمره

- مشکلات سیستمی و بالابودن احتمال خطای انسانی در مبادلات روزمره و موارد مرتبط با محاسبات، حسابداری و ثبت دفاتر.

به‌جز مورد آخر، سایر موارد مذکور به‌حدی جدی نیستند که منجر به تصمیمی به این بزرگی شوند و درواقع بزرگی تصمیم با اندازه دلایل ذکرشده‌ای که منجر به این تصمیم شده، همخوانی ندارد. از طرف دیگر، اثرات شوک‌های واردشده به حوزه پول و ارز کشور به‌دلیل تصمیمات متخذه در این بخش همچنان ادامه دارد و بر همگان مبرهن است که هنوز در بازار پول، ارز و سرمایه به ثبات نسبی نرسیده‌ایم.

بررسی اجمالی برنامه‌های توسعه‌ای کشور نیز بیانگر این موضوع است که هماهنگی لازم بین مجلس، دولت و بانک مرکزی برای اتخاذ تصمیم‌های بنیادین در ارتباط با سیاست‌های پولی وجود ندارد.

چنانچه سیاست‌های پولی و برنامه‌های توسعه‌ای کشور در یک راستا نباشند، هیچ‌یک از برنامه‌های مربوطه کارایی لازم و پویایی مورد انتظار را برای اصلاح شرایط فعلی به‌دنبال نخواهد داشت. با عنایت به لزوم تدوین و اجرای دقیق برنامه‌های کارشناسی‌شده و حتی‌الامکان استفاده از دستورالعمل‌های جهانی موجود برای طرح‌های مشابه، در حال حاضر شواهدی مبنی‌بر فراهم بودن اوضاع برای حذف صفر از واحد پول ملی ایران مشاهده نمی‌شود.

از طرف دیگر تاثیر مخرب این تصمیم بر اقتصاد کشور مانند تورم نسبی به‌دلیل گردشدن ارقام خرد و همچنین هزینه‌های مرتبط با اصلاح سیستم پولی برای ثبت مبادلات داخلی برای بنگاه‌های اقتصادی به‌خصوص بانک‌ها، گریز‌ناپذیر است. بنابراین ارجح است زمانی بانک مرکزی اقدام به اجرای تصمیم متخذه درخصوص حذف صفر از واحد پول ملی کند که حداقل پیش‌نیازهای ضروری به شرح زیر مهیا باشد:

۱- در بازار پولی کشور، اثرات ثبات نسبی قابل مشاهده باشد.

۲- تورم تا حدودی مهارشده و کنترل آن نیازمند تصمیم‌های هیجانی نباشد.

۳-روابط و معاملات اقتصادی بین‌الملل در حال گسترش باشد.

۴- بودجه لازم برای تغییر سیستم‌های حسابداری کشور در نظر گرفته شود.

چنانچه بانک مرکزی قبل از فراهم‌شدن شرایط فوق اقدام به حذف صفر از واحد پول ملی کشور کند، احتمال مشاهده اثرات مخرب شوک‌های مقطعی در بازارهای مالی و پولی کشور دور از ذهن نخواهد بود.
 

 

تحلیلگر اقتصادی/ منبع: روزنامه فرهیختگان

دیدگاه کاربران

ناشناس۷۲۷۱۹۷۱۸:۴۷:۴۰ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
این مطلب یک مطلب روانی و لازم است. برای کشور وضعیت فعلی زشت است. همین.
ناشناس۷۲۷۷۰۰۰۶:۵۰:۴۳ ۱۳۹۷/۱۰/۲۸
برای کشور وضعیت موجود زشت است ؟؟؟!!! این هم بدترین دلیل که می شود آورد . علاوه بر 4 شرط ذکر شده ، شرط پنجمی هم باید فراهم باشد و آنهم وجهه دولت است که باید نزد مردم در اوج باشد که به نظر میرسد نیست .
ناشناس۷۲۷۲۱۳۱۹:۰۲:۰۶ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
سعی و خطا، به هرحال به خودشون میگن وضع از اینی که هست که بدتر نمیشه، بیاید کارای مختلف را امتحان کنیم شاید دری به تخته خورد و وضع بهتر شد، اگر نشد هم مهم نیست، مردم یه مدت سرگرم میشن و به جای حرف فساد و اختلاس و بی نتیجه بودن برجام و غیره، صبح تا شب همه جا حرف از این طرح میزنن.
ناشناس۷۲۷۲۳۴۱۹:۱۴:۴۴ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
اقای همتی به اشتباه خود پی برده. بزرگترین اشتباه دادن دلار ارزان است. اقای روحانی هم فریاد زد که هر چه دلار 4200 تومنی دادیم برای واردات ارزان مواد غذایی و اولیه گران به دست مصرف کننده رسید. از دادن دلار ارزان به بازار فقط رانتیها و وارد کننده های رانتی و ثروتمندان سود می برند. امروز در خبرها هست که ایرانیها ثروتمند چند هزار خانه فقط در چند ماهه گذشته در ترکیه خریدند. هزاران خانه و مستغلات در کانادا و امریکا واروپا و استرالیا و فرار سرمایه فقط به خاطر دلار ارزان در ایران. یک دولت دلسوز باید قادر باشد که بززگترین ثروت ملی همه ایرانیها یعنی دلار نفتی را به بالاترین قیمت ولی واقعی به 5 درصد قشر مرفه و بازرگانان و وارد کنندگان بفروشد و منافع ان را در بین 95 درصد اقشار متوسط و اقشار نیازمند که قرار نیست در ترکیه و اتریش و دوبی و امریکا و کانادا سرمایه گذاری کنند و یا ماشینهای انچنانی سوار شوند تقسیم کند. قیمت دلار با توجه به نقدینگی این اقشار برخوردار و ... الان حدود 20 هزار تومن است و هر میزان کمتر از این در واقع رانت عظیمی است که به این اقشار برخوردار و رانتی ها از سوی دولت داده می شود.
ناشناس۷۲۷۴۹۷۲۲:۳۸:۴۷ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
به هر حال انقدر این دست و ان دست کنید و تصمیم گیری اساسی در مورد تحریم نکنید و تحریم را جدی نگیرید تا شرایط ایران خدای نکرده بشود مانند کره شمالی! ببینید تحریم چه بلایی سر کره شمالی اورده که تیم فوتبال کره شمالی که تا همین چهار سال پیش یکی از برترین تیمهای فوتبال اسیا بوده حالا ضغیف ترین تیم اسیا لقب می گیره و شش تا شش تا از تیمهایی مانند لبنان هم گل می خورد و نه انگیزه و نه توان مبارزه و بازی را ندارند.
کد خدا۷۲۷۲۴۳۱۹:۱۸:۰۸ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
16 تا صفر هم کم کنید تورم پائین نمیاد کاهش تورم فقط با مذاکره
ناشناس۷۲۷۶۱۶۰۰:۳۹:۰۵ ۱۳۹۷/۱۰/۲۸
همین صفرها و اعداد دهن پر کن حاصل مذاکره قبلی بوده جانم
ناشناس۷۲۷۲۴۶۱۹:۱۸:۳۷ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
با همان هدفی که یارانه ها قرار بود زندگی مردم را خوب کند..
ناشناس۷۲۷۲۵۹۱۹:۲۱:۱۱ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
هر موقع تورم زیمبابوه و ونزوئلا با حذف صفر کاهش پیدا کرد ؛ تورم ما هم کاهش پیدا میکنه
شورابیل۷۲۷۲۷۲۱۹:۲۸:۳۳ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
دولت اقتصاد مملکت رو تا لبه پرتگاه برده خدا آخر و عاقبتمون رو بخیر کنه
مهرداد۷۲۷۲۸۱۱۹:۳۳:۳۴ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
دیدگاه نویسنده محترم کاملا صحیحه تا به تعادلی معقول در همه عرصه های حیات ملی و روابط بین المللی نرسیم هر اقدام شتابزده به زیان کشور خواهد بود .
ناشناس۷۲۷۳۴۴۲۰:۲۷:۳۱ ۱۳۹۷/۱۰/۲۷
هدف انست که آبرو.... را حفظ کنند و دوباره بی ارزشی ریال از سر گرفته شود تا توچشم نیاد حالا این وسط مردم نابود شدن هم مهم نیست
ناشناس۷۲۷۸۲۷۰۹:۴۸:۳۷ ۱۳۹۷/۱۰/۲۸
هدف عوام فیبی است چون دلار به 120 هزار ریال رسیده باید 4 صفر را حذف کنن که هر دلار بشه 12 ریال یا 12 تومان جدید بعد بگن دلار رو اوردیم پایین
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. و ناگهان اخلاق!

  4. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  5. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  6. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  7. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  8. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  9. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  10. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  11. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  12. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  13. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  14. فریب نخوریم! 

  15. دبی؛ چند روز پس از سیل

  16. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  17. تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت جالب زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

  18. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  19. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین